11 هنر سخنرانی در جمع
هنر سخنرانی در جمع یعنی رها و هوشیار در سخنرانیها بدرخشید. شما میتوانید با رعایت چند نکته ساده خود را موفق و پیروز یک سخنرانی بدانید. با تمرین و تکرار فن سخنرانی به راحتی میتوانید هنر سخنرانی در جمع را یاد بگیرید. در این مقاله به نکاتی درباره شروع سخنرانی، تکنیکهای تأثیرگذاری بر مخاطب و لحن و صدا اشاره خواهیم کرد.
در این مطلب به سؤالات زیر پاسخ خواهیم داد:
- هنر سخنرانی در جمع چیست؟
- چگونه سخنرانی را شروع کنیم؟
- تأثیر زبان بدن در سخنرانی چیست؟ مخاطب خاص
مخاطب خاص به فرد یا گروهی اشاره دارد که در یک ارتباط یا ارتباطات مشخص، مهمیت و تأثیر ویژهای دارد. مخاطب خاص میتواند یک فرد، یک گروه انتخابی، یا حتی یک هدف خاص در ارتباط باشد. مهمیت مخاطب خاص از طریق تأثیر و تأثر مستقیمی که در ارتباط با او داریم، مشخص میشود. این تأثیر میتواند مرتبط با عواطف، نیازها، خواستهها، اهداف یا مقام و منصب مخاطب خاص باشد.
برای برقراری ارتباط موثر با مخاطب خاص، میتوان از روشهایی مانند شناخت دقیق از نیازها، خصوصیات و مشکلات مخاطب، استفاده از زبان و سبک ارتباطی مناسب با وی، ارائه اطلاعات و محتوای مناسب و جذاب، اظهار احترام و توجه به نظرات و نیازهای مخاطب و تمرکز بر موضوعات و مسائلی که وی را به طور خاص مورد علاقه قرار میدهد، استفاده کرد.
توجه و مدیریت مناسب نسبت به مخاطب خاص، میتواند به تقویت روابط، ایجاد تأثیرگذاری بیشتر و دستیابی به هدفهای مشترک کمک کند. بنابراین، برقراری ارتباط مؤثر و مناسب با مخاطب خاص میتواند از اهمیت ویژهای برخوردار باشد.
ارتباط هدفمند
ارتباط هدفمند به نوعی ارتباط است که بر اساس هدفهای مشخص و مد نظر برقرار میشود. در این نوع ارتباط، افراد با تمرکز بر هدف خود، ارتباطی را برقرار میکنند و تمام تلاش خود را برای دستیابی به آن هدف به کار میگیرند. برای برقراری ارتباط هدفمند، مهم است که هدف و مقصود خود را به خوبی تعریف کنید و بر طبق آن، برنامهریزی و راهبردهای مناسبی را برای رسیدن به آن هدف تدوین کنید.
همچنین، ممکن است نیاز به تفکر استراتژیک، تعامل مؤثر، مهارتهای ارتباطی و قدرت تفسیر و تدوین پیامهای موثر برای ارتباط با دیگران داشته باشید. ارتباط هدفمند میتواند در زمینههای مختلفی از جمله کسب و کار، روابط شخصی، مذاکرات، آموزش و یادگیری و سایر زمینههای ارتباطی مورد استفاده قرار گیرد. با برنامهریزی دقیق، تمرکز مناسب و انتخاب راهبردهای موثر، ارتباط هدفمند میتواند به دستیابی به هدفها و ایجاد تأثیرگذاری بیشتر در محیطهای مختلف کمک کند.
همه ما باید در جمعهایی صحبت کنیم، مثلاً صحبت در جمع همکاران میتواند یک کابوس شغلی باشد؛ اما با نکاتی که در این مقاله به آن اشاره میکنیم جای نگرانی نیست و خودتان میتوانید متن سخنرانی در جمع همکاران را طراحی کنید. در ادامه به تکنیک و فن سخنرانی میپردازیم. همچنین اگر سخنرانی شما به صورت مجازی برگزار میشود میتوانید مقاله «چگونه کنفرانس مجازی دهیم؟» را مطالعه کنید.
