17 آموزش فن بیان قوی و سخنرانی با تکنیک روز دنیا+ ویدئو
یکی از مهم ترین نکات کسب موفقیت، داشتن فن بیان قوی می باشد. شما عزیزان با کسب این مهارت به آسانی می توانید توانایی های خود را بدون هیچگونه استرسی شرح دهید. با استفاده از این توانایی می توانید در کمترین زمان ممکن افراد را متقاعد کرده و با خود هم نظر کنید.17 فن سخنرانی به شما از بایدها و نبایدهایی یک سخنرانی حرفه ای میگوید. اگر میخواهید با روشها و تکنیکهای سخنرانی انگیزشی بیشتر آشنا شوید و مخاطب را به یک ارائه خوب میخکوب کنید در ادامه با ما همراه باشید.در این مقاله درباره تکنیک هاو مهارت های فن بیان و سخنرانی صحبت خواهیم کرد.
در این مطلب به سؤالات زیر پاسخ خواهیم داد:
- فن سخنرانی چیست؟
- چگونه سخنرانی را شروع کنیم؟
- مهم ترین بخش سخنرانی کجاست؟
- چگونه استرس سخنرانی را کاهش دهیم؟
- چگونه شوخ طبع باشیم؟
- چگونه سخنران حرفه ای شویم؟
- چگونه می توانیم کنفرانس خوبی ارائه دهیم؟
- چگونه سخنرانی را به پایان برسانیم؟
1. موضوع سخنرانی
قبل از شروع یک سخنرانی عمومی، مطمئن شوید که به اندازه کافی و یا حتی بیشتر از آن هم تحقیق کرده اید تا درک کاملی از موضوع انتخابی داشته باشید. داشتن درک کامل از موضوع به شما یک رویکرد عملی برای انتقال پیام به مخاطبانتان میدهد. هنگامی که دانش عمیقی در مورد آنچه میخواهید در مورد آن صحبت کنید دارید، قرار دادن آنها در نکات بسیار راحتتر خواهد بود. بهارمن مطالعه مقاله «سخنرانی و شروع طوفانی» را به شما پیشنهاد میکند.
2. شناخت مخاطب سخنرانی
هر سخنرانی که تا به حال انجام دادهاید، بدون شک گروهی از مردم را هدف قرار دادید. داشتن این درک اولیه که مخاطب سخنرانی شما چه کسانی هستند؟ به شما کمک میکند ارائه خود را طوری ساختار دهید که با مخاطبان خاص خود سازگار باشد.شناخت مخاطب در سخنرانی و بدست آوردن اطلاعاتی از او در برگزاری یک سخنرانی عالی بسیار حائر اهمیت است. در اجرای یک سخنرانی عالی باید بتوانیم ارتباط خوبی با مخاطبان خود گرفته و شناخت کافی از آنها بدست آوریم و برنامه سخنرانی خود را مطابق با علائق آنها به پیش ببریم.همیشه به خاطر داشته باشید که باورها ، ارزش ها و ترجیحات، هویت مخاطبین را شکل می دهد و دانستن بیشتر در مورد آنها، ما را شناسایی هر چه بیشتر آنها و تدوین متن سخنرانی کمک می کند.شناخت مخاطب در سخنرانی بگونه ای اهمیت دارد که در صورت توجه نکردن به این موضوع، حتی اگر محتوای شما فوق العاده خوب باشد، سخنرانی شما نتایج دلخواه را نخواهد داشت و منجر به شکست خواهد شد.این نکته را سخنران باید بداند که مخاطب چه چیزی دوست دارد؟مخاطب چه چیزی نیاز دارد؟مخاطب چقدر به موضوع دانش دارد؟مخاطب به چه ادبیات بیانی نیاز دارد؟بدنبال چه خصوصیاتی و مشخصاتی در مخاطبان خود باشیم؟خصوصیات شخصی مخاطب مثل تعداد مخاطبان ؟سن مخاطبان؟جایگاه احتماعی و فرهنگی مخاطبان؟جنسیت مخاطبان؟بررسی انگیزه مخاطب؟نگرش و بازخورد مخاطب به صحبت های من؟نگرش وبازخورد مخاطب به صحبت من؟
بعد از جمع بندی و جواب دقیق دادن به این سوالات است که سخنران می تواند براحتی یک مدل ذهنی خوبی از مخاطبان خود بدست آورد وبا توجه به آن مدل، برای سخنرانی خود و صحبت های خود بگوه ای برنامه ریزی نماید که به ترجیحات و نیازها، علائق، نگرش ها، باورهای و ارزش های آنها را پوشش دهد. یکی از تئوری های خوب در زمینه نیاز و انگیره، تئوری انگیزشی کلایتون آلدرفر (ERG) می باشد که بیان می کند بیان می کند چگونه نیازهای افراد آنها را بر می انگیرد و وادار به حرکت می کند. با استفاده از این تئوری می توان براحتی نیازهای افراد و مخاطبان خود را بدست آورد و فهمید که آنها به چه موضوعی برای سخنرانی علاقه مند هستند.نکته ای که بسیارمهم است این است که نه تنها قبل از سخنرانی بلکه در حین سخنرانی هم باید دائم از روی واکنش ها ی مثبت و منفی شرکت کنندگان نقاط ضعف و قوت خود را شناسایی کرده و علاوه در آن سخنرانی در سخنرانی های بعدی هم لحاظ گردد.
