چگونه باورهایمان را تغییر دهیم؟ 8 گام قدرتمند
ماهیت و چیستی افکار ما کیفیت زندگی ما را تعیین میکند. پس چگونه باورهایمان را تغییر دهیم؟ همه ما ممکن است بخشی از باورهایمان خطا باشد و موجب اذیت و آزار خود و اطرافیان شوند بی آنکه بدانیم. ابتدا باید به ریشه افکار و نداهای درونی خود پی ببریم و آن ها را بشناسیم و بپذیریم و بعد در صورت نیاز به مرور آنها را تغییر دهیم.
در این مطلب به سوالات زیر پاسخ خواهیم داد:
- چگونه باورهایمان را تغییر دهیم؟
- باور چیست و چه اهمیتی دارد؟
- باورها به چند دسته کلی تقسیم میشوند؟
- چگونه با تغییر افکار، زندگی خود را تغییر دهیم؟
دقیقا، تغییر باورها گاهی اوقات ضروری است و میتواند برای رشد و پیشرفت شخصی بسیار موثر باشد. در زیر خلاصهای از اهمیت تغییر باورها آورده شده است:
باورها و دیدگاهها، شکلدهنده رفتار و تصمیمات ما هستند. وقتی باورهای قدیمی و غیرمفیدی در ذهن داریم، ممکن است مانعی برای رسیدن به هدفها و خواستههایمان شوند. با تغییر باورهای محدودکننده و جایگزین کردن آنها با باورهای سازنده و قویتر، میتوانیم اقدامات مؤثرتری انجام دهیم.
تغییر باورها میتواند احساس قدرت و اعتماد به نفس را افزایش دهد. وقتی به باورهای مثبت و امیدوارکنندهتری درباره خودمان و قابلیتهایمان پیوستهایم، اعتماد به نفس بیشتری در خود پیدا میکنیم و میتوانیم بهترین نسخه خود را به نمایش بگذاریم.
تغییر باورها میتواند در ارتباطات و روابط با دیگران تأثیرگذار باشد. باورها ما در مورد خود و دیگران میتوانند بر روابطمان تأثیر بگذارند. با داشتن باورهای مثبت و سازنده درباره دیگران، میتوانیم روابط بهتری برقرار کنیم و ارتباطاتمان را تقویت کنیم.
تغییر باورها به ما امکان میدهد که بهترین نسخه خود را آفرینش کنیم. باورهای محدودکننده و منفی ممکن است ما را از انجام کارهای بزرگ و خلاقانه باز دارند. با تغییر این باورها به باورهای
مثبت و قدرتبخش، میتوانیم ظرفیتهایمان را بالا ببریم
استفاده از تجربه دیگران و تغییر باور هامون
تجربه دیگران: تجربه دیگران میتواند به عنوان یک منبع یادگیری و الهام بخش برای ما عمل کند. با بررسی تجربیات و داستانهای موفقیت دیگران، میتوانیم الگوها و راهبردهای آنها را در زندگی خودمان به کار بگیریم و از خطاها و چالشهای آنها درس بگیریم.
تغییر باورها: باورها میتوانند محدودیتهایی را برای ما ایجاد کنند. اما با بررسی و ارزیابی باورهای خود و آمادهباش برای تغییر آنها، میتوانیم به نتایج بهتری دست یابیم. استفاده از تجربه دیگران و مطالعه در زمینههای مختلف میتواند نگرش و باورهای ما را تغییر داده و از نتایج متفاوتی بهرهمند شویم.
الهام از دیگران: افراد موفق و الهامبخش میتوانند با تجربهها و دیدگاههایشان، ما را به تغییر و بهبود الهام بدهند. از این طریق میتوانیم نگرشها و باورهای ما را اصلاح کنیم و به رشد و پیشرفت شخصی دست یابیم.
برای مشاهده دوره های رایگان استاد امیر حسین حامدی کلیک کنید.
باور چیست و چه اهمیتی دارد؟
باور به زبان ساده همان ذهنیتی است که در ضمیر ناخودآگاه ما وجود دارد. باورها انواع مختلفی دارد که برخی به شما برای موفقیت و پیشرفت در تحصیل، کار و… کمک میکنند و برخی دیگر نیز برعکس باعث پس رفت و شکست شما میشوند.
