تمرین فن بیان و صداسازی
چگونه تمرین فن بیان و صداسازی داشته باشیم؟ اگر همیشه میخواستید صدای بهتری داشته باشید و توجه مخاطب را جلب کنید باید به صداسازی برای سخنرانی اهمیت دهید. تا حالا از شنیدن صدای کسی در سخنرانی و یا گوش دادن پادکستی غرق لذت شدهاید؟ گاهی اوقات صرف نظر از اینکه واقعاً چه میگویند، صدای خوبشان توجه انسان را جلب میکند.
صداسازی و ایجاد لحن مناسب در سخنرانی اهمیت دارد. یک صدای زیبا را میتوان در مدت زمان نسبتاً کوتاهی به دست آورد. تنها چیزی که نیاز دارید کمی راهنمایی و تمرین فن بیان و صداسازی است.
در این مطلب به سؤالات زیر پاسخ خواهیم داد:
- تمرین فن بیان و صداسازی چیست؟
- چگونه آرام صحبت کنیم؟
- چگونه خوب نفس بکشیم؟
- چگونه آهنگ صدای خود را تنظیم کنیم؟
چه کاری انجام بدهیم که کلام مان تاثیرگذار تر باشد؟
9 گام خیلی مهم که در ساختار کلام باید استفاده بشود؛ به ترتیب نام می بریم: قانون پنج انگشت؛ قانون سه گام؛ یخ شکن؛ بدنه سخنرانی؛ جایگاه سازی؛ موضوع سخنرانی؛ نکات مهم؛ سوال مخاطب؛ نتیجه گیری. این 9مورد مهم ترین عنوان در ساختار کلام شما دوستان عزیز است؛ و در متن زیر درباره یکی از این مورد ها صحبت خواهیم کرد.
قانون 5انگشت
اگر ما آدم ها دو تا نیمکره مغز افراد را نشناسیم؛ نمی توانیم به خوبی با آن ها ارتباط برقرار بکنیم.
نیمکره های مغز ما به دوبخش نیمکره چپ و نیمکره راست تقسیم می شود.
نیکره ی چپ مربوط به اعداد و ارقام؛ منطق؛ تجزیه و تحلیل؛ سخنرانی؛ آمار و نظم است. و نیمکره ی راست مربوط به احساس؛ خلاقیت؛ هنر و موزیک و… است؛ ما باید در بدنه سخنرانی خود کاری بکنیم که دائما نیمکره ی چپ و نیمکره ی راست طرف مقابل را درگیر کنیم.
نمودار(تی)
برای اینکه کلام موثر تری داشته باشیم باید یک نمودار تی رسم بکنیم؛ برای اینکه می خواهیم؛ ذهن مخاطب را کنترل بکنیم یک کاغذ و یک خودکار در دست می گیریم و وسط کاغذ یک خط رسم می کنیم؛ در طرف دیگر خط مینویسیم نیمکزه ی چپ و در طرف دیگر خط مینویسیم نیمکره ی راست و با داستان ها و صحبت هایمان کاری می کنیم که
مخاطب از نیمکره ی چپ به نبمکره ی راست و از نیمکره ی راست به نیمکره ی چپ بیاد؛ طوری باید با مخاطب حرف بزنیم که از نیمکره چپ و راست استفاده بشود تا مخاطب خسته نشود.
خب حال بیاید تا با نمودار تی بیشتر آشنا بشویم:
روش نمودار تی یک تکنیک صدا سازی است که به کمک آن میتوان صداهای زیبا و آرام با استفاده از دستگاه صداساز نمدار تولید کرد. برای تمرین صدا سازی با روش نمدار تی، مراحل زیر را میتوانید دنبال کنید:
نمودار تی چیست: قبل از شروع تمرین، با دستگاه نمودار تی آشنا شوید. این دستگاه شامل چهار تیتر (سیم) میشود که هرکدام تنظیم شده است تا یک نت خاص را تولید کند.
تنظیم تیترها: هر تیتر را به تنظیمات مورد نظر برای تولید نت مربوطه تنظیم کنید. این تنظیمات میتواند شامل تنظیم زاویه تیتر، فشار بر روی نمودار، و سایر پارامترهای مرتبط با صدا سازی باشد.
شروع به تولید صدا: با تنظیم صحیح تیترها، با دستانتان را بر روی نمودار قرار دهید و با حرکات دلخواه صدا تولید کنید. از ترکیب حرکات مختلف دستان و تنظیمات مختلف تیترها میتوانید صداهای متنوعی را ایجاد کنید.
