4 نکته نحوه درست نشستن هنگام مطالعه
نحوه درست نشستن هنگام مطالعه و حفظ وضعیت بدنی مناسب برای سلامت کمر و گردن بسیار مهم است و به عنوان دانشآموز یا دانشجو، فراموش کردن این موضوع در طول جلسات طولانی مطالعه و کلاس درس بسیار آسان است.
نکات مقاله «نحوه درست نشستن هنگام مطالعه» نه تنها به شما کمک میکند تا وضعیت بدنی خوبی داشته باشید، بلکه به شما کمک می کند تا تنش را از ماهیچه های خود رها کنید و بهره وری خود را افزایش دهید.
در این مطلب به سوالات زیر پاسخ خواهیم داد:
- نحوه درست نشستن هنگام مطالعه به چه شکل است؟
- بهترین میز و صندلب برای مطالعه کدامند؟
- چگونه پشت میز کامپیوتر بنشینیم؟
- عادت چیست؟ چگونه یک عمل را به عادت تبدیل کنیم؟
- برای شروع عادت مطالعه، از چه کتابهایی شروع کنیم؟
- 3راهکار کاربردی افزایش سرعت مطالعه
1. بهترین حالت بدن برای مطالعه
هنگامی که میخواهید پشت میز خود بنشینید و مطالعه کنید، روی لبه صندلی بنشینید و سر و شانه های خود را به سمت جلو خم کنید. سپس سر و شانه های خود را به بلندترین حالتی که میتوانید بکشید، کمر خود را به سمت جلو هل دهید. این وضعیت احساس ناراحتی میکند، اما سعی کنید آن را برای چند ثانیه نگه دارید. سپس یک نفس عمیق بکشید و این وضعیت را کمی رها کنید. شما وضعیت صحیح خود را پیدا کرده اید!
پس از این کار در نحوه درست نشستن هنگام مطالعه، به عقب بر روی صندلی خود تکان بخورید و مطمئن شوید که پشت شما کاملاً تکیه دارد و باسن شما در خم صندلی قرار دارد. به این ترتیب مطمئن خواهید شد که از کمر خود مراقبت میکنید.
2. بهترین میز و صندلی برای مطالعه
بسیاری از دانشآموزان ترجیح میدهند دراز کشیدن یاد بگیرند، اما این ایده عالی نیست. در حین مطالعه احساس خستگی و حواس پرتی خواهید کرد. این نه تنها برای کمر شما ناراحت کننده خواهد بود بلکه زمان زیادی را نیز از شما میگیرد و روند مطالعه را طولانی میکند. به جای اینکه خودتان را روی میز خم کنید، یک صندلی راحت بگیرید. اگر شانه هایتان شل نباشند به زودی احساس سردرد خواهید کرد.
از گرفتن موقعیت های غیرطبیعی خودداری کنید زیرا ممکن است متوجه نشوید که چقدر طول کشیده است. این میتواند بعدا منجر به درد شود. همچنین مهم است که فضای میز خود را از شلوغی پاک کنید.
برای اینکه صندلی خود را طوری تنظیم کنید که در موقعیت مناسب شما قرار گیرد، بنشینید و مطمئن شوید که پاهای شما موازی با زمین هستند در حالی که زانوها و باسن در ارتفاع یکنواخت قرار دارند. همچنین مهم است که پاهای شما کاملاً روی زمین قرار گیرند.
3. هنگام نشستن پشت میز کامپیوتر
صفحه نمایش خود را هم سطح چشم نگه دارید. اطمینان حاصل کنید که لبه بالایی رایانه شما بیش از دو اینچ بالاتر یا پایین تر از سطح چشم شما نباشد. این کار به کاهش فشار گردن از به نظر رسیدن خیلی به بالا یا پایین کمک می کند.
