3 راه رهایی از سرزنش خود به خاطر اشتباهات گذشته
خیلی از ما به دنبال راه رهایی از سرزنش خود به خاطر اشتباهات گذشته هستیم. خاطره از گذشته ما را آزار میدهد و مدام خود را سرزنش میکنیم. پذیرش خود و معنا بخشی به سختیها و خطاهایی که پشت سر گذاشتیم میتواند التیام بخش باشد. در مقاله سرزنش خود به خاطر گذشته راه رهایی از این حس گناه و عذاب وجدان را خواهیم آموخت.
در این مطلب به سؤالات زیر پاسخ خواهیم داد:
- چگونه از سرزنش خود به خاطر اشتباهات گذشته دوری کنیم؟
- چگونه خودمان را ببخشیم؟
- چگونه احساس گناه نداشته باشیم؟
- چگونه برای جبران برنامه ریزی کنیم؟
پذیرش خود
پذیرش خود به معنای قبول و درک آگاهانه و بدون انکار یا انتقاد از خود است. این شامل پذیرش تمام جنبههای خود، از جمله خصوصیات، قابلیتها، نقاط ضعف و نقاط قوت است. در واقع، پذیرش خود به معنای قبول اینکه همه ما انسانهای ناقصی هستیم و دارای اشتباهات، ضعفها و نقاط قوتی هستیم.
پذیرش خود مهم است زیرا باعث میشود با واقعیتهای خود در صمیمیت باشیم و با خودمان به طور عمیقی در ارتباط باشیم. این به ما کمک میکند تا با خودمان در مسیر رشد و توسعه شخصی قرار بگیریم و بتوانیم با چالشها و مشکلات زندگی بهتر مقابله کنیم. همچنین، پذیرش خود به ما اجازه میدهد تا از خودمان مراقبت کنیم و به خودمان مهربانی و احترام بگذاریم.
از طریق تمرینهای روانشناختی مانند مدیتیشن، مثبتنگری و تمرینات رواندرمانی، میتوان پذیرش خود را تقویت کرد. همچنین، پشتیبانی از افراد مهم در زندگی، مشاوره روانشناختی و استفاده از منابع آموزشی میتواند در افزایش سطح پذیرش خود کمک کند.
پذیرش خود
اجتناب به معنای فرار و دوری از تجربیات، احساسات یا نگرانیها است. این شامل تمام روشها و رفتارهایی است که برای جلوگیری یا اجتناب از مواجهه با واقعیتهای ناخوشایند یا ناراحت کننده به کار میروند.
اجتناب ممکن است به صورت فکری با ایجاد تفکرات منفی و تمرکز بر احساسات منفی صورت گیرد. به علاوه، اجتناب میتواند از طریق عملهای مشکوک، انکار، انتقادات شدید به خود و دیگران و یا تحت فشار قرار دادن خود به شکلی نامناسب بروز یابد.
اجتناب ممکن است در کوتاه مدت به نظر بیاید که به ما راحتی و آسایش میدهد، اما در طولانی مدت میتواند به مشکلات روانی و اجتماعی منجر شود. عدم مواجهه با چالشها و مشکلات میتواند رشد و توسعه شخصی را مختل کند و از ایجاد تغییرات مثبت در زندگی مانع شود.
استفاده از استراتژیهای مبتنی بر پذیرش میتواند به جایگزینی اجتناب با پذیرش متمرکز بر تجربیات و احساسات ذهنی و اجتماعی کمک کند. این شامل توسعه مهارتهای مدیریت استرس، مشاوره روانشناختی و استفاده از تکنیکهای ذهنی مثل مدیتیشن و آگاهی معنوی است.
برای مشاهده دوره های رایگان استاد امیر حسین حامدی کلیک کنید.
نمیتونم خودمو ببخشم
همه ما اشتباه میکنیم، برخی افراد بیشتر از دیگران. برخی از اشتباهات گافهای واقعی هستند و برخی دیگر اشتباهاتی هستند که اهمیت زیادی ندارند. با این حال، نحوه برخورد ما با اشتباهات از فردی به فرد دیگر متفاوت است. برخی راحتتر مسئله را حل میکنند و برخی دیگر گرفتار احساس گناه میشوند و شروع به تنبیه خود میکنند. اگر ندانیم چگونه آن را کنترل کنیم، میتواند دلیلی شود که ما از انجام بسیاری از کارها دست برداریم.
چگونه از سرزنش خود به خاطر اشتباهات گذشته دوری کنیم؟ وقتی اشتباه میکنیم، یکی از اولین واکنشهای ما میتواند سرزنش خودمان باشد. این کاملاً طبیعی است. اما این یک چیز است که به دنبال مسئولیت باشیم و از اشتباهات درس بگیریم و یا افسوس بخوریم و سالها از زندگی خود را صرف تنبیه کردن خود کنیم.
بهارمن مطالعه مقاله «چگونه رابطه عاطفی خوبی داشته باشیم؟» را به شما پیشنهاد میکند.