آزمایش نتهای مختلف: با آزمایش نتهای مختلف و تغییر در ترکیبات حرکات و تنظیمات، به تولید صداهای متنوع بپردازید. این کار به شما کمک میکند تا با امکانات دستگاه آشنا شوید و مهارتهای صداسازی خود را تقویت کنید.
چگونه تمرین فن بیان و صداسازی کنیم؟
1. چگونه آرام صحبت کنیم؟
تند صحبت کردن یک عادت بد است و ممکن است برای شنونده سخت باشد با شما همراه باشد و یا حتی بفهمد چه میگویید. این کار باعث میشود که مخاطبین به راحتی صدای خود را تنظیم کنند و گوش ندهند. بنابراین، بسیار مهم است که در تمرینهای فن بیان و صداسازی این نکته را رعایت کنید؛
آهستهتر کلمات خود را بیان کنید و مکث بین جملهها، سرعت گفتار خود را کاهش دهید. این به تأکید بیشتر بر آنچه میگویید کمک میکند و به شما فرصتی برای نفس کشیدن میدهد! علاوه بر تند صحبت کردن، خیلی خیلی آهسته صحبت کردن نیز اشتباه است. آهسته صحبت کردن میتواند برای شنوندگان شما یکنواخت باشد، بنابراین آنها ممکن است بی حوصله شوند و فقط به آنها توجه کنند.
سرعت ایده آل و متعادل صحبت چیزی بین 120 تا 160 کلمه در دقیقه است. با این حال در یک سخنرانی خوب سرعت صحبت کردن باید دچار تغییرات باشد. ایده خوبی است که سرعت صحبت کردن خود در جملات مختلف تغییر دهید. آهسته صحبت کردن میتواند به تأکید بر یک نکته کمک کند، در حالی که صحبت کردن سریعتر میتواند احساس اشتیاق و اشتیاق را ایجاد کند.
2. چگونه خوب نفس بکشیم؟
در تمرین فن بیان و صداسازی تنفس عمیق را تمرین کنید. تنفس عمیق برای یک صدای کامل و غنی ضروری است. اکثر مردم هنگام صحبت کردن خیلی سریع و کمعمق نفس میکشند که باعث میشود لحن بینی غیرطبیعیتر شود. نفس شما باید از دیافراگم باشد نه از قفسه سینه.
برای اینکه بفهمید درست نفس میکشید یا نه مشت خود را روی شکمتان، درست زیر آخرین دندهتان قرار دهید، باید احساس کنید که شکمتان منبسط میشود و در حین نفس کشیدن شانههایتان بالا و پایین میرود. تنفس خود را با دم عمیق تمرین کنید و اجازه دهید هوا شکم شما را پر کند. به مدت 5 ثانیه نفس بکشید، سپس 5 ثانیه دیگر بازدم کنید. به این روش تنفس عادت کنید، سپس سعی کنید آن را در گفتار روزمره خود قرار دهید.
به یاد داشته باشید که صاف نشستن یا ایستادن، با چانه بالا و شانههایتان به عقب، به شما کمک میکند تا عمیقتر نفس بکشید و صدایتان را راحتتر پخش کنید. همچنین در حین صحبت به شما حس اعتماد به نفس میدهد. سعی کنید در پایان هر جمله نفس بکشید. اگر از روش تنفس عمیق دیافراگمی استفاده میکنید، باید هوای کافی برای عبور از جمله بعدی بدون نیاز به مکث برای نفس داشته باشید.
بهارمن مطالعه مقاله «چگونه به تقویت فن بیان و اعتماد به نفس برسیم؟» را به شما پیشنهاد می کند.
3. چگونه صداسازی را شروع کنیم؟
چند تمرین صوتی انجام دهید. تمرینات صوتی میتواند راه خوبی برای توسعه صدای طبیعی صحبت کردن شما باشد. تمرین در حالی که در آینه نگاه میکنید، مؤثرترین راه برای رسیدن به این هدف است، همانطور که برخی از این راهها هستند: سعی کنید دهان و تارهای صوتی خود را شل کنید. شما میتوانید این کار را با خمیازه کشیدن، تکان دادن فک از این طرف به سمت دیگر، زمزمه کردن آهنگ و ماساژ آرام عضلات گلو با انگشتان خود انجام دهید.
ظرفیت و حجم تنفس خود را با بازدم کامل افزایش دهید تا زمانی که تمام هوا به طور کامل از ریههای شما خارج شود، سپس یک نفس عمیق بکشید و قبل از بازدم آن را به مدت 15 ثانیه نگه دارید. روی صدای خود با خواندن صدای “آ” کار کنید، ابتدا در گام معمولی خود، سپس به تدریج پایینتر بروید. همچنین میتوانید این کار را با هر یک از حروف الفبا انجام دهید.
بهارمن به شما پیشنهاد می کند، «پکیج دوره صداسازی» را شرکت کنید.
