9 کلید آموزش نه گفتن به کودکان + 2 بازی
ما شاهد آدم بزرگهایی هستیم که نمیتوانند نه بگویند و این مهارت حیاتی را بلد نیستند، پس آموزش نه گفتن به کودکان بسیار مهم و ضروری است زیرا وقتی بلد نباشند چگونه نه بگویند، در زندگی ممکن است دچار مشکلات و آسیبهای جبران ناپذیری میشوند. خوب است که با درک استقلال نسبی در تصمیم گیری کودک این مهارت را به او بیاموزید تا درآینده در تصمیمات مهم زندگی خود دچار مشکل نشود.
در این مطلب به سوالات زیر پاسخ خواهیم داد:
- چگونه به کودکان مهارت نه گفتن را بیاموزیم؟
- اهمیت و پیامد آموزش نه گفتن به کودکان چیست؟
- چگونه با بازی مهارت نه گفتن را در خردسالان تقویت کنیم؟
- تشویق کودکان به تصمیم گیری چه اثری دارد؟
اهمیت مهارت نه گفتن کودکان
احساس عدم امنیت در کودک
وقتی به اهمیت نه گفتن فکر میکنید، اولین چیزی که ممکن است به ذهنتان خطور کند امنیت شخصی فرزندتان است. ما باید به کودکان بیاموزیم که اگر سلامت یا امنیت آنها به هر نحوی تهدید میشود، نه بگویند و به سوالات افراد غریبه پاسخ ندهند.
شکل گیری هویت در بچهها
از ما خواسته میشود که کارهای زیادی در زندگی انجام دهیم، برخی خوب و برخی نه چندان خوب. برخی از فعالیتها ممکن است برای ما جالب باشد، برخی ممکن است نه. با آموزش نه گفتن به کودکان این امکان را به آنها میدهید تا اعمال خود را تنظیم کنند، ترجیحات شخصی خود را تعریف کنند و به نظرات خود پایبند باشند و به آرامی هویت خود را شکل دهند.
سلامت روان فرزندان
آموزش نه گفتن به کودکان و ایجاد این توانایی مهم، ابزاری قاطعانه است که به تقویت قدرت اعتماد به نفس و استقلال آنها کمک میکند. این کار نشانه توجه به سلامت روحی و روانی فرزندتان است.مطالعه مطلب «علائم استرس و اضطراب در کودکان» ممکن است برایتان مفید باشد.
اشتباه رایج در تربیت فرزند
عدهای فکر میکنند با آموزش نه گفتن به کودکان خود، آنها را از همه آسیبهای جنسی دور میدارند. این که فرزند شما مهارت نه گفتن را بیاموزد بسیار خوب است، اما هرگز خطرات را از او به طور کامل دور نمیکند. این وظیفه والدین است که همواره مراقب کودک خود باشند و او را در محیط های امن قرار دهند و به تغییرات روحی او توجه کنند.
9 کلید آموزش نه گفتن به کودکان
1. نیازهای کودکمان را بشناسیم
به نیازهای کودک پاسخ دهید، هیچ چیز نمیتواند بهتر از پاسخگویی ما به فرزندان ما بیاموزد که به نیازهای خود احترام بگذارند. با پاسخ دادن، ما این پیام را ارسال میکنیم: “نیازهای شما مهم هستند و شایسته برآورده شدن هستند”. آنها این باور را تا آخر عمر حفظ خواهند کرد.
والدینی که به دنبال تقویت حافظه کودکان ، افزایش اعتماد به نفس و اماده کردن فرزندشان برای آینده هستند با شرکت در جلسات غیر حضوری «دوره تقویت حافظه کودکان» میتوانند به بخشی از نیازهای فرزند خود پاسخ خوبی دهند.
2. بگذاریم کودکان ما خودشان باشند!
