8 گام چطور مسئولیت پذیر باشیم؟
چطور مسئولیت پذیر باشیم؟ مسئولیت پذیر بودن در ابتدا سخت به نظر میرسد، اما اگر به آن ادامه دهید، برای شما ملکه خواهد شد! برای مسئولیت پذیری، باید به وعدههای خود عمل کنید و به تعهداتی که دادهاید پایبند باشید. شما باید تابع قوانین باشید و زمان و پول خود را سازماندهی کنید و همچنین از خود و عزیزانتان مراقبت کنید.
در این مطلب به سوالات زیر پاسخ خواهیم داد:
- چطور مسئولیت پذیر باشیم؟
- مسئولیت پذیری چیست؟
- انواع مسئولیت پذیری چیست؟
- امانت داری یعنی چه؟
مسئولیت پذیری چیست؟
مسئولیت پذیری در زندگی، یعنی این که شما مسئولیت تصمیمات خود را در هر نقش و کاری که هستید میپذیرید. مسئولیت پذیری شما را در انتخاب قرار می دهد و این به شما امکان می دهد نحوه پاسخگویی به چالش های زندگی را انتخاب کنید.
شما به صندلی راننده سفر زندگی خود حرکت می کنید و باید نتایج آن را نیز بپذیرید. در این شرایط قطعا موفقیت بیشتر از هر موقعی لذت بخش است و همچنین در شکست باید برای نتایج بدی که به بار آمده است تدبیر کنید. بهارمن مطالعه مقاله «چگونه شخصیت خود را تغییردهیم؟» را پیشنهاد میکند.
انواع مسئولیت پذیری
مسئولیت پذیری اجتماعی
همه ما عضوی از جامعه هستیم و باید به قوانین آن پایبند باشیم. در مسئولیتپذیری اجتماعی شما در هر نقشی که به عنوان عضوی از جامعه شما را تعریف میکند، مسئول هستید؛ در اجتماع چطور مسئولیت پذیر باشیم؟ مثلا به عنوان رانندهای که در خیابانهای شهر تردد میکنید، باید به قوانین راهنمایی و رانندگی پایبند باشید.
یا اگر در نقش رهگذر یا عابر پیاده هستید، لازم است به بایدها و نبایدهای شهری مانند نریختن زباله در خیابان مقید باشید. با عوض شدن جایگاه شما از رانند به عابر پیاده، طیف متفاوتی از مسئولیتها برعهدهتان قرار میگیرد و…
مسئولیت پذیری شغلی
وقتی مشغول به کسب و کاری میشویم، این را می دانیم که هر شغلی بایدها و نبایدهای خاص خود را دارد و ما به عنوان فردی موثر در آن جایگاه، باید به تمام قوانین شغل خود آگاه باشیم. آگاه بودن ما از این قوانین در مسئولیتپذیر بودن و به انجام رساندن تمام آن قوانین تاثیر به سزایی دارد؛ مانند ساعت ورود و خروج به محل کار که طبق قوانین تعیین شده و کارکنان باید مسئولیت آن را برعهده بگیرند.
مسئولیت پذیری در خانواده
خانواده اولین و مهم ترین جامعه ای است که درآن قرار میگیریم و دارای نقشهایی مثل فرزندی، خواهری/برادری، پدری/ مادری و… میشویم و مهارت انجام آن در دنیای امروز ما جزء مهارتهای بسیار مهم تلقی میشود. هر یک از اعضای خانواده شخصیت و روحیات متفاوتی دارد.
در ابتدا باید بتوانید در جمع خانوادگی فعالیت کنید و نقش خودتان را پررنگ و موثر به انجام برسانید. لازمه رسیدن به چنین هدفی، مسئولیتپذیر بودن و در نظر گرفتن تمامیت کارهاست. چطور مسئولیت پذیر باشیم؟ داشتن برنامهریزی دقیق میتواند در این راه به شما کمک کند.
8 گام مسئولیت پذیری در زندگی
1. هدفگذاری در زندگی
اگر نمی دانید چه هدفی دارید، چگونه می خواهید به آنجا برسید؟ افراد بالغ و مسئولیت پذیر اهداف روشنی را تعیین می کنند. هدف گذاری به شما این امکان را می دهد که انرژی خود را هدف قرار دهید و روی فعالیت هایی تمرکز کنید که به شما کمک می کند به سمت آنچه می خواهید به دست آورید سوق دهید. بهارمن به شما شرکت در دوره رایگان هدفگذاری و مدیریت زمان و مطالعه مقاله « زندگی هدفمند » را پیشنهاد میکند.
2. احترام به دیگران
مردم در مورد موضوعات مختلف دیدگاه های متفاوتی دارند. احترام گذاشتن به عقاید و نظرات دیگران بدون قضاوت، نشانه درک شماست. چطور مسئولیت پذیر باشیم؟ حتی اگر با نظر کسی موافق نیستید، شنیدن حرف ها و نظرات مخالف فرد و پاسخ محترمانه و مودبانه و انتقاد موثر نشان میدهد که شما فردی بالغ، فهمیده هستید و ذهنی باز و روشن دارید.
