چگونه سخنرانی خوبی داشته باشیم؟ 10 نکته مهم
چگونه بدون استرس در جمع صحبت کنیم؟ و چگونه سخنرانی خوبی داشته باشیم؟ چگونه روان صحبت کنیم؟ به احتمال زیاد از شما خواسته میشود که در کلاسهای مدرسه کنفراس دهید و سخنرانی کنید. گاهی مجبور هستید سخنرانی کوتاه برای افتتاحیه رویدادها یا تشکر از شرکت کنندگان و همچنین سخنرانیهایی در محل کار انجام دهید.
این به این معناست که یک فرد معمولی مجبور است سخنرانیهای بسیار زیادی داشته باشد، حتی اگر در حوزه ای مانند سیاست دخالت نکند. همچنین ممکن است از تعداد زیادی از سخنرانیهای بد افراد دیگر رنج برده باشید. اگر نمیخواهید همان تجربه را به دیگران تحمیل کنید، در مقاله چگونه سخنرانی خوبی داشته باشیم؟ 10 نکته مهم برای ارائه یک سخنرانی عالی آورده شده است. نکات زیر بر اساس آخرین تحقیقات روز و نکات ریزی که در دوره فن بیان بهارمن گفته شده بیان خواهیم کرد:
1. تنظیم میکروفون
فاصله صحیح با میکروفون کلید اصلی است. شما می خواهید شنیده شوید اما نمی خواهید در نهایت مخاطب خود را کر کنید! هیچ چیز به اندازه تنظیم بد میکروفون سخنرانی را خراب نمیکند. شما میتوانید بهترین سخنران دنیا باشید، اما اگر صداهای خفیف تنفس شما شنیده شود کار خراب میشود و این بیانگر این است که خیلی نزدیک به میکروفون ایستاده اید.
به همین ترتیب، چگونه سخنرانی خوبی داشته باشیم؟ اگر خیلی دور از میکروفون بایستید، مخاطبان شما نمیتوانند صدای شما را بشنوند، احتمالاً سخاوتمندانه رفتار میکنند و حدود سی ثانیه به شنوایی خود فشار میآورند، سپس از تلاش برای تشخیص آنچه میگویید منصرف میشوند.
2. تمرین سخنرانی در جمع
تمرین کنید که کلمات پرکننده مانند “اوم”، “پس” و “مانند” را با سکوت جایگزین کنید. پس چگونه سخنرانی خوبی داشته باشیم؟ اگر بتوانید در فضایی که در آن قرار است سخنرانی کنید، از قبل متن صحبت های خود را تمرین کنید، این یک امتیاز واقعی است. حتما بخش های مهم سخنرانی خود را حفظ کنید و ارائه خود را یک یا دوبار قبل از اجرا اصلی تمرین کنید.
به اتاق کنفرانس بروید، تصور کنید که مخاطبین رو به روی شما هستند، و شروع به سخنرانی کنید تا ایرادات خود را کشف کنید. برای تمرین سخنرانی مقاله «چگونه تاثیر گذار و حرفهای صحبت کنیم؟» میتواند مفید باشد.
3. تماس چشمی
در پاسخ چالش چگونه سخنرانی خوبی داشته باشیم؟ برای اینکه یک ارتباط چشمی بسیار خوب برقرار کنیم در وهله اول باید مستقیما به چشم مخاطبمان نگاه کنیم و پس از ارتباط چشمی، ارتباط کلامی برقرار کنیم که تحت این شرایط حرفها و گفتههای ما تاثیر بیشتری بر فرد میگذارد. سعی کنید قبل از سخنرانی با مخاطبان صحبت کنید تا بتوانید روی چند چهره دوستانه تمرکز کنید، به خصوص اگر عصبی هستید.
اگر در یک سالن بسیار بزرگ سخنرانی و کنفرانس دارید و میخواهید توجه همه افراد حاضر را به خود معطوف کنید باید همزمان به جای جای سالن نگاه کرده و هر چند ثانیه یکبار با تمام افراد ارتباط چشمی برقرار کنید که موجب میشود این شرایط افراد بیشتر به شما دقت میکنند و از آنجایی که میترسند شما ناگاه به سمت آنها برگردید جای آنکه با اطرافیانشان به صحبت بپردازند، به شما گوش فرا میدهند.