اگر پایه کامپیوتر ندارید، هرگز گردن خود را به پایین خم نکنید این کار نحوه درست نشستن هنگام مطالعه نیست، میتوانید از کتابهای درسی قدیمی خود برای تنظیم ارتفاع کامپیوتر و یا مانیتور خود استفاده کنید.
4. تمرین ورزشی ساده در خانه و محیط کار
زمانی که کار زیادی برای انجام دادن دارید که ساعت ها روی آن تمرکز میکنید، ممکن است تمرین ورزشی و استراحت کردن را فراموش کنید. تنها همین استراحتهای کوتاه میتواند به شما کمک کند کارآمدتر باشید و شما را از قرار گرفتن در یک موقعیت طولانی مدت که میتواند باعث احساس خستگی و درد کمر شما شود، باز دارد.
برخی از تمریناتی که میتوانید در بین درس خواندن و مطالعه هاي مداوم، استراحت کنيد و تمرین های ساده ورزشی را در این استراحتهای کوتاه انجام دهید. پیشنهادات عبارتند از:
کشش های گردن و شانه بالا انداختن: این تمرین به شما کمک میکند تا تنش را از گردن و شانه های خود رها کنید. در حین مطالعه چندین بار این کار را نرم و آرام انجام دهید.
راه رفتن: سعی کنید بایستید و از کامپیوتر یا میز خود دور شوید. حتی فقط 5 دقیقه در هر ساعت به شما کمک میکند ذهن خود را تازه کنید و بدن خود را آرام کنید. چند قدم را بروید و اگر فرصتش را دارید بیشتر… و دوباره به مطالعه و میز خود برگردید.
آب خوردن: یک راه عالی برای انجام این کار نوشیدن آب است. نوشیدن آب در حین مطالعه نه تنها به اطمینان از هیدراته شدن مناسب کمک میکند، بلکه به شما یادآوری میکند که استراحت کنید.
بهترین روش مطالعه
حالا که نحوه درست نشستن هنگام مطالعه را یاد گرفتید بیایید کمی از روش صحیح مطالعه صحبت کنیم. آیا برای مطالعه درس وقت کم میآورید؟ برای آن روزانه وقت مشخصی را قرار دهید. می توانید در اپلیکیشن یا سایت goodreads تعداد کتاب هایی که باید مطالعه کنید را یادداشت کنید و با خود یا مخاطبین دیگر چالش عادت به مطالعه را آغاز کنید. مقاله «مدیریت زمان برای درس خواندن و مطالعه» را نیز حتما مطالعه کنید.
روش پومودورو
برای مطالعه خوب و با دقت میتوانید از تکنیک پومودورو استفاده کنید. وقت خود را به قطعات زمانی ۲۵ دقیقهای یا ۳۵ دقیقهای تقسیم کنید. البته بین هر دو قطعه هم یک فاصلهٔ کوتاه برای استراحت در نظر بگیرید. این فاصلهٔ استراحت میتواند بسیار کوتاه باشد؛ مثلاً ۳ تا ۵ دقیقه. البته باید با خودتان قرار بگذارید بعد از هر سه یا چهار قطعه مطالعه، یک استراحت طولانیتر هم برای خودتان در نظر بگیرید.
این زمان استراحت میتواند ۱۵ یا ۲۰ و حتی ۳۰ دقیقه باشد. بعد از مدتی متوجه میشوید که معمولاً در یک روز کامل، چند پومودورو مطالعه انجام دادهاید. بنابراین میتوانید از قبل برای خودتان برنامهریزی کنید و یک کتاب یا چند کتاب درسی یا غیر درسی را مطالعه کنید. این کار بهره وری و کیفیت مطالعه شما را بالا میبرد.
حواس پرتی و تمرکز حواس
برای دوری از حواس پرتی و تمرکز حواس هنگام مطالعه یک برگه کنار دست خود داشته باشید و سوالات، ماجراها و کارهایی که به یاد میآورید را روی آن بنویسید تا بعد از مطالعه آن موارد را پیگیری کنید و در زمان مطالعه نیز ذهن شما را درگیر نکنند.
