8 نشانه مهم کمال گرایی چیست؟
کمال گرایی چیست؟ نشانه مهم کمال گرایی چیست؟ همه ما در موضوعاتی دچار کمال گرایی میشویم اما افرادی که همواره با چالش کمال گرایی دست و پنجه نرم میکنند باید به دنبال درمان عملی کمال گرایی باشند. انواع کمال گرایی وجود دارد که همه آن ها بد و منفی نیستند، ما درباره مزایا و معایب کمال گرایی صحبت خواهیم کرد. برای پاسخ به چالش کمال گرایی چیست؟ با ما در ادامه مطلب همراه باشید.
در این مطلب به سوالات زیر پاسخ خواهیم داد:
- کمال گرایی چیست؟
- مزایا و معایب کمال گرایی چیست؟
- انواع کمال گرایی کدامند؟
- نشانه های کمال گرایی چیست؟
کمال گرایی چیست؟
کمال گرایی اغلب به عنوان نیاز به کامل بودن یا کامل به نظر رسیدن، یا حتی باور به این که رسیدن به کمال ممکن است، تعریف میشود. معمولاً به عنوان یک ویژگی مثبت به جای یک نقص در نظر گرفته میشود.
اما باید بدانیم کمال گرایی به معنای تلاش برای بهترین بودن نیست. کمال به معنای موفقیت و رشد سالم نیست. بین کمال گرایی و رفتار سالم تفاوت قائل شوید. کمال گرایی توسط بسیاری از مردم به عنوان سپری برای محافظت در برابر درد سرزنش، قضاوت یا شرم استفاده میشود.
نشانه مهم کمال گرایی چیست؟
اکثر مردم هر از گاهی یا در زمینه های خاصی از زندگی به کمال گرایی میپردازند. افرادی که تقریباً تمام وقت کمال گرا هستند لازم است به خودشناسی و خودآگاهی بیشتر بپردازند و به دنبال درمان عملی کمال گرایی باشند. همچنین بیشتر مردم میخواهند به موفقیت برسند، اما تلاش زیاد برای رسیدن به اهداف همیشه نشان دهنده رفتار کمال گرا نیست.
افرادی که کمال گرا هستند معمولاً معتقدند که هیچ کاری که انجام میدهند ارزش ندارد، مگر اینکه کامل باشد. به جای اینکه به پیشرفت، یادگیری یا سخت کوشی خود افتخار کنند، ممکن است دائماً کار خود را با کار دیگران مقایسه کنند یا روی دستیابی به خروجی بی عیب و نقص تمرکز کنند.
حتی زمانی که افراد دارای ویژگیهای کمال گرا به نتایج دلخواه خود میرسند، ممکن است همچنان ناراضی باشند. آنها ممکن است احساس کنند که اگر واقعاً کامل بودند، مجبور نبودند برای رسیدن به اهدافشان اینقدر سخت تلاش کنند. نشانه های کمال گرایی چیست؟ در زیر به برخی نشانه ها اشاره کرده ایم:
1. شروع و پایان کار
نمیتوانند کاری را انجام دهند مگر اینکه بدانند می توانند آن را به خوبی انجام دهند. کمال گراها محصول نهایی را به عنوان مهمترین بخش هر مسئولیت و کاری میبینند. در نتیجه، ممکن است تمرکز کمتری روی فرآیند یادگیری یا تکمیل یک کار در حد توان خود داشته باشند. تا زمانی که نتیجه مطابق با استانداردهای آنها کامل نشود، کار را تمام شده نبینید و یا از زحمات خود راضی نیستند و شروع به سرزنش خود میکنند و یا از عدم امکانات گلایه خواهند داشت.
2. اهمال کاری
به تعویق انداختن در افراد کمال گرا بسیار زیاد اتفاق میافتد . افراد کمال گرا ممکن است نخواهند کاری را شروع کنند تا زمانی که بدانند میتوانند آن را به خوبی انجام دهند. زمان زیادی را برای انجام کاری که معمولاً انجام دادن آن زمان زیادی از دیگران نمیگیرد، صرف میکنند زیرا برای ایجاد بهترین شرایط کار را عقب میاندازند.
3. عملکرد شغلی و تحصیلی
افراد کمال گرا در محیط های کاری و مدرسه اغلب استانداردهای بیش از حد سخت گیرانه ای برای خود و دیگران تعیین میکنند که منجر به زمان زیادی برای اندازه گیری و ارزیابی می شود و منجر به تاخیر و از دست دادن ضرب الاجل میشود. برای مثال آنها بر این باورند که از دست دادن دو نکته در یک آزمون نشانه شکست است.
