6 راهکار تقویت برنامه ریزی کودکان
کودک شما هنوز در کارهای شخصی به مادر یا پدر خود وابسته است؟ برای انجام بعضی کارها اظهار فراموشی میکند؟ تقویت برنامه ریزی کودکان را به والدین پیشنهاد میکنیم. برنامه ریزی یک مهارت است که حتی در جزئی ترین کارها، مانند مسواک زدن دندان یا پوشیدن کفشها، بسیار مهم است.
ممکن است برای کودک دشوار باشد که بداند از کجا شروع کند یا چه اقداماتی را انجام دهد و به چه ترتیبی. یک کودک ممکن است از انجام وظایفی که نمیتواند گامهای مناسب برای رسیدن به هدف نهایی را تشخیص دهد، دوری کند. پس لازم است او را کمی با برنامه ریزی و روند گام به گام آن آشنا کنید.
سوالهایی که در این مطلب پاسخ خواهیم داد:
- چگونه به کودکان مهارت برنامه ریزی را یاد دهیم؟
- آیا بازی در آموزش برنامه ریزی فرزندمان اثر دارد؟
- تمرینهای برنامه ریزی با کودکان چیست؟
- نقش والدین در تقویت برنامه ریزی کودکان چیست؟
آموزش برنامه ریزی با بازی برای کودکان
به یاد داشته باشید فرزند شما در سن حساسی است هنوز درک درستی از قوانین و اهداف زندگی ندارد، پس داشتن برنامه برای آن ها سخت تر است. ما به شما تمرین ها و بازی های خانوادگی را پیشنهاد می کنیم تا جذابیت برنامه ریزی را به فرزندتان بچشانید و به شکل یک عادت لذت بخش در ذهن او ثبت شود. اما همه این ها وابسته به میل و کشش فرزندتان باید چیده شود نه آنکه به صورت وظیفه و روتین، آن ها را پشت سر هم انجام دهید.
1. تقویم برنامه ریزی خانوادگی
با داشتن یک تقویم خانوادگی در خانه، به فرزندتان کمک کنید تا مسئولیت رویدادهای آینده را به شیوهای سرگرم کننده و جذاب بپذیرد. به کودک اجازه دهید که تقویم را با برچسب و نوشتن رویدادهای خود شخصی کند. اگر خیلی کم سن هستند که نمیتوانند خودشان بنویسند، بنشینید و رویدادها را با آنها نقاشی کنید. این رویدادها میتواند شامل تاریخهای بازی، خواب، ضربالاجلها، تولدها و… باشد.
2. چک لیستها و کارتهای آموزشی
چک لیستهای مختلفی در اطراف خانه برای کودکتان داشته باشید تا در فعالیتها یا کارهای روزمرهای که ممکن است با آنها مشکل داشته باشد (به عنوان مثال: روال صبحگاهی، شستن صورت و …) به او کمک کند.
کارتهای آموزشی و کتابهای داستان ابزارهای فوق العاده دیگری برای کمک به ارتقای مهارت برنامه ریزی کودکان هستند. این روشهای خلاقانه به کودک یاد میدهد تا مراحل لازم برای دستیابی به نتیجه دلخواه یا رسیدن به هدف را شناسایی کند و با تمرکز خوبی به انجام آن کارها بپردازد.
3. آموزش مسئولیت پذیری به کودکان
یکی دیگر از راهکارهای برنامه ریزی کودکان، تقویت مسئولیت پذیری است. از فرزندتان بخواهید با کمک شما برای یک رویداد برنامه ریزی کند. فرزند شما یاد خواهد گرفت که چگونه مسئولیتهای آینده را بر عهده بگیرد. برای نمونه:
- مراحل مورد نیاز برای سرگرم نگه داشتن اطرافیان خود را انجام دهد.
- با دادن مبلغی پول به او، خرید خانه را به مدت یک روز مدیریت کند.
- یک گردش خانوادگی را برنامه ریزی کند.
4. بازیهای تختهای و کارتی
بازیهای تختهای و کارتی که نیاز به استراتژی دارند، میتوانند راهی عالی برای ارتقای مهارتهای برنامه ریزی کودکان باشند. با اینها، فرزندتان باید مراحلی را شناسایی کند که به او در رسیدن به هدف خود یعنی برنده شدن کمک میکند.
