4 تفاوت نحوه تصمیم گیری با منطق یا احساس
وقتی سر دو راهیهای زندگی گیر میکنیم همیشه بین این دو گزینه میمانیم که نحوه تصمیم گیری با منطق یا احساس باشد؟ کدام انتخاب بهتری خواهند کرد عقل یا احساس؟ ما همیشه از تصمیمات هیجانی که بعد تر از آن پشیمانی به بار آید، میترسیم . در این مقاله برای شما درباره نحوه تصمیم گیری درست صحبت میکنیم. با ما همراه باشید.
در این مطلب به سوالات زیر پاسخ خواهیم داد:
- نحوه تصمیم گیری با منطق یا احساس درست است؟
- تصمیم گیری احساسی چیست؟
- تفاوت نحوه تصمیم گیری با منطق یا احساس چیست؟
- تفکر منطقي چيست؟
تفکر منطقی چیست؟
شما میتوانید به شیوه ای منظم فکر کنید و افکار خود را بر اساس حقایق و شواهد قرار دهید. تفکر منطقی به این معناست که شما منطق را در فرآیند تفکر خود قرار دهید، هر زمان که مشکلی را تحلیل میکنید یا راه حلی ارائه میدهید. برای تقویت تفکر منطقی و حل مشکلات با نیروی عقل و منطق مقاله «حل مسئله چیست؟» را مطالعه کنید.
تفکر عاطفی چیست؟
شما میتوانید احساسی فکر کنید و بر اساس آنچه احساساتتان به شما میگویند تصمیم بگیرید. احساسات شدید تمایل دارند با افکار و دیدگاه های شما نسبت به موقعیت ها و روابط تداخل پیدا کنند و انتخاب های شما را در زندگی تحت تاثیر قرار دهند. نظر رایج آن است که احساسات مانع تفکر درست هستند، اما این حرف علمی نیست. شما باید به احساس خود اجازه بروز دهید و با این کار به رشد خود کمک کنید.
سرکوب احساسات در تصمیم گیری ها کار اشتباهی است و این به معنای واگذاری تمام کارها به عاطفه و احساس نیست. هر کدام یک قدرت و اثر به خصوص خود را دارند که باید در موقعیتش اجرا شوند. بهارمن با اشاره به نحوه تفاوت تصمیم گیری با منطق و با احساس به شما در این کار کمک خواهد کرد.
بهارمن مطالعه مقاله «چگونه بر نگرانی های خود غلبه کنیم؟» را به شما پيشنهاد میکند.
عقل یا احساس
اگر شما یک متفکر منطقی هستید، تصمیمات خود را بر اساس داده ها، شواهد و افکار منطقی می گیرید. شما به راحتی تحت تأثیر احساسات خود قرار نمی گیرید. در حالی که اگر شما یک متفکر احساسی باشید، تصمیمات خود را بر اساس ارزش ها و احساسات می گیرید. شما اغلب موقعیت ها را “احساس” می کنید، بنابراین به مسائل ظریف و کمتر آشکار توجه می کنید.
اما اکثر انسان ها به طور کامل رفتاری صد در صد عقلانی و یا احساسی نداریم. همواره چیزی بین این دو هستیم و درگیر و دار آن که در تصمیم گیری های خود باید از کدام نیرو استفاده کنیم؟ باید منطقی عمل کنیم یا احساسی برخورد کنیم؟ نحوه تصمیم گیری با منطق یا احساس کدام يک بهتر است؟
بهارمن به شما پیشنهاد میدهد مقاله «چگونه شخصیت قوی داشته باشیم؟» را مطالعه کنید.
دو دل بودن در تصمیم گیری
هر بار که انتخاب میکنید، مغز چپ شما با مغز راست شما مبارزه میکند. سمت چپ مغز به شما میگوید که منطقی عمل کنید. در حالی که طرف راست شما دعوا میکند و باعث میشود که خواسته های دلتان را دنبال کنید.
به عنوان مثال، شما قصد خرید یک خودرو را دارید. شما به فکر خرید آن هستید اگر مصرف سوخت آن کم است. شما نگران فضا و اقدامات ایمنی آن هستید. ناگهان چشمت به ماشینی زیبا با رنگ زیبا می افتد. تا به حال ماشینی به این زیبایی ندیده اید. قلب شما یک تپش می زند و اولویت های شما از بین رفته است. تنها چیزی که می خواهید آن ماشین است. این نمونه بارز تفکر عاطفی در مقابل تفکر منطقی است.
بهارمن مطالعه مقاله «نحوه برنامه ريزي بلند مدت» را به شما پيشنهاد ميکند.
