علائم استرس و اضطراب در دانش آموزان ابتدایی
دوران دبستان و پیش دبستانی یکی از ماندگارترین و قشنگترین و خاطره سازترین دوران زندگی هر فردی است که در ذهن همه افراد خاطرات کوچک و بزرگ بسیاری نقش بسته است. یادم میآید بعضی از دوستانم در دوران ابتدایی، هنگام پرسشهای کلاسی و امتحان، البته بیشتر به هنگام پرسشهای کلاسی، به شدت استرس داشتند و این میزان استرس و اضطراب در دانش آموزان به حدی بود که یا لکنت زبان میگرفتند، یا دچار تپش قلب شدید میشدند، یا اینکه کف دستانشان به شدت عرق میکرد و یا به گریه میافتادند یا مواردی از این قبیل.
با دیدن یکی از رفقای قدیمی و یادآوری دوران ابتدایی و استرس بیش از حدی که داشت و اثراتی که در زندگی حال او گذاشته است تصمیم گرفتم در رابطه با علائم استرس و اضطراب در دانش آموزان ابتدایی و راههای برطرف کردن آن این مقاله را بنویسم.
جالب است بدانید این میزان استرس فقط به هنگام پرسشهای کلاسی و امتحانات آن هم در برابر معلم اتفاق میافتاد و خیلی اوقات اگر در حالت عادی از دوستانم سئوال میپرسیدم و میخواستیم یک نکته یا مسئله را برایمان توضیح دهند چون بلبل آن را بازگو میکردند؛ این در صورتی بود که اگر معلم همان نکته را به هنگام پرسش کلاسی از آنها میپرسید به لکنت زبان افتاده و قادر به پاسخگویی نبودند و سرانجام گریه میکردند. اگر برای شما هم استرس و اضطراب فرزندانتان در دوران ابتدایی نوعی دغدغه محسوب میشود و به دنبال راهکارهایی برای برطرف کردن آن میگردید، پیشنهاد میکنم تا انتهای مقاله علائم استرس و اضطراب در دانش آموزان ابتدایی با ما همراه شوید.
در این مقاله قرار است به سئوالات زیر پاسخ دهیم:
- استرس و اضطراب چیست؟
- استرس چرا و چگونه پدید میآید؟
- علائم استرس و اضطراب در دانش آموزان ابتدایی چیست؟
- چگونه میتوانیم میزان استرس و اضطراب فرزندانمان را کاهش دهیم؟
استرس و اضطراب چیست؟
استرس و اضطراب نوعی مکانیسم دفاعی بدن در برابر بروز و مواجه با مشکلات و مسائلی است که ناخودآگاه در درون یا برون فرد به وجود میآید مثلا به هنگام پرسشهای کلاسی، امتحانات، فوبیاهای خاص که منشأ درونی در فرد دارد و یا … .
برای خواندن مقاله مدیریت و کنترل استرس کلیک کنید.
استرس چرا و چگونه پدید میآید؟
به وجود آمدن استرس منبع و منشأ معینی ندارد و شاید برایتان جالب باشد که گاهی اوقات به وجود آمدن استرس آنقدر دلیلهای غیر منطقی دارد که پس از گذشت زمان از اینکه در مواجه با آن استرس و اضطراب داشتهاید و در تشویش و نگرانی بودهاست خودتان را سرزنش کرده و یا به آن دلیل کودکانه خواهید خندید.
استرس و اضطراب همانند نمک غذاست که باید به میزان لازم در غذا وجود داشته باشد که کم بودن یا نبود آن سبب بی مزه بودن غذا و غیر قابل خوردن بودن آن میشود و بیش از اندازه بودن آن نیز آن را غیر قابل مصرف میکند.
علائم استرس و اضطراب در دانش آموزان ابتدایی چیست؟
استرس و اضطراب در هر فرد به گونهای ظهور میکند و در افراد گوناگون، نوع بروز متفاوتی دارد. در بعضی افراد به صورت لکنت زبان، خشک شدن آب دهان، گریه کردن، اختلالات خواب مثلا بیخوابی یا پرخوابی افراطی، عرق کردن دستان به گونهای که از دور افراد فکر میکنند فرد دستهای خود را شسته است، تپش قلب، نفس تنگی، پایین آمدن یا بالا رفتن فشارخون و مواردی از این قبیل همگی جزئی از علائم استرس و اضطراب در دانش آموزان ابتدایی به شمار میرود.
