علم بیان و 3 راهکار برای بهبود آن
شاید ضربالمثلهای زیادی درباره نحوه بیان حرف و صحبت شنیده باشید مثلا اینکه زبان سرخ، سر سبز بر باد میدهد و یا اینکه نیش زبان کشندهتر از نیش مار است و یا مثالهایی از این قبیل که همه و همه به اهمیت چه بگوییم، اشاره میکنند.
علم بیان؛ همان چه بگویی است که میان افراد از اهمیت بسیار والایی برخوردار است. اهمیت بسیار زیاد علم بیان سبب شد در این مقاله به پرسش علم بیان چیست، پاسخ دهیم، تا انتهای مقاله با ما همراه شوید.
این زبان و نحوه گفتار حرفها، مقاصد و منظورمان است که میتواند افراد زیادی را به خود جذب کند و یا آنکه دل افراد زیادی را از خود برنجاند. این زبان خوش است که قادر است مار را از سوراخش بیرون بکشد.
علم بیان و فن بیان یعنی همان چه بگوییم را چگونه گفتن جزء یکی از مهمترین مهارتهای قرن حاضر محسوب میشود که کیفیت زندگی افراد را مشخص کرده و راه دستیابی به موفقیت را هموارتر میسازد چرا که محبوبیت میان مردم، نوعی از موفقیت است. در این مقاله قرار است بگوییم که چه باید بگوییم یا بهتر بگویم علم بیان چیست؟
در این مقاله قرار است به پرسشهای زیر پاسخ دهیم:
- علم بیان چیست؟
- دانستن علم بیان چه اهمیتی دارد؟
- برای بهبود علم بیانمان از چه راهکارهایی میتوانیم کمک بگیریم؟
اگر علاقه دارید در زمینه فن بیان اطلاعات بیشتری پیدا کنید، پیشنهاد میکنم مقاله فن بیان چیست را مطالعه کنید.
علم بیان چیست؟
اینکه به هنگام صحبت کردن چه بگوییم و از چه کلمات و جملاتی استفاده کنیم را علم بیان گویند. این علم مهارتی بسیار مهم و کاربردی در زندگی است که سبب ایجاد کاریزما در افراد میشود. گاهی یک فرد را میبینیم که اصلا چهره زیبا و دلنشینی ندارد، حتی سرمایه و تیپ آنچنانی هم ندارد اما از چنان مهارتی در صحبت کردن داراست که افراد زیادی جذب این بیان کاریزماتیک او شدهاند و البته نقض این موضوع هم وجود دارد؛
مثلا شاید یک فرد از لحاظ چهره، تیپ و ظاهرو سایر موارد بسیار دلربا و جذاب باشد اما نوع تربیت، ادب و بیانی که دارد نه تنها افراد را به خود جذب نکرده بلکه سبب کناره گیری افراد از این شخص میشود.
اگر شما هم دوست دارید که در بین جمع دوستان و آشنایان و دیگران روان و دلنشین صحبت کنید مقاله « تکنیک های روان صحبت کردن + تمرین » را مطالعه کنید.
دانستن علم بیان چه اهمیتی دارد؟
دانستن علم بیان اهمیت فراوانی در گذران زندگی روزمره، نحوه و کیفیت برقراری ارتباط با دیگران و …. دارد. علم بیان آنچنان کاربردی است که سبب شد این مقاله را به آن اختصاص دهیم در زیر به چند مورد از مزایا و فواید علم بیان اشاره خواهیم کرد. تا انتهای مقاله با ما همراه شوید.
اولین اهمیت: بالا رفتن کیفیت زندگی
بزرگترین مزیت علم بیان این است که نحوه صحبت کردن با دیگران را فرا میگیریم؛ میدانیم چه حرف و سخنی حال دلشان را خوب میکند و کدام اندوه را به قلبشان سرازیر، میدانیم که چگونه صحبت بکنیم که ذرهای خاطرشان را نسبت به خودمان کدر نکنیم، اینکه افراد زیادی ما را به رسمیت بشناسند و محبوب دل همگان واقع شویم چیزی است که کمتر کسی در زندگی میتواند به دست آورد.
آدمی میتواند با کلماتش، عیبهای خود را بپوشاند آن گونهای که از دیدگاه دیگران بهترین و کاریزماتیکترین فرد جهان محسوب شویم. خلاصه بگویم علم بیان به ما میفهماند که هر سخن جایی و هر نکته مکانی دارد. همین که با کلماتمان حال خوب را به هم دیگر القا کنیم دگر چه میخواهیم بالاتر از این؟
توصیه میکنم مقاله « 12 نکته کلیدی چگونه مودبانه صحبت کنیم » را مطالعه کنید .
