کاربرد هوش هیجانی در سال 2024
هوش هیجانی چیست؟ کاربرد هوش هیجانی در محیط کار چیست؟ وقت آن رسیده که تعریفهای قدیمی هوش و استعداد دست بکشیم و درباره یکی از هوشهای مهم که امروزه بیشتر به آن توجه میشود آشنا شویم. ما در این مقاله از اهمیت و کاربرد هوش هیجانی صحبت میکنیم.
در این مطلب به سوالات زیر پاسخ خواهیم داد:
- هوش هیجانی یا EQ چیست؟
- هوش هیجانی به زبان ساده چیست؟
- کاربرد هوش هیجانی در محیط کار چیست؟
- حوزه های هوش هیجانی چیست؟
هوش هیجانی یا EQ چیست؟
هوش هیجانی (Emotional Inteligence) توانایی درک، استفاده و مدیریت احساسات خود به روشهای مثبت برای کاهش استرس، برقراری ارتباط مؤثر، همدلی با دیگران، غلبه بر چالشها و خنثیکردن تعارض است و ضریب هوش هیجانی را در روانشناسی با (EQ) نشان میدهند.
هوش هیجانی به زبان ساده به شما کمک میکند تا روابط عاطفی و حرفهای قویتری ایجاد کنید، در مدرسه و کار موفق شوید و به اهداف شغلی و شخصی خود برسید. همچنین میتواند به شما کمک کند تا با احساسات خود ارتباط برقرار کنید، قصد را به عمل تبدیل کنید و تصمیمات آگاهانهای در مورد آنچه برای شما مهم است بگیرید.
بهارمن مطالعه مقاله «حل مسئله چیست؟» را به شما پیشنهاد میکند.
هوش هیجانی گلمن
به گفته دانیل گلمن نویسنده آمریکایی کتاب هوش عاطفی، هوش هیجانی یا عاطفی ظرفیت شناخت احساسات خود و دیگران، ایجاد انگیزه در خود و مدیریت خوب احساسات در خود و روابط است. هوش هیجانی از دوکلمه تشکیل شده است. احساسات و هوش.
احساسات: عواطف و احساسات درون فرد هستند. آنها بر واکنش فرد به رویدادها تأثیر میگذارند و توجه او را به رویدادهای مهم معطوف میکنند.
هوش: توانایی های ذهنی است و دارای قابلیتهای استدلال، برنامهریزی، حل مسئله، تفکر انتزاعی، استفاده از زبان و یادگیری میباشد.
در نتیجه هوش هیجانی یعنی توانایی استدلال با عواطف و استفاده از احساسات در عقل است. با توجه به احساسات استدلال های قوی و محکم تری خواهید داشت؛ کاربرد هوش هیجانی این است که از احساسات برای تفکر پویا استفاده کنید. فکر رایج مردم این است که احساسات مانع تعقل و تفکر منطقی انسان میشود، اما در حقیقت فرد باید از احساسات برای استدلال به نحو درست و به جایی استفاده کند.
عقل و احساس دو عضو مهم و تأثیرگذار در تصمیمگیری و تفکر هستند و وقتی ما فرد باهوشی خواهیم بود که از هر دو به موقع و درست استفاده کنیم تا مسائل را به خوبی استدلال کنیم.
بهارمن مطالعه مقاله «نحوه تصمیم گیری با منطق یا احساس» را پیشنهاد میکند.
کاربرد هوش هیجانی در محیط کار
EI نقش حیاتی در محل کار ایفا میکند و به طور قابل توجهی بر نحوه تعامل کارکنان با یکدیگر، مدیریت استرس و انجام کارشان تأثیر میگذارد. به چند مورد کاربرد هوش هیجانی در محیط کار اشاره میکنیم:
- کار در جهت اهداف سازمان بدون توجه به موانعی که پیش میآید.
- انگیزه بیشتر کارکنان برای درک احساسات خود و همکارانشان.
- ارتباطات سالمی که اهداف مشترکی را در سراسر کسبوکار ایجاد میکند.
- وقتی نوبت به شغل موردنظر میرسد، نیروی کار دیدگاه مثبتی دارد.
- روابط مثبت و ارتباطات عمیقتر بین کارکنان.
حوزههای هوش هیجانی
کاربرد هوش هیجانی معمولاً با در چهار حوزه تعریف میشود:
خود مدیریتی: شما میتوانید احساسات و رفتارهای ناگهانی خود را کنترل کنید، احساسات خود را به درستی مدیریت کنید، خلاقانه عمل کنید، به تعهدات خود پایبند باشید و با شرایط در حال تغییر سازگار شوید.
خودآگاهی: یعنی شما احساسات خود و نحوه تأثیر آنها را میشناسید. شما نقاط قوت و ضعف خود را میشناسید و اعتماد به نفس دارید.
آگاهی اجتماعی: شما میتوانید با دیگران همدلی کنید. احساسات، نیازها و نگرانیهای افراد دیگر را درک کنید، نشانههای عاطفی را دریافت کنید، از نظر اجتماعی احساس راحتی کنید و پویایی قدرت را در یک گروه یا سازمان تشخیص دهید.
