گویندگی و فن بیان در سال 2024
اگر دوست دارید به مهارت گویندگی و فن بیان برسید باید نکاتی درباره سخنرانی در جمع، کاهش استرس پیش از سخنرانی، نحوه تنفس صحیح و… بدانید. شما میتوانید با مهارت گویندگی و فن بیان مخاطب خود را تحت تاثیر قرار دهید. در این مطلب ما نکات کلیدی برای تقویت مهارت گویندگی و فن بیان را به شما خواهیم آموخت.
در این مطلب به سؤالات زیر پاسخ خواهیم داد:
- گویندگی و فن بیان چیست؟
- چگونه استرس سخنرانی را کاهش دهیم؟
- نحوه سخنرانی در جمع
- تکنیک های شروع و به پایان رساندن سخنرانی
گویندگی و فن بیان
گویندگی و فن بیان مهارتی است که در شغل و کسب و کارهای زیادی به کار میآید. برای آنکه یک مجری توانمند باشید، یا یک مدیر برای اقناع اعضای خود، اگر با قشر نوجوان در ارتباط هستید، اگر میخواهید نمایشی بداهه اجرا کنید و… به کارتان میآید. فن بیان و گویندگی در صدا و سیما، در مدرسه، در شرکت و… در هر شغلی که باشید، کمک بسیار زیادی به شما میکند.
سخنرانی در جمع
آیا ایده سخنرانی در جمع شما را پر از ترس میکند؟ اگر اینطور شد، شما تنها نیستید. حدود 77 درصد از مردم نوعی اضطراب در مورد صحبت کردن در جمع دارند، اگرچه این اضطراب از احساس کمی ترس تا داشتن Glossophobia کامل (هراس از سخنرانی در جمع) متغیر است.
در این مقاله سعی خواهیم کرد تا حدودی از نگرانی شما در مورد صحبت کردن با مخاطبان زیادی کم کنیم. ما به این خواهیم پرداخت که چرا سخنرانی و گویندگی مهم است، تکنیکهای گویندگی و فن بیان چیست؟ چگونه میتوان اعتماد به نفس ایجاد کرد و اجزای یک سخنرانی عالی را رقم زد.
سخنرانی و گویندگی
سخنرانی عمومی عمل ارائه یک ایده به مردم با استفاده از صدای شما است. واژه «عمومی» میتواند از گروه بسیار کوچکی از مردم تا مخاطبان زیادی متغیر باشد. برای اکثر مردم، مخاطبان بیشتر مساوی با ترس بیشتر است، اما برخی از مردم به همان اندازه ترسناک هستند که به یک گروه کوچک ارائه کنند.
وقتی به سخنرانی عمومی فکر میکنیم، اولین چیزی که به ذهن میرسد این است که یک سخنرانی الهام بخش یا آموزشی، به روش TED-talk ارائه میکند، اما تعریف در واقع به این محدود نیست. سخنرانی عمومی میتواند به شکل ارائه یک کار، ارائه یک ایده به یک سرمایه گذار، رهبری یک جمع دوستان مدرسه یا حتی شرکت در یک مصاحبه شغلی باشد.
اکنون ما در مورد دامنه وسیع سخنرانی در جمع فکر کرده ایم، میتوانیم شروع کنیم به اینکه چرا مهارت گویندگی و فن بیان مهم است. واقعیت این است که هر کس مجبور است در چندین مرحله از زندگی خود در مقابل یک مخاطب صحبت کند. بنابراین، مهم است که روی این مهارتها کار کنید تا احساس اضطراب نکنید و بتوانید در شرایط مختلف پیشرفت کنید.
آموزش رایگان دوره فن بیان و گویندگی
یادگیری فن بیان و گویندگی می تواند به ما هنر سخنرانی در جمع و برقراری ارتباط موثر را هدیه دهد. در ادامه چند نکنیک آموزش فن بیان و گویندگی را با شما به اشتراک میگذاریم.
