چگونه طرز سخنرانی خوبی داشته باشیم؟
چگونه طرز سخنرانی خوبی داشته باشیم؟ و بتوانیم در جمع با اعتماد به نفس و آرامش صحبت کنیم؟ برای یک سخنرانی جذاب و مؤثر باید بدانید که نکات مهمی وجود دارد که اگر آنها را رعایت کنید یک سخنران حرفهای میشود و میتوانید باقدرت تسلط کلامی پیام تأثیرگذار خود را منتقل کنید. برای تسلط کلامی و سخنرانی حرفهای 5 سبک گفتاری و 3 طرز سخنرانی را به شما امروز آموزش خواهیم داد.
در این مطلب به سؤالات زیر پاسخ خواهیم داد:
- چگونه طرز سخنرانی خوبی داشته باشیم؟
- چه گفتاری برای سخنرانی ما مناسب است؟
- چگونه در جمع سخنرانی کنیم؟
فن بیان و سخنرانی
الف) تمرین و تمرکز: مانند هر مهارت دیگری، فن بیان و سخنرانی نیز نیازمند تمرین و تمرکز است. با انجام تمرینهای مرتب و تماشای سخنرانیهای برجسته، میتوانید بهبود چشمگیری در این مهارتها داشته باشید.
ب) مطالعه و یادگیری: مطالعه دربارهی مفاهیم و تکنیکهای مربوط به فن بیان و سخنرانی میتواند به شما کمک کند تا مهارتهای خود را بهبود بخشید. کتابها، ویدئوها و دورههای آموزشی در این زمینه میتوانند منابع خوبی باشند.
ج) تجربه و مشارکت در فعالیتها: شرکت در جلسات، کارگاهها و سخنرانیها، به شما این امکان را میدهد تا مهارتهای خود را در عمل به کار ببندید و بازخورد از دیگران دریافت کنید.
دسته های فن بیان و شایستگی
فن بیان 9 تا دسته دارد که نام می بریم:
- شناخت افراد
- ساختار کلام
- هوش کلامی
- زبان بدن و تاثیر کلمات
- صدا سازی
- برندینگ شخصی
- باید و نباید ها
- نگرش ها
- ترس از سخنرانی.
هرکدام از این دسته ها برای فن بیان خیلی مهم است یکی از دسته ها را زیر شاخه هایشان را نام می بریم. شناخت افراد به چند دسته تقسیم می شود که برای شما دوستان نام می بریم: 1-عملکرد بدن 2- شرایط ذهنی و تمرکز؛ هورمون های ذهنی و… که در اینجا به شما شناخت افراد را به طور مختصر توضیح خواهیم داد؛
برای اینکه بتوانیم تاثیرگذاری بیشتری بر روی افراد داشته باشیم و کاری کنیم که مخاطب حرف های ما را بهتر در ذهن خود نگه دارد و از حرف های ما خسته نشود باید از زبان بدن و کلمات مناسب استفاده کنیم.
شهامت و شایستگی
1. شهامت:
الف) مواجهه با چالشها: شهامت به فرد قدرت و استقامت میدهد تا با چالشها و موانعی که در راهش قرار میگیرند، مقابله کند. با داشتن شهامت، فرد توانایی راهاندازی بهتر زندگی و دستیابی به اهداف را دارا میشود.
ب) خروج از ناحیه راحتی: شهامت به فرد اجازه میدهد از ناحیه راحتی خود خارج شود و به سمت تحول و رشد شخصی پیش برود. فرد با شهامت، میتواند ریسک برداری کند و از طریق تجربهها و آزمونهای زندگی به بهترین نسخه خود برسد.
2. شایستگی:
الف) ارزشهای قوی: شایستگی شامل ارزشهای قوی مانند اخلاق، صداقت، انضباط و تعهد است. با داشتن شایستگی، فرد به دیگران اعتماد واقعی میدهد و در ارتباطات خود روحیه مثبت و خوبی را ایجاد میکند.
ب) رفتار اصولمند: شایستگی به فرد کمک میکند تا در رفتارهای خود اصولمند باشد. این شامل رعایت حقوق و مسئولیتهای شخصی، احترام به دیگران و بهرهوری مطلوب از منابع است.
نحوه سخنرانی در جمع
انسانها راههای مختلفی برای برقراری ارتباط دارند. هیچ دونفری یکسان صحبت نمیکنند. نحوه سخنرانی در جمع میتواند با خلاقیت همراه باشد؛ اما قبل از پیداکردن مدل سخنرانی خود، باید طرز سخنرانی صحیح را یاد بگیرید و اصول اولیه یک صحبت مؤثر را تمرین کنید و سپس در نحوه سخنرانی به خلاقیتها روی آورید. چگونه طرز سخنرانی خوبی داشته باشیم؟ این سوالی است که در این مقاله به آن پاسخ میدهیم.