3.تمرین معجزه می کند
تمرین برای خوب صحبتکردن در روند آموزش فن بیان قوی ضروری است. همچنین یکی از راههای مهم برای آماده شدن برای یک سخنرانی عالی، تمرین است.این کار به شما کمک میکند تا یک محدودیت زمانی را حفظ کنید و به شما امکان میدهد تکنیکهای مختلف را پیش از اجرای اصلی امتحان کنید. همچنین به شما کمک میکند تا مطالب خود را به خوبی بشناسید که باعث میشود به خاطر سپردن و ماندن در مورد آن آسانتر شود. ایستادن و صحبت کردن را تمرین کنید تا قبل از ارائه سخنرانی آماده باشید. شما میتوانید این کار را در محدوده اتاق خود انجام دهید، زمانی که کسی تماشا نمیکند. حتی طوری لباس بپوشید که انگار میخواهید سخنرانی واقعی را ارائه کنید. جلوی آینه بایستید یا در حین تمرین، سخنرانی خود را ضبط کنید تا ببینید عملکردتان چگونه است.یک راه بسیار عالی برای بهبود فن بیان این است که صدای خود راضبط کنید و بعد گوش دهید و فن بیان خود را ارزیابی کنید.همکاران و دوستان میتوانند در ارائه بازخورد کمک کنند، اما شما هم میتوانید به خودتان کمک کنید. وقتی ارائه میکنید، تلفنتان را طوری تنظیم کنید که فیلمبرداری کند تا بعداً آن را تماشا کنید. ممکن است از عادات عصبی یا عبارات نامناسب خود شگفت زده شوید. اگر ارائه آنلاین را از طریق پلتفرم ویدئویی مانند زوم ارائه میدهید، میتوانید مستقیماً از طریق نرمافزار تدریس یا ارائه کنفرانس مجازی خود را ضبط کنید. از این فناوری برای بهبود مهارتهای خود استفاده کنید تا دفعه بعد حتی مؤثرتر باشید و از تکرار اشتباهات خودداری کنید.
این موارد دراماتیک، چیزهای کوچکی هستند که در نهایت روز سخنرانی به کمک شما می آیند. بهارمن مطالعه مقاله «تسلط کلامی» را به شما پیشنهاد میکند.
4. استرس سخنرانی
تقریباً هیچ کس نیست که هنگام سخنرانی عمومی احساس اضطراب نداشته باشد. با این حال، تفاوت افراد در توانایی کنترل اضطراب و نامرئی کردن آن برای مخاطب است.یکی از نکات کلیدی آموزش فن بیان قوی، این است که بتوانید بر استرس سخنرانی و صحبت کردن در جمع غلبه کنید. همه افراد برخی از واکنشهای فیزیولوژیکی مانند تپش قلب و لرزش دست را احساس میکنند. این احساسات را با این حس مرتبط نکنید که عملکرد ضعیفی خواهید داشت یا موفق نخواهد شد. حتی بعضی واکنشهای اعصاب خوب است، مانند افزایش هورمون آدرنالین که باعث تعریق شما میشود و شما را هوشیارتر و آماده ارائه بهترین عملکردتان میکند. بهترین راه برای غلبه بر اضطراب، تمرین و آماده شدن بیشتر است. وقت بگذارید و چندین بار یادداشتهای خود را مرور کنید. هنگامی که با متن آشنا شدید، بر روی فن بیان خود تمرین کنید. از خودتان فیلم بگیرید یا از یک دوست بخواهید عملکرد شما را نقد کند. یک فن سخنرانی این است که قبل از رفتن به صحنه، همیشه یک نفس عمیق بکشید تا اعصاب خود را آرام کنید و میتوانید کمی لبخند بزنید تا مشتاق به نظر برسید. بهارمن مطالعه مقاله «قرص کاهش استرس سخنرانی» را به شما پیشنهاد میکند.
