افسردگی در دانش آموزان و 3 راه برای مدیریت آن
یکی از اختلالات عمده و اساسی که در میان دانش آموزان همه گیر شده و شیوع پیدا کرده است اختلال افسردگی است. افسردگی در دانش آموزان و در تمامی سنین شیوع فراوان دارد و سبب شده نتوانند آنگونه که باید به درس و تحصیل بپردازند. افسردگی در دانش آموزان علل گوناگونی دارد و همچنین پیامدهای فراوانی در پی خود دارد. یکی از پیامدهای اساسی و بسیار مهم که افسردگی در دانش آموزان دارد ناامیدی است.
ناامیدی سرمنشأ بی انگیزگی و بی ارادگی است به گونهای که افراد نمیتوانند همانند قبل زندگی کنند و یا شاد باشند و از زندگی خودشان لذت ببرند. افسردگی در دانش آموزان آنچنان اساسی است و پیامدهای جدی بر روح،روان و جسم دانش آموزان و اولیا آنها دارد که بر آن شدیم مقاله زیر را تحت عنوان افسردگی در دانش آموزان بنویسیم. اگر شما هم از مشکلات و عواقب افسردگی در میان دانش آموزان رنج میبرید تا انتهای مقاله افسردگی در دانش آموزان با ما همراه شوید.
در این مقاله قرار است به سئوالات زیر پاسخ دهیم:
- افسردگی چیست؟
- افسردگی چگونه به وجود میآید؟
- افسردگی در دانش آموزان چه پیامدی دارد؟
- چگونه میتوانیم افسردگی در دانش آموزان را مدیریت کنیم و بهبود ببخشیم؟
افسردگی چیست؟
به فردی که علائمی نظیر کسلی، تنبلی، بی حوصلگی، ناراحتی و اندوه در سراسر روز یا هفته، ناامیدی بیش از اندازه در رسیدن به اهداف دارد افسرده میگویند و اختلالی که به آن دچار شده است را افسردگی میگویند.
اختلال افسردگی یک بیماری مهلک یا کشنده نیست اما اگر به موقع آن را درمان و مداوا نکرد میتواند انواع خودکشی را در پی داشته باشد از همین رو باید بسیار به آن اهمیت داد تا خود و فرزندانمان متحمل عواقب آن قرار نگیریرم.
یکی از مهمترین افسردگی در سنین نوجوانی و جوانی که فرد در دوران مدرسه و به عنوان دانش آموز است پدید میآید که البته در موارد حاد آن میتواند بسیار خطرناک باشد زیرا فرد هنوز به بلوغ فکری و عقلانی دست پیدا نکرده است.
افسردگی چگونه به وجود میآید؟
بسیاری از افراد اینگونه فکر میکنند که افسردگی دلیل مشخصی ندارد و اکثرا بی دلیل در افراد به وجود میآید که البته این تفکر بشدت نادرست و اشتباه است. دلایل فراوانی برای ایجاد افسردگی در افراد در تمامی سنین وجود دارد.
اما در دوران مدرسه و دانشآموزی عواملی چون تبعیض معلمین بین دانش آموزان، مقایسه خود دانش آموز با سایر همکلاسیها و دانش آموزان دیگر، ناتوانی در یادگیری و فهمیدن دروس، اهمیت ندادن و ارزش قائل نشدن والدین برای فرزندان و … سبب ایجاد و پدید آمدن اختلال افسردگی در دانش آموزان میشود.
برای خواندن مقاله استرس در دانش آموزان کلیک کنید!
افسردگی در دانش آموزان چه پیامدی دارد؟
اختلال افسردگی در دانش آموزان پیامد فراوانی به دنبال خود دارد که زندگی کنونی و آینده دانش آموزهای را تحت الشعاع قرار میدهد. شیوع اختلال افسردگی و مبتلا شدن افراد در سنین نوجوانی و جوانی و در دوران دانش آموزی که فرد هنوز پختگی کامل را پیدا نکرده و به بلوغ عقلانی و فکری دست پیدا نکرده در موارد بسیار حاد خودکشی را در پی دارد.
