3 گام اصول برنامه ریزی + فقط مهمترین نکات
شاید تا به حال برای شما هم سوال شده باشد که چگونه خانومهایی که شاغل هستند و در طول روز، مشغله فراوان دارند، به تمام کارهای خانه و محل کار خود میرسند. آن هم در صورتی که خانمهای خانهدار همیشه از کمبود وقت و گذران سریع وقت گلهمند هستند. یکی از دلایل این امر، مدیریت زمان است. این عزیزان از قواعد و اصول برنامه ریزی آگاهی کامل دارند.
یا اینکه حتما برایتان سئوال شده است که چرا بسیاری از ما با اینکه کار مهم و مشخصی نداریم و عملا نام یک بیکار بر پیشانیمان مهر شده است، چرا از پس کارهای معمولی و به ظاهر ساده و روتین روزمره هم نمیتوانیم بر بیاییم؟ علت چیست؟
در این مطلب به سوالات پایین پاسخ داده میشود:
- اصول برنامه ریزی موثر چگونه میتواند به زندگی ما کمک کند؟
- 3 گام مهم اصول برنامه ریزی چیست؟
- اصول برنامه ریزی روزانه چگونه پیش میرود؟
سخن برایان تریسی در رابطه با برنامه ریزی
برایان تریسی در کتاب قورباغهات را قورت بده دقیقا به همین موضوع اشاره کرده است. از نظر برایان تریسی مهمترین دلیلی که چرا برخی از افراد کار زیادی را در مدت زمان کمتر و سریعتر انجام میدهند، این است که آنها اهداف و برنامههای خود را دقیقا مشخص کردهاند و از این اهداف منحرف نمیشوند.
برایان تریسی گفته هر چقدر راجع به آنچه که میخواهید و آنچه که باید برای رسیدن به آن انجام دهید اهداف و برنامههای مشخص و واضحتری داشته باشید، آسانتر میتوانید بر تنبلی غلبه کرده، قورباغهی خود را قورت دهید و با موفقیت کار خود را به اتمام برسانید.
در مقاله مهمترین اصول برنامه ریزی قرار است روشهایی اصولی برنامهریزی و روند صحیح برنامهریزی را بیان کنیم، اگر شما هم به تمام کارهای روزانه خود نمیرسید. یا اینکه در راه اهداف زندگیتان، از شما دویدن است و نرسیدن، تا انتهای مقاله مهمترین اصول برنامه ریزی با ما همراه شوید.
قدم اول برنامهریزی: مشخص کردن هدف و مقصد
در واقع علت بسیاری از این دویدنها و نرسیدنها و یا گذران سریع وقت و به اتمام نرسیدن کارهایمان، این است که تکلیفمان با خودمان روشن نیست. حتی خودمان هم نمیدانیم که مقصد و غایت کجاست و فقط به سمت جایی که نمیدانیم کجاست در حال دویدنیم.
زمانی که مقصد و هدف مشخص باشد، راه رسیدن به آن را بهتر خواهیم دانست. فرض کنید شما قصد سفر به یک کشور دیگر دارید، سریعترین راه رسیدن به آن، استفاده از هواپیماست. اما فرض کنید قصد سفر به یک روستای اطراف خودتان را داشته باشید، آن وقت ماشین گزینه بهتری برای پیمودن مسیر است.
وقتی هدف شما مشخص باشد، سعی میکنید از انجام کارهایی که در خلاف جهت آن است و شما را از رسیدن به آن دورتر میکند، خودداری کنید. در دوره رایگان هدفگذاری و مدیریت زمان کاملتر به این موضوع پرداخته شده است. برای مشاهده روی متن پایین کلیک کنید.
هدفگذاری اولین قدم در برنامهریزی است. اهداف باید به وضوح تعریف شوند و دارای ویژگیهایی مانند شفافیت، قابلاندازهگیری، واقعبینانه، مرتبط و زمانمند باشند (معروف به SMART). وقتی اهداف بهدرستی تعیین میشوند، انگیزه و تمرکز در مسیر پیشبرد برنامه افزایش مییابد و ارزیابی موفقیت برنامه راحتتر خواهد بود. داشتن اهداف روشن، به شما کمک میکند تا بهطور مؤثر و با هدفمند بودن مسیر خود را پیش ببرید.
دوره رایگان هدفگذاری و مدیریت زمان
قدم دوم برنامهریزی: جمعکردن بار و بندیل مورد نیاز برای رسیدن به مقصد
پیش از شروع هر برنامه، باید شرایط فعلی بهخوبی بررسی شود. این شامل شناخت منابع، تواناییها، نقاط قوت و ضعف، و فرصتها و تهدیدهای پیرامون است. با تحلیل دقیق وضعیت موجود، میتوانید برنامهای مناسبتر و واقعبینانهتر تدوین کنید. این تحلیل به شما امکان میدهد تا برنامههای بهتری برای استفاده از منابع محدود و مواجهه با چالشهای احتمالی ایجاد کنید.
برای رسیدن به مقصد مورد نظر، باید اسباب و وسایل مورد نیاز برای رسیدن به آن مقصد را به همراه داشته باشیم. باید دورههای لازم، مطالب مورد نیاز و تمام چیزهایی که در طول مسیر به آن احتیاج پیدا میکنیم را یاد بگیریم.