اگر با یک فرد در جمع تماس چشمی برقرار کنید، کسانی که در نزدیکی هستند، حس میکنند که با آنها صحبت میکنید. ارتباط چشمی خود را به صورت گردشی با افراد حاضر در جلسه یا کنفرانس برقرار کنید.
بهارمن به شما مطالعه مقاله «چگونه ارتباط چشمی خوبی داشته باشیم؟» را پيشنهاد میکند.
4. حفظ آرامش
اگر قبل از نزدیک شدن به صحنه عصبی هستید، چند نفس عمیق بکشید. و برای آرام کردن ذهن شلوغ را خالی کنید و فقط به این موضوع فکر کنید: خود را در حال ارائه یک سخنرانی موفق تصور کنید. اکثر مردم در چند دقیقه اول سخنرانی عصبی و پراسترس خواهند بود، اما شما میخواهید این آدرنالین را به انرژی مثبت هدایت کنید. چگونه سخنرانی خوبی داشته باشیم؟
بهارمن به شما پیشنهاد میکند مقاله «چگونه ترس مان را از سخنرانی در جمع کاهش دهیم؟» را مطالعه کنید.
5. برگه یادداشت
سخنرانی خود را از صمیم قلب بگویید اما اگر نگران فراموش کردن آن هستید، از یک برگه یادداشت که نکات کلیدی را در آن ذکر کردهاید به عنوان برگه تقلب استفاده کنید. چگونه سخنرانی خوبی داشته باشیم؟ و استرس خود را کنترل کنیم؟ اگر در اواسط گفتار یخ کردید، میتوانید نفس عمیقی بکشید، به کارت خود نگاه کنید و دقیقاً بدانید که بعداً کدام داستان یا نکته را خواهید گفت.
6. زبان بدن قدرتمند
در پاسخ چالش چگونه سخنرانی خوبی داشته باشیم؟ باید گفت: چه در سراسر صحنه راه میروید یا پشت یک میز و تریبون سخنرانی میایستید، سعی کنید زبان بدن خود را خوب حفظ کنید. تصور کنید که سر شما توسط یک نخ نگه داشته شده است.
صاف ایستادن نشان میدهد که شما به آنچه در مورد آن صحبت میکنید اطمینان دارید و مخاطبان شما تمایل بیشتری به گوش دادن دارند. مقاله «بهترین کتاب های زبان بدن» میتواند شما را در این کار مهم بیشتر راهنمایی کند.
7. پیام اصلی سخنرانی
فراتر از جلب توجه مردم بروید. چگونه سخنرانی خوبی داشته باشیم؟ مخاطبین را وادار کنید تا احساس کنند، بدانند، انجام دهند. اگر در حال آماده شدن برای بهترین سخنرانی زندگی خود هستید، در این لحظات سرنوشت ساز، شما چیزی بیشتر از چشم و گوش مردم می خواهید. قبل از قدم گذاشتن در صحنه بزرگ، سؤالات زیر را از خود بپرسید:
- میخواهم مخاطبم چه احساسی داشته باشد؟ آیا میخواهید آنها از ارائه شما با احساس الهام، انگیزه، انرژی، درک، تسکین یا کنجکاوی را داشته باشند؟
- من میخواهم مخاطبم چه چیزی بداند؟ پیام بزرگ، درس یا بخش اصلی اطلاعاتی که میخواهید منتقل کنید چیست؟
- من میخواهم مخاطبم چه کار کند؟ پس از خروج از اتاق چه اقدامی را میخواهید انجام دهند؟ آیا میخواهید آنها رای دهند؟ برای برنامه بعدی خود ثبت نام کنید؟
پاسخ دادن به این سؤالات میتواند تفاوت بین ارائه یک سخنرانی خوب و تاثیر گذار و یک سخنرانی معمولی را روشن کند.
8. جذابیت، عواطف و احساسات
هر کسی که میخواهد آموزش سخنرانی و فن بیان را فراگیرد باید به این مهم توجه داشته باشد؛ برانگیختن عواطف و احساسات حضار، حتی برای یک لحظه، بسیار تاثیرگذار تر از ساعتها استدلال منطقی و استفاده از دلیل و برهان است. بهارمن به شما پیشنهاد میکند مقاله «چگونه سخنرانی خود را به پایان برسانیم؟» را مطالعه کنید.
چگونه سخنرانی جذابی داشته باشیم؟
چاشنی احساسات در سخنرانی جذابیت را افزایش میدهد اما افزودن احساسات کار آسانی نیست. هر زمانی که یک سخنرانی ارائه می کنید، باید کاملا خود را وقف موضوع سخنرانی کنید و در آن غرق شوید. وانمود کنید که بازیگر هستید و باید از زبان شخصیتی که بازی میکنید، سخن بگویید.
