شیوه یادگیری 8 مرحله ای دانشگاه هاروارد
ما انسانها همیشه به دنبال راه حلی برای افزایش مهارت مطالعه بدون فراموشی و شیوه یادگیری با ماندگاری بالا هستیم. میتوانم بگویم این موضوع نوعی دغدغه روزانه برایمان محسوب میشود و حاضریم برای رسیدن به این امر مهم هر کاری انجام دهیم.
اینکه گاهی اوقات هالهای از یک مطلب در ذهن مان وجود دارد اما توانایی و قدرت بیان آن را نداریم، اینکه محصلان به هنگام مواجه با سئوالات امتحان تمام مطالب را با آنکه مطالعه کرده بودند، از یاد بردهاند… همه و همه این مسائل معضلات بزرگی برای ما ایجاد کرده است.این روش مطالعه اصولی کمک میکند مطالب در حافظه بلند مدت ما حک شوند و کمتر دچار فراموشی شویم، پس تا انتهای مقاله با ما همراه شوید.
در این مقاله قرار است که مراحل مطالعه و شیوه یادگیری 8 مرحله ای دانشگاه هاروارد که در زیر آمده است بیان کنیم:
- دید کلی نسبت به کل کتاب؛
- بررسی اولیه فصل هدف برای مطالعه؛
- طرح سؤال و ایجاد خلأ در مغز؛
- خواندن متن به همراه خلاصه نویسی البته بدون بازگشت و معطلی؛
- مرور مرحله قبل یا بازنگری؛
- رسم نقشه ذهنی یا مایندمپ؛
- تفکر و امتحان؛
- مرور؛
دید کلی نسبت به کل کتاب
در اولین مرحله از 8 مرحله روش مطالعه و شیوه یادگیری دانشگاه هاروارد، باید نسبت به کتاب یک دید کلی پیدا کنیم. مثلا اینکه کتاب چند فصل دارد، در چه حیطهای نوشته شده است، موضوع اصلی کتاب چیست،چند فصل دارد و … .
اگر خواندن یک کتاب را به رفتن به یک سفر مثلا رفتن به استان فارس، تشبیه کنیم باید بگوییم دقیقا اولین مرحله قبل از رفتن به یک سفر همین است. ما نسبت به آب و هوا، منطقه جغرافیایی، آداب و رسوم و … مقصد مورد نظرمان یک اطلاعات کلی جمع آوری میکنیم.
بررسی اولیه فصل هدف برای مطالعه
در این مرحله باید فصلی که قصد داریم آن را مطالعه کنیم انتخاب کنیم و همانند مرحله قبل نسبت به آن یک دیدگاه کلی پیدا کنیم. مثلا اینکه محوریت فصل درباره چیست و بیان کننده چه موضوعی است. چه اطلاعاتی را پس از مطالعه کسب خواهیم کرد و …. .
طبق مثالی که به آن پرداختیم مقصد و هدف اولیه ما در سفر به استان فارس، رفتن به شهر شیراز است. ما باید در رابطه با اماکن تاریخی، گردشگری، مذهبی و … در رابطه با غذاهای محلی و … تحقیق کنیم.
طرح سؤال و ایجاد خلأ در مغز
در سومین مرحله از مراحل روش مطالعه و شیوه یادگیری باید در رابطه با موضوع فصل سئوالاتی را طرح کرده و روی کاغذ بنویسیم. طرح سؤال در مغز ما ایجاد خلأ میکند و مغز برای پر کردن خلأ ایجاد شده تمام توجه و تمرکز خود را به کار میگیرد. قبل از سفر به شهر زیبای شیراز باید چند سئوال در ذهن خود طرح کنیم مثلا اینکه کدام مکانهای گردشگری برویم؟ چه غذاهای محلی را امتحان کنیم؟
خواندن متن به همراه خلاصه نویسی البته بدون بازگشت و معطلی
در چهارمین مرحله روش مطالعه و شیوه یادگیری باید متن فصل مورد نظر را بی وقفه، بدون بازگشت و معطلی و با استفاده از تکنیکهای تندخوانی مطالعه کنیم و در حین خواندن هر کجا به کلمه یا نکته مهمی برخوردیم، آن را روی یک برگه یادداشت کنیم. این مرحله یکی از مهم ترین مراحل روش مطالعه و شیوه یادگیری است. و البته هیجانیترین قسمت ماجرا که باید بیوقفه و تا آنجا که زمان اجازه میدهد از طبیعت و اماکن دیدنی شیراز، دیدن کنیم و نهایت لذت را ببریم.
مرور مرحله قبل یا بازنگری
در این مرحله از مراحل روش مطالعه و شیوه یادگیری باید کلماتی که یادداشت کردهاید را بخوانید و ببینید آیا با خواندن کلمه مورد نظر نگاه مربوط آن را یادآوری میکنید یا ن. اگر که نکته در ذهنتان تداعی نشد باید دوباره متن مورد نظر را بخوانید و نکته مرتبط با آن را یادداشت کنید.