همچنین برای یادگیری بهترین روش مطالعه میتوانید از تجربه انسان های موفق استفاده کنید، پس سری به مقاله «نحوه مطالعه افراد معروف و موفق» بزنید و در دنیای تجربه های خوب مطالعه کنید زیرا بسیار راهگشا هستند.
عادت چیست؟ چگونه یک عمل را به عادت تبدیل کنیم؟
به فرستادن یک عمل از خودآگاه به ناخودآگاه، عادت میگوییم. این جمله به چه معناست؟ رانندگی را در نظر بگیرید اگر از یک فرد که سالهای زیادی است رانندگی میکند بخواهیم مراحل روشن کردن ماشین را بگویید حداقل چند دقیقه فکر میکند و با تاخیر آن را بیان میکند اما اگر از همان فرد بخواهیم که ماشین را روشن کند بی هیچ درنگی به انجام آن کار میپردازد خب این نشان دهنده چیست؟
هر کار و فعالیت پس از گذشت زمان و در طب تمرین و تکرار به ناخودآگاه فرد رفته به گونهای که برای انجام آن دیگر هیچ زحمتی به خود راه نداده و از خودأگاه خود کمک نمیگیرد. به این عمل عادت میگوییم. برای اینکه یه کار را با عادت تبدیل کنیم باید آن را بی وقفه برای مدتی تمرین و تکرار کنیم. پیشنهاد میکنم مقاله بهترین روش مطالعه در دنیا را نیز مطالعه کنید
برای شروع عادت مطالعه، از چه کتابهایی شروع کنیم؟
برای شروع عادت به مطالعه باید از کتابهای جذاب، داستان یا رمان گونه و هیجانی استفاده کنیم. کتابهایی که ما را به ادامه مطالعه سوق میدهند به گونهای که هر زمان ما به این فکر میکنیم خب انتهای این کتاب به کجا ختم میشود. قصد و منظور نویسنده از نگارش این کتاب چه بوده و قرار است در انتها چه نتیجهگیری از مطالب عنوان شده داشته باشد و یا … .
برای شروع عادت به مطالعه باید از کتابهای کم حجم استفاده کنیم درست است که خیلیها میگویند کیفیت مهم است نه کمیت اما ذات انسان به گونهای است که علاقهمند است به تعدد کتابهایی که مطالعه کرده است. خواندن پنج کتاب بیست صفحهای لذت بخش تر و در ذهن ماندگارتر از مطالعه یک کتاب صد صفحهای است.
پس اگر قرار است که فرد به مطالعه علاقه مند شده و آن را به عنوان عادت در خود نهادینه کند باید از کتابهای کم حجم استفاده کند و به مرور حجم آن را بیافزاید. پیشنهاد میکنم مقاله افزایش تمرکز با 5 تمرین کاربردی را نیزمطالعه کنید
3 راهکار کاربردی افزایش ساعت مطالعه
بسیاری از افراد توانایی، کشش، اراده و انگیزه درس خواندن به مدت طولانی ندارند. نمیتوانند جز مقدار زمان کوتاهی مطالعه کنند. هر چند که همان مدت زمان کوتاه هم آنقدر با ذهن مشوش، درگیر و نامتمرکز مطالعه میکنند که هیچ تفاوتی با مطالعه نکردن ندارد، زیرا بازدهی زیادی ندارند.
افزایش ساعت مطالعه کار چندان سادهای نیست، اما نشدنی هم نیست. ما قصد داریم به شما کمک کنیم که ساعت مطالعه خود را افزایش داده و از این پس به مقدار بیشتری مطالعه کنید. پس بدون نگرانی و ناراحتی بابت میزان کم مطالعه خود تا انتهای مقاله همراه باشید و با عملگرایی نسبت به نکات سرعت مطالعه خود را به 2 یا 3 برابر حالت قبل افزایش دهید.