مدیران کمال گرا ممکن است وقتی یک کارمند دیر میرسد، عصبانی شوند، حتی زمانی که ساعات اضافی را بعد از روز تکمیل کنند. دانشآموزانی که استانداردهای بسیار بالایی برای خود تعیین میکنند ممکن است احساس افسردگی کنند، مگر اینکه در سطح درسی بالایی از کلاس باشند.
3. بهداشت و آراستگی
نظافت افراطی ممکن است کمال گرایان را برای فعالیت های دیگر وقت کمی بگذارد یا ممکن است آنها را از شروع یک فعالیت باز دارد، و گاها باعث آشفتگی شود. تمرکز بیش از حد بر روی آراستگی میتواند منجر به ناراحتی و اختلاف نظر در خانه و بیرون شود.
4. اصول سازماندهی
همانند آراستگی، اگر همه چیز بهم ریخته شود یا به روش خاصی تنظیم نشود، افراد کمال گرا ممکن است اضطراب را تجربه کنند یا با عصبانیت واکنش نشان دهند. کمال گرایی چیست؟ افراد کمال گرا ممکن است ساعتها وقت صرف برنامه ریزی موفق و تهیه فهرست کنند، اما هنوز در انجام کار ناکام باشند.
بهارمن به شما مطالعه «چگونه برنامه ریزی خود را عملی کنیم؟» را پیشنهاد میدهد.
5. خوب نوشتن
ارسال ایمیل، پر کردن فرم ها، تکمیل تکالیف و حتی نوشتن در کارت ممکن است به دلیل ترس از اشتباه به تاخیر بیفتد و فرآیند نوشتن را پر پیچ و خم کند. برای مثال مرتبطی درباره کمال گرایی چیست؟ میتوان به این نمونه اشاره کرد: صرف 30 دقیقه برای نوشتن و بازنویسی یک ایمیل چند خطی.
6. فن بیان افراد کمال گرا
کمال گرایی چیست؟ افراد کمال گرا ممکن است نسبت به آنچه میگویند و نحوه بیان آن بیش از حد خودآگاه باشند و ممکن است بی جهت نگران تلفظ نادرست کلمات باشند. آن ها روی کلمات و فن بیان خود نیز بیش از حد حساس هستند. هرچند ما تکنیک های فن بیان و نکات بسیار مفیدی برای فن بیان جوانان را توصیه میکنیم اما همواره اینکه رها و راحت و بدون استرس حرف زدن مهم ترین اصل فن بیان است را نیز یادآور میشویم.
اگر به دنبال بهبود فن بیان خود هستید بهارمن مشاهده دوره رایگان ” آموزش فن بیان و سخنرانی ” را به شما پیشنهاد می دهد.
7. پوشش و ظاهر
افراد با استانداردهای کمال گرا میتوانند استانداردهای بسیار بالایی را در مورد مدل مو، لباس، وزن خود تعیین میکنند. افراد ممکن است دیر به سر کار بروند و وقت خود را برای یافتن لباس مناسب در اولویت قرار دهند.
8. سلامت و تندرستی
رفتار کمال گرا ممکن است بیش از حد بر سلامت و تندرستی تمرکز کند. افراد مبتلا به سلامتی ممکن است نگران دست زدن به چیزی یا خوردن چیزی که آماده نکردهاند باشند و مرتب به پزشک مراجعه میکنند. در نهایت، برای افرادی با استانداردهای غیرممکن و بالا، ناکامی در رسیدن به این سطح میتواند آنقدر ویرانگر باشد که شاید اصلاً ارزش تلاش برای موفقیت را نداشته باشد.
مزایا و معایب کمال گرایی
کمال گرایی میتواند جنبه مثبت و منفی داشته باشد که باعث پیشرفت و رشد میشود و یا میتواند ناکارآمد باشد. هنگامی که استانداردهای بیش از حد بالا و سخت تداوم مییابند، میتوانند بر سلامت روانی و جسمی، روابط و مشاغل تاثیر بگذارند. عملکرد عالی، بی عیب و نقص نیز مورد احترام است و منجر به اجراها و دستاوردهای باورنکردنی شده است.
در حالی که کمال گرایی در هر فعالیتی که نیاز به نظم و تمرکز طولانی مدت دارد میتواند مزایای خود را داشته باشد و موفقیت را به ارمغان بیاورد، در مواقع دیگر (حتی در همان افراد)، میتواند به انگیزه آسیب برساند و مستقیماً منجر به شکست شود.