باورها را به طور کلی میتوان به دو دسته تقسیم کرد:
- باور های منفی
- باور های مثبت
اگر از تأثیر باور بر زندگیتان با خبر شوید و به پاسخ سوال چگونه باورهایمان را تغییر دهیم؟ برسید، رمز موفقیت در خودآگاهی و رشد را یافته اید و به آرامش خواهید رسید زیرا افکار شما معنی آرامش و حال خوب شما را در ناخودآگاه شما تعریف میکنند.
باورهای مثبت و منفی
بیایید این ضرب المثل قدیمی را به یاد بیاوریم که میگوید:«ذهن (افکار) میتواند کوهها را حرکت دهد.»
باور، افکار، عواطف و احساسات شاد، خوشبینانه، مثبت، صدایی را در سیستم ما ایجاد میکند که باعث میشود خون آزادانه جریان یابد و قلب با شادی به تپش بیفتد. آنها فنری در پای ما ایجاد میکنند و ما را به عمل تشویق میکنند. از سوی دیگر افکار بدبینانه و غم انگیز باعث ایجاد اینرسی میشود و ما را مجبور میکند در بستر بمانیم. پس چگونه باورهایمان را تغییر دهیم؟ و با ساختن باورهای مثبت شادی حقیقی را تجربه کنیم؟
افکار خود را تغییر دهید، زندگی خود را تغییر دهید
اعمال ما تجلی عملی افکار ما هستند. به زبان ساده یعنی هرکاری که انجام میدهید و هر قدمی که برمی دارید ریشه در فکر و باوری آشکار و یا پنهان در ذهن شما دارد. وقتی افکار خود را تغییر می دهید چه اتفاقی میافتد؟
کاملا واضح است که برای ایجاد شادی و احساس رضایت از زندگی خود باید در طرز تفکر خود تغییر ایجاد کنیم. یک چیز خوب در مورد مغز ما این است که هر تغییری را که ما در الگوهای فکری خود ایجاد می کنیم، با کمال میل میپذیرد. فکرهایتان را تغییر دهید تا دنیای شما تغییر کند. نورمن وینسنت پیل
خودشناسی
پیش از آنکه به گام های قدرتمند در چالش چگونه باورهایمان را تغییر دهیم؟ بپردازیم؛ باید بدانید داشتن اطلاعات دقیق و کامل از خود پیش از تغییر باورها ضروری است. چگونه خواهید فهمید چه باورهای اشتباهی دارید؟ بسیار مهم است که انسان به خودشناسی بپردازد تا نقشه بهتری برای تغییرات اساسی و رفع نقاط ضعف خود رسم کند. بهارمن به شما مطالعه «راه های رسیدن به خودشناسی» را پیشنهاد میکند.
8 گام قدرتمند تغییر باورهای غلط
چگونه باورهایمان را تغییر دهیم؟ و زندگی خود را متحول کنیم؟ در اینجا 8 گام وجود دارد که مراحل ساخت باور و تغییر باورهای غلط را بیان میکند. میتوانید افکار خود را تغییر دهید و مسیر مثبتی به زندگی خود بدهید.
1. چگونه باورهایمان را شناسایی کنیم؟
چه احساس هایی را مکرر تجربه میکنید؟ این حس شبیه چیست؟ چه افکاری در سرتان تکرار میشود؟ این افکار همان چیزی است که ذهن شما به عنوان “حقیقت” شما تعریف میکند.
ممکن است فکر کنید، “من به اندازه کافی خوب نیستم”، “من ضعیف هستم”، “من شکسته ام” یا چیزی مشابه، اینها احساسات نیستند. اینها احساس شما را توصیف نمیکنند بلکه خودگویی های منفی درون شماس؛ در واقع آنچه را که فکر میکنید، «حقیقت» دروغین شما را توصیف میکنند.
وقتی این احساسات سراغ تان آمد، «من ….هستم» را به «احساس میکنم» تغییر دهید. وقتی میشنوید «من شکسته ام»، آن را با «احساس شکستگی» جایگزین کنید. برای مثال «من ناتوانم» وقتی به «احساس ناتوانی میکنم» تغییر کرد، واقعاً متوجه تفاوت در تأکید میشوید.
