(فیلم) خودشناسی چیست و چگونه خودمان را بشناسیم؟ (با 9 گام سریع)
انسانهای موفق و بزرگ به این سوال در زندگی خود پاسخ داده اند: خودشناسی چیست و چگونه خودمان را بشناسیم؟ خودشناسی به آگاهی از احساسات، ویژگی ها، انگیزه ها و توانایی های خود اشاره دارد و میتواند ما را در رسیدن به آرامش راهنمایی کند.
این نکته مهم را باید بدانید که خودشناسی یک نوع اطلاعات ثابت برای به دست آوردن نیست، بلکه مانند شما پویا و دائما در حال تغییر است. همانطور که در طول زندگی خود یاد می گیرید و رشد میکنید، توانایی شما در شناخت خود و آگاهی از اینکه چه کسی هستید دائما تغییر میکند.
در این مطلب به سوالات زیر میپردازیم:
- خود شناسی واقعی یعنی چه ؟
- خودشناسی چیست و چگونه خودمان را بشناسیم؟
- هدف از خودشناسی چیست؟
- تست های خودشناسی روانشناسی چیست؟
هدف از خودشناسی
بدون شک مهمترین و نهاییترین هدف خودشناسی رسیدن به آرامش و موفقیت در زندگی است. اما علاوه بر این، شناخت خود، هدفها و مزیتهای دیگری را دارند که مسیر زندگی را برای افراد هموارتر میکند. بعضی از این مزیتها عبارتها از :
1.تصمیمگیری بهتر
تصمیمگیری برای بعضی از افراد یک مشکل بسیار بزرگ است. آنها اغلب تلاش میکنند از آن فرار کنند یا آن را به عهده دیگران بگذارند. افرادی که شناخت نسبتاً خوبی از خود دارند قادر هستند مسیری که روبهرویشان قرار دارد را تجزیه و تحلیل کنند و سپس با توجه به اهدافی که قبلاً مشخص کردهاند آنچه را مناسبتر میبینند برگزینند.
خودشناسی به ما کمک میکند تا در تصمیمگیریها قاطعتر عمل کنیم و مسیر درست را انتخاب کنیم. با اینحال اگر انتخاب و تصمیمگیری برایتان چالشبرانگیز است، پیشنهاد میکنیم کتاب هنر شفاف اندیشیدن را مطالعه کنید.
2.هدایت زندگی
ما ممکن است به کسانی که دوستشان داریم سرزنش کنیم و بین خود فاصله ایجاد کنیم. ممکن است به عادات سمی (و افراد) بچسبیم. ممکن است از انجام پروژههای هیجان انگیز، ترس از شکست یا تحقیر اجتناب کنیم.
کشف و درک احساسات مدفون به ما کمک میکند تا به صندلی راننده برگردیم و زندگی خود را هدایت کنیم. اجازه ندهید احساسات حل نشده ناخواسته اعمال شما را دیکته کنند.
3.جلوگیری از هدر رفتن وقت و انرژی
آیا تا به حال پیش آمده که زمان و انرژی زیادی را صرف به نتیجه رساندن کاری بکنید و در نهایت در آن شکست بخورید؟ شناخت خود این امکان را فراهم میکند که زمان و انرژی خود را برای کارهایی بگذارید که مستعد و علاقمند به آنها هستید. بسیاری از افراد حتی ممکن است سالهای زیادی از عمر خود را برای کاری که در نهایت بینتیجه است هدر بدهند و هنگامی متوجه این موضوع شوند که دیر شده است.
4.ساختن زندگی
شناخت خودمان نیز به ما کمک میکند تا زندگی معنادارتر و رضایت بخشی داشته باشیم. زیرا وقتی آرزوهای واقعی و ارزشهای اصلی خود را درک کنید و برای پردازش احساسات خود وقت بگذارید، میتوانید اقداماتی انجام دهید که یک زندگی واقعی را میسازد. با حودشناسی به زندگی هدفمند و سرشار از موفقیت میرسیم.
چگونه خودمان را بشناسیم؟
پس چگونه میتوانیم بدانیم که خودشناسی چیست و چگونه خودمان را بشناسیم؟ چه کسی هستیم و در زندگی چه کاری باید انجام دهیم؟ در اینجا 9 گام و قدمی است که باید برای شناخت واقعی خود برداریم:
1. جستجو نقاط قوت و ضعف
با نگاهی به 5 نقطه قوت خود، از خود بپرسید: آیا این من واقعی هستم؟ آیا از استفاده از این مهارت لذت میبرم؟ آیا آن را انرژی زا و هیجان انگیز میدانم؟ هنگامی که به نقاط قوت خود فکر کردید، سعی کنید هر روز در طول یک هفته از یکی از آنها به روشی جدید استفاده کنید.
