چگونه مسئولیت پذیر باشیم؟
یکی از مهمترین مسائلی که همه باید بدان پایبند باشند و هر چه بیشتر و بهتر سعی در فراگیری و کمک از آن داشته باشند این است که چگونه مسئولیت پذیر باشیم. مسئولیت پذیری یکی از مهمترین و بهترین خصلتهای خاص انسانی است که هر فرد باید آن را در خود بپروراند.
در این مقاله قرار است به سیوالات زیر پاسخ دهیم:
- مسئولیت پذیری به چه معناست؟
- چگونه مسئولیت پذیر باشیم؟
- از چه زمان مسئولیت پذیری را باید به فرزندان خود یاد دهیم؟
مسئولیت پذیری به چه معناست؟
یکی از مهارتهای بسیار مهم در زندگی که هر فردی برای ادامه زندگی بدان احتیاج دارد مسئولیت پذیری است. ولی مسيولیت پذیری به چه معناست؟ مسئولیت به معنای تعهد است. یعنی یک فرد برای انجام یک کار آن هم درست در زمان مقرری متعهد باشد و از زیر آن شانه خالی نکند و سعی کند در زمان و مکان مناسب آن را به نحو احسن انجام دهد.
چگونه مسئولیت پذیر باشیم؟
یکی از موارد بسیار مهم در زمینه مسئولیت پذیری این است که چگونه مسئولیت پذیر باشیم؟ چگونه نسبت به مسئولیتی که بر عهده داریم متعهد باشیم؟
قبل از هر چیزی باید بدانید که شما نسبت به خودتان، نسبت به افراد دور و برتان، نسبت به انسانهایی که میشناسید یا نمیشناسید، نسبت به آنچه در فکر و مغزتان میگذرد مسئولید.
شما نسبت به پوست موز یا زبالهای که در خیابان میاندازید و نسبت به فردی که شاید روی آن لیز بخورد مسئولیت دارید. از زمان اجتماعی شدت جوامع، هر فرد نسبت به فرد دیگری مسئول است. شما حتی نسبت به افکار پوچ و بی ارزش یا نسبت به افکار کثیف و مریضی که در ذهن خود میپرورانید هم مسئولید. شما نسبت به زمانی که از خود یا دیگران بیجهت به بطالت میگذرانید هم مسئولید.
هر فرد به عنوان یک انسان و با توجه به جایگاهی که در اجتماع دارد علاوه بر مسئولیتهایی که در بالا بدان اشاره کردیم، مسئولیتهای دیگری نیز بر عهده دارد. مثلا یک معلم وظیفه و مسئولیت دارد که درس خود را به خوبی ارائه دهد به گونهای که تمام دانشآموزان آن را یاد بگیرند و تا زمانی که حتی یک دانش آموز آن را یاد نگرفته باید درس را دوباره و چند باره توضیح دهد و به همین منوال سایر مشاغل هم وظیفه و مسئولیتهایی را با توجه به شغل خود بر عهده دارند.
و اما چگونه مسئولیت پذیر باشیم؟ هر فرد مسئولیت دارد، وظیفه دارد که مسئولیت پذیر باشد تا بتواند در زندگی و در جامعه به خوبی زندگی کند. برای اینکه بتوانید مسئولیتهای خود را به خوبی انجام دهید باید اراده، انگیزه و انرژی کافی داشته باشید. باید این موضوع را بدانید که هر کدام از اراده، انگیزه و انرژی یک باک ذخیره دارد که در طول روز در حال کاهش است. شما باید راه افزایش هر کدام را دانسته و هر روز باک آنها را شارژ کنید تا بتوانید به کارهای روزانه خود برسید.
باید حس و حال خوب داشته باشید: شما نمیتوانید زمانی که همسر خود را دوست ندارید نسبت به امور مربوط به او متعهد و مسئولیتپذیر باشید. نمیتوانید تا زمانی که نسبت به کار خود حس و حال خوبی ندارید، بدان بها دهید. باید برای انجام هر کاری عشق و حس و حال خوب را مد نظر خود قرار داده و با همان به سمت آن پیشروی کنید تا بتوانید مسئولیتپذیری کافی داشته باشید.
