چگونه مغرور نباشیم؟ 9 راهکار عملی
چگونه مغرور نباشیم؟ و متواضعانه با دیگران برخورد کنیم؟ غرور و خودبینی آفت روابط و دوستی است. ما برای داشتن رابطه عاطفی پایدار باید بدانیم که معمولاً آدمها از افراد مغرور و متکبر فرار میکنند. پس ضروری است نکاتی را برای پیشگیری و درمان غرور یاد بگیریم. ما در این مقاله 9 راهکار عملی برای چگونه مغرور نباشیم؟ و چگونه غرور خود را بشکنیم؟ را پیشنهاد خواهیم داد.
در این مطلب به سؤالات زیر پاسخ خواهیم داد:
- چگونه مغرور نباشیم؟
- خود را با چه کسانی مقایسه کنیم؟
- چگونه انتقادپذیر باشیم؟
- تفکر بر آفرینش چه تأثیری بر غرور و تکبر دارد؟
عواقب زیاد درخواست کردن
زیاد درخواست کردن به معنای بیش از حد درخواست کردن از دیگران است. این عادت ممکن است باعث فشار و ناراحتی در روابط شود و میتواند نشاندهنده عدم توانایی در تعیین اولویتها و نیازهای مهم است.
زیاد درخواست کردن ممکن است منجر به خستگی و خستهکنندگی دیگران شود و باعث کاهش تمایل آنان برای کمک به شما گردد. همچنین، این عادت میتواند نشان دهنده ناکارآمدی در تعاملات و نیاز به تقویت مهارتهای استقلال و خودمدیریت باشد.
در عوض، میتوانید با تعیین اولویتهایتان و رعایت مرزهای شخصی، درخواستهای مناسب و معقول را ارائه کنید. این به شما کمک میکند تا به تعادل در روابط برسید و احترام به نیازها و محدودیتهای دیگران را نشان دهید. همچنین، استقلال و توانایی در خودمدیریت شما را به سمت رسیدن به هدفهایتان هدایت میکند.
بنابراین، مهم است که با احتیاط و احترام به نیازها و محدودیتهای دیگران، درخواستهای مناسب را مطرح کنید و به توازن و رشد سالم خود و روابطتان کمک کنید.
روابط عمومی درخواست زیاد
درخواستهای زیاد در روابط عمومی به معنای ارسال درخواستهای بیش از حد به افراد و سازمانها است. این ممکن است منجر به ایجاد احساس بار بر دیگران و تشدید روابط ناپایدار شود.
زیاد درخواست کردن میتواند نشان دهنده عدم توجه به نیازها و محدودیتهای دیگران و نقض حدود شخصی و حریم خصوصی آنان باشد. این رفتار ممکن است به شما شهرتی منفی بخشیده و تمایل مردم به همکاری با شما را کاهش دهد.
در عوض، در روابط عمومی، مهم است که احترام و توجه به نیازها و محدودیتهای دیگران را نشان دهید. درخواستهای مناسب و به میزان لازم را مطرح کنید و در نظر داشته باشید که دیگران هم دارای نیازها و ظروف خود هستند. باید به دیگران فرصت و فضای لازم را برای تعامل و پاسخ به درخواستهای شما بدهید.
احترام به حدود و نیازهای دیگران، ارتقای روابط عمومی سالم و قوی را تسهیل میکند و به شما امکان میدهد از همکاری و حمایت دیگران بهرهمند شوید. بنابراین، موازنه در درخواستها و احترام به حدود دیگران در روابط عمومی اهمیت دارد.
برای مشاهده دوره های رایگان استاد امیر حسین حامدی کلیک کنید.
