7 مرحله کاربردی تقویت حافظه و راه های تقویت مغز
حافظه جوان یعنی شما میتوانید در هر سن و سالی فعالیتهای خود را به بهترین شکل ممکن انجام دهید، کمتر نگران آلزایمر باشید. پس مغزی جوان داشته باشید؛ در هر سن و سالی. اما اینکه چگونه مغزمان را جوان نگه داریم و اجازه ندهیم چه در سنین جوانی و چه در سنین پیری و فرسودگی به آلزایمر دچار نشویم، بسیار بااهمیت است. برای این موضوع باید با راههای تقویت مغز و حافظه آشنا شویم.
امروزه تحقیقات مختلفی ثابت میکنند که شما میتوانید در بلندمدت حافظه قوی داشتهباشید و کمتر دچار ضعف حافظه شوید. با راه های تقویت مغز که در این مقاله بیان میکنیم به شما کمک میشود تا حافظه خود را جوان نگه دارید:
1_تمرین:
تمرین یک راهکار کلیشهای است اما در حقیقت تاثیری فوقالعاده بر روی عملکرد شما میگذارد. شما تا زمانی که به بزرگسالی برسید، میلیونها مسیر عصبی ساختهاید که به شما کمک میکند اطلاعات را به سرعت پردازش کنید و مشکلات آشنا را حل کنید و حداقل تلاش را در انجام کار داشته باشید.
اما اگر همیشه به این مسیرهای قدیمی پایبند بمانید مغز خود را تنبل میکنید و تلاشی برای رشد و توسعه آن نمیکنید. خب گاهی لازم است تغییری در زندگی ایجاد شود که در این صورت مغز شما چندان با شما یار نخواهد بود.
حافظه مانند یک قدرت عضلانی است، از شما میخواهد از آن استفاده کنید وگرنه از دست میرود. هر چه بیشتر همانند یک مربی مغز خود را تمرین دهید، بهتر میتوانید اطلاعات را پردازش کنید. البته هر تمرینی نمیتواند موثر باشد؛ یک تمرین عالی روال عادی را زیر پا میگذارد و شما را مجبور میکند از مسیرهای عصبی جدید استفاده کنید.
نکته: تمرینهای راه های تقویت مغز که در کتابهای آموزشی معرفی میشوند و برنامههایی که با بازی و تمرینهای کوچک وعده تقویت حافظه را به شما میدهند راهکارهای کوتاه مدت هستند. شاید شما در ابتدا تغییر جزیی در خود احساس کنید اما در بلندمدت نمیتوان گفت نتیجه مورد نظر را کسب میکنیم. چرا؟
چون به مرور شما به مقدار کافی به آنها مسلط میشوید و به آسانی در انجام آنها مهارت کسب میکنید اما معمولا این کار در بخشهای مختلف عملکرد شما چندان موثر نیست.
ویژگیهای یک تمرین عالی و راه های تقویت مغز:
1. چیز جدیدی به شما بیاموزد.
مهم نیست آن تمرین چقدر ذهن شما را درگیر خود میکند اگر از قبل در آن مهارت کسب کردید یک تمرین خوب برای حافظه محسوب نمیشود. تمرین شما باید چیز جدیدی به شما بیاموزد و ناآشنا و خارج از محدوده فعلی شما باشد.
2. چالش برانگیز باشد.
حتما باید فعالیت ذهنی که انجام میدهید باعث تفکر بیشتر شود. مثلا حفظ یک قطعه موسیقی جدید خیلی بهتر است از اجرای یک قطعه موسیقی سخت که قبلا به خاطر سپردهاید.
3. از سخت به آسان پیش بروید.
فعالیتهایی انجام دهید که مرحله به مرحله پیش میروند. وقتی در یک مرحله احساس راحتی کردید سراغ مرحله بعدی بروید.
4. پاداش بدهد.
پاداش از فرایند یادگیری شما حمایت میکند. هرچقدر علاقه بیشتری به آن فعالیت داشتهباشید احتمال انجام آن بیشتر است و مزایای بیشتری کسب میکنید پس فعالیتهایی را انتخاب کنید که همیشه دوست داشتید تجربه کنید.
2_تمرینهای بدنی را کنار نگذارید.
