نقشه ذهنی یا مایندمپ چیست؟
برای همه ما پیش آمده است که آموزشهای مختلف را یاد گرفته باشیم ولی در زمانی که میخواهیم از آنها استفاده کنیم، دچار فراموشی آن مطالب مهم شدیم. یکی از دلایلی که باعث میشود فراموشی اتفاق بیافتد، بهم ریخته بودن ذهن و نداشتن نظم فکری است. خیلی از ما تسلط کافی روی ذهن خود نداریم. همین موضوع باعث میشود که بازدهی کافی در کارهای خود نداشته باشیم. نقشه ذهنی به ما کمک میکند اشراف فوقالعاده بیشتری روی موضوع مورد نظر خود داشته باشیم. در این مطلب متوجه میشویم نقشه ذهنی یا مایند مپ چیست و چگونه به ما کمک میکند.
نمونه کار های دانشجویان دوره نقشه ذهنی
برای دسترسی به دوره نقشه ذهنی کلیک کنید.
در این مطلب به سوالهای پایین پاسخ داده میشود:
- نقشه ذهنی یا مایندمپ چیست؟
- بهترین ابزار برای یادگیری خلاصه نویسی چیست؟
- چرا نقشه ذهنی یادگیری را تا 5 برابر افزایش میدهد؟
- مغز انسانها چگونه کار میکند؟
- مایندمپ یا نقشه ذهنی چه کمکی به ما میکند؟
نتیجه رسم نقشه ذهنی
نقشه ذهنی حتی برای خلاصه نویسیهای کنکور که حجم مباحث زیاد هست، کاربردی است. در گام اول نظر یکی از دوستانی که از نقشه ذهنی استفاده کرده را مشاهده کنید تا متوجه شوید چقدر راحتتر میتوانید نتیجه بگیرید. فیلم ارسالی خانم راحله هادیان از شرکت کنندگان دوره نخبگان که رتبه 4000 رشته تجربی را آوردند.
روزانه چقدر فکر میکنیم؟
مغز ما در روز به طور میانگین 40 تا 60 هزار فکر میکند. بنابراین باید یاد بگیریم که چگونه ذهن خودمان را کنترل کنیم. یعنی مهارت تسلط بر ذهن خود را داشته باشیم. به عنوان مثال کلمه میز را در نظر بگیرید و سی ثانیه چشمان تان را ببندید. اکثر انسانها اینکار را انجام نمیدهند ولی به نظرتان در این سی ثانیه چه چیز هایی به ذهن تان ورود میکند؟
مطمئنا فقط کلمه میز در ذهنتان نمیآید و شما در همین سیثانیه به چیزهایی فکر کردید که به هر نحوی با میز در ارتباط هستند. به احتمال زیاد موارد مختلفی وارد ذهنتان شده است. رنگ میز، جنس میز یا حتی اتاقی که میز در آن قراد دارد و بعد از به همین طریق بقیه اجزا اتاق هم احتمالا در ذهنتان تداعی شده است.
در هر لحظه تعداد بسیار زیادی از افکار و دادههای بهمریخته وارد مغز ما میشود. ما با استفاده از الگوریتمی به نام مایند مپ یا همان نقشه ذهنی میتوانیم این دادهها را سازماندهی کنیم.
نقشه ذهنی یا مایند مپ چیست؟
مایند مپ یا نقشه ذهنی ابزاری است که بتوانیم از بیشترین بهرهوری را از مغز داشته باشیم. با این ابزار قدرتمند میتوانیم خیلی بهتر فکر کنیم و خلاقیت بیشتری داشته باشیم. با مایند مپ میتوانید بیشترین بازدهی را از مغز خود انتظار داشته باشید و به نتایج بهتر برسید. همچنین نقشه ذهنی بهترین روش خلاصه نویسی است. خلاصه نویسی مبتنی بر مغز که خیلی راحتتر به خاطر بسپارید.
نمونه کار های دانشجویان دوره نقشه ذهنی
برای دسترسی به دوره نقشه ذهنی کلیک کنید.