3 راه برای رهایی از سرزنش خود
در این قسمت سه راهکار برای رهایی از سرزنش خود به خاطر اشتباهات گذشته پیشنهاد خواهیم داد. مهم است که به آنها خوب فکر کنید و راهها را تا آخر ادامه دهید. با طی کردن راه های رهایی از سرزنش خود به خاطر اشتباهات گذشته، به آرامش برسید و از زندگی لذت ببرید و رشد کنید.
1. چگونه احساس گناه نداشته باشیم؟
احساس گناه اصولاً سالم است. تجربه آن زمانی که به کسی صدمه زدهاید یا زمانی که اشتباه کردهاید، نشانه خوبی است. یعنی وجدان و درون شما از کار خطایی که کردید ناراحت است و شما را از تکرار کار اشتباه در آینده باز میدارد.
ناگزیر، گاهی اوقات ما اشتباه میکنیم و در نهایت به دیگران صدمه میزنیم. در این موارد، احساس گناه به ما هشدار میدهد که نیاز به تعمیر و اصلاح رفتار داریم. با این حال، گاهی اوقات سرزنش خود از حد معقول فراتر میرود و در آن زمان است که احساس گناه بیمارگونه ظاهر میشود.
چگونه از سرزنش خود به خاطر اشتباهات گذشته دوری کنیم؟ ما میتوانیم مسئول اتفاق منفیای باشیم که برایمان اتفاق افتاده است، اما این بدان معنا نیست که باید برای همیشه احساس گناه کنیم. احساس گناه احتمالاً در طول زمان ادامه خواهد داشت، اما وقتی کاری نمیتوانیم انجام دهیم و این احساس طولانی مدت باعث انفعال و ناامیدی انسان میشود.
رهایی از حس گناه…
چیزی که به شما کمک زیادی میکند تا احساس گناه را به حداقل برسانید این است که آن را به عنوان یک فرصت یادگیری ببینید. چگونه از سرزنش خود به خاطر اشتباهات گذشته دوری کنیم؟ در این موارد از خود بپرسید چه اتفاقی افتاده و چه کاری میتوانم انجام دهم تا دوباره اشتباه نکنم؟
ما باید احساس گناه را به عنوان یک عامل یادگیری در نظر بگیریم، نه هرگز به عنوان محکومیت ابدی. برای مدتی طبیعی است که احساس بدی داشته باشیم، اما این چیزی نیست که در طول زندگی ما ادامه داشته باشد.
دفعه بعد که در مورد چیزی احساس گناه کردید، به این فکر کنید که چگونه میتوانید آن را برطرف کنید. به این ترتیب، مغز شما بیشتر بر روی یک راه حل تمرکز میکند تا شکست. برخی از خطاها را میتوان با بخشش حل کرد. دیگران از شما میخواهند که جبران کنید.
2. اگر به گذشته بر میگشتیم…
یکی از مکانیسمهایی که احساس گناه را تداوم میبخشد این است که فکر کنیم اگر میتوانستیم به گذشته برگردیم، طور دیگری عمل میکردیم. با این حال، باید بدانید که تصمیمی را که در آن لحظه فکر میکردید مناسبتر بود، با شناختی که داشتید و شرایطی که شما را احاطه کرده بود، گرفتید.
چگونه از سرزنش خود به خاطر اشتباهات گذشته دوری کنیم؟ هر کس نقصهای خود را دارد. این بدان معنی است که هر کسی نمیتواند در زندگی خود کاری انجام دهد. در بعضی چیزها شما خوب هستید و بعضی دیگر فقط در صورتی که تمرین یا دانش زیادی داشته باشید. “شما نمیتوانید به عقب برگردید و شروع را تغییر دهید، اما میتوانید از جایی که هستید شروع کنید و پایان را تغییر دهید.”
در این صورت دیگر به آنچه میتوانستم انجام دهم فکر نمیکنم و به این فکر میکنم که چه کاری میتوانم انجام دهم تا دوباره این اشتباه را تکرار نکنم. این به شما کمک میکند تا از سرزنش کردن خودم برای اتفاقی که افتاده است دست بردارم و شروع به فکرکردن به اشتباه به عنوان یک عامل یادگیری کنم. برای انجام این کار، میتوانید سؤالات زیر را از خود بپرسید:
- چه چیزی میتوانم از این رویداد یاد بگیرم؟
- برای اینکه دفعه بعد آماده باشم چه کار کنم؟
نمیتوانیم پیشبینی کنیم که بار اول اتفاقی برایمان میافتد، اما این اشتباهات میتوانند ما را برای دفعه بعد آماده کنند تا آن کار را دوباره تکرار نکنیم. جمله معروفی هست که میگوید: وقتی میبخشید، به هیچ وجه گذشته را تغییر نمیدهید، اما مطمئناً آینده را تغییر میدهید.
3. چگونه برنامه ریزی کنیم؟
خیلی وقتها وقتی احساس گناه میکنیم به خاطر اتفاقی است که در اطرافمان میافتد. به عنوان مثال، انجام ندادن کاری که پس از خوابیدن روی آن سخت کار کردهاید. در این مورد، تقصیر مستقیماً به دلیل به خواب رفتن نیست، بلکه شما به دلیل آن اشتباه نتوانستید به آنچه میخواهید برسید. اگرچه به خواب رفتن بد نیست، اما انجام ندادن آنچه میخواستید روی روحیه شما تأثیر میگذارد.