این مرحله تقریبا آخرین روزهای سفر را شامل میشود که باید ببینیم تمام آن جاهایی که قرار بود برویم، رفتهایم، آنچه که قرار بود بخریم، خریدهایم و… و اگر هنوز موفق نشدیم در آخرین لحظات این کارها را انجام دهیم.
رسم نقشه ذهنی یا مایندمپ
در این مرحله باید با استفاده از کلمات و نکاتی که یادداشت کردهاید نقشه ذهنی مرتبط با کتاب را رسم کنید. به این صورت که در وسط یک برگه سفید نام کتاب را نوشته و موضوعات و سرفصلها را شاخه به شاخه رسم میکنید و نکات مرتبط با هر کدام را در جای مخصوص به خود یادداشت میکنید.
در نظر داشته باشید نقشه ذهنی هر اندازه خلاصهتر باشد از اعتبار بیشتری برخوردار است.این مرحله در شیوه یادگیری شما تأثیر بسزایی دارد.
اصلا یک سئوال مگر سفر بدون نوشتن خاطرات و عکس و فیلم هم میشود؟ مطمئنا در طول هر سفر از یک سری خاطرات جالب فیلم یا عکس تهیه میکنیم و یا در دفتر خاطرات خود مینویسیم که هر دفعه با یادآوری آنها، حال خوب سفر در ما تداعی شود. مطالعه هم اینچنین است.
تفکر و امتحان
در هفتمین مرحله روش مطالعه و شیوه یادگیری باید خود را نسبت به آنچه آموختهاید، بیازمایید. باید نقشه ذهنی که رسم کردهاید را مقابل خود قرار دهید و ببینید تا چه حد مباحث و نکات در ذهنتان تداعی میشوند و اینکه باید دید به پاسخ سئوالاتی که در ابتدا طرح کرده بودید، خواهید رسید یا خیر. شاید برای شما هم پیش آمده پس از گذشت مدتی از سفرتان، از همسفران خود بپرسید یادتونه اونجا که رفتیم چی شد؟ یا سئوالاتی از این قبیل.
مرور
و در نهایت آخرین مرحله از مراحل روش مطالعه و شیوه یادگیری که میتوان از آن بعنوان مهمترین مرحله شیوه یادگیری نیز نام ببریم زیرا اگر مطالبی که با این زحمت خواندهایم مرور نکنیم هر چه رشته کرده بودیم پنبه خواهد شد. البته که مرور هم قاعده و قانون خود را دارد که طبق فرمول دو به توان n بازههای مرور ما مشخص خواهد شد.
و اگر خاطرات خوب سفر را برای خود تداعی نکنید پس از گذشت مدتی حتی یادتان میرود به کجا سفر کردهاید و در کنار چه کسانی خوش گذراندهاید.
حرف پایانی مقاله شیوه یادگیری 8 مرحله ای دانشگاه هاردوارد
سعی کردیم در این مقاله با استفاده از یک تمثال نحوه و چگونگی مطالعه و شیوه یادگیری دانشجویان هاروارد را برایتان تصویرسازی کنیم. امید به آنکه هم ما و هم شما به هدفمان رسیده باشیم، باشد که شما در توسعه و بهبود فردی خود عملکردی مثبت داشته باشید.
4 نظر
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
چقدر این مطلب مفید و تاثیر گذار در یادگیری است و با مثالی ک زدین متوجه میشیم ک این مطالب صرفا برای خواندن درس نیست و میتونم در هر زمینه ای از آنها استفاده کرد…
تشکر از استاد و تیمشون
سلام استاد وقتتون بخیر. خیلی ممنونم از مقاله ی خوبتون. نکات خیلی مهمی رو یاد گرفتم تا مطالعه ی بهتری داشته باشم و مطالب مدت بیشتری در خاطرم بمونن.
باید اول دید کلی از کتاب پیدا کنیم و مبحث مورد نظرو بررسی کنیم. سپس در مورد مبحث،سوال طرح کنیم. متن رو بخونیم و خلاصه کنیم و به عقب برنگردیم. مرور کنیم و مایند مپ رسم کنیم،از خودمون امتحان بگیریم و در بازه های زمانی مختلف مرور کنیم.
🐉 من بهار زندگی ام را خلق میکنم🐉
ممنون بهار من🌻
سلام وقت تون بخیر از مطالعه ی مقاله لذت بردم ممنونم خیلی خوب توضیح دادین مشتاق شدم برای اینطور یادگیری و مطالعه درک کلی و سوال تند خوانی و بازنگری و نقشه ذهنی و تفکر و مرور بود با مثالی توضیح دادین انجام بدیم