ناراحتی، ناامیدی از زندگی آینده، اشتباهات جبران ناپذیر، تباه شدن آینده درسی و کاری فرد و تحت الشعاع قرار گرفتن زندگی فرد در آینده از جمله پیامدهایی است که ابتلا به افسردگی در این سنین دارد.
چگونه میتوانیم افسردگی در دانش آموزان را مدیریت کنیم؟
مدیریت و بهبود اختلال افسردگی در دانش آموزان کار دشواری است به خصوص اگر دانش آموز تحت حمایت والدین خود نبوده باشد در این صورت نه اینکه نتواند فرد را مدیریت کرد بلکه این کار مقداری دشوارتر است زیرا فرد توانایی تشخیص درست و نادرست را ندارد و نمیتواند آن دو را از یکدیگر تمییز دهد. در ادامه چند راهکار جهت مدیریت افسردگی در دانش آموزان ارائه میدهیم با ما همراه شوید:
اولین راهکار: نشان دادن علاقه به فرزندانمان
یک دانش آموز قبل از اینکه خودش را به این نام بخواند خود را فرزند عزیز کرده خانواده میداند. محبتهایی که از جانب اولیا سایر دانش آموزان نسبت به آنها میبیند اگر فراتر از محبتهایی باشد که نسبت به خود از طرف والدین صورت میگیرد باشد بشدت آن را دچار ناراحتی و اندوه میکند.
گاهی اوقات والدین فرزند را بشدت دوست دارند اما غرورشان اجازه ابراز علاقه را به آنها نمیدهد اما در واقع باید بگویم اگر بهداشت و سلامت روان فرزندتان برایتان اهمیت دارد سعی کنید علاقه خود را به او ابراز کنید، روزانه چند دقیقه او را در آغوش بگیرید، به آنها کلامی بگویید که دوستشان دارید و برایشان اهمیت قائل هستید و کارهایی از این قبیل… . کمبود احساس، عاطفه و محبت بزرگترین عامل افسردگی در این سنین است.
دومین راهکار:از معلم بخواهید میان فرزند شما و سایر دانش آموزان تبعیض قائل نشود
تبعیضی که گاهی اوقات معلمان میان یک دانش آموز یا چند دانش آموز با سایرین قائل میشوند یکی از مهمترین عوامل ابتلا به افسردگی است زیرا منجر به این میشود که فرد خودش را دایما به مقایسه با دیگران بگذارد تا یک دلیل برای تبعیض ایجاد شده بیابد و در آخر سایرین را برتر از خود بداند که این موضوع سبب تباهی او و ابتلا به افسردگی میشود.
سومین راهکار: تفریحات به جا و متناسب با سن دانش آموزان
متأسفانه بسیاری از والدین فکر میکنند که از همان تفریحاتی که آنها لذت میبرند فرزندانشان هم لذت میبرند در صورتی که چنین نیست تفاوت سنی موجود ابن امکان را میدهد که تفریحات افراد با یکدیگر متفاوت باشد پس باید زمان و مکانی برای فرزندان در نظر گرفت تا به این غریزه موجود در آنها پاسخ داده شود و شادی را به آنها تزریق کند تا کمتر دچار اندوه و ناراحتی شوند که سرانجام به افسردگی مبتلا گردند.