4 تفاوت نحوه تصمیم گیری با منطق یا احساس
بنابراین، چرا استفاده از احساسات برای مغز آسان تر است؟ قسمت چپ مغز در چه موقعیت هایی فعال می شود و در کدام سناریوها از سمت راست استفاده می شود؟ چگونه می توانید یاد بگیرید که با چه نوع تصمیم گیری سنجیده باشید؟ و تفاوت بین انتخاب های منطقی و احساسی چیست؟
1. چه زمانی تصمیمات کلیدی بگیریم؟
تفکر منطقی انرژی بیشتری مصرف میکند. یکی از دلایل اصلی که مغز تفکر عاطفی را ترجیح میدهد این است که انرژی کمتری نسبت به تفکر منطقی مصرف میکند. مغز انسان تمایل طبیعی به حفظ انرژی دارد. بنابراین، زمانی که بتواند راه آسان را انتخاب کند، این کار را خواهد کرد. منطق یک فرآیند ساده نیست. نیاز به درگیری فعال از مغز دارد که از گلوکز قند منحصراً برای فعالیت های خود استفاده میکند.
هرچه فعالیتهای شناختی پیچیدهتر شوند، گلوکز بیشتری مورد نیاز است. به همین دلیل است که فعالیت های ذهنی از شما انرژی میگیرند . هیچ بخشی از بدن برای یک فرد معمولی بیشتر از مغز انرژی مصرف نمیکند. یک فرد در یک روز معمولی حدود 320 کالری برای فکر کردن مصرف میکند.
هر چه در یک روز تصمیمات بیشتری بگیرید، انرژی بیشتری مصرف خواهید کرد. مغز در تقلا برای صرفه جویی در انرژی تا حد امکان از تفکر منطقی دور میشود. هنگام استفاده از احساسات برای تفکر، مغز مجبور نیست درگیر الگوهای فکری پیچیده باشد.
این تفاوت به این معنی است که یک انسان معمولی اغلب به احساسات اجازه میدهد حتی اگر موقعیت و شرایط به تفکر منطقی نیاز داشته باشد. این امر به ویژه زمانی خطرناک است که باید با یک روز شلوغ دست و پنجه نرم کنید. زمانی که خسته یا شلوغ هستید، تصمیماتی که میگیرید بیشتر احساسی خواهد بود.
زمانی که باید تصمیمات مهمی بگیرید این را در نظر داشته باشید. اگر میتوانید، زمانی را برنامه ریزی کنید تا در روزهایی که کار زیادی برای انجام دادن ندارید، در مورد آن انتخابها فکر کنید. به این ترتیب، انرژی بیشتری خواهید داشت تا از جنبه منطقی مغز خود استفاده کنید و بهترین تصمیم را بگیرید.
2. سرعت عمل در تصمیم گیری
یکی دیگر از تفاوت های نحوه تصمیم گیری با منطق یا احساس این است که تصمیم گیری عاطفی سریعتر است. در حالی که تفکر منطقی برای اطمینان از اینکه بهترین انتخاب را انجام میدهید حیاتی است، برخی از تصمیمات میتوانند به زمان حساس باشند. تفکر عاطفی، میتواند سریع ترین مسیر برای انتخاب باشد.
وقتی سعی میکنید منطقی باشید، ریسک نمیکنید و زمان زیادی را صرف کشف جزئیات کوچک میکنید. در برخی موارد، این می تواند خوب باشد، مانند زمانی که به یک تغییر شغلی مهم فکر میکنید. اما بسیاری از انتخاب های مردم تحت فشار زمان انجام میشود. بهارمن مطالعه مقاله «هوش اجتماعی چیست؟» را نيز برای شناخت بهتر خود در تصميم گيری ها پيشنهاد میکند.
احساسات بر این اساس است که شما به عنوان یک شخص چه کسی هستید و چه چیزی در گذشته تجربه کرده اید. آنها این مزیت را دارند که به گذشته شما گره خورده اند. احساسات شما میدانند که در گذشته چه چیزی را پشت سر گذاشتهاید و چه تصمیمهایی برای شما موثر بوده است.
به دلیل این مجموعه دانش، مغز شما منابعی را دارد که تقریباً بلافاصله شما را به یک تصمیم مناسب هدایت کند. به خودتان اجازه دهید تا زمانی که در تنگنای زمانی هستید، به احساسات و شهودات درونی تکیه کنید. اگر مجبور به تصمیم گیری در چند ثانیه هستید، سعی نکنید منطق را به زور وارد آن کنید. منطق بیشتر از اینکه فایده ای داشته باشد به شما آسیب میرساند زیرا شما را به فکر کردن بیش از حد و حدس زدن سوق میدهد.