بهارمن مطالعه مقاله «تکنیک سخنرانی انگیزشی» را به شما پیشنهاد میکند.
5 نوع مختلف سبک گفتار
برای اینکه بدون استرس و با اعتماد به نفس در جمع صحبت کنید، یک نفس عمیق بکشید و با 5 نوع سبک گفتار مختلف که در طرز سخنرانی شما مؤثر است، آشنا شوید. سخنرانیها را بر اساس تنوع آنها سازماندهی میشوند و با توجه به درجه رسمی بودن، به پنج سبک گفتار تقسیم میشوند. شما با انتخاب سبک گفتار خود باید شروع کنید. با شناخت مخاطب، فضای سخنرانی و موضوع باید تصمیم بگیرید، چه سبکی از گفتار مناسب است؟ سپس با مثال با انواع طرز سخنرانی و رابطه آن با سبک گفتار آشنا میشوید.
بهارمن مطالعه مقاله «آموزش فن بیان و سخنرانی» را به شما پیشنهاد میکند.
گفتار منجمد (گفتار ثابت)
یک سبک و طرز گفتار با استفاده از دستور زبان و واژگان خاص در یک زمینه خاص مشخص میشود، موضوع سخنرانی دربارع چیزی است که گوینده در آن تخصص دارد. زبان در این سبک گفتاری بسیار رسمی و ایستا است و آن را به یکی از عالیترین سبکهای گفتاری تبدیل میکند.
معمولاً در قالبی انجام میشود که گوینده صحبت میکند و مخاطب گوش میدهد بدون اینکه واقعاً فضایی برای پاسخ دادن به او داده شود. عموماً برای مکانهای رسمی مانند سخنرانی رئیس جمهور یک کشور و یا یک کنفرانس بین المللی طراحی و استفاده میشود.
گفتار رسمی
این طرز سخنرانی و گفتار درست مانند روش قبلی، با واژگان رسمی (توافق شده و حتی مستند) و انتخاب کلمات مشخص میشود، با این حال جهانیتر است؛ زیرا لزوماً به تخصص در هیچ زمینهای نیاز ندارد و به سختی آن نیست. زبان در این گفتار محترمانه است و استفاده از کلمات عامیانه در آن ممنوع است.
غالباً گوینده باید قبل از ارائه جملات، متن سخنرانی را نوشته و برای آنچه روی سن خواهد گفت برنامه ریزی کند. گفتار رسمی اگرچه اغلب در نوشتار استفاده میشود، اما در صحبت کردن نیز کاربرد دارد، به ویژه برای گروههای بزرگسال.
همچنین این نوع گفتاری است که باید هنگام برقراری ارتباط با غریبهها و دیگران مانند افراد مسن، بزرگان، متخصصان و شخصیتهای معتبر استفاده شود. برای مثال جلسات کاری، دادگاه، کلاس، مصاحبه، سخنرانی یا ارائه مطالب علمی.
بهارمن مطالعه مقاله «سخنرانی چیست؟» را به شما پیشنهاد میکند.
گفتار مشورتی
سطح سوم گفتار، سبکی است که با واژگان نیمه رسمی مشخص میشود، اغلب برنامهریزینشده و متکی به پاسخهای شنونده و مشارکت کلی است. گفتار مشورتی در هر نوع ارتباط دوطرفه، گفت و گو، چه بین دو نفر یا بیشتر که در آن صمیمیت یا هیچ گونه آشنایی وجود نداشته باشد، کاربرد دارد. برای مثال بحثهای گروهی، ارتباط معلم و دانش آموز، کارشناس و شاگرد، ارتباط بین همکاران کار یا حتی بین کارفرما و کارمند و صحبت با یک غریبه.
بهارمن مطالعه مقاله «انتخاب موضوع سخنرانی» را به شما پیشنهاد میکند.
گفتار غیررسمی
همانطور که از نامش مشخص است، این طرز سخنرانی با واژگانی انعطافپذیر و غیررسمی که ممکن است شامل زبان عامیانه باشد، مشخص میشود. معمولاً برنامهریزی نشده، کاملاً آرام و متکی به جریان رفت و برگشتی بین افراد درگیر است، بدون نظم خاصی. این نوع گفتار بین افراد دارای حس آشنایی و رابطه نسبتاً نزدیک، چه در گروه و چه در گفتگو دونفره استفاده میشود. مثالها: چت با دوستان و خانواده، تماسهای تلفنی معمولی یا پیامهای متنی.