نگران «رفتار» کودکان نباشید و آنها را تشویق کنید که خودشان باشند. نوزادان و کودکان به طور طبیعی اجتماعی هستند. از لبخند کودک شش هفتهای گرفته تا کودک نوپایی که مشتاقانه به سراغ شما میآید، هدف بچهها جلب رضایت است. آنها از ما تقلید میکنند و تمام رفتارهایی را که میخواهیم به آنها آموزش دهیم بدون هیچ تلاشی از ما یاد میگیرند.
علاوه بر این، جامعه، از پدربزرگ و مادربزرگ گرفته تا معلمان، از راههای زیادی برای تشویق کودکان به همکاری و رفتار استفاده میکنند. از آنجایی که نیروهای داخلی و خارجی فرزندان ما را به همکاری وادار میکنند، این مسئولیت بزرگتری برای والدین است که توانایی فرزندانمان را برای انجام آنچه که خودشان میخواهند به جای آنچه دیگران میخواهند، تقویت کنند. اگر ما این کار را نکنیم، هیچ کس دیگری این کار را نخواهد کرد.
3. انتظارات من از فرزندم
توقعات مناسب سن داشته باشید! حداقل کاری که میتوانیم انجام دهیم این است که خودمان را در مورد رفتارهای عادی در هر سن آگاه کنیم. طبیعی است که یک کودک 8 ماهه همه چیز را در دهان خود بگذارد. طبیعی است که یک کودک 1.5 ساله بخواهد کاوش کند و ساکت ننشیند. برای یک کودک 2 ساله طبیعی است که وقتی ناامید میشود عصبانی شود.
آموزش نه گفتن به کودکان نیز باید از زمانی آغاز شود که بچه، درک و به تصمیم گیری مستقلی رسیده باشد. تا قبل از آن وظیفه مراقبت از کودک به طور کامل با والدین است و فقط با بازیهای ساده میتوان غیر مستقیم با این مهارت آنها را آشنا کرد.
4. احترام به کودک
به کودک نشان دهید که «نه» پاسخ قابل قبولی است. تا حد امکان سعی کنید به نظر او احترام بگذارید. او نمیخواهد لباسی که میگویید را بپوشد؟ او را در انتخاب لباس خود به مرور آزاد بگذارید. او تمایلی به خوردن غذای بیشتر ندارد؟ او به درک سیری و گشنگی خود رسیده است.
ما پیشنهاد نمیکنیم هر کاری که فرزندان میخواهند انجام دهید. این منجر به یک فاجعه میشود. ما باید مرزهای شخصی را تعیین کنیم، مسائل ایمنی را اجرا کنیم، و …، اما همچنین باید تا حد امکان سعی کنیم همدلی داشته باشیم و به فرزندانمان اجازه کنترل امور مهم زندگیشان را بدهیم.
5. کارهای شخصی ممنوع
والدین در اطاعت و حرف شنوی کودک دچار خطا و اشتباهی میشوند. آنها کارهای شخصی خود را به کودک گفته و با عدم انجام آن نگران اطاعت پذیری فرزندشان میشوند و به او اصرار میکنند. درحالی که در فرمانهایی که به مسائل کودک مربوط هست باید پافشاری به نحوه صحیحش اتفاق افتد، مثلا تنظیم ساعت خواب کودک. اما آوردن یک لیوان آب برای شما لزوما نباید با پاسخ مثبت همراه باشد.
6. چگونه با کودکان صحبت کنیم؟
اگر فرزندان ما بتوانند نظرات متفاوت خود را با روشهای مودبانه به ما بیان کنند و ما به آنها بازخورد مثبت بدهیم، به آنها می آموزیم که چگونه افکار خود را با اعتماد به نفس و احترام به اشتراک بگذارند. این کار تاثیر زیادی در آموزش نه گفتن به کودکان دارد.
7. مراحل مهارت نه گفتن
نه همیشه کافی نیست! آموزش نه گفتن به کودکان مراحلی دارد. بعد از آن که کودک این مهارت را یاد گرفت در مقابل اصرارهای دوستان و… قرار میگیرد و ممکن است تردید شود. به کودک خود توضیح دهید که یک نه ساده همیشه کافی نیست. به عنوان مثال، “نه، من بعد از مدرسه به بازی نمیروم زیرا فردا امتحان بزرگی دارم و باید مطالعه کنم.”
