چگونه حاضر جواب باشیم+7مرحله
در لحظه جواب دادن در فرد میتواند یک امتیاز باشد و هم یک ایراد، این بستگی به خودمان دارد. در این مطلب به سوال چگونه حاضر جواب باشیم، پاسخ خواهیم داد و منظورمان از حاضر جوابی معنای خوب آن است. گاهی از آنچه بیفکر و بیپروا گفتهایم پشیمان میشویم.
و گاهی چون سریع پاسخ ندادهایم و کار از کار گذشته و حرف بیات شده است، ناراحت میشویم و ضرر میکنیم. حاضر جوابی خوب شاید چیزی بین این دو باشد. جوابی سریع اما بافکر که موجب پشیمانی نمیشود.
در این مطلب به سوالات زیر پاسخ خواهیم داد:
- چگونه حاضر جواب باشیم؟
- کجا حاضر جواب نباشیم؟
- حاضر جواب بودن چه فوایدی دارد؟
- ادبیات چه تاثیری در حاضر جوابی دارد؟
حاضر جوابی نشانه چیست؟
باید بدانید که حاضر جوابی و اصطلاحا داشتن جواب در آستین به خودی خود بد نیست و گاهی بسیار مفید و سودمند است. وقتی شما حاضر جواب باشید از عملکرد خود بهتر دفاع میکنید و در مقابل پرسشهای غیر منتظره پاسخ بهتری خواهید داد.
حاضر جوابی یک ابزار است که شما انتخاب میکنید از آن چگونه و کجا استفاده کنید. در این مطلب به 7 راهکار حاضر جوابی میپردازیم.
چرا حاضر جواب باشیم؟
دفاع جانانه
زمانی که از خود یا دیگری به حق دفاع میکنید، حاضر جواب بودن به کمک شما میآید. در مقابل افراد زورگو یا ظالم هر چقدر ساکت و بیجواب باشید، آنها بیشرمانهتر عمل میکنند و بیش از پیش به حقوق دیگران دست درازی میکنند.
طرز برخورد با افراد مسخره کننده
گاهی در مقابل تمسخر و کنایه افراد، سکوت و بیمحلی آنها را گستاختر میکند و جسارت آنها را بالا میبرد. در پاسخ چگونه حاضر جواب باشیم؟ باید گفت: در این مواقع واکنش نشان دهید بدون آنکه عصبانی یا خشمگین شوید، تا فکر نکنند فردی ساکت یا خجالتی هستید.
خصوصیات فروشنده خوب
حاضر جواب بودن در کسب و کار و ارائه خدمات و یا بخش پاسخ به انتقادات میتواند مفید باشد.برای توضیح محصول به مشتریان سخت پسند ، دفاع از کیفیت محصول یا خدمات ویژه و پاسخ به نظرات و انتقادات یک مجموعه به توانمندی جواب دادن در لحظه نیاز دارد. هرچند که زیاده روی در آن نیز حس منفی به مخاطب میدهد، پس حتما اعتدال را حفظ کنید.
کجا حاضر جواب نباشیم؟
حاضر جوابی یا داشتن جواب در آستین گاهی موجب بیاحترامی و یا توهین میشود. پس قبل از آنکه به سوال چگونه حاضر جواب باشیم؟ بپردازیم، به جاهایی که سکوت بهتر است اشاره میکنیم:
وظیفه ما در برابر سالمندان
حاضر جوابی در مقابل افراد سالخورده چندان سودی ندارد. هم آنها را ناراحت میکند و همین که تاثیرگذاری حرف رویشان خیلی کم است.
در این مواقع توصیه میکنیم که اگر سکوت به شما ضرر بزرگی نمیرساند از آن استفاده کنید. اما اگر منافع مهمی با سکوت شما از دست میرود فراموش نکنید که مرز باریکی بین بیاحترامی و حاضر جوابی هست که باید مراقب آن باشید.
توهین ممنوع
حاضر جوابی یک ویژگی اخلاقی است اما اینکه ما بخواهیم آن را در کجا و چه شرایطی استفاده کنیم به خودمان بر میگردد. گاهی میتواند بسیار جنبه مثبت و در مواقعی جنبه منفی داشته باشد.