1. متن سخنرانی کوتاه
یکی از مهمترین ویژگیهای یک سخنرانی عالی این است که نسبتاً کوتاه باشد. با این حال، طول صحبت تنها یک عامل است. یک سخنرانی عالی همچنین باید مخاطب را مجذوب خود کند، واضح و با اطمینان ارائه شود و پیامی کاملاً مشخص داشته باشد. در اینجا چند تکنیک وجود دارد که میتوانید برای ارائه یک سخنرانی خوب و به یاد ماندنی، چه برای محل کار یا در جای دیگر، استفاده کنید.
2. چگونه در جمع بدون استرس صحبت کنیم؟
داشتن استرس، کمی عصبی بودن و لرزش دست طبیعی است. همه آدمها موقع سخنرانی آدرنالین بیشتری در خونشان ترشح میشود هرگز این را به حساب ضعف یا ناتوانی خود در ارائه و سخنرانی نگذارید. اما برای مدیریت استرس خود باید بیشتر تمرین کنید و به سخنرانی خود مسلط باشید و همچنین تکنیکهای کاهش استرس را انجام دهید. نفس عمیق بکشید و خود را در حال صحبت در جمع به خوبی تصور کنید.همچنین در دوره فن بیان بهارمن به تمام این موضوعات پرداخته شده که از آن هم میتوانید استفاده کنید.
3. آموزش صحبتکردن مؤدبانه
یکی از نکات مهم هنر سخنرانی در جمع، مؤدبانه صحبت کردن است. مخاطبین خود را با القاب زیبا خطاب کنید، از کلمات ناپسند و توهین آمیز استفاده نکنید، شوخیهای نامناسب به کار نبرید و اگر جلسه شما به صورت پرسش و پاسخ است وسط حرف کسی نپرید و اجازه دهید او حرفش را تمام کند، بعد شما شروع کنید.
بهارمن مطالعه مقاله «چگونه مودبانه صحبت کنیم؟» را به شما پیشنهاد میکند.
4. ارتباط چشمی
برقراری ارتباط چشمی با افراد جمع کمک میکند تا صمیمیتر و گرمتر صحبت کنید. قدرت تماس چشمی را دست کم نگیرید. تماس چشمی اعتماد و اقتدار را به سخنرانی شما منتقل میکند که این دو ویژگی کلیدی برای انتقال مؤثر نظر شما به مخاطبین خود است. بهارمن مطالعه مقاله «چگونه حرفهای و تاثیر گذار صحبت کنیم؟» را به شما پیشنهاد میکند.
5. نحوه شروع سخنرانی در جلسات
سلام و احوالپرسی اول سخنرانی را فراموش نکنید. این کار مخاطب را هوشیار میکنی تا به صحبتهای شما گوش دهد، پس صمیمی و راحت سلام کنید و با لبخند ظاهر شوید. در شروع صحبت خود از طنز استفاده کنید و یا یک داستان بگویید. یک حکایت شروع خوبی میتواند باشد و مطمئناً توجه مخاطبان خود را جلب خواهید کرد.
بهارمن مطالعه مقاله «نحوه گفت و گو با دیگران» را به شما پیشنهاد میکند.
6. شناخت مخاطب و انتخاب موضوع
برای انتخاب موضوع و محتوای سخنرانی و حتی انتخاب لحن و بیان باید مخاطب خود را بشناسیم. قطعاً لحن گفتگو با نوجوانان بسیار خاص و منحصر به فرد است و نمیتوان همان سخنرانی را در جمع افراد میان سال اجرا کرد. قبل از شروع به طراحی پیام و متن سخنرانی خود، در نظر بگیرید که پیام برای چه کسی نوشته میشود. تا جایی که میتوانید درباره شنوندگان خود بیاموزید. این به شما کمک میکند تا انتخاب کلمات، سطح اطلاعات، الگوی سازمانی و بیانیه انگیزشی خود را تعیین کنید.