3. امانتداری
چطور مسئولیت پذیر باشیم؟ یکی از شاخصه های مسئولیت پذیر بودن این است که امانت دار خوبی باشیم. وقتی چیزی را به امانت میگیریم، نسبت به مراقبت از آن مسئول هستیم و بدون تغییر و صدمه زدن به آن باید آن را در زمان مقرری که قول داده ایم، به صاحبش برگردانیم و از او برای لطفی که در حق مان کرده تشکر کنیم.
4. خودکنترلی
خودکنترلی را تمرین کنید. یادگیری نحوه کنترل اعمال و احساسات خود نشانه بلوغ است. چطور مسئولیت پذیر باشیم؟ وقتی به احساسات خود اجازه میدهید اعمال شما را کنترل کنند، همه چیز میتواند به سرعت از کنترل خارج شود. یادگیری تجزیه و تحلیل و مدیریت رفتار شما میتواند چالش برانگیز، اما متحول کننده باشد و در جهت بهبود مسئولیت پذیری باشد.
برای مدیریت خشم مقاله «15 راه کنترل خشم» را بخوانید و برای درمان خودخواهی مقاله «چگونه خودخواه نباشیم؟» را مطالعه کنید.
5. سرزنشگری
سرزنش کردن را متوقف کنید. دست از سرزنش شریک زندگی، والدین، اقتصاد، تربیت یا سگ خود برای بدبختی خود بردارید. سرزنش کردن، شما را در حالت قربانی نگه میدارد و شما را از تغییر وضعیت محروم میکند.
چطور مسئولیت پذیر باشیم؟ وقتی از سرزنش دست بردارید و مسئولیت را بپذیرید، از قربانی به پیروز تغییر میکنید. اکنون میتوانید به وضعیت نگاه کنید و تصمیم بگیرید که در مورد آن چه کاری انجام دهید. از خود بپرسید: “نقش من در این امر چیست؟”
6. دروغ و حقیقت
حقیقت را بگویید تا روابط خود را معتبر نگه دارید. وقتی اجازه می دهید دروغ های بزرگ وارد روابط شوند، مانند دروغ گفتن در مورد کاری که با وقت خود انجام می دهید، می تواند عواقب بزرگی داشته باشد.
پس ما چطور مسئولیت پذیر باشیم؟ سعی کنید تا جایی که می توانید صادق باشید، زیرا صداقت نشان می دهد که به اندازه کافی برای گفتن حقیقت مسئولیت دارید. به علاوه، وقتی دروغ میگویید، باید دروغهای خود را ثابت نگه دارید، که ممکن است دشوار شود.
7. درک کردن دیگران
به دنبال خوبی ها در افراد باشید. ضرب المثلی هست که می گوید ما خودمان را بر اساس نیتمان قضاوت می کنیم و دیگران را از روی رفتارشان قضاوت می کنیم. این را عادت جدید خود قرار دهید که به دنبال نیات پشت رفتار افراد باشید. بنابراین اغلب وقتی میفهمیم کسی از کجا آمده است، قضاوت را کنار میگذاریم.
یکی از روشهای عالی این است که برچسبهایی را که بر روی افراد آویزان میکنیم، مانند پیش بند دور گردنشان برداریم و این به ما اجازه میدهد که با آنها به بدترین شکل ممکن رفتار کنیم. اغلب این در مورد افراد نزدیک به ما صدق میکند.
8. گوش دادن فعال
یکی دیگر از تمرین های موثر، گوش دادن برای فهمیدن به جای گوش دادن برای پاسخ دادن است. این به این معنی است که به جای اینکه منتظر فرصتی برای قطع صحبت کردن و بیان نظر مهم خود باشید، تمرین کنید که واقعاً منظور طرف مقابل را بفهمید.
این به شما این امکان را می دهد که مسئولیت انجام مکالمات روشنگر و روابط کامل را به عهده بگیرید، زیرا شخصی که با او صحبت می کنید از توجه شما قدردانی می کند، شما را دوست دارد و به شما اعتماد می کند و در ازای آن از شما حمایت می کند.
سخن پایانی چطور مسئولیت پذیر باشیم؟
برای موفقیت در زندگی ما کارها و مسئولیت هایی را قبول می کنیم و باید آن ها را به خوبی انجام دهیم تا در کب و کار خود بدرخشیم. مسئولیت پذیری به ما کمک میکند تا به مشتری ها یا کارفرمای خود این را ثابت کنیم که مورد اعتماد هستیم. در این مقاله درباره چطور مسئولیت پذیر باشیم؟ و راهکارهای عملی آن صحبت کردیم تا در کسب موفقیت خود را ارتقا دهیم. شاد و موفق باشید.
4 نظر
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام استاد عزیز.خیلی ممنونم از مقاله مفیدتون. گام های مسئولیت پذیری رو خیلی خوب توضیح دادید.
سلام استاد حامدی . بعضی چیز ها لازمه بهتر برای خودمون روشن بشه و هر چه درک بهتری داشته باشیم ازش راحت تر قبول میکنیم و اجرایی میشه در زندگی . از مطالعه ی مقاله ی مسعولیت پذیری لذت بردم .
سلامت باشی زنینب عزیز
دقیقا درست میفرمایید.
خیلی عالیه که وقتتونو برای موضوعات مهمی چون مسئولیت پذیری میذارید. موضوعی که خیلی از افراد ازش فرار میکنند.
موفق باشید.
سلام وقت بخیر
خیلیییییی خوب بود مرسی💚