7 راهکار فوری چگونه استرس خود را کنترل کنیم؟
در حالی که استرس و اضطراب از شایع ترین بیماری های روانی هستند؛ چگونه استرس خود را کنترل کنیم؟ و راه درمان استرس فکری چیست؟ چگونه افکار منفی را از خود دور کنیم و به آرامش برسیم؟ در این مقاله به عوارض استرس و فکر زیاد می پردازیم و راه های خانگی کاهش استرس را بیان میکنیم.
در این مطلب به سوالات زیر پاسخ خواهیم داد:
- چگونه استرس خود را کنترل کنیم؟
- آیا استرس همواره مخرب است؟
- عوارض استرس و فکر زیاد چیست؟
- دعا برای رفع استرس و تپش قلب چیست؟
استرس خوب استرس بد
همه استرس را تجربه می کنند. گاهی اوقات می تواند به شما کمک کند تا تمرکز کنید و کار را با دقت و حساسیت بالاتری انجام دهید. اما گاهی استرس مکرر و شدید میشود و میتواند بدن شما را تحت فشار قرار دهد و عملکرد طبیعی آن را مختل کند.
برای مثال عرق کردن بیش از حد کف دست و پا ها، ضربان شدید قلب و… آیا استرس همواره مخرب است؟ خیر. ما می خواهیم با استرس بد که عوارض شدید و مخربی بر سلامت و عملکرد روح و جسم انسان دارد، مقابله کنیم. یافتن راه کاهش استرس برای خوب زیستن و ساختن زندگی بهتر بسیار مهم است.
بهارمن مشاهده فیلم ” مدیریت و درمان استرس ” را نیز به شما پیشنهاد می کند.
عوارض استرس و فکر زیاد
عوارض استرس و فکر زیاد چیست؟ استرس بر کل بدن شما تأثیر می گذارد، چه از نظر روحی و چه از نظر جسمی. برخی از علائم استرس بیش از حد عبارتند از:
- سردرد
- مشکل خواب
- درد فک
- تغییرات در اشتها
- نوسانات خلقی مکرر
- مشکل در تمرکز
- احساس غرق شدن
هنگامی که استرس طولانی مدت را تجربه میکنید، مغز شما در معرض افزایش سطح هورمونی به نام کورتیزول قرار می گیرد. کورتیزول از هورمون هایی موثر در تخفیف و کاهش قدرت سیستم ایمنی میباشد؛ در نتیجه بدن را ضعیف میکند و باعث میشود آسان تر بیمار شوید.
استرس می تواند به تشدید علائم بیماری روانی نیز کمک کند. به عنوان مثال در اسکیزوفرنی، میتواند توهمات و هذیان ها را تشدید کند و در اختلال دوقطبی، میتواند دوره های افسردگی را ایجاد کند.
عوامل استرس زا در نوجوانان
چگونه استرس خود را کنترل کنیم؟ دانستن اینکه چه موقعیت هایی باعث ایجاد استرس و اضطراب می شود اولین گام برای مقابله با این تجربه بسیار رایج است. به خصوص در دوره خاص نوجوانی که همراه با تغییرات بلوغ است این موضوع اهمیت بیشتری پیدا میکند. افراد زمانی بیشتر مستعد استرس هستند که:
- نخوابیدن کافی
- نداشتن شبکه پشتیبان عاطفی
- تجربه سلامت جسمانی ضعیف
- خوب غذا نخوردن
- تجربه یک تغییر اساسی در زندگی مانند نقل مکان، مرگ یکی از عزیزان، شروع یک کار جدید، داشتن فرزند یا ازدواج
علاوه بر این عوامل استرس زا مشترک در همه افراد، بخشی از موارد اختصاصی تر هستند و برخی از افراد را تحت فشار قرار میدهند و هر کس آستانه خود را درباره آن موضوع دارد.
برخی از چیزهایی که ممکن است شما را ناراحت و مضطرب کند، ممکن است یکی از دوستانتان را به هیچ وجه اذیت نکند. برخی از افراد زمانی که ازدحام زیاد و محیط های پر سر و صدا را تجربه می کنند تحت تاثیر قرار می گیرند، در حالی که برخی دیگر به سکوت و اوقات فراغت واکنش نشان می دهند.
درمان استرس فکری
1. فعالیت بدنی
با تمرین ورزشی ساده چگونه استرس خود را کنترل کنیم؟ تقریباً هر شکلی از فعالیت بدنی میتواند به عنوان یک کاهش دهنده استرس عمل کند. حتی اگر ورزشکار نیستید یا به دنبال تناسب اندام نیستید، ورزش همچنان میتواند استرس را کاهش دهد.
فعالیت بدنی میتواند اندورفین و سایر مواد شیمیایی عصبی طبیعی را که حس خوب بودن شما را تقویت میکنند، افزایش دهد. ورزش همچنین میتواند ذهن شما را دوباره بر روی حرکات بدن متمرکز کند، که میتواند خلق و خوی شما را بهبود بخشد و به محو شدن تحریکات روزانه کمک کند.
پیاده روی، آهسته دویدن، باغبانی، نظافت منزل، دوچرخه سواری، شنا، وزنه برداری یا هر چیز دیگری که شما را فعال میکند را در نظر بگیرید.