اگر شما شخصی ناامید هستید و یا بدنبال انگیزه ای برای ادامه دادن میگردید میتوانید از مقاله «5 راهکار ایجاد انگیزه برای ادامه دادن» در این زمینه کمک بگیرید
امیدواریم با در نظر گرفتن تمام جوانب موجود هیچ زمان شرایطی برای هیچ دانش آموزی ایجاد نشود که مبتلا به اختلال افسردگی گردد و اگر هم ناخودآگاه و ندانسته فردی دچار شد زود به هنگام و قبل از اتفاقاتی نظیر خودکشی فرد تحت درمان قرار گیرد و بهبودیاش حاصل گردد. هدف مجموعه آموزشی بهارمن رشد، توسعه و بهبود فردی شما عزیزان و سلامت و بهداشت روان جامعه است. با بهارمن به بهار زندگیتان نزدیک شوید. شاد و پیروز باشید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
15 نظر
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
من سال پیش هفتم بودم راحت تونستم درس رو بخونم تمرکز کنم قبول بشم ولی امسال نمراتم پایین شده افسردگی گرفتم هیچ دوستی ندارم علاقه ای به خوندن درس ندارم مشکلاتی بجز درس برام پیش اومده نمی دونم چی کار کنم ): میتونید یه کمکی بهم کنید ممنون
سلام طاها عزیز
همین حالا بهترین کار رو داری انجام میدی…
در سایتهایی مثل بهارمن، کلی دوست هدفمند و با انگیزه میتونی پیدا کنی…
به بخش داستانهای بهارمن یه سری بزن
موفق باشی
ممنونم عالی بود واقعا مفید بود
ممنونم عالی بود
ممنون 🌹مقاله به شدت کاربردی بود.
لطفا راهکارهایی که خود دانش اموز باید انجام بده رو هم در سایت قرار بدید .
دورد بر شما و خداقوت و تشکر بابت مقاله های بروز وکاربردط که به راحتی در اختیار ما قرار میدید … کاش زودتر این مطالب رو میدونستم
اما همینکه باخوندن این مطالب آگاهیمبالا میره عالیه و قطعا میتونم به دیگران تو این زمینه کمک کنم
سلام وقت بخیر. آقای حامدی خیلی افسرده هستم. دیگه نمیکشم و از این وضعیت خستم. حدود یک سال و خورده ای هست دارم با این وضعیت کلنجار میرم و نمیشه. بعضی مواقع بوده انگیزه گرفتم ولی یهو همه وی خراب شده. من الان یازدهمی هستم ، پارسال که دهم بودم کاملا مجازی بود ، امسال هم نصف آنلاین نصف حضوری ، خیلی اتفاق ها افتاد که باعث شد انقدر افسرده بشم.این داره روی درسام تاثیر خیلی بدی میزاره ، میدونم که باید درس بخونم چون نوبت دوم برام مهمه. ولی اونقدر ناراحت و غمگینم که حس میکنم هر لحظه ممکنه دق کنم.خواهش میکنم بهم بگید چیکار کنم . خیلی ممنون.
سلام بهارمن؛
راهکارهای مقابله با افسردگی:
۱. ابراز علاقه والدین به فرزندان
۲. عدم تبعیض معلم میان دانش آموزان
۳. تفریحات متناسب با سن
به شدت با مورد سوم موافقم اما اکثرا والدین اصرار دارن که ما از تفریحات اونا لذت ببریم:/
دوس داشتی میتونم کمکت کنم. منم ی مدت طولانی با افسردگی زندگی کردم قبلا.
اگر یک سری تجربیات دارید در این مورد بگید تا ما هم استفاده کنیم.
سلام دوست عزیزم
بله حتما در آپدیتهای جدید این مقاله اینکار رو انجام خواهیم داد
سلام لطفا به تیم پشتیبانی بهارمن پیام بدین تا باهاتون در ارتباط باشیم و بتونیم به روند بهبودیتون کمک کنیم
ممنون از راهنماییتون ولی اگه ممکنه اقداماتی که خودفردهم باید انجام بده روبه مقاله اضافه کنید چون این اقدامات همش به اولیا مربوط بود
باسلام وتشکر از شما
متاسفانه درحال حاضر تعداد افراد افسرده رو به افزایش است وبه نظر من باید در کنار آموزش های معمول در مدرسه نحوه برخورد با افسردگی وفرد افسرده نیز آموزش داده شود وبه قول دوستمون خانم رنجبری اقداماتی که خود فرد هم بتواند اقداماتی انجام دهد آموزش داده شود
سلام استاد حامدی عزیز خسته نباشید.
این مقاله بشدت مورد نیاز اکثر ماها بود و شما لطف کردید و اینو نوشتید.
ممنونم ازتون❤