7. تأثیر زبان بدن در سخنرانی
زبان بدن یکی از نکات مهم هنر سخنرانی در جمع میباشد. زبان بدن شما میتواند اعتماد به نفس را منتقل کند. خم شدن میتواند باعث شود به نظر برسید که اعتماد به نفس ندارید. راست ایستادن را تمرین کنید، شانههای خود را عقب نگه دارید و سر خود را ثابت نگه حفظ کنید. با این حال، زیاد نگران نباشید، زیرا نگرانی و استرس بر زبان بدن اثر میگذارد و بدن شما سفت میشود و باعث میشود شما عصبی به نظر برسید.
علاوه بر این، تنفس برای آرامکردن اعصاب شما مهم است. خمشدن، فضای کمتری برای تنفس کامل ریههای شما باقی میگذارد. حتی اگر سخنرانی شما کوتاه باشد، بسیار مهم است که عادات تنفسی خود را بهینه کنید تا از نظر روحی و جسمی احساس بهتری داشته باشید. تا آنجا که لازم است از قبل نفس عمیق و آرام بکشید. در حین صحبت نیز مکث و نفسکشیدن را فراموش نکنید.
8. داستان گویی
گفتار خود را با داستانها جذابتر کنید. قدرت داستانسرایی در تصاویری است که در ذهن مخاطبان ایجاد میکنند. هنر سخنرانی در جمع یعنی سعی کنید سخنرانی خود را با اطلاعات علمی زیاد و بیش از حد پر نکنید، مگر اینکه در درجه اول سخنرانیتان حول موضوعی علمی باشد.
شنوندگان به احتمال زیاد حکایات مرتبطی را به خاطر خواهند آورد که الهام بخش محبت، معنویت، یا به سادگی آنها را مجذوب میکند. داستانها به خصوص اگر مختصر و مرتبط باشد، ابزار قدرتمندی برای ارائه یک سخنرانی عالی هستند. قراردادن آنها در ارائه شما میتواند شنوندگان شما را به شرکتکنندگان فعال تبدیل کند.
بهارمن مطالعه مقاله «تسلط کلامی» را به شما پیشنهاد میکند.
9. تنظیم صدا و لحن
آهنگ صحبت کردن خود را تغییر دهید. نکته دیگر هنر سخنرانی در جمع این است که عمداً الگوهای گفتاری مانند صدا، سرعت و لحن را با هم مخلوط کنید. سرعت کلام خود را بسنجید و یکنواخت صحبت نکنید. به خاطر سپردن مکثهای مناسب میتواند در تثبیت گفتار بسیار مفید باشد.
اگر میدانید که به طور طبیعی سریع حرف میزنید، کمی مکث در گفتار خود ایجاد کنید. نقاطی را تعیین کنید که در آن باید نفس بکشید، یا جملاتی مانند «حالا یک لحظه در مورد آن فکر کنید» را به کار ببرید. پردازش نکات شما برای مخاطب بیشتر از زمانی است که برای بیان آنها طول میکشد.
باید اجازه دهید غیر از شنیدن حرفهایتان فرصت پردازش آن را داشته باشند. به یاد داشته باشید که شما متخصص هستید. به مردم زمان بدهید تا در مورد پیام درخشان شما فکر کنند.
10. تفکر و ذهن خلاق
مخاطب خود را وادار به تفکر کنید. هنر سخنرانی در جمع توصیه میکند در ارائه خود حجم اطلاعاتی که مخاطب میدهید را کم کنید و در عوض بیشتر او را به تفکر وادار کنید. بهعنوانمثال فکر میکنید دنیا 50 سال دیگر شبیه چه چیزی خواهد بود؟ وقتی کسی از شما یک سؤال میپرسد، شما شروع به کشف ایدههای مختلف در ذهن خود میکنید.