پس اوالین مرحله چالش خودشناسی چیست و چگونه خودمان را بشناسیم؟ این است که یک «معرفی مثبت» از خودتان بنویسید که در آن داستانی ملموس از نقاط قوت خود را نشان میدهد. همین کار را برای نقاط ضعف خود نیز انجام دهید.
در مورد موقعیتی که در آن این نقاط قوت به شما کمک کرده است و نقاط ضعفی که از آن اطلاع دارید، به یک دوست مورد اعتماد یا نزدیکان بگویید. از آنها بخواهید که بازخورد خود را برای ترویج شکل ملموس تری از خودشناسی مانند مهارت ها و توانایی ها ارائه دهند.
-سه پله برای کار کردن روی خود
- روتین و عادت
- سبک زندگی
- هویت
ما برای این که به هویت برسیم و هویت خودمون رو بهتر کنیم اول از همه باید روتین ها و عادت های خودمون شروع کنیم.
حالا چه چیزی روتین و عادت هستش؟ چیزی که روزانه تکرار میشه. بعد از اون میشه سبک زندگی و وقتی که ما یک سبک زندگی خوب رو انتخاب کنیم اون میشه بخشی از هویت ما و برای شروع اینها نیاز هست که ما خودمون رو بشناسیم.
2. برنامه ریزی
مهمترین رویدادهای زندگی و نقاط عطف خود را شناسایی کنید. به این فکر کنید که در حال حاضر مهمترین اهداف زندگی شما چیست. فعالیت ها یا اقدامات اصلی که برای دستیابی به آنها باید انجام دهید چیست؟ مسیر دستیابی به اهداف خود را برنامه ریزی کنید و در عین حال جایگزین ها و چالش های بالقوه را نیز در نظر بگیرید. این کار بخش مهمی از خودشناسی چیست و چگونه خودمان را بشناسیم؟ را روشن میکند.
3. ارزش های زندگی
برای پاسخ به خودشناسی چیست و چگونه خودمان را بشناسیم؟ ابتدا از خود بپرسید علایق، ارزشها و باورهای من چه چیزهایی هستند؟ شخصیت افراد و رفتارهای آنها بر پایه ارزش و باورهایشان شکل میگیرد. با شناخت ارزشها و باورها میتوانیم منشاء رفتارهای نادرست یا جهتگیریهای غلط را بشناسیم و برای اصلاح آنها تلاش کنیم.
همچنین شناخت ارزشها و باورها به ما کمک میکند تا بتوانیم سختیهای موجود در راه رسیدن به خواستههای خود را تحمل کنیم و با قدرت و انگیزه بیشتری به سوی اهدافمان حرکت کنیم. مطالعه نکات کتاب طرز فکر در این مرحله به شما کمک میکند تا درستی یا غلطی دیدگاهتان نسبت به مسائل زندگی را بررسی کنید.
در پایان شب، روزی که گذشت را مرور کنید. بررسی کنید چه چیزهایی باعث شادی شما شدند و چه چیزهایی شما را رنجاندند. سعی کنید علاقمندیهای خود را بشناسید و در هفته چند ساعت را برای انجام این کارها اختصاص دهید.
بهارمن به شما خواندن مقاله « 4 تاثیر مهم طرز فکر » را پیشنهاد میکند.
4. ویژگیهای شخصیتی
اگر فردی با تیپ شخصیتی خود آشنا باشد و ویژگیهای آن را بشناسد، به راحتی میتواند رفتارهای خود را کنترل کند. میداند تمایل دارد در چه مکانهایی حاضر شود و با چه تیپ آدمهایی معاشرت داشته باشد و در نهایت میتواند با شناخت بیشتر با آرامش به سمت اهداف خود گام بردارد.
برای شناخت ویژگیهای شخصیتی علاوه بر توجه به علاقمندیها و کنش و واکنشها در برخورد با دیگران، آزمونهای روانشناسی مانند MBTI، کتل و.. کمک بزرگی به افراد میکنند. پس بخشی از راه خودشناسی چیست و چگونه خودمان را بشناسیم؟ را میتوان با تست های خودشناسی پیمود.
5. مهم ترین هدف من در زندگی چیست؟
در زندگی هر فرد چند هدف فرعی و کوچک و یک هدف اصلی و بزرگ وجود دارد. مهم این است که این هدفها را بشناسیم و آنها را ارزشگذاری کنیم. هدفی که انتخاب میکنید باید با استعدادها و تواناییهای شما هم جهت باشد، در غیر این صورت با شکستهای متعدد عزت نفس شما خدشهدار میشود و انگیزه شما برای زندگی کاهش مییابد.
6. علاقه و استعداد
مرحله ششم خودشناسی چیست و چگونه خودمان را بشناسیم؟ پیروی از علاقه و استعداد شماست. پیروی از هر نوع اشتیاق حقیقی چیز خوبی است زیرا بخشی از زندگی را نشان میدهد که باید بیشتر به آن توجه کنید. پس تمرکز بیشتری روی اشتیاق و علاقه های واقعی خود داشته باشید. اشتیاق باعث تلاش و تلاش مستمر نتیجه خوب حاصل میکند که باعث کشف عمیق تری از خود واقعی شما میشود.