از دیدگاه بسیاری از افراد مطالعه و یادگیری کار دشواری است. خواندن یک کتاب کوچک زمان بسیار زیادی از آنها را میگیرد و بعد از مدت بسیار کوتاهی تمام آنچه را که به زحمت یاد گرفتهاند را از یاد میبرند.
علت چیست و چه میتوان کرد؟
اینکه بسیاری از افراد با تکنیکهای صحیح مطالعه، بازههای مرور، تمرکز، حافظه بلندمدت و کوتاهمدت، تندخوانی، مدیریت زمان و ذهن و… آشنایی ندارند. همین باعث شده که روند یادگیری کار دشواری به نظر برسد. اما راه حل: مجموعه آموزشی بهارمن با برگزاری دوره پرمحتوای نخبگان یادگیری تلاش کرده تا میزان بسیار زیادی این مشکلات را برطرف کند.
قدم سوم برنامهریزی: مشخص کردن برنامه در حد توان و به شیوه صحیح
برایان تریسی توصیه میکند که هر هدف بزرگ را به مجموعهای از اهداف کوچکتر تقسیم کنید. این کار باعث میشود که رسیدن به هدف نهایی سادهتر و قابلدسترستر به نظر برسد. او میگوید که دستیابی به موفقیت نیازمند طی کردن گامهای کوچک و پیوسته است که شما را به سمت هدف نهایی هدایت میکند.
یکی از مهمترین اصول برنامه ریزی برنامهای است که در حد توان فرد باشد اما مستمر. دارن هاردی در کتاب اثر مرکب به بیان این موضوع پرداخته است و گفته انجام کارهایی هر چند کوچک ولی مستمر و در زمان طولانی اثری بسیار شگفتتر نسبت به انجام کارهای بزرگ در مدت زمان کم دارد. پس برنامه درست آن برنامهای است که شما را قدم به قدم به هدفتان نزدیک کند. مستمر بودن یک برنامه از میزان آن بااهمیتتر است.
در برنامهی اصولی، قرار دادن تایمهایی برای استراحت از هر چیزی مهمتر است. زیرا اگر استراحت نداشته باشی پس از مدتی بهرهوریتان بشدت کاهش مییابد.
با سختگیری یا تلاش فراوان نیست که انسان به موفقیت میرسد. تنها با داشتن یک برنامه منسجم، پیوسته و اصولی است که میتوان به موفقیت رسید. پس سعی کنید برنامهریزی را جدی بگیرید. برای آن که برنامه ریزی جزء اقدامات روزانه شما شود و آن را هر روز به طور خودکار انجام دهید، چه کردهاید یا چه میخواهید کنید؟
حسرت گذشته در اصول برنامه ریزی
با توجه کردن به گذشته، آیندهتان را مثل گذشته نکنید. آن قدر فکرهای بزرگی در ذهنتان داشته باشید که فرصت حسرت گذشته را نداشته باشید. گذشته برای شما تجربه و درسی از دیروز است.
هر انسانی طبیعتاً اشتباهاتی دارد. بعضیها بر این باور هستند که اشتباهات خیلی بزرگی داشتند و دیگر همه چیز خراب شده است. علت اصلی ناراحتی چنین افرادی، فقط طرز فکر آنهاست. طرز فکر بزرگترین سرمایه هر انسان است که میتوانیم آن را در خود رشد دهیم.
برایان تریسی تأکید دارد که برنامهریزی باید انعطافپذیر باشد. او معتقد است که حتی بهترین برنامهها نیز ممکن است با تغییرات و چالشهای غیرمنتظره مواجه شوند، بنابراین باید آماده تغییر و تطبیق باشید. انعطافپذیری به شما کمک میکند تا در صورت بروز مشکلات، بهسرعت واکنش نشان داده و برنامه خود را بهینهسازی کنید.
شما میتوانید چیزی که تا به الان رقم خورده را بپذیرید یا این که میتوانید چیزی که از زندگی میخواهید، یعنی همان خواستهها و اهدافتان را بپذیرید … این طرز فکرت است که میزان موفقیتهایتان را مشخص میکند. کسی جلوی شما را نگرفته است.
پیشبینی موانع و مشکلات احتمالی
یکی از اصول مهم برنامهریزی، پیشبینی موانع و مشکلات احتمالی است. با در نظر گرفتن این چالشها از قبل، میتوان برای آنها راهحلهایی تدوین کرد و آمادگی لازم برای مواجهه با آنها را داشت. این امر باعث کاهش تأثیرات منفی و افزایش سرعت واکنش به مشکلات غیرمنتظره میشود. پیشبینی درست مشکلات میتواند برنامه را از تأخیر یا شکست نجات دهد و شانس موفقیت آن را افزایش دهد.
حرف پایانی اصول برنامه ریزی
منتظر نباش که فردی پیدا شود و زندگیتان را تغییر دهد. آن یک نفر را فقط میتوانید در آینه پیدا کنید. منتظر نباشید که فرصتی را به دست آورید. فرصتها را برای خودتان بسازید. حقیقت را بگویم؛ اگر نتوانید به خودت کمک کنید، نمیتوانید به هیچ کسی کمک کنید. با اصول برنامه ریزی روزانه میتوانید فرصتهای بیشتری را به دست آورید. امیدواریم که از این به بعد بیشتر به زمانتان اهمیت دهید و زندگی هدفمندی داشته باشید.
1 نظر
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
ممنون بهارمن بابت مطلب برنامه ریزی