اگر توانایی برنامه ریزی در ابتدا به طور طبیعی برای آنها به وجود نمیآید، تجربه را به یک فرصت آموزشی تبدیل کنید. به آنها آموزش دهید تا مراحل لازم برای برنده شدن را شناسایی کنند. سپس، بازی را به طور منظم ادامه دهید. با گذشت زمان، کودک میتواند تشخیص دهد که چه اقداماتی را باید انجام دهد.
5. لذت آشپزی با بچه ها
پخت و پز یا آشپزی با کودک شما یک راه سرگرم کننده برای بهبود مهارتهای برنامه ریزی کودکان است. مواد لازم و دستورالعملهای آشپزی به عنوان یک “چک لیست” یا “کارت ها و کتاب آموزشی” طبیعی عمل میکنند که به شما در رسیدن به هدف نهایی کمک میکند.
برای سادهتر کردن این کار برای بچههای کوچکتر، یک چک لیست ایجاد کنید که شامل مراحل لازم برای موفقیت در پخت و پز باشد (یعنی فر را روشن کنید، مواد را جمع کنید، مواد را مخلوط کنید، روی تابه بگذارید، بگذارید، تایمر تنظیم کنید و …). چک لیستهای تصویری که از تصاویر به جای کلمات برای کودکان کوچکتر استفاده می کنند نیز میتوانند فوق العاده مفید باشند!
6. چگونه قهرمان فرزندمان باشیم؟
بیشتر از هر تمرینی کودکان از روی دست خانواده به خصوص پدر و مادر یاد میگیرند. پس لازم است شما اهل برنامه ریزی باشید تا آنها به سرعت برق و باد از شما الگو بگيرند. برنامه هایتان روی نظم باشد و بخشی از آن را با کودک خود درمیان بگذارید و چراییاش را توضیح دهید.
این موضوع یکی از مهم ترین راهکارهای برنامه ریزی کودکان است که در ناخودآگاه او کارهای شما ثبت میشود و آن ها والدين خود را قهرمان و الگو رفتاري زندگي خود میدانند.
نکته مهم در برنامه ریزی کودکان
در برنامه ریزی کودکان این نکته را به خاطر بسپارید که گفتن وظایف و کارهای فرزند به صورت مکرر نه تنها اثر مثبت ندارد بلکه ممکن است کودکان را به لجبازی ترغیب کند و یا به آنها استرس و اضطراب بیهوده تزریق کنید. آموزشهای غیرمستقیم و بازیها بیشتر از هرچیزی میتواند به شما در این راه یاری دهد.
رفیق برای مادر و پدرهای جوان و تازه کار مطلب برنامه ریزی کودکان را بفرست.
حرف پایانی درباره برنامه ریزی کودکان
راه های زیادی برای بهبود مهارتهای برنامه ریزی کودکان وجود دارد. خلاق باشید و با فرزندتان کار کنید تا با درگیر کردن علایق او، آموزش را تا حد امکان سرگرم کننده کنید! وقتی فرزندتان با برنامه ریزی به هدفی دست یافت، می توانید از علایق فرزندتان به عنوان یک تقویت مثبت یا پاداش و تشویق استفاده کنید.
همچنین میتوانید علایق فرزندتان را در فعالیتهای ذکر شده در بالا بگنجانید تا به رشد مهارتهای برنامه ریزی کودکان خود کمک کنید. به عنوان مثال اگر کودک شما حیوانات را دوست دارد، به او کمک کنید تا یک گردش خانوادگی به باغ وحش داشته باشد. آموزش برنامه ریزی کودکان سخت نیست اما نیازمند حوصله و خلاقیت است. امیدوارم شما والدین عزیز در تربیت و آموزش کودکان خود موفق باشید.
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
وای داداشم دقیقا همین مشکل رو داره و کلاس سومه برنامه ریزی میکنه ولی بهش عمل نمیکنه و بیشتر اززمان مورد نظر بازی کامپیوتری میکنه