دومین اهمیت: بالا رفتن کیفیت شغلی و کار
پیامد ارتباط صحیح و زیبا و به جا سخن گفتن با دیگران این است که فردی که نوع معاشرت با دیگران را به خوبی میداند و روانشناسی و علم بیان را دارد مثلا اگر در شغل فروشندگی باشد میداند که چگونه باید طرف مقابل را برای خرید محصولش ترغیب کند.
یا گاهی اوقات اصلا خریدار هیچ نیازی به محصول او ندارد اما بیان شیوا و زیبا و نوع کلماتی که به کار میبرد فرد را برای خریداری آن محصول ترغیب میکند و همین موضوع سبب پیشرفت این فرد نسبت به سایر همکارها و کسبه آنجا میشود و فرد فروش بیشتری نسبت به همکاران خود دارد و این موضوع راز موفقیت اوست.
بنظرتان چرا خسته کننده صحبت میکنیم؟ اگر دوست دارید بدانید علت آن چیست و نکات کلیدی آن میتوانید به مقاله زیر مراجعه کنید.
13 نکته کلیدی چرا خسته کننده صحبت میکنیم؟
برای بهبود علم بیانمان از چه راهکارهایی میتوانیم کمک بگیریم؟
برای بهبود این علم راهکارهای فراوانی وجود دارد که به چند مورد از آنها اشاره خواهیم کرد:
مطالعه لغتنامههای فارسی و افزایش دایره لغات:
مطالعه دایره المعارفها و لغتنامههای فارسی یکی از بهترین راههای افزایش علم بیان است .
یادگیری مترادف هر کلمه:
نوع کلمه انتخابی ما در هر جایگاه بسیار مهم است و هر کلمه نوعی احساس به فرد متقابل القا میکند. به نظر شما بین بفرما و بشین تفاوتی وجود ندارد؟
نوع بیان جملات:
مثلا اگر فردی نظرمان را راجع به مسئلهای بپرسد مثلا رنگ لباسش، ما باید صراحتا بگوییم زشت است؟ یا اینکه میتوانیم بگوییم خیلی خوبه اما با سلیقه من جور در نمیاد؟ در هر دو صورت منظور ما یکی است اینکه از رنگ لباس خوشمان نیامده اما جمله اول کجا و جمله دوم کجا.
سخن پایانی
البته که موارد بالا جزء تکنیکهای ابتدایی بهبود علم بیان است. در این مقاله با موضوع علم بیان به اهمیت افزایش دایره لغات، یادگیری مترادف هر کلمه و تأثیر نوع بیان جملات و… پرداختیم. این موارد اساسی در بهبود مهارتهای بیانی و ارتقاء ارتباطات ما با دیگران تأثیرگذارند. با اعمال روشهایی مانند مطالعه فراوان، استفاده از منابع متنوع برای یادگیری مترادفها، و تمرین در تنوع ساختار جملات، میتوان بهبود چشمگیری در علم بیان داشت. بنابراین، با توجه به این موارد و تمرکز بر توسعه این مهارتها، میتوانیم در ارتباطات خود موثرتر و قابل فهمتر عمل کنیم و رشد و پیشرفت بیشتری را در مسیر خود تجربه کنیم.🌻
6 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
خیلی عالی مثل همیشه…
سلام وقت بخیر
خیلی مطالب عالی و زیبایی گفتید
کلی یکم کلی گفتید اگه بشه راهکار هایی ساده برا افزایش داره لغت ، ادبی صحبت کردن ، چگونه با زبان طرف مقابل قانع کنیم و جذب کنیم و بتوانیم گروه و جمع در جشن ها ، گروه های دوستان و فامیلی … گرم کنیم ، هم صحبت خوبی باشیم بدید عالیه؟!
سلام وخداقوت و تشکرخاص بابت این مقاله جالب و شکیل کاش همه بتونن این مقاله رو بخونن و انجام بدن … با تمام وجود دریافتم “کلمات جان دارند روح دارند” ومعجزه میکنند
خیلی عالی بود ممنونم استاد👌❤
بنظر من خوندن لغت نامه و دایره المعارف کار سخت و حوصله سر بریه .. یکی از راه های جایگزینش میتونه خواندن کتاب های زیاد باشه .. اینطوری دایره لغات ما بالا میره و و در عین حال هم میتونیم از کتاب ها بهتره ببریم
عالی.کاملا با نظر شما موافقم.چه بسا افرادی که از نظر ظاهر شاید خیلی جذاب نباشند ولی وقتی صحبت می کنند انگار گوهر از دهانشان می ریزد.ادم می تواند با تمرین و تکرار و گسترش دایره لغاتش به فن بیان خوب دست پیدا کنه.ممنون از شما استاد خوب که حواستون به همه جوانب هست هم از نظر رشد شخصیت.رشد ایمان و تفریح و غیره و هر دفعه موضوع متفاوتی را بیان می کنید.شاید ما ها هم این نکات را بدانیم ولی اینقدر درگیر مسائل روزمره هستیم که اینها را فراموش می کنیم.با تشکر فراوان