مثل مواقعی که عصبانی هستیم، کنترل خشم سخت است و ممکن است در لحظه جوابی توهین آمیز دهیم که از نمودهای منفی حاضر جوابی میباشد. در این مواقع خود را کنترل کنید و از بیان عبارات توهین آمیز بپرهیزید.
اشتباه خود را بپذیریم
خیلی وقتها این ویژگی میتواند به ما آسیب بزند. وقتی که ما مسئولیتی را برعهده داریم و حالا در آن خطا یا اشتباهی کردهایم، باید آن را بپذیریم و عذرخواهی کنیم. در چنین موقعیتی حاضر جوابی و بازی با کلمات برای اینکه خطای خود را بپوشانیم و یا گردن دیگری بیاندازیم کار درستی نیست.
آموزش حاضر جوابی خفن
حالا که با این ویژگی اخلاقی آشنا شدیم و همچنین به نوعی از بایدها و نبایدهای حاضر جوابی گفتیم، میتوان در پاسخ سوال چگونه حاضر جواب باشیم؟ با 7 راهکار ساده، کاربردی و خفن آشنا شویم. فراموش نکنید که بعضی از راهکارها برای مواقع خاص مورد استفاده قرار میگیرد، پس موقعیت را ارزیابی کنید و بعد از این موارد استفاده کنید.
1. آشتی با آرایه های ادبی
در آرایه های ادبی زبان فارسی و ادبیات، شعر و نثر نمونههای زیادی حاضر جوابی را میتوان مشاهده کرد که بسیار رندانه و زیباست. کنایهها میتواند نمونه و ایده دهنده باشد، خواندن و حفظ کردن آنها به شما کمک میکند.
شعرهایی از سعدی، حافظ ، مولوی و پروین اعتصامی و یا خاطراتی از حاضر جوابیهای بهلول میتواند بسیار مفید و راهگشا باشد.
برای مثال این بیت از سعدی در جواب کسانی که حق یا حقیقتی را کتمان میکنند به کار میرود:
هر که گوید کلاغ چون بازست نشنوندش که دیدهها بازست
و یا در اشعار مولوی حاضر جوابی با رگههایی از طنز وجود دارد. برای مثال:
گفت لیلی را خلیفه کان توی کز تو مجنون شد پریشان و غوی
از دگر خوبان تو افزون نیستی گفت خامش چون تو مجنون نیستی
2. تکنیک های شوخ طبعی
طنز همواره در لحظه پاسخ خوب و اثر گذاری هست. خواندن مطالب یا کتاب طنز، فیلم و پادکست طنز راههای خوبی برای آشنایی با هنر شوخ طبعی است. ممکن است بپرسید با طنز چگونه حاضر جواب باشیم؟
وقتی زیاد بخوانید و زیاد بشنوید و ببینید شما نیز میتوانید در لحظه با شوخی جواب سوالات و حرفهای درشت را بدهید.خوبی طنز این است که میتوان حرفهای تلخ و سنگین را به شکل شیرین و خندهدار بیان کرد.
3. سوال های چالشی
گاهی افراد به خود اجازه میدهند با سوالات بیجا وارد حریم شخصی شما شوند. پاسخ دادن به یک سوالشان منجر به سرک کشیدن بیشتر در حریم شخصی شما میشود و سوالات بیپایان ادامه دارد… در این مواقع توصیه میشود که همان سوال را از خودشان بپرسید و سوال را با سوال جواب دهید.
4. کمال هم نشین
برای چالش چگونه حاضر جواب باشیم؟ میتوان به گفت و گو افراد حاضر جواب دقت کرد. به حرفهایشان خوب گوش کنید، در چه مواقعی چه پاسخی میدهند، شما نیز ایده و الگو بگیرید. پیدا کردن یک دوست حاضر جواب میتواند مصداق «کمال همنشین در من اثر کرد» باشد و حاضر جوابی را به شما منتقل کند.
5. بداهه گویی
سعی کنید بداهه گویی و در لحظه حرف زدن برای جمعی را تمرین کنید. وقتی بتوانید بدون فکر و برنامه ریزی قبلی بداهه صحبت کنید در کسب مهارت حاضر جوابی پیشرفت زیادی میکنید. همچنین به طورکلی با تقویت مهارت فن بیان خود میتوانید سرعت پاسخ گویی و جواب دادن را بالا ببرید.
