هوش اجتماعی چیست؟ 4 راه تقویت آن
هوش اجتماعی چیست؟ چگونه هوش اجتماعی خود را تقویت کنیم؟ و هوش اجتماعی چه فایده ای دارد؟ اگر شما نیز به این سوالات فکر کرده اید و یا بارها و بارها به رفتار خود و دیگران در جمع فکر کرده اید. به واکنش های متفاوت مثبت و منفی انسان ها در جمع و دورهمی ها دقت کرده اید و دلیل کنش های متفاوت را نمی دانید ما امروز می خواهیم آن ها را بررسی کنیم.
در این مطلب به سوالات زیر پاسخ خواهیم داد:
- هوش اجتماعی چیست؟
- هوش های ده گانه گاردنر چیست؟
- تفاوت هوش هیجانی و هوش اجتماعی چیست؟
- چگونه هوش اجتماعی خود را تقویت کنیم؟
هوش اجتماعی چیست؟
آیا تا به حال توجه کرده اید که چگونه برخی افراد میتوانند بدون هیچ زحمتی با هر کسی که ملاقات میکنند صحبت کنند، صرف نظر از اینکه چقدر پیشینه آنها متفاوت است؟ یا آیا یک نفر را دیدهاید که بدون توجه به موضوع گفتگو همیشه به کسی توهین میکند؟
این دو سناریو نشان میدهند که چگونه میتوانیم در تواناییهایمان برای تعامل، کنار آمدن و ارتباط با دیگران در اطرافمان تفاوت داشته باشیم. همانطور که ما در مهارت و درس های آکادمیک متفاوت هستیم، میتوانیم در میزان شایستگی اجتماعی خود نیز متفاوت باشیم. پس از سالها تحقیق و توسعه دانشگاهی، این شایستگی اجتماعی اکنون معمولاً به عنوان «هوش اجتماعی» نامیده میشود.
هوش اجتماعی در روانشناسی چیست؟
توانایی ما برای رسیدن به موفقیت در زندگی به شدت به سطوح هوش اجتماعی ما بستگی دارد. هوش اجتماعی چیست؟ و چه تاثیری در زندگی دارد؟ هوش اجتماعی میتواند بر روابطی که با شرکا، خانواده و فرزندانمان ایجاد میکنیم، گروه های دوستی که ایجاد میکنیم و توانایی ما برای پیشرفت در شغل و جاه طلبی هایمان تأثیر بگذارد.
بنابراین به نفع ماست که مفهوم هوش اجتماعی را بهتر درک کنیم و مهارت هایی را که برای بهبود آن نیاز داریم توسعه دهیم. مفهوم مدرن هوش اجتماعی چیست؟ اولین بار توسط روانشناس آمریکایی ادوارد تورندایک در سال 1920 مطرح شد. طبقه بندی هوش او شامل سه بعد اساسی بود:
- ظرفیت درک و مدیریت ایده ها (هوش انتزاعی)
- اشیاء عینی (هوش مکانیکی)
- روابط با افراد (هوش اجتماعی)
دانشمندان در تعریف هوش اجتماعی چیست؟ اینگونه شرح میدهند: “توانایی درک و مدیریت مردان و زنان، پسران و دختران و عمل عاقلانه در روابط انسانی. توانایی کنار آمدن با مردم به طور کلی، تکنیک اجتماعی یا سهولت در جامعه، آگاهی از مسائل اجتماعی، حساسیت به محرک های سایر اعضای یک گروه، و همچنین بینش به حالات موقت یا ویژگی های شخصیتی زیربنایی افراد غریبه.
هوش های ده گانه گاردنر
با این حال، تحقیقات جدیدتر به این ایده اهمیت داده است که هوش یک توانایی شناختی منفرد نیست، بلکه انواع مختلفی از هوش را در خود جای داده است که همگی از یکدیگر قابل تفکیک هستند. این ایده عمدتاً از نظریه هوش های چندگانه توسط هاوارد گاردنر (1983) سرچشمه میگیرد که در آن او 10 نوع مختلف هوش را پیشنهاد کرد:
- زبانی-کلامی
- دیداری – فضایی
- طبیعت گرایانه
- هستی گرایانه
- اخلاقی
- جنبشی- حرکتی
- موسیقیایی
- منطقی ریاضی
- درون فردی
- میان برون فردی
نظریه گاردنر به دلیل گسترده بودن و فقدان تحقیقات تجربی مورد انتقاد قرار گرفته است. با این حال، علاقه زیادی به جنبه های فردی و اجتماعی نظریه او وجود دارد، یعنی به هوش درون فردی و بین فردی توجه زیادی شد. امروزه به طور گسترده تری به اینها به ترتیب هوش هیجانی و اجتماعی گفته میشود.
تفاوت هوش هیجانی و هوش اجتماعی
هوش اجتماعی چیست؟ نظریه هوش های چندگانه هاوارد گاردنر به دو تعریف هوش اجتماعی (بین فردی) و هوش هیجانی (درون فردی) را بررسی میکند. بنابراین هوش هیجانی و اجتماعی از چه جهت با هم تفاوت دارند؟ در حالی که هوش اجتماعی توانایی درک سایر افراد، نحوه کار آنها، انگیزه آنها و نحوه همکاری با آنهاست، هوش هیجانی بیشتر یک توانایی درونی است. هوش عاطفی و یا هیجانی بر درک احساسات، یادگیری تسلط بر خود و استفاده از این دانش برای هدایت رفتار تمرکز دارد.
4 راه تقویت هوش اجتماعی
خوب گوش کنید آیا میخواهید هوش اجتماعی خود را تقویت کنید؟ در اینجا ایده های خوبی وجود دارد که می توانید با آنها به پاسخ هوش اجتماعی چیست؟ و چگونه آن را تقویت کنیم؟ برسید و تغییر را شروع کنید.
