ارتباط موثر چیست؟
یکی از عوامل بسیار مهم و اثرگذار در پیشرفت و به موفقیت و به موقعیت رسیدن افراد مختلف ارتباطهایی است که با افراد گوناگون و در زمینه های گوناگون برقرار میکنند. مطمئنا برای شما هم پیش آمده که به این موضوع فکر کرده باشید که پس از مدتی دوستی و ارتباط افراد با همدیگر از بسیاری از جهات با همدیگر تفاهم پیدا میکنند. تشابه افراد بعد از مدت زمان کمی از دوستی نشان دهنده اهمیت انتخاب دوست و نحوه برقراری ارتباط موثر است. ارتباط موثر چیست؟
خودخواهی و عدم بلوغ فکری
برای داشتن ارتباط موثر اول باید به ببلوغ رسید و بلوغ یعنی اینکه فقط خود را نبینیم و در اوج سختیها به فکر دیگران باشیم. چه مقدار از اطرافیان خود ناراحت میشوید؟ آیا به این فکر کردید که آنها هم دنیای خودشان را دارند و از نظر خودشان، کاملا درست رفتار میکنند؟ ما همیشه فکر میکنیم حق با خودمان است، در صورتی که این خودخواهی بیش نیست.
آیا شما عقل کل هستید و فکر میکنید که همیشه درست فکر میکنید. گاهی باید با گشودگی حقایق را بپذیریم که به خودمان تلنگر بزنیم تا بتوانیم رشد کنیم و به شکوفایی برسیم. کسی که حاضر نیست، بازخوردهای دیگران را بپذیرد و همیشه حق را به خودش میدهد، هیچ وقت رشد نمیکند. یادمان نرود که آمدهایم در این دنیا رشد کنیم و به خدای درونمان نزدیک شویم.
در این مقاله قرار است در رابطه با اینکه ارتباط موثر چیست سخن بگوییم، اگر شما هم نمیدانید که ارتباط موثر چیست و چه نقش و اهمیتی در زندگی دارد، تا انتهای مقاله ارتباط موثر چیست با ما همراه شوید.
در این مقاله قرار است به سئوالات زیر پاسخ دهیم:
- ارتباط موثر چیست؟
- ارتباطات چه نقش و اهمیتی در زندگی دارند؟
- چگونه ارتباط موثر برقرار کنیم؟
اطلاعات ارتباط موثر
اطلاعات ارتباط موثر به مجموعهای از اطلاعات و مهارتها اشاره دارد که برای برقراری ارتباط مؤثر و موثر با دیگران استفاده میشوند. این اطلاعات میتوانند در بهبود کیفیت و اثربخشی ارتباط ما با دیگران تأثیرگذار باشند. در زیر، به برخی از اطلاعات ارتباط موثر اشاره میکنم:
1. قابلیت گوش دادن: مهارت گوش دادن فعال و تمرکز به درستی به حرفها و پیامهای طرف مقابل، به همراه نشانههای بدنی نظیر نگاه کردن به طرف مقابل و عملکرد مناسب بدنی. این مهارت میتواند به تدریجی ارتباط را تقویت و فرصتی برای درک بهتر نیازها و احساسات طرف مقابل ایجاد کند.
2. قابلیت بیان صحیح: توانایی بیان افکار، نظرات و احساسات به شکل واضح و قابل فهم. استفاده از زبان ساده، جملات کوتاه و تاکید بر نکات اصلی میتواند کیفیت بیان را بهبود بخشد.
3. تفسیر درست اطلاعات غیرکلامی: توانایی در فهم و تفسیر نشانههای بدنی و غیرکلامی مانند حرکات بدن، اصطلاحات صوری و بیانات صدا. این مهارت میتواند به ما کمک کند تا پیامهای پنهان و غیربازگویی را درک کرده و به طور کامل درک کنیم.
4. ارسال پیام واضح و سازنده: توانایی انتخاب و استفاده از واژگان مناسب، اصطلاحات مفید و جملات سازنده برای بیان افکار و نیازها. ارسال پیامی واضح و قابل فهم میتواند به درک بهتر طرف مقابل کمک کند.
اعتماد به نفس در ارتباط کاری
اعتماد به نفس در ارتباط کاری به معنای اطمینان و اعتماد به خود و قدرتها و تواناییهای شخص در محیط کار است. وقتی که فرد اعتماد به نفس دارد، او قادر است با اطمینان و خودباوری در ارتباط با دیگران برخورد کند و به خوبی در کارهای خود عمل کند. در زیر به برخی از ویژگیهای اعتماد به نفس در ارتباط کاری اشاره میکنم:
1. ارزشگذاری خود: فردی که به خود اعتماد دارد، ارزش و اهمیت خود را درک میکند و به خود میاندیشد. او از تواناییها، دانش و تجربههای خود اطمینان دارد و این باعث میشود در محیط کار بهتر عمل کند.