6. تاکتیک ساده حمله
راهکار دیگر سوال چگونه حاضر جواب باشیم؟ این است که در مقابل نظرات و یا سوالات بیجا افراد از تاکتیک ساده حمله “چرا” استفاده کنید. مثلا وقتی میگویند چقدر لوس شدی یا چقدر کم حرف شدی یا…
شما در پاسخ به جای آنکه در موقعیت دفاع از خود قرار بگیرید؛ بهتر است که بپرسید چرا اینطور فکر میکنید؟آن وقت آن فرد، کسی است که باید پاسخگو باشد.
7. اشتباهات گذشته
وقتی به موقعیتهایی که نتوانستیم حاضر جواب باشیم فکر کنیم و ببینیم حالا که گذشته، اما چگونه حاضر جواب باشیم؟ چه حرفی در آن موقعیت میزدیم بهتر بود؟ این یک تمرین برای حاضر جوابی خواهد بود و همچنین بسیاری از دخالتها و کنجکاویهای افراد متاسفانه تکرار شونده است و میتوانید پاسخشان را به درستی دفعه بعدی بدهید.
نحوه درست حاضر جوابی
1. درک سوال: خوب است که ابتدا سوال را بهخوبی بخوانید و درک کنید. مطمئن شوید که به درستی متوجه موضوع و جزئیات سوال شدهاید.
2. تحقیق و یادگیری: اگر به موضوعی که سوال مربوط به آن است، آشنایی کافی ندارید، بهتر است قبل از پاسخ دادن، تحقیق کنید و اطلاعات لازم را بهدست آورید. منابع قابل اعتماد مانند کتابها، مقالات علمی و منابع اینترنتی معتبر را مطالعه کنید.
3. سازماندهی اطلاعات: پس از جمعآوری اطلاعات موردنیاز، آنها را مرتب کنید و به ترتیب منطقی قرار دهید. این کار به شما کمک میکند تا پاسختان را به صورت منسجم و قابل فهم ارائه دهید.
4. استفاده از زبان و ساختار مناسب: در ارائه پاسخ، از زبانی ساده و روان استفاده کنید تا مخاطب بتواند بهراحتی آن را درک کند. قواعد گرامری و نوشتاری را رعایت کنید و ساختار جملات خود را بهخوبی بسازید.
5. اعتماد به نفس: وقتی که موضوع را مطالعه کرده و آماده پاسخ دادن هستید، به خودتان اعتماد کنید. اگر مطمئن هستید که اطلاعاتتان درست است و پاسخ خوبی دادهاید، اجازه دهید که اعتماد به نفستان را نشان دهید.
6. انتقاد سازنده: پس از ارائه پاسخ، خودتان را مورد انتقاد سازنده قرار دهید. بررسی کنید که آیا پاسختان کافی و جامع بوده است و آیا میتوانید بهبودهایی در آن ایجاد کنید. این کار به شما کمک میکند تا هر روز بهتر بشوید.
حرف پایانی در مطلب چگونه حاضر جواب باشیم؟
حاضر جوابی همانطور که در مطالب بالا اشاره کردیم میتواند در مواقع زیادی مفید باشد، پس کسب این ویژگی کمک میکند شما در مقابل اظهار نظرهای توخالی یا تمسخرهای بچگانه ضد ضربه شوید. حاضر جوابی در مقابل افراد متکبر و مغرور پادزهری است که در همه مواقع اظهار فضل نکنند و کسی را با جملاتشان آزرده و ناراحت نکنند.
در این مطلب سعی کردیم به سوال چگونه حاضر جواب باشیم؟ پاسخ دهیم و همچنین توصیه ما این است که بر حاضر جوابی خود کنترل اخلاقی داشته باشید و فقط در موقعیتهای درست از آن استفاده کنید. موفق و شاد باشید.
3 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
من کلن حرفارو قاطی می کنم از بچگیهممشکل داشتمبنظرتون چکار کنم؟؟؟
سلام وقت بخیر
خیلییبییییی خوب بود مرسی💙
سلام و درود خدمت مجموعه بهارمن🌹حاضر جوابی برای منی که معمولا ساکت و خجالتی هستم و شاید خیلی سوالای بیجا بپرسن ازم خیلی به درد میخوره. سعی میکنم حتما نکات گفته شده رو اجرا کنم مخصوصا پرسیدن سوال از خود شخص
باتشکر از مقاله خوبتون