چگونه درست قضاوت کنیم؟
چگونه درست قضاوت کنیم؟حتما این ضربالمثل معروف را شنیدهاید که میگویند تا با کفشهای کسی راه نرفتی راه رفتنش را قضاوت نکن. این به چه معناست؟ این ضربالمثل به این معنی است که کفش هر فرد در چگونه راه رفتنش اثر دارد پس نمیتوان راه رفتن کسی را بیتوجه به کفشی که به پا دارد قضاوت کنیم.
قضاوت کردن درباره دیگران کار بسیار تا بسیار اشتباهی است اما باید سعی کرد حتی اگر قرار به قضاوتی هم هست حداقل یک قضاوت درست و اصولی باشد. در این مقاله قرار است چگونگی قضاوت درست و صحیح کردن را بگوییم. پس تا انتهای مقاله چگونه درست قضاوت کنیم با ما همراه شوید.
در این مقاله قرار است به سئوالات زیر پاسخ دهیم؟
- چرا قضاوت میکنیم؟
- چگونه درست قضاوت کنیم؟
- چه کسی برای قضاوت اصلحتر است؟
- چگونه قضاوت دیگران برای ما مهم نباشد؟
چرا قضاوت میکنیم؟
امان از قضاوت تا به جای ما انسانها که هیچ زمان و هیچ کجا تمامی ندارد. واقعا چرا قضاوت میکنیم؟ ما انسانها روزانه، خواسته یا ناخواسته دائما در حال قضاوت دیگران هستیم و بیتوجه به موقعیت و شرایط آنها، آنها را مورد قضاوت خود قرار میدهیم حال جالبست که بیشتر اوقات زمانی که مورد قضاوت دیگران قرار میگیریم بشدت ناراحت میشویم و از قضاوت آنها و مورد قضاوت آنها واقع شدن بسیار اندوهگین میشویم؛ اما باز جالبتر از آن این است که همچنان به قضاوتهای تا به جای خود در رابطه با دیگران ادامه میدهیم و مورد اذیت و آزار آنها میشویم.
گاهی وقتها میتوان قضاوت را یک مکانیسم دفاعی دانست. مکانیسم دفاعی چیست؟ ما مکانیسمهای دفاعی گوناگونی در زندگی داریم که گاه با مواجه شدن با برخی چیزها که از قضا درست و منطقی هستند اما برای ما به گونهای هستند که قابل پذیرش نیستند از انواع و اقسام مکانیسمها استفاده میکنیم. یعنی در واقع ما در برابر چیزهایی که برای ما خوشایند نیستند و قادر به پذیرش آنها نیستیم از مکانیسم دفاعی استفاده میکنیم. نام مکانیسمهای دفاعی را در ابتدا روانشناس بسیار معروف فروید مطرح کرد و پس از آن دخترش آنا فروید آنها را گسترش داد.
مثلا یکی از مکانیسمهای دفاعی؛ مکانیسم دفاعی انکار است. در مکانیسم دفاعی انکار ما بدین گونه عمل میکنیم که مثلا مادرمان به ما گفته است که شب زود بخوابیم تا صبح برای رفتن به مدرسه راحت برخیزیم اما شب از استرس امتحان فردا خواب نرفته و مثلا فیلم گوش کردهایم. صلح زمانی که مادرمان بیدارمان میکند و ما به سختی بیدار میشویم یا اصلا بیدار نمیشویم و وقتی که به ما میگوید که چرا دیشب نخوابیدی؟ ما این موضوع را کاملا انکار کرده و میگوییم که اصلا درست نیست بلکه ما دیشب خوابیدهایم.
قضاوت کردن راجع به دیگران هم نوعی از مکانیسمهای دفاعی است. شاید ما میخواهیم با قضاوتهای تا به جا در رابطه با دیگران کمی خود و اطرافیانمان را نسبت به کارهای اشتباهی که انجام میدهیم توجیح کنیم و به گونهای آنها را متقاعد کنیم که الان همه کس و همه جا اینگونه است و فقط ما متهم به انجام چنین کاری نیستیم.
حالا شاید هم دلایل دیگری داشته باشد مثلا شاید از دوستمان خوشمان نیاید و بخواهیم با قضاوت او را در دیدگاه دیگران بد جلوه دهیم یا مواردی نظیر آن که اصلا پسندیده نیست ولی چه کنیم که ترک عادت موجب مرض است. اگر میتوانستیم که این عادت زشت و نکوهیده را از روزمرهمان حذف کنیم که خیلی خوب بود اما چه کنیم که گاهی ناخودآگاه است.
چگونه درست قضاوت کنیم؟
گاهی اوقات یا بهتر بگوییم در بسیاری از اوقات خواسته یا ناخواسته، خودآگاه یا ناخودآگاه به قضاوت دوستان، اشنایان، اطرافیان یا خانواده خود میپردازیم آن هم قضاوتی که اصلا درست نیست و طبق یک روند اصولی نیست. اصلا گاهی باید به خود گفت مگر خدا هستیم که قضاوت میکنیم و اما به گمانم خداوند هم که بر هر چیزی عالم و بیناست.