نقش و وظیفه اولیا و معلمین این است که ریشه و منشأ استرس و اضطراب در کودکان را شناسایی کرده و به حل و برطرف نمودن آنها بپردازند. حل نشدن این تعارضات و اختلالات سرمنشأ به وجود آمدن مشکلات و تعارضات بزرگتر در دوران نوجوانی و بزرگسالی است که حل نشدن آن به عهده والدین و معلمان دانش آموزان است پس نباید بی تفاوت از کنار این گونه مسائل گذشت.
اگر میخواهید در این زمینه آگاهی بیشتری داشته باشید؛ پیشنهاد میکنم مقاله علائم استرس و اضطراب در کودکان را مطالعه کنید.
چگونه میتوانیم میزان استرس و اضطراب در دانش آموزان را کاهش دهیم؟
اولین راهکار: فراهم کردن شرایط خوب محیطی و روانی برای دانش آموز
یکی از راهکارهای بسیار مهم و بااهمیت فراهم کردن شرایطی است که دانش آموزان بتوانند حال بهتری داشته باشند. نوع برخورد ما تأثیر بسزایی در میزان استرس و اضطراب در دانش آموزان دارد.
مثلا در مواجه با زمانی که دانش آموز نمره پایینی در یک درس گرفته است به جای دعوا و داد و بیداد یا تنبیه و مجازات دانش آموز چه از جانب اولیا چه از جانب معلمین باید سعی کنیم علت نمره پایین دانش آموز را پیدا کرده و سپس با هم فکری اولیا و معلمین با همدیگر در بر طرف کردن مشکل دانش آموز بکوشیم و جای آنکه خودمان به جان او استرس و اضطراب تزریق کنیم به کاهش میزان استرس در او کمک کنیم.
دومین راهکار: تمرین و تکرار در مواقعی جز کلاس درس
یکی از راهکارهایی که به میزان بسیار زیادی میتواند به کاهش استرس و اضطراب در دانش آموزان کمک کند تمرین و تکرار در مواقعی است که دانش آموز در کلاس درس حضور ندارد. مثلا اگر دانش آموز به هنگام پرسش کلاسی دچار استرس و اضطراب شدیدی میشود؛ والدین میتوانند با شبیه سازی کلاس درس و همان نوع پرسش کلاسی این حس را به دانش آموز القا کند که پرسش کلاسی هم تفاوتی با این پرسش ندارد و به آسانی میتواند پاسخگو باشد.
سومین راهکار: کمک به دانش آموز در فراگیری کامل دروس
یکی از دلایل اصلی استرس و اضطراب در دانش آموزان یادگیری ناقص دروس و ناملموس بودن بعضی دروس برای آنهاست که با تمرین و تکرار و چند بار توضیح دادن برای آنها یا برگزاری کلاسهای فوقالعاده که مطالب را جزئیتر برای آنها توضیح دهد سبب میشود که آنها به هنگام حضور در امتحان و پرسشهای کلاسی استرس و اضطراب کمتری داشته باشند.
معلمین و والدین نقش اصلی و بسیار موثری در کاهش میزان استرس و اضطراب در دانش آموزان دارند. با شناسایی عوامل استرسزا در دانشآموزان و مشاهده علائم استرسزا در آنها میتوانیم در حل این اختلال بسیار جدی که زمینه ایجاد اختلالات بعدی در سنین نوجوانی و بزرگسالی در دانش آموزان است نقش موثری داشته باشیم.
امیدواریم در افرایش خودآگاهی شما درباره این اختلال، عوامل و علائم استرسزا در دانش آموزان ابتدایی نقش موثری و بسزایی داشته باشیم. به امید اینکه در سلامت روانی اجتماع و نسل پس از خود موثر واقع شویم و به رشد و بهبود فردی کمک کنیم.
هدف مجموعه آموزشی و سایت بهارمن رسیدن به سلامت روانی و روانشناختی بالا در جامعه کنونی و شما همراهان همیشگی بهارمن است. رشد، توسعه و بهبود فردی شما، نشانه موفقیت ما در این امر مهم است. با بهارمن به بهار زندگیتان نزدیک شوید. موفق و موید باشید.
هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.