پیشنهادی »»» راه های از بین بردن کمالگرایی
انواع کمال گرایی
تصور میشود که چند نوع مختلف از کمال گرایی وجود داشته باشد. در حالی که انواع کمال گرایی رفتارهای مشابهی دارند، انگیزه ها و نتایج آنها اغلب متفاوت است. در واقع انواع کمال گرایی را براساس علت کمال گرایی چیست؟ و انگیزه درونی فرد از کمال گرایی چیست؟ دسته بندی میکنیم.
کمال گرایی معیارهای شخصی
شخصی که این نوع کمال گرایی را دارد ممکن است به مجموعه ای از استانداردها پایبند باشد که به او انگیزه میدهد. دیگران ممکن است هنوز این استانداردها را بالا بدانند، اما برای شخصی که آنها را تعیین میکند انگیزه میدهند.
تصور میشود که این نوع کمال گرایی سالم است، زیرا منجر به استرس یا فرسودگی بیش از حد نمیشود. افراد دارای کمال گرایی استانداردهای شخصی ممکن است کمتر از عادت های مضر برای مقابله با استرس ناشی از کمال گرایی استفاده کنند. این نوع کمال گرایی را یک فرد تنها در صورتی دارد که اهدافش باعث شود که او احساس انرژی کند و تحت تأثیر قرار نگیرد یا فلج نشود.
کمال گرایی خودانتقادی
این نوع از کمال گراها بیشتر مستعد ترسیدن از اهدافی هستند که برای خود تعیین میکنند تا اینکه احساس انگیزه کنند. آنها ممکن است اغلب احساس ناامیدی کنند یا اینکه اهداف آنها هرگز به واقعیت تبدیل نخواهد شد. تحقیقات نشان میدهد که کمال گرایی خودانتقادی بیشتر به احساسات منفی مانند پریشانی، اجتناب، اضطراب و محکومیت خود منجر میشود.
کمالگرایی تجویز شده از نظر اجتماعی
در مطالعهای در دانشگاه یورک در سال 2014، این نوع کمالگرایی تقاضا برای برتری را توصیف میکند که اغلب برای افرادی با مشاغلی که به دقت بسیار زیادی نیاز دارند، مانند وکلا، متخصصان پزشکی و معماران، اعمال میشود. افراد در این حرفه ها افکار ناامیدکننده، استرس و خطر بیشتری برای خودآزاری و خودکشی را تجربه کردند.
کمال گرایی تجویز شده از نظر اجتماعی در مورد افرادی که از استانداردهای فرهنگی یا اجتماعی بالایی برخوردار هستند و برای رسیدن به این اهداف غیرواقعی تلاش می کنند نیز صدق میکند.
به عنوان مثال، دانش آموزان ممکن است توسط والدین خود با استانداردهای علمی بالا سنجیده شوند. نوجوانان و بزرگسالانی که برای به دست آوردن آمادگی و فرم بدنی که از نظر جامعه «ایدهآل» است احساس فشار و استرس دراند، ممکن است در نتیجه ویژگیهایی از کمالگرایی تجویز شده اجتماعی ایجاد کنند. آن دانش آموزش باید مدیریت کمالگرایی را آموزش ببیند تا در آینده از لحاظ روحی ضربه ای نخورد.
تست کمال گرایی هیل
تست کمالگرایی هیل (Hill Perfectionism Scale) یک ابزار روانشناختی است که برای ارزیابی سطوح مختلف کمالگرایی در افراد استفاده میشود. این تست توسط توماس هیل و همکارانش در سال 2004 توسعه یافته و شامل مجموعهای از سوالات است که بر اساس پاسخهای فرد به آنها، میزان تمایل او به کمالگرایی اندازهگیری میشود.
تست هیل معمولاً در مشاورههای روانشناسی و درمانهای مربوط به کمالگرایی، اضطراب و اختلالات مرتبط مورد استفاده قرار میگیرد. این ابزار به متخصصان کمک میکند تا بهتر بتوانند برنامههای درمانی مناسب برای کاهش کمالگرایی ناسالم فرد ارائه دهند.
ابعاد کمالگرایی در تست هیل
این تست شامل چندین مقیاس فرعی است که ابعاد مختلف کمالگرایی را پوشش میدهد:
استانداردهای شخصی بالا: این مقیاس سطح انتظارات بالایی که فرد از خودش دارد را میسنجد.
نگرانی بیش از حد نسبت به اشتباهات: این مقیاس میزان نگرانی فرد نسبت به اشتباهات و شکستهای احتمالی را بررسی میکند.
انتظارات والدین: این مقیاس بررسی میکند که فرد چقدر تحت تأثیر انتظارات والدینش قرار دارد.
نقد والدین: میزان حساسیت فرد نسبت به نقدهای والدینش را میسنجد.