غرور یعنی چی؟
غرور به حالتی گفته میشود که انسان خود را از بقیه افراد بالاتر و بهتر بداند. افراد مغرور خودشان را از همه کس و همه چیز در دنیا بالاتر میدانند. آفت غرور باعث میشود فراموش کنیم که هرآنچه داریم و نداریم به خواست خداوند است و ما چیزی از خودمان نداریم. احساس منیت و غروی در کارهای جمعی میتواند بسیار آسیب زا و خطرناک باشد.
غرور از دو منشا به وجود میآید. اگر دلیل و ریشه غرور را در خود پیدا کنیم، آسان تر و بهتر میتوانیم جلوی آن را بگیریم. غرور میتواند از روی احساس ضعف و کوچکی شدید منشا داشته باشد. چنین افرادی برای پوشاندن حس درونی خود، دیگران را تحقیر میکنند تا احساس ضعف خود را پنهان کنند.
گروه دیگری نیز وجود دارند، انسان هایی که احساس بزرگی و برتری جویی در آن ها شدید است و خود را از هرکسی بهتر میدانند. این افراد نقاط مثبت و ویژگی های اخلاقی و رفتاری خوب هیچ کسی جز خودشان را نمیبینند.
البته غرور مثبت و منفی، هر دو وجود دارد. بعضی غرورها مثبت هستند، مانند غرور ملی و ارزش قرار دادن و احترام گذاشتن به تاریخ کشور و تلاش های واقعی ملت خود بسیار پسندیده است، اما اگر همین احساس را به سمت ظلم و تحقیر دیگر ملت ها بکشانیم تبدیل به نژاد پرستی میشود و غرور منفی نام دارد.
بهارمن مطالعه مقاله «تصمیم گیری و 6 کلاه تفکر» را به شما پیشنهاد میکند.
1. مقایسه با دیگران
معمولاً غرور وقتی ایجاد میشود که ما خود را نسبت به دیگران برتر و توانمندتر میدانیم. چگونه مغرور نباشیم؟ برای جلوگیری و غلبه بر غرور میتوانید خودتان را با آدمهای خیلی خوب مقایسه کنید. وقتی برای مثل رفتار و عملکرد خود را با پیامبر و اهلبیت (علیهمالسلام) مقایسه کنیم، همواره متوجه نقص در کار خود هستیم و این روش اجازه نمیدهد که روح تو دچار غرور بی جا شود. البته توجه به محبت و مهربانی خداوند نیز امید را در دلهایمان زنده نگه میدارد.
چه دانشمندانی که در زمانها قبل از ما هزاران کتاب مفید نوشتهاند و حالا ما نباید از یک خلاقیت و یا پیشرفت علمی خود را در از همه کس بالاتر ببینیم. ما در برابر زحمات و تلاشهای آنها کار خیلی بزرگی نکردهایم. مقایسه معنوی و مادی کارهای خود با افراد بالاتر میتواند یک راهکار خوب برای مقابله با غرور و خودبینی باشد.
همیشه قلهها را ببینید تا فکر نکنید همه راه را رفتهاید. نگاه همیشگی به پشت سر میتواند ما را مغرور کند؛ اما نگاه روبهبالا و اهداف بزرگ و قله همیشه به ما یادآور آن است که چقدر باید تلاش کنیم و کارها نکرده زیادی باقیست.
2. عذرخواهی مؤدبانه
بابت رفتارهای خود اگر متوجه کوچکترین اشتباهی شدید، مؤدبانه عذرخواهی کنید. یاد بگیرید که اشتباه را بپذیرید و وقتی اشتباه میکنید عذرخواهی کرده و در تلاش برای اصلاح آن تلاش کنید. به سادگی بگویید: «من عذرخواهی میکنم. این اشتباه من بود.» انجام این کار به شما کمک میکند تا روابط خود را حفظ کنید و حتی ممکن است به رشد شخصی شما کمک کند.
بهارمن پیشنهاد میکند مقاله «چگونه خودخواه نباشیم؟ و چگونه خودخواهی را درمان کنیم؟» را بخوانید.
