مدیریت خشم
انسانها سرشار از حسهای گوناگون هستند که در هر شرایطی بسته به موقعیت، حال خودشان، نوع برخورد دیگران، اتفاقات و حوادث و … هر کدام از آنها بروز خواهد کرد. احساساتی چون شادی، نشاط، ترس، عصبانیت، اندوه، ناراحتی، کسلی، هیجان، خشم و …. . یکی از اصلیترین احساساتی که در هر فرد وجود دارد و به گونهای متفاوت بروز پیدا میکند خشم است که اگر قادر نباشیم که آن را مدیریت کنیم خسارتهای غیر قابل جبرانی در پی آن وجود دارد.
دانستن استراتژی مدیریت خشم یکی از مهمترین مهارتهایی است که هر انسانی باید در زندگی بداند. یک سئوال شما در مواجه با چه مسائل و مواردی دچار حس خشم میشوید؟ توانایی کنترل و مدیریت خشم خود را دارید؟ آیا تا به حال از خشم خود دچار آسیب و اتفاق دور از انتظاری شدهاید؟ عواقب خشم را میدانید؟ اصلا میدانید خشم چیست؟ اگر شما هم از آسیبهای خشم نا به جایتان در امان نیستید و نمیدانید در مواجه با خشم، آن را چگونه کنترل و مدیریت کتید، پیشنهاد میکنم تا انتهای مقاله مدیریت خشم با ما همراه شوید.
در این مقاله قرار است به سئوالات زیر پاسخ دهیم:
- خشم چیست؟
- چه زمانی خشم بر ما چیره میشود؟
- چگونه و با چه راهکارهایی میتوانیم خشم خود را مدیریت کنیم؟
خشم چیست؟
خشم نوعی بروز احساس ثانویه در برابر مشکلات، افراد و … است. اینکه میگویی احساس ثانویه است یعنی برای ایجاد و بروز آن نیازمند نوعی محرک است و همینگونه بروز نماید. بلکه باید یک محرک آن را تحریک کرده تا آن ایجاد شود.
چه زمانی خشم بر ما چیره میشود؟
خشم زمانی بر افراد چیره میشود که محرکی آن را تحریک کرده مثلا در یک ظهر بسیار گرم که بسیار خسته هستید و از سرکار به سمت خانه میروید؛ با یک ماشین تصادف میکنید و نوع برخورد فرد مقابلتان باعث تحریک حس خشم و عصبانیت در شما شده که اگر بر خودتان مسلط نشوید و نتوانید آن را کنترل کنید منجر به دعوا میشود یا مثالهایی از این قبیل که منجر به بروز حس خشم میشود.
چگونه و با چه راهکارهایی مدیریت خشم را انجام دهیم؟
احساسات ما هیچگاه به صفر نمیرسد و ما قادر نخواهیم بود که آنها را از بین ببریم بلکه میتوانیم با استفاده از راهکارهایی در موقعیتهای گوناگون و به موقع آنها را مدیریت و کنترل کنیم. در زیر به چند راهکار برای مدیریت خشم اشاره میکنیم:
اولین راهکار: برای استراحت و خواب خود اهمیت قائل شوید.
مطمئنا با خود میگویید این دیگر چه راهکاری است. باید بگویم مهمترین عامل خشم و عصبانیت انسانها خستگی است و در واقع خشم و عصبانیت دو دوست محسوب میشوند که بیشتر اوقات با هم حضور پیدا میکنند. خستگی و کسلی ناشی از بیخوابی، کار زیاد. و … سبب میشود آستانه صبر و تحمل افراد پایین بیاید و منجر به بروز خشم و عصبانیت گردد. پس برای اینکه بتوانید خشم خود را مدیریت کنید باید برای خواب و استراحت خود اهمیت قائل شوید.
برای خواندن مقاله چگونه سحرخیز شویم کلیک کنید!
دومین راهکار: از نقطه امن خود خارج شوید
بسیاری از انسانها خودشان را با شرایط خاصی وفق دادهاند که در صورت عدم وجود آن شرایط ویژه یا خاص آستانه صبر و تحملشان پایین آمده و منجر به بروز احساس خشم و عصبانیت میشود. مثلا فکر کنید فردی همیشه به هنگام استراحت در دمای متعادل و تخت و بالش مخصوص به خود میخوابد و شرایط دیگری را امتحان نمیکند و به خود قبولانده است که تحت هر شرایطی باید در این مکان خاص و در این دمای متعادل به خواب برود.
چنین فردی اگر در شرایط دیگری قرار بگیرد مثلا اگر در یک شب در یک جاده بیابانی و برفی بماند نمیتواند بخوابد و این منجر به بروز خشم فرد میشود یا مثلاً فردی که همیشه در ناز و نعمت زندگی کرده است اگر شرایط مالی و کاریاش عوض شود و مثلا برشکست شود این اوضاع منجر به بروز خشم او میشود.
برای جلوگیری از این اتفاق باید گاهی از نقطه امن خود خارج شویم و همیشه به شرایط خاص و منحصر به فردی بسنده نکنیم بلکه در شرایط متفاوت و گوناگون بتوانیم هر کاری انجام دهیم.