چگونه از سرزنش خود به خاطر اشتباهات گذشته دوری کنیم؟ اما به جای سرزنش خودمان، باید در نظر بگیریم که آیا تحقق آن هدف به هر طریقی بر سلامت روحی یا جسمی ما تأثیر میگذارد. غالباً ما اهداف خیلی بالایی را تعیین میکنیم و عدم دستیابی به آنها میتواند باعث اضطراب یا افسردگی ما شود. در این صورت تقصیر شما نیست.
اگر بررسی کنید که آیا دلایل اشتباه شما به ارزش بیش از حد کاری که قرار است انجام دهید مربوط میشود، کمک خواهد کرد. در این صورت، به جای فدا کردن زمان استراحت، باید برای ساده کردن آن برنامه ریزی کنید. بهارمن مطالعه مقاله «رفع خجالت و 4 راه درمان آن» را به شما پیشنهاد میکند.
انعطاف در برنامه ریزی
یکی از چیزهایی که باعث میشود احساس گناه کنیم که بیشتر به محیط اطراف مربوط میشود تا خودمان، ورزش نکردن در روزی است که باید ورزش می کردیم. من متوجه شدهام که احساس گناه میکنیم؛ زیرا فکر میکنم اگر روزی از آن بگذرم هرگز به هدفم نخواهم رسید.
اما طبق چندین منبع، حذف یک روز تمرین، در واقع سالم است. ما باید به بدن خود گوش دهیم و بفهمیم که وقتی نمیخواهد کاری را انجام دهد دلیلی دارد چیزی که کمک میکند تا بفهمیم در اشتباهاتی که در اطراف رخ میدهد گناهی نداریم این است که از خودمان بپرسیم:
آیا ما کاملاً مقصر اتفاقی هستیم که رخ داده است؟ سپس هر کاری میتوانیم انجام دهیم مینویسیم تا دوباره مرتکب نشویم. برای رفع آن وضعیت چه کاری میتوانیم انجام دهیم؟ در این مورد، بدون اینکه خودمان را خسته کنیم، تکالیف را دوباره ترتیب میدهیم تا به اهدافم برسیم. عواقب انجام آن اشتباه چیست؟ به طور معمول، آنها بهاندازهای که ذهن ما فکر میکند بزرگ نیستند و تنها با تجزیه و تحلیل آنها به آن پی میبریم.
معمولاً در مورد چیزهایی که حتی ارزشش را ندارند احساس گناه میکنیم و دیدن همه چیزهایی که تاکنون به دست آوردهایم به ما نشان میدهد که بهتر از آن چیزی هستیم که فکر میکنیم. مثلاً اگر روزی از ورزش اجتناب کنیم، تمام پیشرفتم را از دست نمیدهیم.
احساس گناه یا احساس مسئولیت
بین احساس مسئولیت و احساس گناه تفاوت زیادی وجود دارد. وقتی مسئولیت کاری که انجام دادهایم و آثار این اعمال را به عهده میگیریم، میتوانیم بدون اینکه خودمان را بهعنوان یک شخص کم ارزش کنیم، اشتباه را بپذیریم. این بسیار متفاوت است که فکر کنیم گناهکار هستیم اگر فکر کنیم مسئول یک عمل منفی هستیم. آنها فقط یک علامت هشدار هستند که ما باید چیزی را تغییر دهیم.
اشتباه کردی؟ راحت باش تو عادی هستی همه ممکن است در این شرایط قرار گیرند و احساس گناه برای یک لحظه خوب است. اما ما نباید خود را به خاطر آنها مجازات کنیم. به جای اینکه آنها را دلیلی برای غمگین بودن بدانید، به آنها به عنوان فرصتی برای پیشرفت نگاه کنید.
اشتباهات راهی عالی برای یادگیری هستند. اگر نمیدانستیم که در حال شکست هستیم، هرگز به عنوان یک انسان رشد نمیکردیم. کمال وجود ندارد و نادیده گرفتن اینکه ما کامل نیستیم بدتر از مسئولیت اشتباهاتمان است. با تمرین های رهایی از سرزنش خود به خاطر اشتباهات گذشته، به آرامش برسید و از شکست های خود در زندگی راهی برای رشد و پیشرفت خود بسازید.
سخن پایانی سرزنش خود به خاطر اشتباهات گذشته
در این مقاله به اشتباهات به عنوان راهی برای یادگیری نگاه کردیم و برای پذیرش خود و رهایی از سرزنش خود به خاطر گذشته راهکارهای عملی را دادیم. خطاهای خود را بپذیرید و از گذشته درس بگیرید و آینده را بسازید. همچنین بهارمن مطالعه مقاله «چگونه احساس گناه نکنیم؟» را به شما پیشنهاد میکند. شاد و موفق باشید.
3 نظر
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام
عالی بود این مقاله در رابطه با پذیرش خود و اشتباهات.
عالی و سودمند بود
سپاس.خیلی عالی