3. انتقاد پذیری
معمولا افراد مغرور حالت دفاعی در برابر انتقاد دارند. غرور بیش از حد انسان را در زمینی متزلزل قرار میدهد، زیرا همیشه از بیتوجهی و از دست دادن لطف یا موقعیت خود میترسد. به دلیل این بیثباتی، ممکن است به سرعت در برابر انتقادات دفاع کند. حالت تدافعی باعث میشود که افراد مغرور انعطافناپذیر و ناامن به نظر برسند. همچنین این واکنش تدافعی و تند و تیز میتواند خطوط ارتباطی را با دیگران قطع کند.
انتقاد موثر و سازنده را بپذیرید. افراد مغرور به ندرت به دنبال بازخورد هستند. چگونه مغرور نباشیم؟ متعهد شوید که شروع به جستجو و استفاده از انتقاد سازنده کنید. تمام تلاش خود را برای ایجاد یک نگرش کنجکاو و در نظر گرفتن نظرات دیگران انجام دهید. روی پذیرش انتقاد به عنوان یک تجربه یادگیری کار کنید. بهارمن به شما مطالعه مقاله «چگونه انتقاد پذیر باشیم؟» را پیشنهاد میکند.
برای شروع، از چند دوست یا همکار خود بخواهید فهرستی صادقانه از سه ویژگی که در مورد شما تحسین میکنند و سپس سه ویژگی که ممکن است نیاز به انجام برخی کارها داشته باشید را ارائه دهند. دفاع نکنید و بگویید «متشکرم» و ببینید چگونه میتوانید از پیشنهادات آنها برای رشد شخصی خود استفاده کنید.
4. سؤال پرسیدن
سؤالات خود را بپرسید. غرور و خودآگاهی اغلب شما را فریب میدهند که فکر کنید همه چیزها را باید بدانید و اگر گاهی خلاف این برای خودتان ثابت شود، جرأت نخواهید داشت به کسی بگویید. با اعتراف به اینکه همه پاسخها را ندارید، بر غرور غلبه کنید. پس چگونه مغرور نباشیم؟ با گفتن “نمیدانم” خوب باشید و با شجاعت سؤال بپرسید تا تفکر خود را گسترش دهید.
به عنوان مثال، شما در کلاس هستید و استاد از شما سؤالی میپرسد. واکنش معمول شما وقتی چیزی را نمیدانید ممکن است حالت دفاعی باشد. در عوض ممکن است بگویید، “مطمئن نیستم. میتوانید به من کمک کنید تا بفهمم؟”
5. گوش دادن فعال
نسبت به دیدگاههای مختلف باز باشید و فعالانه گوش دهید. اگر این باور را بپذیرید که آنچه برای گفتن دارید ارزشمندتر از آنچه دیگران میگویند هست، دیگران را از خود دور خواهید کرد. این رویکرد همچنین گزینههای رشد شما را به شدت محدود میکند. حتی اگر کسی با یک ایده دور از ذهن به شما نزدیک شد، به او احترام بگذارید. چه کسی میداند، شاید در نیمه راه باشد و بعد از مدتی شما نیز نبوغ را در برنامه آنها ببینید.
بهارمن پیشنهاد میکند مقاله «چگونه خوش اخلاق باشیم؟» را مطالعه کنید.
6. تحسین کردن دیگران
دیگران را تحسین کنید. چه در زندگی حرفهای و چه در زندگی شخصی، به اشتراک گذاشتن کانون توجه مفید است. گاهی اوقات، افراد مغرور برای تعریف و تمجید از دیگران تردید دارند. ممکن است فکر کنید که این کار دستاوردهای شما را کاهش میدهد.
چگونه مغرور نباشیم؟ در جایی که باید به کار یا فردی اعتبار بدهید و وقتی چیز مثبتی در دیگری دیدید، به او بگویید و در جمع تحسینش کنید. به عنوان مثال، اگر متوجه شدید که دوستی در نوشتن مهارت دارد، این را بگویید که چقدر نوشته او را دوست دارید و چقدر زیبا مینویسد و قلم خوبی دارد.