1. انگیزشی تغییر ذهن
با به چالش کشیدن فرایند افکار منفی خود بر اضطراب سخنرانی و گویندگی در جمع غلبه کنید.وقتی میخواهید سخنرانی ارائه دهید و احساس ترس میکنید، منتقد درونی شما ممکن است شروع به گفتن جملاتی مانند «نمیتوانم انجامش دهم» و «به اندازه کافی خوب نیستم» را بیان کند.
با این حال، به جای گوش دادن به منتقد درونی خود به عنوان حقیقتی غیرقابل انکار، باید برای آرام کردن ذهن خود تلاش کنید. اگر بپذیرید که این فقط یک فکر است تا یک واقعیت، خودآگاهتر و کمتر مضطرب میشوید.
به جای خاموش کردن کامل یک فکر مانند این، ممکن است مفید باشد که این فکر را با یک جمله سنجیدهتر جایگزین کنید، مانند “این در حال حاضر دشوار است اما آسانتر خواهد شد”. این نوع تفکر اصلاح شده هنوز هم احساس شما را تایید میکند، اما برای شکست آماده نمیشوید.
بهارمن مطالعه مقاله «چگونه ذهنی آرام داشته باشیم؟» را نیز به شما پیشنهاد میکند.
2. آموزش تکنیکهای تنفس
وقتی میخواهید گویندگ را شروع کنید و احساس اضطراب میکنید، نفس کشیدن شما یکی از اولین چیزهایی است که میتواند تحت تاثیر قرار گیرد. به جای تنفس عادی، باید هوای کافی را تنفس کنید تا گفتار خود را در جملات طولانی حفظ کنید. با استفاده از دیافراگم نفس بکشید که به آرامش شما نیز کمک میکند.
در اموزش مقدماتی گویندگی برخی از تکنیکهایی که باید امتحان کنید شامل طولانی کردن بازدم، تنفس از طریق شکم و تمرینات مدیتیشن است. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه تمرین مدیتیشن، میتوانید مقاله «تمرکز و مدیتیشن» را مطالعه کنید.
تنفس دیافراگمی چرا مهم است؟
تنفس دیافراگمی بهترین روش برای نفس گرفتن و کنترل تنفس است، به خصوص در فعالیتهایی مثل گفتار، خوانندگی، بازیگری و هر فعالیتی که به فن بیان مرتبط باشد. این نوع تنفس اجازه میدهد تا شما به میزان بیشتری هوای تازه وارد ریههای خود کنید. افرادی که از تنفس دیافراگمی استفاده میکنند، بیش از دو برابر حجم نفس عمیقتری دارند نسبت به افرادی که از تنفس سطحی استفاده میکنند.
این نوع تنفس به شما اجازه میدهد تا برای تولید صداهای قویتر و پرقدرتتر از آن استفاده کنید. در واقع، بدن شما دارای ظرفیت تنفسی بیشتری است که ممکن است از آن استفاده نکنید. تنفس دیافراگمی به شما کمک میکند تا از تمام این ظرفیتهای تنفسی موجود در بدنتان بهرهبرید. بنابراین، برای هر کسی که علاقه به یادگیری فن بیان دارد، ضروری است که این مهارت تنفس دیافراگمی را تمرین و بهبود دهد.
قبل از سخنرانی
سخنرانی ممکن است بخش ترسناکی باشد، اما این بدان معنا نیست که تنها بخشی است که باید به آن توجه کنید. تمرین گویندگی و فن بیان نکات کلیدی است که قبل از سخنرانی باید یاد بگیرید. این آماده سازی کلید موفقیت است و باعث میشود وقتی زمان ارائه فرا میرسد احساس آرامش و اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید.
3. لحن گویندگی و وضوح کلام
داشتن ساختاری برای گفتار میتواند از یکنواخت شدن آن جلوگیری کند. به جای اینکه همه آن لحن یکسان باشد، میتوانید آن را به بخشهایی مانند مقدمه، حکایات، و دعوت به اقدام تقسیم کنید. حتی آگاهی از شروع، میانه و پایان واضح میتواند به جذابیت گفتار شما کمک کند. صدا و لحن خودتان را مطابق با مطلبی که میگویید تنظیم کنید.