4. با صدای بلند بخوانیم
با صدای بلند خواندن را تمرین کنید. برای اینکه روی تلفظ، سرعت و حجم کار کنید، بهتر است خواندن با صدای بلند را تمرین کنید. قسمتی از یک کتاب یا مجله را انتخاب کنید، یا بهتر از آن، متن یک سخنرانی معروف را پیدا کنید و آن را با صدای بلند برای خود بخوانید.
در تمرین فن بیان و صداسازی به یاد داشته باشید که هنگام صحبت صاف بایستید، نفس عمیق بکشید و دهان خود را کاملاً باز کنید. اگر کمک میکند جلوی آینه بایستید. تمرین را ادامه دهید تا زمانی که از آنچه میشنوید خوشحال شوید. سپس سعی کنید از همان تکنیکها به عنوان بخشی از گفتار روزمره خود استفاده کنید.
بهارمن مطالعه مقاله «آموزش فن بیان قوی» را به شما پیشنهاد میکند.
5. صدای خود را ضبط کنیم
صدای خودتان را ضبط کنید. بیشتر مردم دوست ندارند به صدای خود گوش دهند؛ اما با این موضوع کنار بیایید و تمرین فن بیان و صداسازی را انجام دهید. بهتر است صحبت کردن خود را ضبط کنید. این میتواند به شما کمک کند تا خطاهایی را که معمولاً آنها را برطرف نمیکنید، مانند تلفظ اشتباه و مشکلات سرعت یا پیچ و تاب، برطرف کنید.
امروزه بیشتر گوشیها دارای گزینه ضبط هستند که میتوانید از آن برای گوش دادن به صدای خود استفاده کنید. همچنین میتوانید از یک دوربین فیلمبرداری استفاده کنید که میتواند برای بررسی وضعیت بدنی، تماس چشمی و حرکت دهان شما مفید باشد.
6. چگونه با احساس صحبت کنیم؟
همانطور که صحبت میکنید لبخند بزنید. اگر از لحن باز، دوستانه و تشویق کننده استفاده کنید، شنونده درباره شما و محتوای گفتارتان قضاوت بهتری خواهد داشت. یک راه خوب برای اینکه لحن خود را دوستانهتر و گرمتر کنید، لبخندزدن در حین صحبت است. البته، لبخندزدن همیشه مناسب نیست، به خصوص اگر در حال بحث در مورد یک موضوع جدی هستید. اما فقط به یاد داشته باشید که قراردادن احساسات در صدای خود، میتواند معجزه کند.
بهارمن مطالعه مقاله «زبان بدن در فن بیان» را به شما پیشنهاد میکند.
7. چگونه آهنگ صدای خود را تنظیم کنیم؟
زیر و بمی صدای شما میتواند تأثیر مهمی بر کیفیت گفتار شما و تأثیرپذیری بیشتر بر شنوندگان شما داشته باشد. به طور کلی، صحبت کردن با صدای لرزان یا ناپایدار احساس عصبی بودن میدهد، در حالی که صدای یکنواخت آرامتر و متقاعد کنندهتر است. اگرچه نباید سعی کنید زیر و بمی طبیعی صدای خود را تغییر دهید، باید برای کنترل آن تلاش کنید و اجازه ندهید اعصابتان بر شما مسلط شود.
شما میتوانید با زمزمهکردن یک آهنگ یا به سادگی با خواندن یک متن با صدای بلند برای خودتان، کنترل صدای خود را تمرین کنید. به خاطر داشته باشید که لزومی ندارد همیشه یک گام ثابت داشته باشید؛ برخی از کلمات باید با صدای بالاتر بیان شوند تا تأکید بیشتری شود.
بهارمن مطالعه مقاله «قرص کاهش استرس سخنرانی» را به شما پیشنهاد میکند.
سخن پایانی
در این مقاله، ما به موضوع تمرین فن بیان و صداسازی پرداختیم و با مفاهیمی همچون قانون 5 انگشت، استفاده از نمودار(تی)، راهکارهایی برای آرام صحبت کردن، فنون تنفس صحیح، شروع صداسازی، روشهای ضبط صدا، اهمیت صحبت کردن با احساس و تنظیم آهنگ صدای خود آشنا شدیم.
این موارد میتوانند به ما کمک کنند تا ارتباطات خود را بهبود بخشیم، اعتماد به نفس خود را افزایش دهیم و در ارتباط با دیگران بهتر شناخته شویم. به کمک تمرین و تلاش مداوم، هر فرد میتواند در این زمینهها پیشرفت کند و به یک شخص موفق و مؤثر تبدیل شود.🌻
دیدگاهتان را بنویسید