بهارمن مطالعه مقاله «چگونه ارزش های خود را بشناسیم؟» را به شما پیشنهاد میکند.
7. کمک خواستن از دیگران
یاد بگیرید که کمک بخواهید. افراد متواضع میدانند که هرکسی در مقطعی به یک کمک و همراه یاریرسان نیاز دارد. با این حال، افراد مغرور ممکن است سعی کنند همه این کارها را خودشان انجام دهند و وانمود کنند که به دیگران نیاز ندارند. کمک خواستن نشانه ضعف نیست. در واقع، باعث میشود رنج را کاهش دهد و همکاری را ترویج کند.
چگونه مغرور نباشیم؟ با درخواست از دیگران برای کمک به شما در مواقعی که نیاز دارید، قدمهایی در مقابله با غرور بردارید. توجه داشته باشید که مردم چقدر از درخواستهای شما استقبال میکنند. مردم دوست دارند کمک کنند! و کسی شما را بابت این موضوع تحقیر نمیکند. بهارمن مطالعه مقاله «معنای موفقیت در زندگی» را به شما پیشنهاد میکند.
8. خدمت به مردم
کمک به مردم و خانوادههای کمبرخوردار میتواند غرور و خودبینی را کاهش دهد. شناسایی کنید که چگونه میتوانید به مردم خدمت کنید و با آنها ارتباط برقرار کنید. چگونه مغرور نباشیم؟ دفعه بعد که دیدید کسی از دور به شما نگاه میکند با خوشرویی به او سلام کنید.
از همکار، شریک یا دوست خود بپرسید: “آیا کاری میتوانم انجام دهم تا روز بهتری داشته باشید؟” شما همچنین میتوانید با صرف وقت داوطلبانه در جامعه به مردم بیشتری خدمت کنید.
بهارمن به شما پیشنهاد میکند مقاله «چگونه یک دوست خوب باشیم؟» را مطالعه کنید.
9. تفکر به آفرینش و مرگ
اگر انسان گاهی به آفرینش خود که خداوند با چه ظرافتی او را از نطفهای خلق کرده است، فکر کند کمتر دچار غرور خواهد شد. بزرگی و عظمت نظام آفرینش میتواند انسان را به فکر وادارد و غرور و کبر را از یاد انسان پاک کند. یاد مرگ نیز انسان را متواضع میکند و به انسان یادآوری میکند که روزی باید پاسخگوی عمل و رفتار خود باشد و میتواند موجب شود انسان به فکر تغییر شخصیت خود و اصلاح خود بیفتد.
بهارمن مطالعه مقاله «5 رازی که قبل از مرگ باید بدانید» را به شما پیشنهاد میکند.
سخن پایانی چگونه مغرور نباشیم؟
در این مقاله 9 راهکار عملی برای چگونه مغرور نباشیم؟ را بیان کردیم و راههای درمان غرور را پیشنهاد دادیم. انسانها با کمک به یکدیگر و اتصال قلبهایشان به آغوش پروردگار، دچار غرور و خودبینی نخواهند شد. نکات این مقاله برای یادآوری همه ماست که گاهی فراموش میکنیم که در نظام بزرگ و هدفمند عالم نقطه کوچکی هستیم و چیزی جز عظمت خدای مهربان نیست. موفق باشید.
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
خیلی عالی بود. متشکرم
سلام و درود میترا عزیز
خوشحالم که مطلب چگونه مغرور نباشیم برای شما مفید بوده
شاد و سلامت و ثروتمند باشید.
سلام و درود میترا عزیز
خوشحالم که مطلب چگونه مغرور نباشیم برای شما مفید بوده
شاد و ثروتمند باشید.
سلام استاد خیلی خوب بود ممنون از این مقاله