شک به اعمال: این مقیاس نشان میدهد که فرد تا چه حد در تصمیمگیریهای خود شک و تردید دارد.
سازماندهی: این مقیاس سطح تمایل فرد به نظم و ترتیب و سازماندهی را میسنجد.
نمونه تست کمالگرایی هیل (HPI)
لطفاً به هر یک از جملات زیر بر اساس احساس و رفتار خود پاسخ دهید:
نحوه امتیازدهی برای هر سوال، امتیازی بین 1 تا 5 به خود بدهید:
1: کاملاً مخالفم 2: مخالفم 3: نه موافقم و نه مخالفم 4: موافقم 5: کاملاً موافقم
استانداردهای شخصی بالا: من همیشه سعی میکنم به بالاترین استانداردها دست پیدا کنم (من از خودم انتظار دارم که در همه چیز بهترین باشم).
نگرانی نسبت به اشتباهات: اگر اشتباه کنم، احساس میکنم که همه چیز را خراب کردهام (من اغلب نگرانم که اشتباهاتم چه تأثیری بر دیگران خواهد داشت).
انتظارات والدین: والدین من همیشه از من انتظار داشتند که کامل باشم (احساس میکنم باید انتظارات والدینم را برآورده کنم).
نقد والدین: والدین من اغلب مرا به خاطر اشتباهاتم نقد میکنند (من خیلی حساس به نقد والدینم هستم).
شک به اعمال: اغلب در تصمیمگیریهایم دچار تردید میشوم (وقتی تصمیمی میگیرم، احساس میکنم ممکن است اشتباه کرده باشم).
سازماندهی: من به نظم و ترتیب اهمیت زیادی میدهم (من همیشه سعی میکنم که محیط اطرافم منظم و مرتب باشد).
تفسیر نتایج
نمره 6 تا 12: نشاندهنده کمالگرایی کم یا عدم وجود کمالگرایی در آن بعد خاص.
نمره 13 تا 18: نشاندهنده سطح متوسطی از کمالگرایی.
نمره 19 تا 24: نشاندهنده سطح بالایی از کمالگرایی.
نمره 25 تا 30: نشاندهنده کمالگرایی بسیار بالا که ممکن است به روانشناسی فشار بیشتری وارد کند.
این یک نسخه ساده و اولیه از تست هیل است که به شما کمک میکند تا بفهمید در کدام ابعاد کمالگرایی قویتر هستید و آیا ممکن است نیاز به توجه بیشتری به این موضوع داشته باشید یا خیر.
نحوه تفسیر نتایج توسط روانشناسان
نتایج این تست به روانشناسان کمک میکند تا بفهمند که آیا کمالگرایی فرد به حدی است که بر سلامت روانی و عملکرد او تأثیر منفی گذاشته یا خیر. برای مثال، افرادی که نمرههای بالایی در مقیاس “نگرانی بیش از حد نسبت به اشتباهات” دارند، ممکن است از اضطراب یا استرس رنج ببرند.
سخن پایانی مطلب کمال گرایی چیست؟
ما در مطلب کمال گرایی چیست؟ به توضیحی درباره افراد کمال گرا، معایب و مزایای کمال گرایی و انواع کمال گرایی پرداختیم. برای رسیدن به موفقیت کمال گرایی سالم میتواند به شما انگیزه بیشتر برای برنامه ریزی ، کار و تلاش بدهد.
اما اگر کمال گرایی انرژی شما را میگیرد و احساس بدی برایتان ایجاد می کند، باید بدانید که لازم است درباره چگونه شخصیت خود را تغییر دهیم؟ مطالعه کنید. از همین امروز حساسیت های منفی که سرعت رشد و موفقیت را از شما میگیرد را از خود دور کنید. شاد و موفق باشید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
4 نظر
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
خیلی ممنونم بابت توضیحاتتون در مورد انواع کمالگرایی. متوجه شدیم این کمالگرایی سالم هست که باعث موفقیت میشه.
سلام و درود من فک میکردم کمال گرایی همیشه مثبت هست و باعث رشد فرد میشه اما الان متوجه شدم واقعیت با تفکر من خیلی تفاوت داره😅😅😅😅
سلام نرگس خانم عزیز
وقت بخیر
کمال گرایی با کمال طلبی کمی تفاوت داره…
بعضی از افراد کار خودشونو شروع میکنند و سعی میکنند کم کم به کمال برسند. اما بعضی از افراد میخواهند عالی شوند و بعد شروع کنند.
ما سعی میکنیم کارمونو شروع کنیم و به سمت کمال حرکت کنیم.
سلام وقت بخیر
فوق العاده بود مرسییییی💜