8. چگونه فرزندانی محکم تربیت کنیم؟
وقتی صحبت از فشار همسالان میشود، یک بار نه گفتن همیشه کارساز نیست. به آنها بفهمانید که گاهی تکرار ضروری است و باید در تصمیم خود محکم بایستند. کودکانی که مایلند چندین بار و به طرق مختلف نه بگویند، این پیام را ارسال میکنند که در تصمیمات خود ثابت قدم خواهند ماند.
9. هنر و آداب رد یک درخواست!
گاهی به ضرورت لازم است به کسی از دوستان یا آشنایان نه بگویید اما این به آن معنا نیست که با آن فرد دشمنی یا خصومتی دارید. در آموزش نه گفتن به کودکان این نکته را به آنها توضیح دهید که نه گفتن به معنی رد کردن یک درخواست است و با رد کردن یک شخص یکسان نیست و باید در کمال احترام و ادب انجام شود.
بازی برای نه گفتن کودکان خردسال
برای آموزش نه گفتن باید کودک به سن استقلال و درک خوبی رسیده باشند. نباید بچههايي که سن کمي دارند را با این اطلاعات نگران و گوشه گیر کنیم بلکه وظیفه نگهداری آن ها با والدین است؛ اما میتوان چند بازی آسان برای آماده سازی خردسالان انجام داد که در مهارت نه گفتن در آینده نزدیک کمک میکند.
بازی یک:
برای انجام این فعالیت به تعدادی اسباب بازی مانند ماشین، عروسک، اتوبوس، عروسک و … نیاز دارید. حالا با فرزندتان بنشینید. ابتدا به فرزندتان «ماشین» نشان دهید و بپرسید « این اتوبوس است؟». سپس، اگر فرزندتان گفت: « ماشین »، او را تشویق کنید که بگوید « نه، ماشین است ». سپس، اسباببازی دیگری را نشان دهید و بپرسید « این….؟». حتما نام اشتباه را بگویید. این فرصتی را برای فرزند شما ایجاد میکند که بگوید “نه، این یک …” است.
بازی دو:
این بازی باید با کودکان نوپا و خردسالان انجام شود. شما به یک حباب ساز و سایر اسباب بازیهای موجود در خانه نیاز دارید. حالا با کودک روی یک تشک بنشینید. سپس با او شروع به دمیدن حباب کنید. علاوه بر این، هنگام دمیدن با هم صحبت کنید. بگویید، “شما حبابها را دوست دارید”، “حبابها بزرگ هستند”، “اوه حباب ظاهر شد” و … سپس، دمیدن حباب را متوقف کنید و آن را کنار بگذارید.
اگر کودک شما به حبابها اشاره میکند، به جای آن اسباب بازی دیگری بردارید. از او بپرسید “آیا ماشین را میخواهد؟” حالا، اگر کودک شما مدام به حباب اشاره میکند. به او کمک کنید تا بگوید “نه، ماشین”. در نهایت، او را راهنمایی کنید که بگوید «نه، ماشین» و «بله، حباب».
سخن پایانی درباره آموزش نه گفتن به کودکان
با آموزش نه گفتن به کودکانِ دلبندتان، آنها قادر خواهند بود با اعتماد به نفس، استقلال و عزت نفس با زندگی روبرو شوند و 9 کلیدی که در مطالب بالا به آن اشاره کردیم میتواند راهگشا باشد. این مطلب را برای پدر و مادرهایی که به فکر آینده فرزندشان هستند بفرستید تا مسیر تربیت برایشان آسانتر شود. خواندن دو مقاله «9 بازی مفید برای تمرکز در کودکان» و «۹ راهکار منحصر بهفرد برای تقویت حافظه کودکان» برای شما مربیان و والدین عزیز توصیه میشود. به امید رشد و سلامت همه کودکان جهان.
دیدگاهتان را بنویسید