ورزش مغزی برای سلامت مغز بسیار مهم است اما شما همیشه نیازمند یک جسم سالم هستید. چون یک مغز سالم در بدن سالم جای دارد.
ورزش تاثیر هورمونهای یادگیری مغز را افزایش میدهد و هورمونهای استرس را کاهش میدهد. و نقش مهمی در پلاستیسیته مغز ایفا میکند.
نکات مهم فعالیتهای ورزشی برای مغز
- فعالیتهایی را انتخاب کنید که باعث پمپاژ سریعتر خون شود و ضربان قلب را بیشتر از معمول کند.
- در ابتدایی روز ممکن است کاملا هوشیار نباشید از طرفی به خاطر ترشح کورتیزول در ابتدای روز عملکرد مطلوبی ندارید. ورزش صبحگاهی تفاوت بزرگی ایجاد میکند و برای بهبود یادگیری شما در طول روز موثر است.
- حتما نباید ورزشهای سنگین و چند ساعته داشته باشید. شاید چند حرکت کششی زیر حین انجام کار یا مطالعه موثرتر از یک ساعت ورزش طاقتفرسا باشد.
3_خوب بخوابید
گاهی احساس میکنیم باید کمتر بخوابیم تا همه کارها مطابق میل ما پیش بروند. شاید این توصیه خلاف باور شما باشد اما اگر بیشتر بخوابید عملکرد بهتری خواهید داشت چون خواب کافی تاثیر فوقالعادهای برروی عملکرد حافظه خلاقیت تفکر و مهارت حل مسئله شما دارد.
برنامه خواب منظم داشته باشید.
هر شب ساعت مشخصی بخوابید و هر روز صبح ساعت مشخصی از خواب بیدار شوید. سعی کنید این روال را حفظ کنید.
حداقل یک ساعت قبل از خواب به صفحات نمایشگر نگاه نکنید.
نور آبی که از تلویزیون و تلفن و رایانه ساطع میشود باعث سرکوب هورمون خواب میشود.
مصرف کافیین را کاهش دهید.
کافیین تاثیر متفاوتی بر روی افراد میگذارد اما برخی از افراد بسیار حساس هستند و حتی یک قهوه صبگاهی هم میتواند روند خواب آنها را مختل کند.
اگر شک دارید که باعث اختلال در خواب شما میشود مصرف کافیین را به حداقل یا صفر برسانید.پ
4_روابط سالم و خوب:
تقویت کنندهی نهایی برای مغز؛
ما موجوداتی اجتماعی هستیم. در انزوا به سختی زنده میمانیم چه برسد به اینکه به پیشرفت برسیم. تعامل با دیگران ما را مجبور به حل مسئله میکند و محرک مغز است. تحقیقات نشان میدهند دوستیهای معنادار برای سلامت مغز حیاتی است. حافظه افرادی که روابط اجتماعی فعالی دارند کندتر تحلیل میرود. اگر احساس میکنید دوستی ندارید بهتر است شما داوطلب شوید. پیشنهاد انجام کارهای جمعی را بدهید، به دیگران کمک کنید و دوستیهای نو بسازید.
5_استرس خود را کنترل کنید
استرس بدترین دشمن مغز است. با گذشت زمان استرس مزمن سلولهای مغزی را از بین میبرد و به هیپوکامپ آسیب میرساند. مطالعات مختلفی تاثیر استرس بر روی تحلیل حافظه را اثبات میکنند.
برای مدیریت استرس:
- انتظار خود را از دیگران کمتر کنید.
- نه گفتن را تمرین کنید.
- احساسات خود را با شخصی دیگر به اشتراک بگذارید.
- بین کار و اوقات فراغت تعادل ایجاد کنید.
- تمرکز خود را تقویت کنید.
- مدیتیشن کنید.
6_بخندید:
حتما شنیدهاید خنده بهترین داروست. آیا واقعا باور دارید؟؟؟
به احتمال زیاد نه؛ چون ما تاثیرات خنده را کوچک میشماریم.برخلاف واکنشهای احساسی مختلف مثل هیجان و غم خنده مناطق مختلف در سراسر مغز را درگیر میکند.
بهعلاوه باعث ترشح هورمونهای یادگیری میشود، به همین خاطر وسیعتر فکر میکنید و بهتر زندگی میکنید.