2. قدرت تصمیمگیری: افراد با اعتماد به نفس معتقدند که توانایی تصمیمگیری در موقعیتهای مختلف را دارند. آنها با اطمینان و خودباوری تصمیمات مهم را میگیرند و برای عمل به آنها اقدام میکنند.
3. ارتباط موثر: فردی که به خود اعتماد دارد، بهترین خود را در ارتباط با دیگران به نمایش میگذارد. او به صورت صحیح و مؤثر با دیگران ارتباط برقرار میکند و قادر است برای بیان نظرات و نیازهای خود به خوبی از زبان استفاده کند.
4. تحمل خطا: فردی که به خود اعتماد دارد، توانایی تحمل خطا را دارد و از خطاها به عنوان یک فرصت برای رشد و یادگیری استفاده میکند. او به جای اندازهگیری خود بر اساس خطاها، بر اساس تلاش و پیشرفت خود ارزیابی میشود.
برای مشاهده دوره های رایگان استاد امیرحسین حامدی کلیک کنید.
ارتباط موثر چیست؟
ارتباط موثر نوعی از ارتباطات افراد است که به رشد، موفقیت و بالندگی افراد میانجامد. زندگ و موثر زمینهساز موفقیت افراد است. زیرا افراد شبیه کسانی میشوند که با آنها در ارتباط هستند.
آنگونه میخورند که صمیمیترین فرد زندگیشان میخورد، آنگونه میپوشند که صمیمیترین و موثرترین فرد در زندگیشان میپوشد، آنجایی میروند که صمیمیترین و موثرترین فرد در زندگیشان میرود.
اینگونه پس از گذشت مدت زمان کوتاهی افراد با آنهایی که در ارتباط بودند بسیار شبیه میشوند و این شبیه شدن تا حدی است که تمام علایق و سلایق آنها به یکدیگر شبیه میشود. ارتباط موثر سازندهترین نوع ارتباط در رشد و بالندگی افراد است.
ارتباطات موثر چه نقش و اهمیتی در زندگی دارند؟
همانطور که گفتم افرادی که با یکدیگر در ارتباط هستند بسیار به یکدیگر شبیه میشوند و این شباهت گاه مفید و موثری است و گاه به ضرر افراد است و این به نوع فردی که با آن در ارتباط هستیم برمیگردد. در ادامه به چند مورد از موارد نقش و اهمیت ارتباطات اشاره خواهیم کرد با ما همراه شوید.
اولین نقش و اهمیت ارتباطات موثر در زندگی: افزایش انگیزه
ما انسانها علاقه بسیار زیادی به رقابت پرداختند با یکدیگر داریم و این به رقابت پرداختند با یکدیگر سبب ایجاد انگیزش زندگی و رقابت سازنده در افراد میشود. رقابت سازنده نه تنها برای افراد مضر و آسیبرسان نیست بلکه مایه رسد و بالندگی آنها در زندگی و کوتاه شدن زمان و مسیر موفقیت برای آنها میگردد. ارتباط حرفهای و موثر بسیار در زندگی افراد اثرگذار است.
دومین نقش و اهمیت ارتباطات موثر در زندگی: کاهش اختلالات روانی
انسانها همواره و در تمام طول زندگی، انسانهایی اجتماعی بودهاند و این اجتماعی بودن آنها سبب شده که با افراد زیادی در ارتباط و معاشرت باشند و در صورتی که این ارتباط و معاشرت با محیط و انسانهای اطراف قطع شود در روحیه آنها بسیار اثرگذار بوده و این موضوع سرمنشأ بسیاری از اختلالات روانی از جمله افسردگی میگردد.
پس ارتباطات نقش بسیار موثری در اختلالات روانشناختی افراد داشته و از این رو باید همه افراد حتی شده با یک فرد ارتباط گرفته و در رفت و آمد باشند.
سومین نقش و اهمیت ارتباطات موثر در زندگی: بروز استعدادهای نهفته
همه ما انسانها برای بروز استعدادهایمان نیازمند یک محرک بسیار قوی هستیم که ما را به سمت شکوفایی آن هول دهد. در واقع در بسیاری از اوقات ما نمیدانیم که به چه علاقهمند هستیم و یا از انجام چه کاری تنفر داریم.
ارتباط با افراد گوناگون و آشنایی از نزدیک با مشاغل و استعدادهای متفاوت سبب میشود تا هر کدام از ما متوجه شویم که به کدام شغل،حرفه و استعداد علاقه بیشتری داریم و این زمینهساز موفقیت ما میشود. زیرا انسانها در کاری که بدان علاقهمند هستند پیشرفت چشمگیرتری دارند.
چگونه ارتباط موثر برقرار کنیم؟
یکی از مسائل بسیار مهم در رابطه با ارتباط موثر نحوه و چگونگی ارتباط گرفتن با افراد است که بسیاری از افراد در این امر بسیار قوی هستند.