اول خودتان برای خودتان باارزش باید بعد دیگران:
به نظر شما چگونه وقتی که یک فرد به خودش بها نمیدهد میتواند دیگری را مهم انگاشته و به آن بها دهد؟ چگونه میتوان برای که زمان خودش برایش اهمیت ندارد نسبت به وقت و زمان شخص دیگری مسئولیت پذیر باشد و به آن بها دهد؟ چگونه وقتی سلامت خودش را مهم تلقی نمیکند نسبت به سلامت سایر افراد جامعه کوشا باشد؟
سعی کنید در وهله اول خودتان برای خودتان باارزش باشید، خودتان را مهم تلقی کنید و به خود بها دهید؛ به وقت خود، به سلامت خود، به شادابی و نشاط خود، به حس و حال خوب خود، به تفکر و اندیشه خود بها دهید و سپس این موضوع به کاینات دیگر بازتاب میشود، پس اول خود بعد دیگران.
برای اینکه مسئولیتپذیرب خود را تقویت کنید سعی کنید در زندگی برنامه ریزی داشته باشید و زمان خود را به نحو احسن مدیریت کنید. انسانی که به زمان خود اهمیت میدهد و برای تک تک ثانیههای زندگی خود اهمیت قائل است، فردی است سرشار از حس مسئولیتپذیری. برای مشاهده و مطالعه بیشتر در زمینه برنامه ریزی و مدیریت زمان، مقاله برنامه ریزی و مدیریت زمان را بخوانید.
از چه زمان مسئولیت پذیری را باید به فرزندان خود یاد دهیم؟
مهمترین ثمره زندگی ما انسانها و آینده سازان فردای جامعه ما، فرزندان و کودکانمان هستند که باید نهایت تلاش خود را به کار بریم تا بتوانیم آنها را به بهترین شکل ممکن بزرگ کنیم تا اینکه یک انسان مفید به جامعه تحویل دهیم و هم اینکه خودمان احساس ارزشمندی و عزت نفس بیشتری داشته باشیم. پس بهتر است که بهترین مهارتها را به فرزندانمان فرا دهیم.
یکی از مهارتهایی که باید در فرزندمان تقویت کنیم، مهارت مسئولیتپذبری است که از همان سنین کودکی باید آن را به آنها آموزش دهیم.اولین راهکاری که باید ارایه دهیم این است که سعی کنید حتما حتما خودمان خوب زندگی کنیم و مسئوبیتپذیر باشیم. کودکان ما همچون آینهای هستند که هر کاری که ما آن را انجام میدهیم آنها به همان شکل آن را بازتاب میدهند. پس کارهای ما، نحوه رفتار ما و چگونگی انجام کارها مستقیما بر زندگی آینده فرزندمان اثرگذار است.
دومین راهکار این است که باید یک مسئولیتهای کوچکتری را به فرزندانمان بیاموزیم تا از همان سنین کودکی با مسئولیت و مسئولیتپذیری آشنا شوند. مثلا وظیفه و مسیولین جمع کردن اتاقش را به خودش واگذار کنید. یا کمی که بزرگتر شد مسئولیت خریدهای خیلی کم، خرید نان را به او بسپارید تا هم احساس مفید بودن و ارزشمند بودن به او دست دهد و هم علاوه بر تقویت اعتماد به نفس و عزت نفسش در زندگی، مهارت مسئولیت پذیری هم در او افزایش یابد.
مسئولیت پذیری به چه معناست؟ چگونه مسئولیت پذیر باشیم؟ از چه زمان مسئولیت پذیری را باید به فرزندان خود یاد دهیم؟ امیدواریم مقاله مسئولیتپذیری برای شما مثمر ثمر واقع شده باشد. حال خوب و بهبود فردی شما هدف مجموعه آموزشی ماست. با بهارمن به بهار زندگیتان نزدیک شوید. شاد و سلامت باشید.
دیدگاهتان را بنویسید