1. خوب گوش کن و توجه کن
آیا تا به حال برای کسی داستانی تعریف کرده اید که فقط با یک سوال یا عبارت کاملاً نامرتبط پاسخ دهد؟ یا آیا شما آن شخص دیگری بوده اید که به داستان کسی گوش داده اید تا در نیمه راه متوجه شوید که نمی دانید چه می گوید؟ شما دچار هراس درونی هستید و سعی می کنید به عنوان سرپوشی برای بی توجهی خود به چیزی فکر کنید که سریع بگویید.
توانایی گوش دادن فعالانه به دیگران و پاسخ به آنها با سؤالات و نظرات مرتبط نمونه های بارز هوش اجتماعی بالا است. برای تقویت روابط مثبت ، مردم می خواهند احساس کنند که به آنها گوش داده می شود و شما کاملاً با آنچه آنها می گویند درگیر هستید.
گوش دادن فعال را تمرین کنید. زندگی اغلب سریع است، با حواسپرتیهای زیادی، چه دیجیتال و چه چیزهای دیگر. طبیعی است که بخواهید بلافاصله به پیام متنی که در تلفن شما ظاهر میشود، پاسخ دهید، حتی زمانی که در میانه مکالمه رو در رو هستید. هنگام صحبت با افراد، توجه کامل خود را به آنها معطوف کنید. مردم دوست دارند احساس کنند شنیده میشوند و این به شما کمک میکند تا روابط ارزشمندی ایجاد کنید.
2. مراقب زبان بدن باش
اغلب، زبان بدن افراد، چیزهای زیادی در مورد احساس آنها به ما می گوید، حتی اگر آنها چنین نگویند. سعی کنید آنچه را که طرف مقابل می گوید «از لحاظ فیزیکی» هماهنگ کنید.
به همین ترتیب، از زبان بدن خود و نحوه ارائه خود آگاه باشید. اگر در حین مکالمه خمیده شوید و از نظر فیزیکی بی علاقه به نظر برسید، ممکن است باعث شود گوینده اعتماد خود را نسبت به آنچه می گوید از دست بدهد و در نتیجه یک تعامل منفی ایجاد شود. نکات بیشتری را میتوانید در مقاله «تکنیک زبان بدن در مصاحبه شغلی» مطالعه کنید.
3. همدلی و همدردی
اگر احساس کردید که کسی ناراحت است، یا اگر کسی به شما گفت که در حال عبور از مشکلاتی است، به او نشان دهید که واقعاً به او اهمیت می دهید. نشان دادن همدلی و همدردی با دیگران میتواند به شما کمک کند تا در سطح معنادارتری ارتباط برقرار کنید.
4. آداب معاشرت
برای تعامل مثبت با دیگران، درک تفاوت های اجتماعی مهم است. به عنوان مثال، شما با مادر بزرگ 70 ساله خود به همان شکلی که با دختر خاله 16 ساله خود صحبت میکنید، صحبت نمیکنید.
در زندگی کاری خود، با گروه های اجتماعی متفاوتی از جمله گروه های کشورهای مختلف، گروه های سنی مختلف و هویت های مذهبی و فرهنگی متفاوت مواجه میشویم. توانایی شناخت و درک پیشینه های مختلف افراد یک راه کلیدی برای ارتباط با آنها است.
اهمیت هوش اجتماعی گاردنر
امروزه پاسخ سوال هوش اجتماعی چیست؟ بسیار اهمیت دارد. توانایی برقراری ارتباط با دیگران بر تمام جنبه های زندگی ما تأثیر می گذارد. این نه تنها به تعاملات شخصی ما مربوط می شود، بلکه بر زندگی حرفه ای ما تأثیر می گذارد و بر توانایی ما برای عملکرد خوب در موقعیت های رهبری تأثیر می گذارد. توانایی گرد هم آوردن افراد، مدیریت تضادها، و ارتباط در سطح فردی با افراد تیم خود، شاید کلید موفقیت در محل کار باشد.
مهمتر از همه، همه ما میتوانیم هوش اجتماعی خود را بهبود بخشیم، و تکنیکهای زیادی وجود دارد که میتواند به ما در ارتباط معنادار با دیگران کمک کند. با توجه کامل در طول تعامل خود با دیگران شروع کنید. به مکالمات خود فکر کنید و سعی کنید بفهمید که چگونه می توانستید بهتر پاسخ دهید. از طریق رشد تدریجی مهارتهای هوشمند اجتماعی، شما به خوبی در مسیر زندگی مرتبطتر و رضایتبخشتر خواهید بود.
حرف پایانی هوش اجتماعی چیست؟
ما در این مقاله سعی کردیم که تکنیکهایی برای تقویت هوش اجتماعی را بیان کنیم و به سوال هوش اجتماعی چیست؟ پاسخ دهیم. هوش اجتماعی در روابط شما با دیگران بسیار موثر است، همچنین برای تقویت روابط اجتماعی خود تکنیک های فن بیان را نیز بهتر است یاد بگیردید. ما به شما مطالعه مقاله های «تکنیک های فن بیان با همه» و « فن بیان جوانان با 3 روش اقناع» را پیشنهاد میکنیم. شاد و موفق باشید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
3 نظر
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
برای تقویت هوش اجتماعی باید خوب گوش کنیم و و مراقب زبان بدنمون باشیم و آداب معاشرت با افراد مختلف را بلد باشیم
سلام استاد خدا خیرت بده .ممنونم از اطلاعات مفیدتون جناب حامدی♥️
مقاله بسیار کاربردی بود
ممنون از مقاله مفیدتون