11. برانگیختن احساسات
پرسشهای بلاغی نیز میتوانند با قراردادن مخاطب در موقعیتی که بتوانند با آنچه موردبحث قرار میگیرد، احساسات را برانگیزند. بیایید این جمله را که «نسلهای آینده دیگر ببر یا خرس قطبی نخواهند دید» را به یک سؤال بلاغی تغییر دهیم. «اگر فرزند شما و فرزندش دیگر نتوانند ببر یا خرس قطبی را ببینند چه؟» ببینید چگونه میتوانید با یک راه مؤثر حسی درون مخاطبان خود ایجاد کنید. این به شما کمک میکند تا آنها را متقاعد کنید و سخنرانی شما را باور کنند.
کتاب هنر سخنرانی در جمع
در کتاب آیین سخنرانی در جمع اثر دیل کارنگی به نکات بسیار کلیدی اشاره شده است. اگر دوست دارید علاوه بر نکات بالا در این باره بیشتر مطالعه کنید بهتر است این کتاب را تهیه کنید. لینک خرید کتاب از طاقچه را در اختیار شما گذاشتهایم. آیین سخنرانی در جمع کتاب کاربردی برای افرادی است که میخواهند جذابیت سخنرانی خود را بالاتر ببرند.
ارتباط خوب هرگز کامل نیست و هیچکس از شما انتظار ندارد که کامل باشید. با این حال، گذاشتن زمان لازم برای آمادهسازی سخنرانی به شما کمک میکند سخنرانی بهتری ارائه دهید. ممکن است نتوانید به طور کامل استرس و اضطراب خود را خاموش کنید، اما میتوانید یاد بگیرید که آنها را به حداقل برسانید.
سخن پایانی
هنر سخنرانی در جمع فقط با دانستن چند نکته میسر میشود که باید با تمرین و تکرار تثبیت شود. خود را در دل یک اجرای دانشجویی، صحبت در جمع همکاران و… بیندازید و تمرین سخنرانی در جمع را انجام دهید. در نتیجه، میتوان گفت که هنر سخنرانی در جمع یک مهارت ضروری است که با تمرین و توجه به مسائلی مانند ایجاد ارتباط چشمی، صحبت کردن مودبانه، کاهش استرس و… قابلیتهای بیشتری برای ارتقاء آن داریم. با تمرین و تکرار، هر فرد میتواند خود را در این زمینه بهبود بخشیده و به یک سخنران موفق تبدیل کند. از آنجایی که این هنر نه تنها در جلب توجه دیگران موثر است، بلکه به افزایش اعتماد به نفس و ارتقاء ارتباطات اجتماعی کمک میکند، توسعه آن امری ضروری و بیقیاس است. شاد و پیروز و ثروتمند باشید.🌻
2 نظر
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
خیلی ممنونم از مقاله ی زیباتون. تفکر و ذهن خلاق نکته ی خیلی مهمیه که مخاطب رو به تفکر واداریم و با سخنرانیمون همراهش کنیم
سلام 🤩 یادگرفتم ۱۱ گام برای فن سخنرانی لازم داریم
۱:متن سخنرانی کوتاه ک مهم ترین ویژگی یک سخنران عالی هست ۲:در جمع بدون استرس صحبت کنیم یعنی بیشتر تمرین کنیم و نفس عمیق بکشیم ۳:مودبانه صحبت کنیم از کلمات توهین امیز و شوخی های نامناسب جلوگیری کنیم ۴:ارتباط چشمی ک باعث میشه با مخاطب صمیمی و گرم تر شیم ۵:نحوه شروع سخنرانی در جلسات ک با سلام و احوال پرسی شروع کنیم و در شروع سخنرانی خود از طنز استفاده کنیم ۶:شناخت مخاطب و انتخاب موضوع ۷:تاثیر زبان بدن در سخنرانی ک نکته ی مهمی هست ۸:داستان گویی شروع سخنرانی را با ی داستان جذاب شروع کنیم ۹:نتظیم صدا و لحن مکث در سخنرانی و یک نواخت صحبت نکنیم ۱۰:تفکر و ذهن خلاق ک مخاطب را وادار ب تفکر کردن کنیم ۱۱:برانگیختن احساسات
دمتون گرم مجموعه بهارمن عااااااللللی بود