مزیت نقشه ذهنی
خبر خوب این است که در هنگام رسم نقشه ذهنی میتوانیم، اتفاقات یا مطالب مرتبط به موضوع اصلی را بصورت کاملا حرفهای و دقیق فایلبندی و مرتب کنیم.
فرض کنید وارد اتاقی میشوید که داخل آن کتابهایی به صورت بهمریخته و بدون هیچگونه سیستم نظمدهی وجود دارد. بدیهی است که شما نمیتوانید کتاب مورد نظر خود را به راحتی پیدا کنید.
ولی اگر کتابها در قفسه خودشان مرتب باشند شما میتوانید به راحتی و در کمترین زمان کتاب مورد نظر خودتان را پیدا کرده و آن را مطالعه نمایید. نقشه ذهنی حداقل سرعت مرور کردن ما را تا ده برابر افزایش میدهد. بخاطر همین است که نقشه ذهنی جز مهارت های مطالعه هم محسوب میشود و یادگیری آن برای کسانی که عاشق مطالعه و پیشرفت هستند توصیه میشود.
کاربرد نقشه ذهنی چیست؟
کشیدن مایند مپ یا رسم نقشه ذهنی لزوما برای خلاصه نویسی دروس مدرسه یا دانشگاه استفاده نمیشود. ما میتوانیم در نظمدهی به امور روزانه یا حتی ریشهیابی مشکلاتی همانند استرس،اهمال کاری، حتی ترک عادت های مخرب یا ایجاد عادت های مفید و سازنده و بطور کلی موفقیت از آن استفاده کنیم. به صورت کلی به سمت “بهبود فردی“ گام بزرگی برداریم که در این مطلب به این موضوع میپردازیم.
مایندمپ “mind map” به شما کمک میکند که از بیرون به افکار خود که هنوز سازماندهی نشدند، نگاه کنید.
نمونه کار های دانشجویان دوره نقشه ذهنی
برای دسترسی به دوره نقشه ذهنی کلیک کنید.
افکار سازماندهی نشده، یعنی چی؟
زمانی که ما برمسأله و یا مشکلی شناخت داشته باشیم، مغزمان انرژی کمتری برای حل کردن این موضوع صرف میکند. اما برای پردازش اتفاقات غیر منتظرهای که رخ داده است باید انرژی بیشتری صرف کند. با نقشه ذهنی خیلی بهتر عمل میکنید و به طور کلی هر مسئلهای که دارید را خیلی راحتتر میتوانید حل کنید.
طبیعتا اگر شما بهتر فکر کنید، میتوانید بهتر عمل کنید. شاید بعضی ها با خواندن این مطلب با خودشان بگویند که رسم مایندمپ برای فقط برای یادگرفتن و درس خواندن است و جز این کاری نمیکند. ما با ذهن قدرتمندی که داریم میتوانیم در یادگیری، آموزش و فکر کردن معجزه ایجاد کنیم.
نمونه کار های دانشجویان دوره نقشه ذهنی
برای دسترسی به دوره نقشه ذهنی کلیک کنید.
خلاقیت بیشتر با نقشه ذهنی
فقط نوشتن اطلاعات کافی نیست، ما به فکر کردن نیاز داریم. نقشه ذهنی ابزاری است که با آن میتوانیم خیلی بهتر فکر کنیم. نقشه ذهنی نقاطی از مغز ما را فعال میکند که ما به صورت معمولی از آنها استفاده نمیکنیم. پیشنهاد میکنم یکبار هم که شده برای حل شدن مسائل مهم زندگیتان از این روش استفاده کنید. چرا که وقتی مینویسند ذهنتان به خودش اجازه خلاقیت بیشتری میدهد… دقیقا مثل اینکه بار ذهن سبک شده باشد…
وقتی ما بتوانیم به موقع به مشکلات پیش رویمان رسیدگی کنیم، به موفقیتها تحصلی و شغلی و… بیشتری خواهیم رسید و در نتیجه میتوانیم موثرتر باشیم.