5. شروع سخنرانی مهم ترین بخش سخنرانی است
در شروع سخنرانی یک زمان طلایی ۳۰ تا ۶۰ ثانیه داریم که میتوانیم مخاطبان را در جای خود میخکوب کرده و سطح توجه آنها را تا پایان سخنرانی بالا نگهداریم.اولین چیزی که یک مخاطب همیشه به آن توجه دارد، یک دقیقه اول سخنرانی شماست. این نشان میدهد که آیا آنها باید همچنان به شما توجه کنند یا تا حدودی از آن خارج شوند؛ بنابراین، یک یا دو دقیقه اول برای ایجاد تأثیر ماندگار بر روی مخاطب بسیار مهم است. یکی از راههایی که میتوانید توجه مخاطبان خود را حفظ کنید، این است که یک سؤال چالشی یا واقعیت جالب را برای آنها مطرح کنید. این به عنوان یک بازی فکری عمل میکند؛ زیرا علاقه آنها فوراً تقویت میشود. این سؤال جذاب از این پس موضوعی را در مورد آنچه که در ادامه ارائه صحبت خواهید کرد، تشکیل خواهد داد. پرسیدن سؤال همچنین به این مفهوم کمک میکند که شما در زمینه خود متخصص هستید و نه فقط یک سخنران عمومی. بهارمن مطالعه مقاله «مقدمه سخنرانی» و «سخنرانی و 7 راه شروع طوفانی» را به شما پیشنهاد میکند. بهارمن همچنین برای یک شروع گرم و صمیمی مطالعه مقاله «احوال پرسی در سخنرانی» را به شما پیشنهاد میدهد.
6. لحن گفتگو و سخنرانی
قبل از اینکه در جمع صحبت کنید، بهتر است ابتدا تمرین کنید. برای ارزیابی سبک گفتار، ظاهر، لحن و… میتوانید از دوستان کمک بخواهید. در آموزش فن بیان قوی باید بدانید که لحن هنگام صحبت باید متنوع باشد تا حضار را خسته نکند. هر کلمه را باید با صدای بلند و واضح تلفظ کنید تا مطلب به خوبی منتقل شود.
7. مهارت زبان بدن
از استفاده از حرکات دست برای رسیدن به هدف خود خجالت نکشید. استفاده معتدل از حرکات نه تنها به برقراری ارتباط بهتر کمک میکند. آنها همچنین باعث میشوند که شما با اعتماد به نفس به نظر برسید و شما را متمایز میکنند. یادگیری و تسلط بر هنر خواندن و ارسال پیام صحیح با زبان بدن و حرکات، کلید اصلی اطمینان از اعتماد مخاطبان به شما است. این یکی از مهمترین تکنیکهای سخنرانی عمومی است که میتوانید بر آن مسلط شوید. بهارمن مطالعه مقاله «هنر سخنرانی در جمع» را به شما پیشنهاد میکند.
8. تنوع در نحوه ی ارائه ی مطالب با کمک اسلاید و تصویر
ارائههای بصری مانند ارائههای اسلاید پاورپوینت جلوه خاصی به سخنرانی عمومی شما میبخشد. فن سخنرانی بعدی این است که یک نمایش بصری به توضیح بهتر موضوع کمک میکند؛ زیرا مغز تصاویر تصویری را آسانتر پردازش میکند که در نتیجه مخاطبان شما مفاهیم و مطالب را راحت درک میکنند. بسته به نوع سخنرانی، ارائههای پاورپوینت ممکن است بهترین ابزار شما برای کار باشد، بهعنوانمثال در سخنرانیهای نمایشی، یا سخنرانیهای آموزنده که باید حقایق خود را با نمودارها، جداول، دادههای آماری و غیره نشان دهید. بهارمن مطالعه مقاله «چگونه کنفرانس مجازی ارائه دهیم؟» را به شما پیشنهاد میکند.