سومین راهکار: صبر، صبر، صبر
شاید باورتون نشود اگر بگویم راهحل بسیاری از مشکلات فقط یک چیزاست؛ صبر. سعی کنید آستانه تحمل و صبر خود را بالا ببرید و تصمیم آنی و ناگهانی نگیرید بسیاری از افراد سالهاست که به دلیل یک لحظه غفلت و تصمیم برخورد تا به جا پشیمان هستند که البته پشیمانی هم فایده ندارد.صبر حلال مشکلات است.
مثلا بسیاری از افراد پس از بروز احساس خشم بدون توضیح خواستن از طرف مقابل و جویا شدن دلیل مشکل یا دعوا یا هنگام یک تصادف با یک تصمیم و حرکت نا به جا و آنی، منجر به کشته شدن یک فرد شده و خودشان هم سالهای قشنگ زندگی و دوران جوانیشان را پشت میلههای زندان سپری میکنند که دیگر پشیمانی فایدهای ندارد.
برای شناخت راهکار های بیشتر برای کنترل و مدیریت خشم به مقاله کنترل خشم مراجعه کنید!
مدیریت خشم یکی از مهارتهای بسیار مهم و باارزش در عصر کنونی است چرا که افراد بسیاری آستانه صبر و تحمل پایینی دارند و این موضوع دچار معضلات و خسارتهای جبرانناپذیری شده است. امیدواریم در این راستا موفق عمل کرده و در جهت توسعه و بهبود فردی خود تلاش کنید. هدف مجموعه آموزشی بهارمن، توسعه و بهبود فردی شما عزیزان و همراهان همیشگی است. امیدواریم مقاله فوق مثمر ثمر واقع شده باشد. با بهارمن به بهار زندگیتان نزدیک شوید. موفق و موید باشید.
8 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام وقت بخیر
بسیار مفید برای کنترل خشم و صبر.
صبر،صبر،صبر.بسیار عالی گفتین.اگه قبل از هرتصمیم عجولانه ای،درنگ کنیم و به عواقبش فکر کنیم جلوی بسیاری از کارهای جبران ناپذیر رو میگیریم.
سلام و درود وخدابهتون قوت بده مننون بابت مقاله هایی که دونستنش نیاز واقعی ماهست وشنا این راهکارای خوب رو بما نشون میدین … به نظر من گزینه اول که خواب بود مهمترین علت محرک برای خشم هست چون وقتی ما خواب مناسب داشته باشیم میتوتیم با برباری بیشتر مسائل رو هضم کنیم یا صبوری کنیم
سلام به استاد زندگی
خوبید
من اصلاً خوب نیستم چون خیلی تصمیماتی گرفتم که به نفع دیگران بوده و به ضرر خودم و به خاطر شرایط زندگی که داشتم سختی بسیار کشیدم و دارم میکشم نمی دونم کجای کارم اشتباه که دارم یک چیز را هزار بار تکرار میشه برام به خودم میگم دیگه محبت نمیکنم دیگه دلسوزی نمیکنم اما دوباره اشتباه میکنم وقتی ام که میگن مگه تو کاری کردی و ما داریم تو را تحمل میکنیم تا بگذره من آتیش میگیرم و خشم و نفرت و کارهایی که در حقم کردن و همه بودنه جا انداختم یک واو به روشن میارم و میگم من ازتون دور میشم وای خدا چکار کنم
دیدین کسی که عصبانی میشه بعد پشیمون میشه چون میگه این یک تکه از حرفم را ناحق گفتم اما من هیچ وقت پشیمون نشدم چون عصبانی نمیشم زمانی میشم که دیگه دارن زور میگن و به حریم خصوصی ام تجاوز میشه من چکار کنم
مقاله را خواندم آرامش بخش بود اما همین صبر کردن های من باعث شده که دیگران بهم بگن این که نفهمه و به خودشون اجازه بدن که هر چی. می خوان بگن
دیگران رو ببخشید…. بخشیدن دیگران اگر یک نفع برای طرف مقابل داشته باشه هزاران سود و منفعت برای خودتون داره که مهمترینش رسیدن به آرامش درونیه … مهم نیست که چقدر بهتون بدی شده و چقدر در حقتون ظلم شده از کنار همه اتفاقات بگذرید و از همه آدمها گذشت کنید و دومین راهکار اینه که در حق کسی که بهتون بدی کرده خوبی کنید.
با سلام و خسته نباشید خدمت استاد عزیز و تمام افرادی که زحمت می کشند
خشم
عامل اصلی در جامعه امروز است و افراد زیادی نمی توانند خشم خود را کنترل کنند به دلایل مختلف زمانی که خشم خود را کنترل نمیکنیم اتفاقات ناگواری مانند شکستن اشیا آسیب به خود و دیگران و از این قبیل اتفاقات است زمانی که بتوانیم خشم خود را کنترل کنیم از آرامش بیشتری برخورداریم برای بدست آوردن آرامش و کنترل کردن خشم راهکارهای زیادی وجود دارد
زمانی که زیاد از حد عصبی هستیم بهتر است آرامش خود را حفظ کنیم و صبر کنیم که بیشتر مواقع کنترل کردن خشم سخت است اما عواقب آن ناراحت کننده است موقع ناراحتی عواقب حرفها و کارهایمان از مقاله بسیار مفیدتون ممنونم
مثل همیشه بسیار مفید ممنون واسه وقتی که میزارید♥️
سلام و عرض ادب
این مقاله واقعا عالیه مخصوصا الان جامعه طوری شده که استانه صبر و تحمل افراد پایینه
ممنون از زحمات شما و مقاله های بسیار خوبتون