مهم نیست راجع به چه موضوعی سخن میگویید، مهم این است که با آن، یکی شوید. آن قدر درگیر آن شوید که مانند لباسی جسم تان را بپوشاند و مانند روحی وجودتان را در برگیرد. بنابراین اطمینان حاصل کنید که درک کاملی از موضوع ارائه خود دارید و به آنچه که میگویید باور دارید. در غیر این صورت مانند کسی به نظر میرسید که متنی را حفظ کرده است و از بر میخواند و سخنرانی تان هیچ تاثیری بر مخاطب نمیگذارد.
9. داستان بگویید
مانند یک کتاب عالی، سخنرانی هایی که یک جنبش و تغییری بزرگ را شروع میکنند یا افراد را به انجام کاری انگیزه میدهند، از داستان سرایی ماهرانه استفاده میکنند. در واقع یک دلیل روانشناختی وجود دارد که شما میتوانید خط داستانی فیلمی را پنج سال پس از تماشای قسمت آخر بازگو کنید، اما نمیتوانید به یاد بیاورید که مشاور مالی دیروز در مورد معاملات سهام به شما چه گفته است.
داستانها با قدرت ماندگاری خاطراتی را ایجاد میکنند، زیرا احساسات را به رویدادها متصل میکنند. اگر احساس نمیکنید که یک داستاننویس خبره باشید یا به سختی تصور میکنید که چه نوع داستانی را میتوانید در مورد موضوع خود بگویید از داستانهای دیگران الهام بگیرید.
10. تمرین + تن صدا
به نظر شما ویژگی مشترک بازیکنان بسکتبال و سخنرانان چیست؟ فرقی نمیکند بازیکن بسکتبال باشید که باید مسابقه ها نفس گیر را تاب بیاورد یا سخنوری باشید که باید صدایش در سالنی بزرگ به گوش همه برسد. به هر حال به ریه های قوی و سالم نیاز دارید. تمرینی ساده برای رفع تنش و باز شدن گلو وجود دارد؛ در ادامه به یک تمرین کاربردی برای تقویت گلو و صداسازی شما میپردازیم:
برای باز شدن هر چه بیشتر گلوی خود، وانمو کنید در حال خمیازه کشیدن هستید. وقتی این کار را انجام می دهید، گلوی شما به طور طبیعی باز میشود. حال سعی کنید به جای آنکه دهان خود را ببندید، سخن بگویید. این کار کمک میکند تا صدای رساتر و بلند تری داشته باشید.
برای آموزش و تمرینهای بیشتر صداسازی میتوانید مقاله «چگونه صدای بهتری داشته باشیم؟» را مطالعه کنید.
سخن پایانی
ارائه سخنرانی یک فرصت شگفت انگیز است. در حالی که ممکن است احساس استرس و نگرانی شدیدی داشته باشید، بدانید که اگر به خوبی آماده باشید، کار سختی نیست و از انجام آن لذت خواهید برد. فقط کافیست که تکنیک های روان صحبت کردن را یادبگیرید و تمرین کنید. در نتیجه، به دنبال آموختن تکنیکهای اساسی سخنرانی، از جمله تنظیم میکروفن، تمرین در جمع، تماس چشمی، حفظ آرامش و استفاده از زبان بدن، میتوانیم به سخنرانیهای خوب و جذابی دست یابیم.
از اهمیت تمرین در این فنون نمی توان غافل شد، زیرا این ابزارها به ما کمک میکنند تا ارتباط بهتری با مخاطبین برقرار کنیم و از تاثیرگذاری بیشتری برخوردار شویم. با تمرین پیوسته و بهرهگیری از این مهارتها، ما میتوانیم سخنرانیهایی را ارائه دهیم که علاوه بر جلب توجه، انگیزاننده و اثربخش باشند و به مخاطبان خود یادگاریهای مثبت بر جای بگذاریم.🌻
2 نظر
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
باید نکاتی که گفته شد رو خیلی خیلی تمرین کنیم تا بتونیم سخنرانی خوبی داشته باشیم، میکروفونو چک کنیم، استرسمونو کنترل کنیم، موضوع رو جذابانه ارائه بدیم و از داستانسرایی ماهرانه استفاده کنیم
عالییی