9. طناز و شوخ طبع باشید
ارزش دارد که دنبال عنصر شوخ طبعی در سخنرانی باشید، چون افراد همیشه سخنرانی ای را دوست دارند که آنها را به لبخند زدن وا میدارد. منظور ما از شوخ طبعی، جوک گفتن نیست.شوخ طبع بودن یعنی بازیگوش، بی خیال، شاد و شنگول بودن. یعنی چیزها را زیاد جدی نگرفتن، یعنی داشتن یک چشم انداز مفرح، خنده دار و سرگرم کننده. استفاده از شوخ طبعی حضار را آرام میکند. از نیش و کنایه استفاده نکنید؛ این چیزها شوخ طبعی نیست و می تواند آزار دهنده باشد.شوخی و حاضر جوابی در سخنرانی مرزهای باریکی دارند و یک تیغ دولبه به حساب میآیند.اگر روش شوخی کردن را به خوبی بلد باشید و به درستی و به موقع شوخی کنید، حتماً سخنران ماهرتری هستید. اما اگر بلد نباشید، حسابی برای شما گران تمام میشود. سر به سر هیچ یک از حضار نگذارید مگر اینکه مطمئن باشید اشکالی ندارد و قبلا با او هماهنگ کرده باشید : درباره نژاد، جنسیت، دین، سیاست یا معلولیت جوک نگویید و باورها و ارزش های افراد را مسخره نکنید.وقتی برای افرادی با فرهنگهای متفاوت با خودتان سخنرانی میکنید، دقت کنید که یک شوخی ممکن است در فرهنگ شما معمولی و برای آنها ناخوشایند و توهینآمیز باشد. (این موضوع در سخنرانی سیاسی هم موضوع مهمی است).دانستن اینکه چگونه طنز را در کنفرانس های خود بگنجانید بسیار مهم است.
بهارمن مطالعه مقاله «اصول و سخنرانی به روش ted» را به شما پیشنهاد میکند.
10. از روی متن نخوانید
خواندن از روی برگه یا متن پاورپویت، ارتباط بین فردی را از بین میبرد. با حفظ ارتباط چشمی با مخاطب، تمرکز و توجه مخاطب را حفظ میکنید. سخنرانی خود را به سادگی کلمه به کلمه از روی یک مقاله نخوانید. این برای شنوندگان بسیار خسته کننده میشود. زبان گفتاری نسبت به زبان نوشتاری صمیمانهتر است، بنابراین خواندن باعث میشود شما سخت به نظر برسید و هرگونه احساس انرژی یا طبیعی بودن و بداهه گویی را در اجرای شما کاهش میدهد. خواندن از روی کاغذ شما را مجبور میکند به جای صحبت با مخاطب، به پایین نگاه کنید. چندان مهم نیست که متن را کلمه به کلمه مانند ضبط صوت بگویید، میتوانید ایدههای اصلی را به روشی طبیعی و آرام ارائه دهید.
11. فیلم بازی نکنید
حتی در یک سخنرانی رسمی، شخصیت خود را نشان دهید. اگر خودتان باشید، ارتباط و اعتبار بهتری برقرار خواهید کرد و اگر مخاطبانتان بتوانند شما را واقعی ببینند، بیشتر گوش خواهند داد، حتی اگر به این معنی باشد که از نظر فنی سخنرانیتان نقص دارد، به دلیل راحتی و طبیعی بودن صحبتهایتان شنونده آنها را نادیده میگیرد.
12. مکث در صحبت
میتوانید با افزودن سکوت به سخنرانیتان، سخنرانی عمومی خود را به یک پیچ و تاب دراماتیک تبدیل کنید. لطفاً به هیچ وجه از آن دوری نکنید، زیرا این امر باعث ایجاد تعلیق در ارائه شما میشود. من معتقدم که مکث یکی از مهمترین و در عین حال ظریفترین تکنیکهای سخنرانی عمومی است. بسیاری از مردم ارزش آن را دست کم میگیرند. یک دوره کوتاه سکوت، مخاطب شما را بیدار میکند و آنها را در لبه صندلیهایشان نگه میدارد و منتظر اتفاقات بعدی هستند.
13. مثبت فکر کن، قوی سخنرانی کن
سعی کنید اعتماد به نفس خود را نشان دهید، حتی اگر آن را کمرنگ احساس میکنید. به خود یادآوری کنید که میتوانید آن را انجام دهید و مخاطبان از شما میخواهند که موفق شوید. یک نتیجه مثبت را تجسم کنید. انرژی عصبی خود را مهار کنید و به خود بگویید که هیجان زده هستید. صاف بایستید، به گروه نگاه کنید، نفس بکشید و لبخند بزنید. به جای میزان عصبی بودن خود، بر آنچه به مخاطب میگویید تمرکز کنید. این به شما کمک میکند اعصاب خود را فراموش کنید و روی موضوع خود و شنوندگان خود تمرکز کنید، بنابراین بهتر میتوانید آنها را درگیر سخنرانی خود کنید.