«من ناتوان هستم» بیانیه منفیای است که ذهن در آن گیر کرده بود، یک باور نادرست است، نه یک «حقیقت» درباره خود. حالا که فهمیدید این چیزها درست نیست و فقط این احساس را دارید، عمیق تر حفاری کنید. از خود بپرسید که چرا چنین احساسی دارید. چه چیزی پشت این احساسات است؟
2. پذیرش احساسات خود
چگونه باورهایمان را تغییر دهیم؟ احساسات را با خودتان تکرار کنید. آنها را قضاوت نکنید؛ فقط آنها را احساس و درک کنید. اگر دوست دارید گریه کنید، اجازه دهید گریه کنید. اگر تنش دارید، با آن تنش بنشینید. آن را بپذیرید تا به آرامش برسید.
برای مثال: من احساس ناتوانی میکردم، زیرا قبلاً در شغلهایم ضعیف عمل کرده بودم، و از این به عنوان مدرکی استفاده کردم که واقعاً قادر به انجام بهتر هیچ کاری نیستم.
این پذیرش آزاردهنده است، اما در نهایت باورها کردن و پذیرش افکار منفی که در سر داریم، آرامش را برای ما به ارمغان میآورد.
3. روش تغییر باورهای غلط
حقایق غلط و منفی قدیمی خود را با حقایق مثبت و جدید جایگزین کنید. با استدلال از آنها حمایت کنید و اعتماد کنید که این حقیقت واقعی است. به عنوان مثال، ممکن است “من احساس میکنم به اندازه کافی خوب نیستم” را به “من به اندازه کافی خوب هستم” تغییر دهید.
برای خود این موضوع را به مرور جایگزین کنید. برای مثال: «من روزهای سختی را می گذرانم زیرا … و این را می پذیرم. من روی این مسائل کار میکنم تا قوی تر شوم.» این کار یکی از بهترین روش ها برای چالش چگونه باورهایمان را تغییر دهیم؟ است.
4. جملات تاکیدی مثبت
افکار خود را با ایجاد جملات تاکیدی مثبت تغییر دهید. جملات تاکیدی همیشه مثبت نیستند، آنها همچنین میتوانند منفی باشند. حقیقت این است که اکثر مردم به اظهارات تاکیدی منفی تمایل دارند. وقتی بارها و بارها فکر میکنید که در یک پروژه خاص موفق نمیشوید، یک تاکیید منفی است. جملات تاکیدی چه منفی و چه مثبت بر عملکرد عصبی مغز تاثیر میگذارد.
برای نمونه: «من نمیتوانم این کار را انجام دهم بسیار دشوار است.» جملات تاکیدی باید قاطعانه و محکم باشند مانند من میتوانم، میخواهم و… همانطور که گفتیم مغز شما همیشه با الگوهای فکری شما سازگار است و اندامهای شما را هدایت میکند تا مطابق با آن عمل کنند و اینجا میتوان تاثیر شگفت جملات تاکیدی مثبت و مثبت اندیشی را به وضوح در رفتار شما مشاهده کرد.
برای آشنایی بیشتر با این جملات میتوانید با مقاله «جملات انگیزشی» مراجعه کنید
5. خود سرزنشگری
ما مدام در مورد بدبختی هایمان فکر میکنیم، اشتباههایی که توسط کسانی که دوستشان داشتیم و صادقانه در کنارشان بوديم رخ داده است. هرگز دست از لعنت و نفرین کردن خود به خاطر اشتباهاتی که فکر میکنیم مرتکب شدهایم بر نمیداریم و…
اگر این کار را میکرد چه میشد؟ اگر در آینده این کار را انجام دهم چه اتفاقی میافتد؟ دست از سرزنش کردن خود و دیگران بردارید. این به این معنی نیست که ما نباید از اشتباهات گذشته خود درس بگیریم یا آینده خود را هوشمندانه برنامهریزی کنیم. تنها به این معنی است که وقتی از گذشته خود عبرت گرفتیم، باید بارها و بارها فکر کردن درباره آن را متوقف کنیم.