بعد از ایجاد صدای قوی و طنیندار، دقت به تلفظ حروف و کلمات بسیار مهم است. باید حروف و کلمات به دقت تلفظ شوند، حتی جزئیات کوچک هم باید به وضوح تلفظ شوند. در تلفظ حروف و کلمات، اندامهای دیگری مانند فک، لبها و زبان نیز نقش مهمی ایفا میکنند. عملکرد صحیح این اندامها تأثیر زیادی بر وضوح کلام دارد.
به عنوان مثال، اگر فکها به اندازه کافی باز نشوند و دهان نیمه بسته باقی بماند، تلفظ حروفی مانند “آ” که نیاز به دهان باز دارند نیمه کامل و غیر واضح خواهد بود.
اگر زبان به اندازه کافی تحرک نداشته باشد، ممکن است حروفی مانند “ر” را به درستی تلفظ نکند. تمرین و تقویت اندامهای زبان، لبها، فک و … ضروری است تا بتوانیم تمامی حروف، حتی حروف بیصدا، را به وضوح تلفظ کنیم. این تمرینات باید به صورت جداگانه انجام شوند تا وضوح کلام در هنرجو به حداکثر برسد.
عوامل دیگری نیز وجود دارند که اگر رعایت نشوند، بیان ما ممکن است با مشکلاتی مواجه شود:
برای مثال، برخی از کلمات که پشت سر هم بکار بردهایم نسبت به برخی دیگر از اهمیت بیشتری برخوردارند. برای اظهار این نکته، نیاز به ابزارهای خاصی داریم. اگر کلمات را بدون هیچ تغییر و تنوعی کنار هم استفاده کنیم، بیان ما یکنواختی خواهد داشت.
یکنواختی ممکن است باعث از دست رفتن توجه سریع مخاطبان شما در هنگام صحبت کردن شود. بنابراین، نیاز به استفاده از ابزارهایی داریم که با آنها بتوانیم به بیان خود تنوع و زندهایی بخشیم. این ابزارها شامل:
- سرعت یا تمپو
- زیر و بمی یا ملودی
- تاکید یا آکسان
- برد صدا
که همه ی اینها در دوره فن بیان و گویندگی بهارمن برای شما شرح داده شده تا بتوانید به بهترین شکل ممکن به گویندگی بپردازید.
4. جملات تمرینی فن بیان
تمرین گویندگی و فن بیان واقعاً عالی است و شما را برای سناریوهای مختلفی که ممکن است در گفتار واقعی اتفاق بیفتد آماده میکند. وقتی به اندازه کافی تمرین کردید، آنقدر آشنا خواهید بود که وقتی واقعاً در جمع صحبت میکنید، تمرکز شما بالا است و کمتر خطا دارید.
5. بازخورد فن بیان و سخنوری
تمرین کردن در مقابل افراد دیگر میتواند ترسناک باشد، اما اگر نمیتوانید این کار را انجام دهید، شاید نباید جلوی تماشاگران بیشتری اجرا کنید. درخواست بازخورد شما را برای این ایده که مورد قضاوت قرار میگیرید آماده میکند و به شما اجازه میدهد تا جنبههایی از گفتار و عملکرد خود را اصلاح کنید. با تمرین های سخنرانی و فن بیان اجرا خود را بهبود ببخشید.
در طول سخنرانی
سخنرانی در آستانه شروع است. در طول سخنرانی خود چه کاری میتوانید انجام دهید تا مطمئن شوید که از آن استقبال خوبی میشود؟ در اینجا برخی از بهترین توصیههای ما وجود دارد.
6. شروع و پایان سخنرانی
این نکته ساده به نظر میرسد، اما واقعاً مهم است که به موقع شروع کنید و به پایان برسانید. اگر دیر شروع کنید، ممکن است قبل از شروع شما، مخاطب آزرده خاطر شود، و اگر خیلی طولانی شود، ممکن است علاقه مخاطب به شنیدن حرفهایتان را از دست بدهید.