14. نقشه راه سخنرانی
ارائه نشانهای از آنچه که بعداً در سخنرانی شما گفته خواهد شد، یا نامبردن عنوانهایی که به ترتیب تا آن لحظه شرح دادید، راهی مؤثر برای حفظ علاقه مخاطبان است. برای مثال میتوانید برای آموزش فن بیان قوی از جملات زیر یاد بگیرید: “در یک لحظه من چند مثال جالب ارائه خواهم کرد، اما ابتدا …” “چهارراه برای جلوگیری از این امر وجود دارد. اولاً – دوم – سوم – بالاخره”
15. چگونه سخنران حرفهای شویم؟
برای آموزش فن بیان قوی چه کار کنیم؟ یک راه عالی برای یادگیری کارهایی که سخنرانان خوب انجام میدهند این است که آنها را بادقت تماشا کنید. توجه داشته باشید که چه چیزی مؤثر است و چه چیزی خوب نیست، و این مثالها را به سبک خودتان بپذیرید. توجه داشته باشید که کدام استادان به ویژه جالب هستند. برخی از را به صورت آنلاین تماشا کنید. آنها معمولاً ارائههای باکیفیت هستند و نمونههای خوبی را ارائه میدهند.
16. زمان سخنرانی
یک فن سخنرانی دیگر این است که به زمان مخاطب احترام بگذارید. یاد بگیرید همیشه از محدودیتهای زمانی پیروی کنید. صرف نظر از اینکه زمان ارائه شما چقدر کوتاه است، به آن احترام بگذارید. سعی کنید ارائه خود را بهگونهای خلاصه کنید که متناسب با زمان اختصاص داده شده باشد. به این ترتیب، شما به برگزارکنندگان احترام میگذارید و به ویژه به مخاطبان خود احترام میگذارید.اگر کمی زودتر سخنرانی خود را به پایان برسانید مردم ناراحت نمیشوند، ولی اگر وقت شما تمام شده باشد، ولی حتی به نظر هم نرسد در حال پایان دادن صحبت خود هستید، بیتاب میشوند و به ساعتشان نگاه میکنند.بهارمن مطالعه «اصول سخنرانی کوتاه» را به شما پیشنهاد میکند.
17. چگونه سخنرانی خود را به پایان برسانیم؟
همانطور که کارشناسان در آموزش فن بیان قوی میگویند توجه مخاطبان خود را در 30 ثانیه اول ارائه خود جلب کنید، ایجاد یک پایان محکم برای هر ارائه نیز عاقلانه است.تاج گذاری ارائه خود با یک پایان محکم یک تکنیک بسیار مهم در سخنرانی عمومی است. بسیاری از اوقات، سخنرانان نمیدانند چگونه این کار را انجام دهند. آنها فقط قبل از ترک صحنه چیزی را زیر لب میگویند که هیچ نتیجه واقعی ندارد. به جای اشتباه در اظهارات پایانی خود، همیشه چیزی را برنامه ریزی کنید. یک راه عالی برای پایان دادن به ارائه عمومی شما، یک فراخوان برای اقدام است، مانند درخواست از آنها برای خرید یک محصول یا نشان دادن آنها به سمت یک آدرس وب برای اشتراک در یک سرویس. به خاطر داشته باشید که پس از پایان ارائه خود از تماشاگران برای وقت گذاشتن تشکر کنید.اگر کنجکاو هستید که ایدههای بیشتری در مورد چگونگی پایان دادن به ارائه خود با صدای بلند داشته باشید، بهارمن مطالعه مقاله «چگونه سخنرانی را به پایان برسانیم؟» را به شما پیشنهاد میکند.
سخن پایانی
17 فن بیان در یک ارائه تأثیرگذار و یا یک گفتگو مؤثر به کار میآید. در یک مذاکره کاری، هنگام تدریس، کنفرانس، صحبت در مراسم تقدیر و… شما به فن سخنرانی نیاز دارید. بعد از خواندن آموزش فن بیان قوی این شما هستید که باید مداوم نکات بالا را تمرین کنید. برای کسب مهارت های بیشتر در سخنرانی پیشنهاد می کنیم به دسته بندی فن بیان و سخن وری مراجعه بفرمایید.
اگر این مطب در مورد فن بیان در سخنرانی برای شما مفید بود می توانید به دوستان خود هم معرفی نمایید.شاد و موفق داشته باشید.
دیدگاهتان را بنویسید