برای خواندن مقاله چگونه با خانواده خود ارتباط بهتری داشته باشیم کلیک کنید!
اولین نکته چگونگی ارتباط موثر برقرار کردن: کاریزماتیک بودن
کاریزماتیک بودن یکی از مهمترین ویژگیهایی است که سبب ارتباط بیشتر فرد با افراد گوناگون در مدت زمان کم میشود. کاریزماتیک بودن به اندازهای در ارتباط موثر بااهمیت است که بیشتر اوقات فرد خود نیاز به ارتباط با افراد ندارد بلکه افراد بسیار زیادی برای برقراری ارتباط با شخص در نباشند.
محبوبیت یا جذاب بودن یکی از مهمترین نکات ارتباط موثر است. این گونه میتوانیم دوست داشتنی باشیم و دوستهای خوبی پیدا کنیم.
دومین نکته چگونگی ارتباط موثر برقرار کردن: استفاده از زبان بدن
دومین نکته بااهمیت در چگونگی ارتباط موثر برقرار کردن استفاده صحیح از زبان بدن است. زبان بدن کمک میکند افراد سریعتر و با اشتیاق بیشتری با یکدیگر ارتباط بگیرند.
سومین نکته چگونگی ارتباط موثر برقرار کردن: خوش رو بودن
برای آنکه بتوانیم با افراد بیشتری ارتباط بگیریم نیازمند آن هستیم که خوشرو و خوش اخلاق باشیم. انسانها افراد خوشرو و خوش اخلاق را بیشتر از افراد عبوس، ناراحت و اخمو دوست دارند و برای ارتباط با این نوع افراد نه تنها پیش قدم نمیشوند بلکه اگر از جانب آنها نیز درخواستی برای ارتباط و رفت و آمد بیشتر باشد قبول نخواهند کرد.
پس به جهان اطراف و اطرافیانتان لبخند بزنید. یادمان باشد که در ارتباطات نزدیک خانوادگی و زندگی مشترک گاهی اوقات مهربان را فراموش میکنیم. در ارتباطهای نزدیک علاوه بر خوشرو بودن باید هیجانات بیشتری در رابطه ایجاد کنیم. این گونه اصول زندگی مشترک را رعایت کردیم.
طرح سوال در ارتباطات
برای این که روابط غنی تری داشته باشیم و تعارضهای خود را با خانواده، دوستان و همکاران کمتر کنیم، بهتر است که سوال بپرسیم!
در دنیای امروز وقتی کتابها و تحقیقات جدید را بررسی میکنیم، متوجه میشویم که تعداد زیادی از محققان به اهمیت سوال پرسیدن از خود و دیگران تاکید دارند.
انسانها از روی عادتها حرف میزنند. زمانی که سوال میپرسیم، دیگران را مجبور به تفکر میکنیم و دیگر پاسخی را از روی عادت نمیشنویم. سوال پرسیدن یک مهارت است و برای این که حرفهای شویم باید تمرین کنیم. ارزشش را دارد، چون اگر ارتباطات خوبی نداشته باشیم، زندگی خوبی نخواهیم داشت. حتی با دستاوردهای زیاد.
با طرح سوال، قفل هر ذهن باز میشود و فرد شنونده میتواند نوع تفکر، دیدگاه و رفتار خود را تغییر دهد.
بارها و بارها این جمله را شنیدهایم که دیگران را نمیتوانیم تغییر دهیم. با یاد گرفتن مهارت پرسشگری میتوانیم تغییر بزرگی را در رفتار خود ایجاد کنیم. زمانی که خودمان تغییر کنیم، دیگران هم تغییر میکنند.
حرف پایانی مطلب ارتباط موثر چیست؟
ارتباط موثر چیست؟ ارتباطات موثر چه نقش و اهمیتی در زندگی دارند؟ چگونه ارتباط موثر برقرار کنیم؟ چرا ارتباطات تا این اندازه برای افراد مهم شدهاند؟ امیدواریم با مطالعه این مقاله به رشد و آگاهی نسبی در زمینه ارتباطات موثر رسیده باشید. با بهارمن به بهار زندگیتان نزدیک شوید. شاد و پیروز باشید.
2 نظر
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام و خداقوت به مجموعه قدرتمند و حرفه ای بهارمن ممنونم از خانم الهه که مقاله های کاربردی وآپدیت در اختیار ما قرار میدن ارتباط مفید و مثر یکی از مهارتهای لازم هست که هرکسی برای پیشرفت در زندگی و پیشبرد کارهاش و داشتن جایگاه درست و آرامش روحی و روانی به اون احتیاج داره و ماباید برای یادگرفتن این مهارت هم آموزش ببینیم و هم مطالعه داشته باشیم بازم ممنون از خانم الهه اسماعیلی عزیز
سلام؛ خیلی اطلاعات خوبی درباره ارتباط موثر پیدا کردم.
سپاس بهارمن🌱