بهارمن مطالعه مقاله «احوال پرسی در سخنرانی» را به شما پیشنهاد میکند.
گفتار صمیمی
این طرز سخنرانی برای افرادی است که ارتباط بسیار نزدیکی دارند. این گاه به گاه و آرام است و فراتر از کلمات است، زیرا شامل ارتباطات غیرکلامی و حتی کدهای زبان شخصی، مانند اصطلاحات دوست داشتنی و عباراتی است که علاوه بر زبان عامیانه، فقط برای شرکت کنندگان قابل درک است. این شکل گفت و گو بین افرادی که پیوند صمیمی دارند استفاده میشود. برای مثال چت بین بهترین دوستان، بین همسران، خواهر و برادر و سایر اعضای خانواده، چه در پیامها، تماسهای تلفنی یا حضوری.
بهارمن برای داشتن یک سخنرانی عالی به شما پیشنهاد میکند مقاله «چگونه سخنرانی را به پایان برسانیم؟» را حتما بخوانید.
مثالهایی برای طرز سخنرانی
همانطور که بیش از یک نوع سبک گفتار وجود دارد، بیش از یک نوع طرز سخنرانی نیز وجود دارد. شما با ترکیب سبکهای مختلف گفتار و طرز سخنرانی میتوانید سخنرانی و ارائه خود را طراحی کنید:
1. طرز سخنرانی محتوایی
طرز سخنرانی غنی از محتوا باهدف اطلاع رسانی به عموم مردم است. یک سخنران در این طرز سخنرانی واقعی و بسیار عینی باید صحبت کند و بر ارائه تمام اطلاعات مورد نیاز مخاطب یا گیرنده پیام متمرکز باشد. مردی که در دانشگاه سخنرانی میکند میتواند نمونهای از این باشد، یا حتی وکیلی که از یک پرونده در دادگاه دفاع میکند.
بهارمن مطالعه مقاله «قرص کاهش استرس سخنرانی» را به شما پیشنهاد میکند.
2. طرز سخنرانی خندهدار یا طنز
در طرز سخنرانی خندهدار، باید از سبک گفتار غیررسمی استفاده کرد. سخنرانان از طنز به عنوان ابزاری برای کمک به ارائه پیام خود استفاده می کنند. حتی هنگام ارائه حقایق، آنها برای سبک کردن مفاهیم تخصصی و مستند و از بین بردن تنش جوک یا لطیف میگویند. استندآپ کمدینها نمونه بسیار خوبی از این نوع طرز سخنرانی را به کار میبرند.
بهارمن مطالعه مقاله «اذکار شروع سخنرانی» را به شما پیشنهاد میکند.
3. طرز سخنرانی روایت محور
این نوع گوینده معمولاً برای ارائه پیام خود از قالب داستان و روایت کمک میگیرند. واقعی بودن یا نبودن داستان چندان مهم نیست و شما در حال بیان یک قصه قدیم یا پندآموز هستید. بیشتر سخنرانان TED یا سخنرانان انگیزشی نمونههای بسیار خوبی از طرز سخنرانی قصه محور هستند.
معمولاً طرز سخنرانی میتواند ثابت نباشد. یک نفر بسته به سبک گفتاری که استفاده میکند و عواملی که بر انتخاب سبک گفتار تأثیر میگذارد، میتواند انواع مختلفی از طرز سخنرانی را داشته باشد. قبل از انتخاب سبک گفتار، اطمینان حاصل کنید که همه عوامل را به یک اندازه ارزیابی کردهاید.
بهارمن مطالعه مقاله «اصول سخنرانی و فن بیان به روش TED» را به شما پیشنهاد میکند.
حرف پایانی
در این مقاله به بررسی چگونگی داشتن یک سخنرانی خوب با تأکید بر شهامت و شایستگی، 5 نوع مختلف سبک گفتار، طرز سخنرانی محتوایی، طرز سخنرانی خندهدار یا طنز، و طرز سخنرانی روایت محور پرداختیم. این انواع سخنرانی، هر یک به روش خود، توانایی انتقال پیامهای مهم و موثر را دارند.
بنابراین، با توجه به محتوای سخنرانی و هدف مورد نظر، انتخاب مناسبی از این انواع میتواند به بهبود کیفیت و تأثیربخشی سخنرانی کمک کند. از این رو، در نهایت، مهم است که سخنران با توجه به شخصیت و موضوع خود، روشی کارآمد و مناسب برای ارتقاء ارتباط با مخاطبان خود انتخاب کند.🌻
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
عالی مثل همیشه
سپاس از استاد حامدی عزیز