1. گام به گام پیش رفتن:
کسی که مدت زمان زیادی مطالعه نکرده است، مطمئنا یکدفعه نمیتواند ساعت مطالعه خود را به میزان زیادی افزایش دهد. از طرفی هم افزایش یکدفعهای ساعت مطالعه، پس از گذشت زمان کوتاهی شما را خسته میکند و میزان مطالعه، یادگیری و بهرهوریتان را کاهش میدهد. پس باید به مرور زمان مطالعه را افزایش دهید یعنی روزانه یک ربع یا نیم ساعت نسبت به روز قبل مطالعهتان را افزایش دهید.
2. استفاده از زمانهای مرده:
ما زمانهایی را در طول روز از دست میدهیم که در طی آن زمانها کار مفیدی انجام نمیدهیم، به این زمان ها، زمان مرده میگوییم.
همانند زمانیکه در ترافیک گیر کردهایم، یا در صف نانوایی معطل شدهایم و … . بهتر است با برنامه ریزی مناسب در این تایمها و حداکثر استفاده از آنها زمان خود را مدیریت کنیم. خیلی از افراد موفق توانستهاند با استفاده از همین تایمهای مرده به یک زبان زنده دیگر مسلط شوند. پس زمانهای مردهتان را زنده کنید.
3. از بین بردن زمانهای خاکستری در طول روز:
لطفا در زمانهای خاکستری کار نکنید! سه نوع زمان وجود دارد: زمانهای سیاه، زمانهای سفید، زمانهای خاکستری. زمانهای سیاه زمانهایی هستند که مشغول انجام کار یا فعالیتی هستید و تنها یک کار را انجام میدهید. زمانهای سفید زمانهایی هستند که مشغول استراحت هستید. در حالت آرامش به سر میبرید. زمانهای خاکستری، زمانهای آوارگی هستند! زمانهایی که نه فعالیت خاصی انجام میدهید و نه استراحت میکنید.متاسفانه اکثر افراد در زمانهای خاکستری به سر میبرند.
سخن پایانی نحوه درست نشستن هنگام مطالعه
نحوه درست نشستن هنگام مطالعه در سلامت جسم شما و بهره وری بیشتر بسیار اهمیت دارد. ما وقتی مطالعه میکنیم بعضی نکات را نمیدانیم و بعضی نکات را فراموش میکنیم. خیلی از دانش آموزان و دانشجویان دچار کمر درد و گردن درد کنکور شده اند. در این مقاله آموزش نحوه درست نشستن هنگام مطالعه را توضیح دادهایم تا از کسب علم و یادگیری بیشتر از همیشه لذت ببرید. شاد و موفق باشید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
9 نظر
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
ی سوال داشتم اقای امیر الان صندلی ندارم نمیشه ایا روی زمین درس خواند
سلام سعیده عزیز
نه درگیر این مسئله نباشید لطفا
سلام وقت تون بخیر از مطالعه ی مقاله لذت بردم ممنونم تکنیک پومودور رو علاقه مند به کار بگیرم و برای ساخت عادت هم تمرین و تکرار کنم بسیار نکات ارزشمندی رو یادگرفتم .
سلام زینب خانم
خداروشکر که این مقاله برای شما مفید و کاربردی بود.
انشالله که موفق باشید.
مقاله بسیار عالی و مفید بود
سلام یاسین عزیز
خوشحالم که موضوع نحوه نشستن هنگام مطالعه براتون جالب بوده..
همین نکات ریز هستند که تاثیر خوبی روی یادگیری ما میگذارند.
موفق باشید
باتوجه به مقاله ارتفاع صندلی کامپیوتر رو تغیر دادم الان خیلی بهتر شد.ممنونم بابت راهنمایی تون
خیلی عالیه مریم خانم
موفق باشید:)
از این تکنیک زیاد استفاده میکنم. عالیه