گلدن تایم مسائل
بعضی مشکلات اصطلاحا گلد تایم دارند یعنی اگر در بازه زمانی کوتاه (در واقع بلافاصله پس از رویارویی با مسأله) به آنها رسیدگی شود؛ سریعتر حل میشوند. ولی اگر دیر شود ممکن است دیگر نتوان جبران مافات کرد و یا این که جبران آن به مراتب سختتر خواهد شود.
نمونه کار های دانشجویان دوره نقشه ذهنی
برای دسترسی به دوره نقشه ذهنی کلیک کنید.
برای درک بهتر موضوع میتوانید سوختن یک جسم را در نظر بگیرید هرچه زود تر جلوی سوختن را بگیرید،کمتر آسیب میبیند. ولی اگر دیرتر آتش جسم را خاموش کنید دیگر نمیتوانید جسم اولیه را داشته باشید و آن جسم ماهیت خود را از دست داده است. فرصتهای ما نیز اینگونه هستند و نباید به سادگی آنها را از دست بدهیم.
استفاده از نقشه ذهنی
کمتر از 10درصد افراد از نقشه ذهنی یا مایند مپ استفاده میکنند. امیدوارم که روزی برسد که این آموزش مهم را در مدرسه یاد بگیریم.
وقتی که ما با نقشه ذهنی تراوشات ذهنیمان را روی کاغذ میآوریم، تفکیک شدن مسائل باعث میشود که بتوانیم راهکار درست را در زمان مناسب خودش پیدا کنیم و یا به جواب سوالات ذهنمان دست پیدا کنیم.
کوتاه کردن حل مسائل
نقشه ذهنی وسیلهای است که کمک میکند ما سریعتر و بدون امتحان راههای فرعی؛ که سودی برایمان ندارند، به خواستهها و هدفهایمان برسیم. در همه مراحل زندگی از جمله ریشه یابی مسائل، آموزش و یادگیری و انواع برنامه ریزی طولانیمدت و کوتاهمدت و… بتوانیم زودتر به هدفهایمان برسیم. شما چه مسائلی را دارید؟ بیانگیزه هستید، هدف خود را نمیدانید، شروع به کار دلخواه خود نمیکنید، یا….
شاید اکنون این سوال برای شما به به وجود آمده باشد که نحوه کشیدن نقشه ذهنی یا مایندمپ چگونه است؟!
برای پاسخ به این سوال میتوانید به مقاله آموزش رسم نقشه ذهنی مراجعه کنید.
منابع:
- site www.mindmapping.com
- site www.mindmapping.com
- The Mind Map Book: How to Use Radiant Thinking to Maximize Your Brain’s Untapped Potential book
- Mind Maps For Kids: An Introduction book
از شما میخواهم هر مشکل و مسئلهای که دارید بعد از مطالعه کامل این مقاله روی کاغذ بصورت نقشه ذهنی بیاورید تا دلیل آن را پیدا کنید. این کار بسیار راحت است ولی انجام ندادنش هم راحت هست. از شما میخواهم برای رسیدن به زندگی بهتر همین الان عمل کنید و یک آینده بهتر را برای خود رقم بزنید.
سلام خیلی عالی بود برای هر درس شاید نزدیک به 1 ساعت وقت میذاشتم ولی الان دیگه تو ربع ساعت تمومه. ممنون
فقط10% همیشه چیزهای بارزش رو انسان های متفاوت امتحان میکنن 🙂
سلام وعرض ادب
خیلی خیلی عالی بود مقاله،برای من بسیار تاثیر گذاربود،ازخلاصه نویسی به شدت متنفربودم واصلا نمیتونستم این کارروانجام بدم ازموقعی که بااین روش واون هم از طریق این مقاله آشناشدم،به معجزه برام رخ داد واون هم مرور سریعم وفراموشیم به شدت کاهش پیداکرد،یک چیز خیلی مهم رو توی زندگیم یادگرفتم وخداروشاکرم🤩🙋♀️