مدیریت روابط: شما میدانید که چگونه روابط خوب ایجاد کرده و آن را حفظ کنید، به خوبی در یک تیم کار کنید و تعارض و اختلافنظرها را مدیریت کنید.
آشنایی باهوش هیجانی و کاربرد آن
مهارتهایی که هوش هیجانی را تشکیل میدهند را میتوان در هرزمانی آموخت. با این حال، مهم است که به یاد داشته باشید که بین یادگیری ساده در مورد EQ و استفاده از آن دانش در زندگی شما تفاوت وجود دارد. بهارمن همچنین مطالعه مقاله «هوش اجتماعی چیست؟» را به شما پیشنهاد میکند.
آگاهی و شناخت درباره هوش هیجانی کافی نیست و باید برای رسیدن به سطح قابلقبولی از ضریب هوش هیجانی تلاش و تمرین کنید. به خصوص زمانی که تحت فشار استرس قرار میگیرید عملکرد شما بسیار مهم و تأثیرگذار است. باید یاد بگیرید که چگونه در لحظه و در روابط خود بر استرس غلبه کنید تا از نظر احساسی آگاه باشید.
1. خود مدیریتی
یک کاربرد هوش هیجانی توانمندی خود مدیریتی است؛ یعنی فردی که EQ بالایی دارد، میتواند از احساسات خود برای تصمیم گیری سازنده در مورد رفتار خود استفاده کند. وقتی بیش از حد تحت استرس قرار میگیرد، میتواند کنترل احساسات داشته باشد و توانایی عمل متفکرانه و مناسب را دارا است.
به زمانی فکر کنید که استرس بر شما غلبه کرده است. آیا روشنفکر کردن یا تصمیمگیری منطقی آسان بخواهد بود؟ احتمالاً نه. وقتی بیش از حد تحت استرس قرار میگیرید، توانایی شما برای تفکر واضح و ارزیابی دقیق احساسات به خطر میافتد.
2. خودآگاهی
مدیریت استرس تنها اولین قدم برای ایجاد هوش هیجانی است. تجربه عاطفی فعلی شما احتمالاً بازتابی از تجربه اولیه زندگی شما است. توانایی شما برای مدیریت احساسات اصلی مانند خشم، غم، ترس و شادی اغلب به کیفیت و ثبات تجربیات عاطفی اولیه زندگی شما بستگی دارد.
کاربرد هوش هیجانی در کسب مهارت خودآگاهی است. اگر مراقب اصلی شما به عنوان یک نوزاد، احساسات شما را درک کرده و برای آنها ارزش قائل است، احتمالاً احساسات شما به داراییهای ارزشمندی در زندگی بزرگسالی تبدیل شده است. اما، اگر تجربیات عاطفی شما به عنوان یک نوزاد گیج کننده، تهدید کننده یا دردناک بود، احتمالاً سعی کردهاید از احساسات خود فاصله بگیرید.
3. آگاهی اجتماعی
هوش هیجانی به شما آگاهی اجتماعی میدهد. آگاهی اجتماعی شما را قادر میسازد تا نشانههای عمدتاً غیرکلامی را که دیگران دائماً برای برقراری ارتباط با شما استفاده میکنند، شناسایی و تفسیر کنید. این نشانهها به شما امکان میدهد بفهمید که دیگران واقعاً چه احساسی دارند، وضعیت عاطفی آنها چگونه لحظه به لحظه تغییر میکند و چه چیزی واقعاً برای آنها مهم است.
وقتی گروهی از افراد نشانههای غیرکلامی مشابهی را ارسال میکنند، میتوانید پویایی قدرت و تجربیات عاطفی مشترک گروه را بخوانید و درک کنید. به طور خلاصه، کاربرد هوش اجتماعی کمکم میکند شما در جمع همدل باشید و از نظر اجتماعی راحت برخورد کنید.
4. مدیریت روابط
هنگامی که آگاهی عاطفی وارد روابط شما شود، میتوانید به طور مؤثر مهارتهای اجتماعی/عاطفی بیشتری را توسعه دهید که روابط شما را مؤثرتر، پربارتر و رضایت بخش تر میکند. کاربرد هوش هیجانی در این است که از ارتباطات کلامی و غیرکلامی آگاه شوید. شناخت پیامهای و ارتباط غیرکلامی که برای دیگران ارسال میکنید میتواند نقش مهمی در بهبود روابط شما داشته باشد.
سخن پایانی در کاربرد هوش هیجانی
ما در این مقاله به سه ویژگی مهم و کاربرد هوش هیجانی اشاره کردیم و راههای تقویت هوش هیجانی را آموزش دادیم. اما باید بدانید عنصر اصلی و اساسی در تغییر شخصیت این است که تمرین کنید تا بتوانید احساسات خود را به درستی کنترل کنید. یادگیری هوش هیجانی نیازمند تمرین عملی است پس این آموختهها را به کار ببندید تا رشد و موفقیت خود را ببینید.
3 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
ممنونم از مقاله ی خوبتون. با هوش هیجانی میتونیم احساساتمون رو کنترل کنیم و خودمونو بهتر بشناسیم. در روابطمون با دیگران آگاهتر باشیم و احساسش واقعیشونو درک کنیم
مقاله مفیدی بود ممنون❤
مقاله خوبی بود ممنون