چگونه راحتتر بخندیم؟
- از خودتان شروع کنید.
به لحظاتی از زندگی خود فکر کنید که در وضعیتی خندهدار قرار گرفته بودید. این کار همچنین کمک میکند از دست خود بزرگبینی رها شویم و کمتر خودمان را جدی بگیریم.
- دوستانی شوخ طبع داشته باشید.
این افراد زندگی را کمتر جدی میگیرند و تقریبا از اتفاقات پوچ هم معنا و موضوعی برای خنده پیدا میکنند. این رفتار آنها مسری است.
- با کودکان وقت بگذرانید.
کودکان همیشه کاری برای خنداندن ما انجام میدهند. حتی وقتی به طرز بدی حرص میخوریم آنها از اشتباه خود لذت میبرند.آنها متخصص ساده زندگی کردن و خندیدن هستند.
7_ گامهای عملی بردارید.
- به کارهایی که انجام میدهید کامل توجه کنید.
- تا آنجا که ممکن است از حواس مختلف خود در یادگیری استفاده کنید.
- اطلاعات جدید را به اطلاعات قبلی خود ارتباط دهید.
- برای یادگیری مطالب پیچیده خود را درگیر جزییات نکنید و در ابتدا مفهوم اصلی را بیابید.
کلام آخر
تمام این روشهای معرفی شده، به شما کمک میکند تا مغز فعالی داشته باشید. البته لازم نیست به یکباره همه چیز را تغییر دهید، یکی از از راهکارهای مطرح شده را اجرا کنید به مرور وضعیت را تغییر بدهید تا یک مغز جوان و حافظه فعال داشته باشید. یکی از مهمترین نعمتهایی که خداوند متعال به ما هدیه کرده است، حافظه انسان است که البته خودمان با کارهای اشتباه در حال نابودی و ویرانی آن هستیم. همین دلیل سبب شده است که سن آلزایمر به دوران جوانی افراد رسیده است.
اینکه چگونه حافظه خود را تقویت کنیم و از چه راهکارهایی برای تقویت حافظه مان کمک بگیریم بسیار بااهمیت است. شما برای اینکه مغز خود را جوان و فعال نگه دارید، چه میکنید؟ راهکارها، نظرات و پیشنهادات خود را با ما به اشتراک بگذارید.اگر مقاله فوق برای شما مفید و کارآمد واقع شده است، این مقاله را عزیزان و دوستان خود به اشتراک بگذارید تا در بهبود فردی اطرافیان خود اثرگذار باشید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
4 نظر
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
عالی و درجه یک
سلام ممنونم از یه مقاله عالی دیگه.
توی این مقاله ۷ تا کار برای داشتن حافظة بهتر و تقویت مغز گقته شد. البته که روش های بسیاری بیشتری هم است اما اینا هفت تا از اون ها بودن.
نکات مهم این مقاله برای من اینها بودن:
یک تمرین عالی باید برامون چالش داشته باشه و اگر توش ماهر شدیم دیگه وقتشه بریم سراغ یه تمرین دیگه.
خنده مناطق مختلف مغز رو درگیر میکند و برای همین برای ما مفیده.
برای يادگيري بهتر، باید مطالب جدید رو با قبلی ها ارتباط بدیم.
یه سوال هم داشتم، داخل مقاله گفتيد پلاستیسیته
مغز، میخواستم بدونم چیه؟
و یه چیز دیگه، نور آبي برای چشم ها آزاردهنده ست، یه بخش توی گوشی هست که با فعال کردنش نور ابی فیلتر میشه.
سلام استاد خسته نباشید❤
مطالب خیلییی عالی بود
و مخصوصا ورزش رو که اصلا نباید کنار بگذاریم
و همچنین ما باید در زندگیمون بخندیم
چون خندیدن زندگی رو خیلییی بهتر میکنه
سپاسگزارم ازتون🙏🏻💙
سلام.
ممنون از پشتیبان بهتر من به خاطر این مقاله عالی.
راهکار های زیاد و خوبی در این مقاله ارائه شده ولی به نظر من مهمترینشان تمرکز کردن ،ورزش،تمرین های چالش برانگیز وکنترل استرس هستن.
وباید به تغذیه هم اهمیت زیادی داد مثل خوردن گرمی جات و کندر