اصول فن بیان در سال 2024
اصول فن بیان چیست؟ چگونه یک سخنرانی به یادماندنی داشته باشیم؟ چگونه با همکاران خود ارتباط خوبی برقرار کنیم؟ چگونه در جمع دوستان خاطره تعریف کنیم؟ برای این چالشها به پاسخ سوال اول که بپردازیم بقیه سوال ها نیز پاسخ خود را میگیرند.
در این مطلب به سوالات زیر پاسخ خواهیم داد:
- سخنرانی چیست؟
- ویژگی های سخنوری کدامند؟
- اصول فن بیان
سخنرانی چیست؟
سخنرانی ارائه شفاهی اطلاعات یا تحویل پیامها از طریق استفاده از کلمات گفتاری است که در مقابل یا برای مخاطبانی که در یک سمینار، جلسه، کنفرانس یا رویداد دیگری گرد آمده اند، ارائه میشود. نوعی ارتباط شفاهی است که قدیمیترین روش و همچنین مؤثرترین روش ارتباط است.
گفتار به عنوان یکی از مؤثرترین راههای انتقال پیام در هر رویدادی در نظر گرفته میشود. یک سخنران میتواند از طریق سخنرانی خود افکار و نظرات خود را در مورد موضوعات مختلف به گروه زیادی از مخاطبان ارائه دهد.
به دلیل اثربخشی آن، به طور گسترده در سراسر جهان استفاده میشود، موضوع ما چالش فن بیان در سخنرانی و گفتگو با دیگران است. برای استفاده از این ابزار قدرتمند باید اصول فن بیان و تکنیکهای موثر تر کردن سخن خود را یاد بگیریم.
10 ویژگی فن بیان و سخنوری
1. وضوح
یک سخنرانی زمانی مؤثر خواهد بود که واضح و مفید باشد. اطلاعات ارائه شده در سخنرانی باید برای مخاطب حاضر قابل درک باشد و سخنرانی توسط گوینده به صورت روان و شیوا ارائه شود. پس اگر میخواهید از کلمات تخصصی استفاده کنید معن یآن را به ساده و کوتاه توضیح دهید. بهارمن برای یادگیری بیشتر اصول فن بیان پیشنهاد میکند مقاله «تکنیک های روان صحبت کردن» را بخوانید.
2. صحبت کوتاه و مختصر
در کنار واضح بودن، پیام ارائه شده از طریق سخنران و یا در یک قرار دوستانه و یا کاری نیز باید مختصر باشد تا مخاطب خسته نشود.
3. انتخاب موضوع
وقتی درحال صحبت با شخصب هستید و سا در یک همایش سخنرانی میکنیدو یا با کودک خود صحبت میکنید باید توجه داشته باشید انتخاب موضوع باید یا توجه به سن، نیاز و هم مخاطب خود باشد. موضوعی را انتخاب کنید تا فرد مقابل را به اشتیاق شنیدن وادارد. موضوع ارائه شده از طریق سخنرانی باید برای مخاطب حاضر مرتبط و مشخص و انگیزشی باشد.
4. انگیزه بیشتر
گفتار علاوه بر واضح و مختصر بودن، نیاز به عنصر علاقه نیز دارد. این علاقه نباید به موضوع محدود شود، بلکه خود سخنرانی باید به شیوه ای جذاب و جالب ارائه شود. گاهی یک موضوع به دلیل تکرار مکررات توسط سخنرانهای دیگر ذبح شده است و اکثرا مخاطبین مایل به شنیدن محتوا درباره آن نیستند، این جا اصول فن بیان به کمک میآیند تا شما موضع را به شیواترین و جذابترین نحوه ارائه کنید.
5. آهسته صحبت کن
اگر گوینده خیلی سریع صحبت کند، شنوندگان ممکن است اطلاعات ارائه شده را از دست بدهند و از این رو، باید آهسته صحبت کند اما نه خیلی آهسته تا شنوندگان را بخواباند.
6. بی طرفانه
اطلاعات ارائه شده در سخنرانی نباید مغرضانه باشد و باید از دیدگاه بی طرف ارائه شود. بهارمن مطالعه مقاله «تمرین های فن بیان و سخنرانی» را به شما پیشنهاد میکند.
7. ژستهای بدن
همچنین فرد باید وضعیت مناسبی داشته باشد و از حرکات بدنی مناسب برای ارائه سخنرانی استفاده کند. زبان بدن و ژست صحبت کردن و قرار گرفتن دست هایتان در راستای بدن اهمیت دارد. با بهترین کتاب های زبان بدن آشنا شوید.
8. مشارکت جمع
پرسیدن سوال از شنوندگان یا مخاطبان و درگیر کردن آنها ضروری است. به آن ها حس حضور و برقراری یک گفتگو را بدهید و فقط خودتان سخنگو نباشید.
9. عاری از احساسات
گوینده نباید بیش از حد روی احساسات خود تمرکز کند تا اطمینان حاصل شود که سخنرانی می تواند به شیوه ای مؤثر ارائه شود. احساسات شدید باعث مشیود بدون دقت صدای خود را بالا ببرید، کلمات را غلط ادا کنید و…
اصول فن بیان
چگونه فن بیان خوبی داشته باشیم؟ باید برای یادگرفتن تکنیک های فن بیان خوب درباره نکات زیر بیشتر توجه کنید و برای آن تمرین کنید. بخشی از اصول مهم فن بیان را زیر ادامه خواهید خواند.