7. فن بیان و اداب معاشرت
در آموزش فن بیان و گویندگی برای تبدیل شدن به یک مجری و گوینده بهتر، کارشناسان نحوه تعامل موثر با مخاطبان را توصیه میکنند. اگر از مخاطب سؤال میپرسید، برای پاسخهای شوخی، نامربوط یا نامناسب آماده باشید و مطمئن شوید که ابزارهای لازم برای مقابله با آن را دارید. در نهایت، داوطلبان راهی عالی برای تعامل با مخاطب هستند. فقط مطمئن شوید که فردی را انتخاب کنید که واقعاً میخواهد به شما بپیوندد.
سخن پایانی
در مقاله گویندگی و فن بیان، از اهمیت ایجاد ارتباط موثر با مخاطبان قبل از شروع سخنرانی گفتیم، تا به تکنیکهای به کار گرفته شده در طول سخنرانی پرداختیم و در نهایت، نکاتی برای بهبود پایان سخنرانی ارائه دادیم. با توجه به اینکه گفتار و فن بیان، ابزارهای قدرتمندی در ارتباطات انسانی هستند، توجه به این موارد از اهمیت بسیاری برخوردار است.
امیدواریم که این مقاله برای خوانندگان محترم مفید واقع شده باشد و در تقویت مهارتهای گویندگی و فن بیان آنها مؤثر باشد.🌻
29 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام خسته نباشید خیلی مقاله عالی بود .خوبتون نکته ای که من از این مقاله یادگرفتم این بود که دست ها باید باز باشه و همش هم به یک حالت نباشه .
سلام خسته نباشید ممنون از مقاله خوبتون نکته ای که من از این مقاله یادگرفتم این بود که دست ها باید باز باشه و همش هم به یک حالت نباشه .
سلام
چقدر خوب شد این مقاله تون رو مطالعه کردم.
بسیار مفید و جامع👌🏻
از شما ممنونم واقعا
بسیار مطلب مفیدی بود مثل بقیه ی مطالب
خود منم همیشع تو فن بیانم مشکل داشتم
سلام امیرمهدی عزیز
خوشحالم که مطلب فنبیان و گویندگی بخشی از مشکل شما رو حل کرده.
با افتخار همراه شما هستیم.
مقاله خوبی بود استاد مخصوصا صحبت داخل جمع مثل همیشه شاد و پر انرژی باشید ❤️❤️🥰🥰
سلام استاد
بسیار عالی ، یکی از مشکلاتی که اکثر افراد با آن مواجه هستند نحوه گفتار ، لحن و… می باشد که با این مقاله می توان بخش زیادی از این مشکلات را مهار کرد .
سلام وقتبخیر
خسته نباشید میگم به شما و تیم درجهیک بهارمن.
مثل همیشه اموزشها عالی و بینقص👏
سلام
خدا قوت به نظر من کنترل استرس قبل سخنرانی خیلی کمک کننده هست ، من چند روز پیش یک مصاحبه داشتم که خیلی برام مهم بود با دور کردن افکار منفی و توجه به واقیعت خودم تونستم مصاحبه خیلی خوبی داشته باشم
سپاس فراوان از بهار من که برای بالا بردن آگاهی مردم تلاش میکنن 💐🌱
سلام استاد
مقاله ی جالبی بود و کلی نکته ازش یاد گرفتم ک ترس از سخنرانی نداشته باشم😁
با رعایت این هفت گام مطمئنن از خیلیا جلو میوفتیم
مثل همیشه کامل و دقیق ممنون
سلام استاد عزیز
مقاله ای که نوشتید بسیار نکات خوبی داشت و من به این فکر کردم که اگر ما روی فن بیان خودمون کار کنیم با به کار گیری نکاتی که شما گفتید چقدر پیشرفت میکنیم هم در کار و هم در زندگی شخصی خودمون
سلام
مقاله خوبی بود نکات خوبی توش گفته شده بود
و اگه به همین نکات ساده توجه کنیم تغییر های زیادی در خودمون می بینیم
خسته نباشید
سلام استاد
مقاله خوبی بود
بخش سخنرانی در معاشرت خیلی خوب بود
و تکنیک های تمرکز🌱🌈🌈
سلام دوست عزیز
خوشحال شدم که با تمرینات مجموعه بهارمن تونستید تکنیک های خوبی در سخنرانی یاد بگیرید.