اینچنین برندههای خود را مورد قضاوت قرار نمیدهد که ما آنها را مورد قضاوت قرار میدهیم، اما ما باید دست از این عادت اشتباه برداشته و تمام تلاش خود را به کار گیریم که یا این عادت زشت را ترک کنیم و یا اینکه اگر قرار به قضاوت است یک قضاوت درست داشته باشیم. چگونه درست قضاوت کنیم؟
اولین مورد برای یک قضاوت درست این است که خداوند متعال را از یاد نبریم و بدانیم که قطعا و حتما کسی هست که بر تمام اعمال و افکار ما بینا و داناست. که با علم بر این قضیه سعی میکنیم درستتر فکر کنیم، درستتر تصمیم بگیریم و در نهایت درستتر قضاوت کرده و با دیگران به خوبی برخورد کنیم و در نهایت از قضاوت نابهجا و تهمت به سایرین پرهیز کنیم. ” الم یعلم بانالله یری” را هیچگاه فراموش نکنیم.
اما راه دیگری که کمک میکند ما یک قضاوت درست و پسندیده باشیم این است که خودمان را در جایگاه شخص مقابلمان قرار دهیم. آیا راضی هستیم کسی به اشتباه و یا نابهجا ما را مورد قضاوت قرار دهد؟ آیا از قضاوت اشتباه دیگران ناراحت میشویم؟ آیا تحمل قضاوت دیگران را داریم؟ اگر خودمان تحمل درک گفتههایمان را نداریم حق نداریم دیگران را مورد قضاوت قرار دهیم. اگر گفتههایمان حتی خودمان را مورد آزار قرار میدهد پس حق قضاوت نداریم و یا اینکه شاید کمی وجدانمان آگاه شود و یک قضاوت درست داشته باشد.
و اما راه دیگری که پیشنهاد میشود این است که کمی فقط کمی وجدانمان را بیدار کنیم. کمی در زندگی و در هر زمینهای اصلحتر عمل کنیم که هر کجا خواستیم کمی از راه درست و صحیح دور شویم وجدان درونیمان بیدار شود و اجازه چنین کاری را به ما ندهد.
چه کسی برای قضاوت اصلحتر است؟
اما بهتر است قضاوت صحیح را به فردی بسپاریم که از علم آن آگاهی دارد و نسبت به ما بدین امر اصلحتر و شایستهتر است. قضاوت، قاضی و عادل بودن صفات برجسته خداوند متعال است و پس از آن این امر به اولیا و ائمه الهی مرتبط است. همانطور که میدانید حضرت علی(ع) بهترین حاکم و قاضی در دوران خویش بوده است و پس از آن و در حال حاضر میتوان از افرادی که بدین علم آگاهی دارند و با نام قاضی شناخته میشوند کمک گرفت و خودمان از روی ناآگاهی چنین کاری را انجام ندهیم.
چگونه قضاوت دیگران برای ما مهم نباشد؟
متأسفانه در دنیای امروز افراد زیادی خواسته یا ناخواسته به قضاوت دیگران میپردازند؛ خواه درست یا نادرست و افرادی هم مورد قضاوت قرار میگیرند گاهی اوقات بشدت ناراحت و اندوهگین میشوند اما یک مسئلهای که وجود دارد این است که نباید قضاوت دیگران درباره شما برایتان اهمیت داشته باشد. شما خودتان باید برای خودتان ارزش قائل شوید. خودتان باید برای خودتان مهم باشید و اینکه خودتان نسبت به خودتان چه دیدگاهی دارد. قضاوت خودتان راجع به خودتان چیست.
تا زمانی که شما برای خودتان ارزش و احترام قائل شوید و خودتان را برای بهبود و عملکرد بهتر قضاوت کنید آنگاه زندگی بهتری خواهید داشت باید سعی کنید که قضاوت دیگران راجع به شما برایتان هیچ اهمیتی نداشته باشد چرا که شما سعی میکنید بهترین عملکرد را داشته باشید چ برای بهترین خودتان شدن تلاش و کوشش میکنید. پس اگر میخواهید قضاوت دیگران برایتان مهم نباشد؛ خودتان، خودتان را قضاوت کرده و عملکردتان را بهبود بخشید.
چرا قضاوت میکنیم؟ چگونه درست قضاوت کنیم؟ چه کسی برای قضاوت اصلحتر است؟ چگونه قضاوت دیگران برای ما مهم نباشد؟ همه انگیزه و هدف بهارمن زندگی بهتر شماست و زندگی زمانی بهتر و قشنگتر است که از صفات نکوهیده و ناپسند دوری جویید. امیدواریم که در زندگی بهترین خودتان باشید. با بهارمن به بهار زندگیتان نزدیک شوید. شاد و سلامت باشید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
3 نظر
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
👏👌👍🌹✨
سلام وقت بخیر
عالی بود مرسیییییییی😉
یعنی این مقاله رو باید با طلا نوشت آقا….
کاش ما بتونیم خودمون رو جای دیگران قرار بدیم و شرایط دیگران رو قبل از قضاوت کردن درک کنبم …
واگر کسی مارو قضاوت کرد قبل از اینکه واکنش نشون بدیم فک کنیم و ببینیم طرفِ قضاوت کننده کجای زندگی مایت وآیا جایگاهش اینقدر با ارزش هست که ما بخواهیم به قضاوتش توجه کنیم ویا حتی واکنش نشون بدیم … لازم ممنون بخاطر مقاله های ارزشمتدتون