خودگویی منفی چیست؟
چگونه باورهایمان را تغییر دهیم؟ خود گویی های منفی خود را بشناسید و آنها را تغییر دهید. خودگویی منفی زمانی است که صدای درونی شما بیش از حد منفی است و بیشتر شبیه یک منتقد درونی به نظر میرسد. بدبین است و بر بدی ها تمرکز میکند. مانند: من نمیتوانم، من ضعیف هستم، من همه چیز را خراب میکنم و…
اینها اعتماد به نفس شما را از بین میبرد و شما را از دستیابی به تواناییهای خود باز میدارد و میتواند قبل از شروع به شما این احساس را بدهد که قرار است شکست بخورید. بهارمن به شما برای یافتن راهکارهای کاربردی پیشنهاد میکند مقاله «خودگویی چیست؟ خودگویی های منفی و تاثیرات آن» را مطالعه کنید.
6. شمردن شادی ها و نعمت ها
افکار خود را با شمردن شادی ها و نعمت های خود تغییر دهید. اکثر مردم شادیها و نعمتهای خود را بدیهی میدانند و شروع به غر زدن درمورد آنچه که ندارند میکنند.
زمانی که با مشکلات مواجه میشويم، چگونه باورهایمان را تغییر دهیم؟ فقط به کسانی فکر کنید که وضعیت سخت تر از شما را دارند. میتوانست شرایط برای شما نیز سخت تر از حال باشد. تو داری گریه میکنی چون در تصادف زانويت صدمه دیده است. اگر پایت شکسته بود چه؟ نیمه پر لیوان را برای رضایت و نیمه خالی را با عزم پر کردن آن ببینید.
7. لحظه را دریابیم…
برای پاسخ سوال چگونه باورهایمان را تغییر دهیم؟ به دنبال شادی و قناعت در حال حاضر باشید. شادی را با رویدادهای آینده مرتبط نکنید. «وقتی همه چیز به این شکل اتفاق بیفتد خوشحال خواهم شد.» مثل این است که شادی خود را به آیندهای نامطمئن موکول کنید.
پیشنهاد ما این است که تا جایی که میتوانید سعی کنید غم و اندوه خود را به یک لحظه در آینده موکول کنید. زمان شاد بودن امروز است زیرا ديروز گذشته است و نمیتوانید مطمئن باشید که فردا شادی به همراه خواهد داشت.
8. آیا ما قادر به تغییر دیگران هستیم؟
به جای تغییر دنیای اطراف، روی تغییر خود تمرکز کنید. تغییر دنیای اطراف غیر ممکن است. بنابراین وقتی مردم انتظارات شما را برآورده نمیکنند نگران نباشید بهترین راه این است که خودتان را تغییر دهید یا حداقل با افراد یا موقعیت هایی که دوست ندارید سازگار شوید.
شما در طول روز ممکن است با ده ها انسان دیگر در ارتباط باشید. تغییر همه این افراد و یا حتی کمتر، از عمر محدود شما خارج است. اما شما خود را بيشتر از هر کسي ميشناسيد و کنترل داريد. تغییر خود میتواند در روابط شما با دیگران بسیار موثر باشد.
بهترین کتاب تغییر باور
بخشی از مقاله چگونه باورهایمان را تغییر دهیم؟ برگرفته از نکات بهترین کتاب تغییر باور، کتاب زندانیان باور است. این کتاب تستهای مختلف و تمرینهای متعددی برای شناخت باورها و راه هایی برای تغییر باورهای منفی در انسان را بیان میکند.
از جمله کتابهای راهگشا و تخصصی در مورد روانشناسی افکار، باورها، خودگوییهای مثبت و منفی و ناخوداگاه انسان است که به صورت کاربردی و گام به گام راهکار چگونه باورهایمان را تغییر دهیم؟ را آموزش میدهد.
سخن پایانی در چگونه باورهایمان را تغییر دهیم؟
آیا باور دارید که وقتی افکار خود را تغییر میدهید میتوانید زندگی خود را متحول کنید؟ ما در این مقاله 8 گام مراحل ساخت باور و روش تغییر باورهای غلط را به شما آموزش دادیم. به نظر شما چه چیزی بین شما و شادی کامل قرار دارد؟ نظرات ارزشمندتان را با بهارمن به اشتراک بگذاريد.
همچنین به شما مطالعه مقاله «چگونه شادتر زندگی کنیم؟» را پیشنهاد میکنیم. با آرزوی تغییر مثبت، رشد و شادی روز افزون شما.