موفق باشید.
سلام بر شما استاد عزیز و تیم خوب بهارمن
دوره نقشه راه ثروت فوق العاده عالیه و خب من این دوره رو بصورت حضوری شرکت کردم و تاثیر شگفت انگیزی داشت و خیلی تونستم رشد کنم ممنون از شما و محتواهای خوبی که به ما آموزش میدید😁❤️
سلام و درود زینب عزیز
مرسی بابت دلگرمیتون
انشاالله که دوره نقشه راه ثروت برای شما مفید بوده است
خوشحال و سلامت باشید
سلام استاد
واقعا مثل همیشه عالی و کامل
اگه همین مطالبی که توی مقالات ارائه میدید رو به کار بگیریم واقعا خیلی جلو میوفتیم
چه برسه به شرکت توی دوره های آموزشی تون
سپاس بابت زحماتتون
سلام فاطمه عزیز
آموزش های حضوری با آموزش های غیر حضوری خیلی فرق داره
شما باید برای خودتون وقت و هزینه بگذارید.
موفق باشید.
به نام خدا
ندای درونی که شما را از جمع میترساند فقط در درون شماست ، درحالی که واقعیت بیرون از شماست .
برای اینکه بتوانیم گفتار خود را تا آخر ادامه بدیم باید تنفس دیافراگمی را یاد بگیریم .
سختار سخنرانی هم خیلی مهمه و نقشه ذهنی میتونه بخش مقدمه ، و …. رو مشخص کنه تا ما در ارائه ی مطلب دچار مشکل نشویم .
دستت درد نکنه استاد عزیز
سلام و وقت بخیر
ممنون از مقالتون . خیلی برام جالب بود که ۷۷ درصد مردم هنگام سخنرانی استرس میگیرند😅
واقعا این تنفس دیافراگمی همه جا کاربردیه👌تو خواب، سخنرانی و فن بیان، موقع استرس و اضطراب و …
سلام رومینا عزیز
خیلی ممنون از نظرتون
انشالا که دوره گویندگی و فن بیان بهارمن برایتان مفید بوده باشد
شاد و تندرست باشید
آرمین باستان
من کتابی درباره فن بیان و سخنوری خوندم ولی به نکاتی به این خوبی که در مقاله بهار من خوندم، اشاره نکرده بود. ممنون از استاد عزیزم و مجموعه بهار من💚
سلام و درود آیدا عزیز
مرسی بابت نظر و دلگرمیتون
امیدوارم که دوره گویندگی و فن بیان برای شما مفید بوده است
سالم و سلامت باشید
سلام،مقاله خیلی خوبی بود ونکات کاملی بیان شده بود که باعمل به اون خیلی گویندگی بهتری خواهیم داشت،ممنونم ازشما آقای حامدی ،امیدوارم باعمل به اونها بهترین گوینده بشوم
سلام و درود محمد علی عزیز
مرسی بابت نظر زیباتون
امیدوارم که دوره گویندگی و فن بیان برای شما مفید بوده است و بهترین استفاده را کرده باشید
شاد و سلامت باشید
سلام روز بخیر
خوشحالم که امروز مروری بر دوره نقشه راه ثروت داشتم. کارگاهی به یاد ماندنی و پر از متحوای مفید و جدید بود.
سلام و درود اسرا عزیز
مرسی بابت نظرتون
امیدوارم که دوره نقشه راه ثروت برای شما مفید بوده است
شاد و تندرست باشید
استاد حامدی دمتون گرم
فهمیدم برای اینکه وقتی میخوای جلوی بقیه حرف بزنم، باید صدام رو گرم کنم، عضلات لب و چونه و… رو تقویت کنم و استرس نداشته باشم♥
یه نکته خیلی خفنم که خیلی ازش خوشم اومد این بود که با به چالش کشیدن افکار میتونم اضطراب خودمو کنترل کنم.
یکی از کارهایی هم که مبتونم فن بیانم رو قوی کنم، تکنیک های تنفس هست
شاد و سلامت و ثروتمند باشید🌹