2. اولویت بندی در کارها
چگونه استرس خود را کنترل کنیم؟ هوشمندانهتر کار کردن به این معنی است که کار خود را اولویتبندی کنید و روی کارهایی تمرکز کنید که تفاوت واقعی ایجاد میکنند. کم اهمیت ترین کارها را باقی بگذارید. بپذیرید که برای همه چیز وقت نخواهید داشت و زمان خود را صرف مهم ترین و سودمند ترین کارها کنید.
بهارمن به شما مطالعه مقاله «6 راه کاهش استرس شب امتحان» را پیشنهاد میکند.
3. برنامه ریزی و مدیریت زمان
در شلوغی کار ها که استرس بالا میرود بهترین راه حل داشتن برنامه ریزی است. چگونه استرس خود را کنترل کنیم؟ با برنامه ریزی می توان مدیریت زمان و افزایش عملکرد را ایجاد کرد. این روند کمک میکند تا شما نگران به سرانجام رسیدن یا نرسیدن کارها نباشید و از پیشرفت کار به خوبی آگاه باشید.
پس چگونه استرس خود را کنترل کنیم؟ و چگونه از زمان درست استفاده کنیم؟ برنامه ریزی جلوی تلنبار شدن کارها و عقب افتادن پروژه هار را میگرد و فشار کاری را در طول همه روزها تقسیم میکند تا دچار خستگی کمتری شوید و بهره وری بالاتری داشته باشید.
بهارمن مطالعه مقاله «برنامه ریزی درسی» را به همه دانشجویان و دانش آموزان عزیز توصیه میکند.
4. مدیتیشن
در هنگام مدیتیشن، توجه خود را متمرکز میکنید و جریان افکار درهم ریخته ای را که ممکن است ذهن شما را شلوغ کرده و باعث استرس شوند، خاموش می کنید. مدیتیشن میتواند حس آرامش، صلح و تعادل را القا کند که میتواند هم به سلامت عاطفی و هم به سلامت کلی شما کمک کند.
چگونه استرس خود را کنترل کنیم؟ مدیتیشن در آرام کردن ذهن شلوغ و پر از فکر شما بسیار مفید است و استرس را کاهش میدهد.
5. حس شوخ طبعی
حس شوخ طبعی و طنز می تواند به شما کمک کند تا احساس بهتری داشته باشید. در طول روز حتما چندین بار لبخند بزنید حتی اگر واقعا شاد نیستید و یک خنده ساختگی را به زور روی چهره خود بیاورید. وقتی میخندید، نه تنها بار ذهنی شما را کم میکند، بلکه باعث تغییرات فیزیکی مثبت در بدن شما میشود.
چگونه استرس خود را کنترل کنیم؟ خنده شعله ور می شود و سپس استرس شما از بین میرود. پس در طول روز به سلیقه خود چند جوک بخوانید، یک فیلم طنز کمدی تماشا کنید یا با دوستان بامزه خود معاشرت کنید.
بهارمن به شما مطالعه مقاله «چگونه شوخ طبع باشیم؟» را توصیه میکند.
6. معاشرت با خانواده و دوستان
چگونه استرس خود را کنترل کنیم؟ با دیگران ارتباط برقرار کنید. وقتی استرس دارید و عصبانی هستید، به طور غریزی دوست خواهید داشت منزوی شوید. اما شما به عنوان یک انسان هوشیار در عوض، با خانواده و دوستان تماس بگیرید و ارتباطات اجتماعی برقرار کنید.
ارتباط اجتماعی یک تسکین دهنده خوب استرس و آرامش بخش است زیرا می تواند برای افکار شما حواس پرتی ایجاد کند، احساسات عاطفی شما را فعال کند و به شما کمک کند تا فراز و نشیب های زندگی را تحمل کنید.
7. دعای رفع استرس
بی شک دعا،ذکر و یاد خدا آرامش بخش قلب انسان است. در زمانی که به هر دلیل دچار اضطراب یا نگرانی و دلشوره میشوید، ذکر و دعای رفع دلشوره، استرس و اضطراب را قرائت کنید. استرس و اضطراب شما برطرف میشود. ازجمله رایج ترین دعاهای آرامش عبارتند از :
ماشاءَ الله لا حَولَ وَ لا قوّهَ اِلّا باللهِ العَلِیَّ العظیم
با نیتی صادقانه و قلبی اگر این ذکر را بگویید تاثیر زیادی در کسب آرامشتان خواهید دید. توصیه شده 14 مرتبه این ذکر را بگویید.
الذّینَ امَنوا و تَطمَئِنُّ قُلوبُهُم بذِکرِ اللهِ اَلا بذِکرِالله تَطمَئِنُ القلوب
کسانی که ایمان آوردهاند و دل هایشان با یاد خدا آرام میگیرد، آگاه باش که با یاد خدا دل ها آرامش مییابد. برای رسیدن به آرامش در حالت نشسته و ایستاده دست خود را روی سینه بگذارید و چندین مرتبه آیه ۲۸ سوره رعد را بخوانید.
سخن پایانی چگونه استرس خود را کنترل کنیم؟
در این مقاله ما به شما هفت راه کاهش استرس را پیشنهاد کردیم. همه شما لایق یک زندگی آرام، سرشار از لذت و رشد هستید. اگر درگیر این چالش هستید که چرا بی دلیل استرس دارم ؟ و چگونه استرس خود را کنترل کنیم؟ میتوانید به راه های خانگی کاهش استرس که در بالا ذکر کردیم مراجعه کنید. آرامش و حال خوب شما آرزوی ماست.
دیدگاهتان را بنویسید