اصل اول: بیان
هنگامی که سخنان سخنران به دلیل بیان ضعیف قابل درک نباشد، ممکن است سخنرانی اصلاً ارائه نشده باشد.
انتخاب کلمه و صحت دستور زبان در نوشتن گفتار ضروری است، اما بیان و بیان کلمات و بیان واضح و روشن است که به طور مؤثر پیام گوینده را منتقل میکند. دانستن نحوه صحیح بیان یک کلمه، چه آشنا و چه ناآشنا، بسیار مهم است. تکنیکهای تنفس مناسب همراه با قالب گیری صحیح صداهایی که کلمات را میسازند به بیان کارآمد کمک میکند.
اصل دوم: گویندگی
لحن هاییی با صدای دلپذیر وجود دارد که گوش نواز و لذت بخش است، درست برعکس صداهای ناخوشایندی که بلند یا جیغ میزنند. مردم دوست دارند به صداهایی گوش دهند که به خوبی تنظیم شده اند، به این معنی که توانایی تنظیم یا دستکاری طنین و صدای لحن صوتی را دارند.
یک میکروفون به تقویت کنندههای صدا نیاز دارد. اما چه با میکروفون و چه با صدای طبیعی خود، صداها نباید پرده گوش ما را بمباران کنند. اگر صدای گوینده متناسب شود، شنوندگان توجه خواهند کرد. سخنان سخنران به وضوح شنیده میشود و پیام سخنرانی ارسال و دریافت خواهد شد. پس حتما تمرین صداسازی داشته باشید.
بهارمن شرکت در دوره «پکیج آموزش صداسازی» را به شما پیشنهاد میکند.
اصل سوم: ارتباط با مخاطب
قبلاً اشاره شد که مهمترین کمک در ایجاد ارتباط با شنوندگان، تحلیل مخاطبان است. با استفاده از این دادهها، میتوان گفتاری را نوشت که برای مخاطب جذاب باشد. همچنین به دلیل همین دادهها، فرد میداند که چگونه پیام را به مخاطبان برساند و در سطح عمیقتری با آنها ارتباط برقرار کند .
اصل چهارم: شخصی سازی
هر موضوعی که باشد، مخاطبان زمانی بهترین پاسخ را میدهند که مجری بتواند پیام خود را شخصی سازی کند. این یک راه عالی برای صمیمی شدن با مخاطبان زیاد است. مردم دوست دارند در مورد تجربیات دیگران بشنوند. پیروزیها، تراژدیها و حکایتهای طنز روزمره که زندگی آنها را تشکیل میدهد.
گفتن داستان به شما اعتبار میدهد و به شنوندگان کمک میکند بیشتر درگیر شوند. این تکنیک باعث میشود شنوندگان با شما گرم و صمیمیتر شوند، اما با کمک به شما برای غلبه بر هرگونه عصبی بودن طولانی مدت، باعث آرامش شما نیز میشود. بالاخره تخصص شما در مورد چه موضوعی بیشتر از زندگی خودتان است؟
اصل پنجم: زبان بدن
استفاده موثر از دست های خود میتواند مهارتهای سخنرانی عمومی شما را تا حد زیادی افزایش دهد و به شما کمک کند ارائه ای پویاتر و جذابتر داشته باشید. همچنین میتواند به درگیر نگه داشتن مخاطب و تمرکز بر آنچه میگویید کمک کند.
با این حال، در اصول فن بیان مهم است که از زبان بدن به درستی استفاده کنید و زیاده روی نکنید. ژست بیش از حد میتواند حواس را پرت کند و پیام شما را از بین ببرد. استفاده از دستان خود به عنوان کمک بصری یک مهارت صحبت در جمع است که اغلب نادیده گرفته میشود، اما زمانی که به درستی اجرا شود میتوانید لایه ای از عمق و معنا را به گفتار خود اضافه کنید.
اصل ششم: قصه گویی
این آخرین اصل و از قدرتمندترین اصول فن بیان است. انسانها به هر نوع روایت قدرتمندی پاسخ میدهند. گنجاندن یک داستان در سخنرانی خود به جذب مخاطبان شما با بحث کمک زیادی میکند. در واقع، گفتن یک داستان ساختار، لحن و تکنیکی برای سادهکردن پیام شما در یکزمان ارائه میدهد. سخنرانیهای عالی اغلب داستانهای خوبی نیز هستند.
سخن پایانی
برای یک گفتگو مؤثر، برای یک سخنرانی جذاب و انگیزشی، برای ارتباطات بیشتر و… شما به یادگیری اصول فن بیان نیاز دارید. در نتیجه، اصول فن بیان مهمترین عامل در ایجاد ارتباط موثر با مخاطب میباشند. از طریق تسلط بر فنون بیان، فرد قادر خواهد بود تا ایدهها و اندیشههای خود را به شکلی روان و جذاب به دیگران انتقال دهد.
در این راستا، استفاده از زبان بدن و قصهگویی و… ابزارهای مؤثری برای ارتقای ارتباط و انتقال پیام به مخاطب میباشند. از این رو، پرداختن به این اصول و تمرین آنها میتواند بهبود قابل توجهی در مهارتهای بیان و گویندگی فرد داشته باشد و در نتیجه، ارتباطات او را با موفقیت بیشتری همراه نماید.🌻
دیدگاهتان را بنویسید