این باعث میشود که شما نسبت به تصمیمات خود مطمئن نباشید. با هر چیزی که در آن لحظه به نظر شما مناسب است بروید زیرا این بهترین تصمیمی است که میتوانید در این زمان کوتاه بگیرید.
بهارمن مطالعه مقاله «استعداد یابی چیست؟» و «استعدادیابی+ معرفی 7 تست » را به شما پیشنهاد میکند.
3. اهمیت راهنمای خوب
سومین تفاوت نحوه تصمیم گیری با منطق یا احساس این است که احساسات می توانند شما را راهنمایی کنند. وقتی مردم باید تصمیم بگیرند، به کمی راهنمایی نیاز دارند. حتی اگر تمام اطلاعات مورد نیاز برای تصمیم گیری درست را داشته باشند، باز هم به افزایش اعتماد به نفس نیاز دارند. تصمیمات عاطفی از شهود و احساسات درونی ناشی میشود.
افراد با هوش هیجانی بالا به احساسات توجه می کنند، به اینکه یک راه حل خاص چه احساسی در آنها ایجاد میکند تا تصمیمات خود را تأیید کنند. اغلب افراد ممکن است به تصمیم درستی برسند، اما ممکن است متوجه آن نباشند. اگر آنها منطقی فکر کنند که آیا تصمیم درست است یا نه، همیشه در راه حل های خود ایراداتی پیدا میکنند.
به همین دلیل است که احساسات درونی میتوانند بسیار مهم باشند. آنها به شما اطمینان میدهند آنها میتوانند شما را در لحظاتی که احساس میکنید گم شده اید راهنمایی کنند. بهارمن برای داشتن یک راهنمای خوب به شما مطالعه مقاله «اهمیت مشاوره+ 4 مرحله خودشناسی» را پیشنهاد میکند.
4. حدس و گمان
نقطه تفاوت نحوه تصمیم گیری با منطق یا احساس؛ منطق بر اساس حقایق است، نه حدس و گمان. یکی از مزایای اصلی استفاده از تفکر منطقی کار با حقایق است نه فقط حدس زدن. تصمیم گیری عاطفی نسبتاً خطرناک تر است زیرا امکان حدس و گمان را فراهم میکند.
وقتی باید تصمیمی بگیرید، باید اعتماد به نفس داشته باشید. شما نمی توانید به خودتان اجازه دهید که بترسید یا خودتان را حدس بزنید. اما احساسات اغلب با فرافکنی همراه هستند. آنها باعث میشوند ترسهایتان را فرافکنی کنید، که میتواند قضاوت شما را دچار مشکل کند.
بهتر است در هنگام تصمیم گیری به این موضوع فکر کنید که این تصمیم چگونه بر آینده شما تأثیر میگذارد. هنگام تصمیم گیری خارج از منطقه امن خود، هرگز نباید بر احساسات تکیه کنید. هر چه بیشتر از احتمال انتخاب هراس داشته باشید، باید در رویکرد خود منطقی تر باشید.
بهارمن مطالعه مقاله «چگونه استرس را مدیریت کنیم؟» را نیز به شما پیشنهاد میکند.
تعادل بین منطق و احساس
نحوه تصمیم گیری با منطق یا احساس کدام درست است؟ تصمیم گیری فرآیندی پیچیده است که باید با دقت به آن پرداخت. اکثر مردم در هنگام انتخاب احساساتی هستند و روایتی که در دنیا منتشر میشود این است که همه تصمیمات باید منطقی باشند.
حقیقت جایی در وسط است. اگر در زندگی خود هر کاری انجام میدهید هرگز افراط نکنید و همین امر در مورد تصمیم گیری نیز صدق میکند. بهارمن برای افزایش قدرت تصمیم گیری و انتخاب درست و همه جانبه، مطالعه مقاله «تصمیم گیری و 6 کلاه تفکر» را به شما پیشنهاد میکند.
سخن پایانی نحوه تصمیم گیری با منطق یا احساس
اگر بین در تصمیم گیری بین عقل و احساس خود درگیر هستید، مقاله نحوه تصمیم گیری با منطق یا احساس به شما از تفاوت های تصمیم گیری منطقی و تصمیم گیری احساسی میگوید؛
تا شما در موقعیت های مختلف زندگی انتخاب کنید که کدام یک و یا ترکیبی از آن ها برای تصمیم گیری لازم است و باید چند درصد به حرف هر کدام گوش دهید. بهارمن به شما پیشنهاد میکند مقاله «معنای موفقیت در زندگی» را برای رشد فردی خود مطالعه کنید. شاد و موفق باشید.
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
این مقاله واقعا خوب بود پیشنهاد میکنم
مقاله بسیار مفید و عالی بود