اگر هنوز نتوانسته اید استعداد خود را پیدا کنید، بهارمن مشاهده فیلم “استعداد چیست؟(15 راهکار ساده کشف استعداد درونی)” را نیز به شما پیشنهاد می دهد.
7. بازخورد
اگر خودتان را نمیشناسید، شنیدن آنچه دیگران درباره شما میگویند یک تمرین مفید است. برای پاسخ خودشناسی چیست و چگونه خودمان را بشناسیم؟ از آنها دو سوال ساده بپرسید: “به نظر شما چه نقاط قوتی را باید توسعه دهم؟” و ” به نظر شما باید روی چه نقاط ضعفی کار کنم؟ البته، نظر آنها کامل نخواهد بود، اما بازخورد آنها احتمالاً نشان دهنده چند زمینه است که حداقل باید دوباره به آنها نگاه کنید.
این مرحله به ویژه برای کسانی که در یافتن خود گیر کردهاند بسیار مهم است. گاهی اوقات نزدیک ترین افراد به ما میتوانند چیزی را ببینند که ما ممکن است نتوانیم در خودمان ببینیم.
8. خود ارزیابی فردی
جنبه بزرگی از کشف خود را می توان در روابط شما یافت. وقتی متوجه می شوید که تا زمانی که خودتان را نشناسید هرگز شخص دیگری را واقعا نمیشناسید، اهمیت شناخت خود آشکارتر میشود. این حقیقت به ویژه برای رهبران کسب و کار صادق است، زیرا اگر افراد تیم خود را نشناسید، به عنوان یک رهبر گم خواهید شد.
اما این قانون برای هر رابطه ای در زندگی شما نیز صدق میکند. تقریباً به همان اندازه که شما نیاز دارید خودتان را بشناسید، دیگران نیز باید بدانند که شما کی هستید.
9. شفقت و مهربانی با خود
هرچه بیشتر در مورد خودتان بیاموزید، بیشتر وسوسه میشوید که خودتان را انتقادی قضاوت کنید یا درگیر تغییر نقاط ضعف درک شده خود شوید. به یاد داشته باشید که دقیقاً همان کسی باشید که در حال حاضر هستید ارزش دارد. میل خود برای خودسازی را با شفقت به خود و پذیرش خود متعادل کنید.
پس از پاسخ خودشناسی چیست و چگونه خودمان را بشناسیم؟ باید برای قدردانی از سختی رسیدن به اینجایی که هستید و جشن گرفتن دستاوردهای بزرگ و کوچک خود وقت بگذارید.
خود شناسی واقعی یعنی چه ؟
وقتی مراحل قبل را طی کرده باشید به خود شناسی واقعی خواهید رسید. و پاسخ سوال خودشناسی چیست و چگونه خودمان را بشناسیم؟ را خواهید یافت. حالا شما میتوانید از افکارتان برای مبارزه با بزرگترین ترسهایتان استفاده کنید، زیرا وقتی بفهمید چه کسی هستید، سرانجام هدفتان از ترسهایتان بزرگتر میشود.
تمرکز بر نقاط قوت خود، کشش لازم را برای ایجاد تفاوت بزرگتر و بهتر در جهان به شما میدهد. وقتی خودتان را بشناسید، آرامش بیشتری پیدا خواهید کرد و سریعتر از همیشه به موفقیت خواهید رسید. حالا برو دست به کار شو و خود واقعی خود را پیدا کن، از همین امروز.
سخن آخر
خودشناسی به شما آرامش و انرژی تحرک میدهد. شما وقتی از موقعیت و مختصات شخصیتی فعلی خود اطلاع درستی داشته باشید و اصلاحا به سوال خودشناسی چیست و چگونه خودمان را بشناسیم؟ پاسخ دهید؛ میتوانید هدف خود را مشخص کنید و مسیر رشد و پیشرفت را طی کرده و به سوی هدفهای خود حرکت کنید. زیرا همواره انسان در عالم در جست و جوی آن است که جناب مولوی میفرماید:
روزها فکر من این است و همه شب سخنم
که چرا غافل از احوال دل خویشتنم
از کجا آمدهام آمدنم بهر چه بود
به کجا میروم آخر ننمایی وطنم
2 نظر
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
باید برای شناختن خودمون وقت بذاریم
ما در طول روز زمان زیادی رو به کارهای بیهوده اختصاص میدیم
ولی وقتی به شناخت خودمون میرسه فکر میکنیم ارزش وقت گذاشتن نداره درحالیکه بیشترین سود توی زندگیمون از شناختن خودمون بهمون میرسه🌸
سلام و عرض وقت بخیر
کاملا کاربردی بود
👍🏻😍