6 سطح یادگیری دانشآموزان
سطح یادگیری دانشآموزان بیگمان یکی از بزرگترین نقصهای سیستم آموزشی این است که چگونگی یادگیری و سطوح یادگیری را به دانشآموزان فرا نمیدهند و آنها با یک شیوه یادگیری اشتباه و با یک یادگیری ناقص، زمان زیادی را صرف این موضوع میکنند و نمیتوانند آنگونه که باید از زمان خود استفاده صحیحی را ببرند.
پس بهترین کار ممکن است است که در وهله اول یاد بگیریم چگونه یاد بگیریم و در وهله بعدی اینکه بدانیم سطوح یادگیری چیست؟ بیشک باید در سطح دبستان و در ابتدای یادگیری کودکان و نوجوانان ابتدا روش صحیح یادگیری را به آنها آموخته سپس از آنها بخواهیم که یادگیری را به شیوه صحیح بیاموزیم.
در این مقاله قرار است به سئوالات زیر پاسخ دهیم:
- چرا باید یاد بگیریم که چگونه یاد بگیریم؟
- سطوح یادگیری چیست؟
- چگونه از سطوح یادگیری استفاده کنیم؟
چرا باید یاد بگیریم که چگونه یاد بگیریم؟
ما باید یاد بگیریم که چگونه یاد بگیریم تا هم کیفیت یادگیری خوبی داشته باشیم و هم در کوتاهترین زمان ممکن مطالب موجود را یاد بگیریم. یکی از مهمترین داراییهای هر فرد در زندگی دارد زمان است و زمان تنها چیزی است که هیچگاه قادر نخواهیم بود آن را با هیچ چیز عوض کنیم.
زمان شما از طلا هم باارزشتر است چرا که شما میتوانید با پرداخت مقداری پول، طلا بخرید ولی نمیتوانید در ازای پرداخت میلیونها پول زمان بخرید. پس باید از آن به گونهای استفاده کنیم که هدر نرود و بیشترین کیفیت را هم داشته باشد. پس باید چگونگی یادگیری صحیح را یاد بگیریم. پس حالا ارزش یادگیری چگونه یاد بگیریم را دانستید حال بهتر است سطوح یادگیری را فرا بگیرید.
سطوح یادگیری چیست؟
در این قسمت میخواهیم بدانیم که سطوح یادگیری چیست و البته دانستن این موضوع چه تاثیری در زندگی ما خواهد داشت. سطوح یادگیری چیست.
1. اولین سطح یادگیری چیست؟ شناخت
اولین و پایینترین سطح از سطوح یادگیری، شناخت است. در این سطح یعنی شناخت باید از طریق یادآوری مطالبی را که در آموزش بدان پرداخته شده است را بازنمایی نمایید. شناخت درست یکی از مهمترین سطوح یادگیری است که همگان باید توجه ویژهای بدان داشته باشند.
در این سطح از یادگیری فرد یا مثلا شما باید آنچه را که آموختهاید را فراخوانده و بازیابی کنید. مثلا فکر کنید که شما قرار است از کرمان به قم بروید باید حالتها و مسیرهای ممکنه را بررسی کرده، راههای عبور و مرور، شیوه رفت و برگشت و همه را بررسی کرده و نسبت بدین موضوعات شناخت کامل و جامع پیدا نمایید.
2. دومین سطح یادگیری چیست؟ فهمیدن
دومین سطح از سطوح یادگیری؛ فهمیدن است. یعنی اینکه شما نسبت به معنای یک موضوع دانایی کامل پیدا کنید و یک موضوع را با تبیین تمام بفهمید. مثلا اینکه چرا من باید از این جاده به سمت قم حرکت کنم؟ چون این جاده، جادهای است که عبور و مرور در آن بیشتر است، خدمات رفاهی و امکانات در آن وجود دارد، دو بانده است و… . شما باید چرایی یک مطلب را بفهمید تا به عمق دانسته آن برسید.
اگر راجع به چرایی یک موضوع نمیدانید، میتوانید مقاله «چرایی زندگی بهارمن»را مطالعه نمایید.
3. سومین سطح یادگیری چیست؟ به کار بستن
سومین سطح از سطوح یادگیری؛ به کار بستن است. به کار بستن چیزی فراتر از فهمیدن است. وقتی شما به یک مطلب و به عمق آن پی میبرید سعی در استفاده از آن در قسمتهای مختلف زندگی و در جا و مکان ویژه آن دارید.
مثلا فرض کنید که شما نسبت به این موضوع که اگر برنامه ریزی کنید زمان بیشتری برای انجام کارهایتان پیدا کرده و البته که به تمام کارهای روزمرهتان هم رسیدگی خواهید کرد باید بگویم که سعی میکنید از آن در هر لحظه و هر مکانی استفاده نمایید و آن را به کار ببرید.
پس میتوان به کار بستن را مرحله اجرایی، اصلی و نهایی دانستهها دانست یا به قول معروف تعبیر ضربالمثل عالم بی عمل به چه ماند به زنبور بی عسل را حکایت نمایید. پس شاید بتوان این سطع از سطوح یادگیری را مهمتر بدانید.
4. چهارمین سطح یادگیری چیست؟ تحلیل
تحلیل چیست؟ تحلیل چه کاربردی دارد؟ تحلیل در سطح بالاتری از فهمیدن و به کار بستن قرار گرفته است. شما باید به یک علم و آگاهی میزان دانستهای در سطح فهمیدن و به کار بستن دست پیدا کنید که بتوانید از آن در سطح تحلیل استفاده کرده و با توجه به میزان دانستههایتان مطالب را بالا و پایین کرده و تحلیل نمایید. باید به قواعد و قوانین موجود در میان دانستههایتان پی ببرید.
5. پنجمین سطح یادگیری چیست؟ ترکیب
در این مرحله که پنجمین سطح از سطوح یادگیری است فرد باید میان اجزائی که در تحلیل آنها از یکدیگر تفکیک نموده است یک ارتباط ایجاد کند. ترکیب به معنای درآمیزی دانستهها و تجارب گذشته با مطالب جدیدی است که میآموزد.
6. ششمین سطح یادگیری چیست؟ ارزشیابی و قضاوت
آخرین سطح از سطوح یادگیری ارزشیابی و قضاوت است. حال که یک فرد دانستهها را فهمیده، درک کرده و در نهایت آنها را تحلیل و سپس با یکدیگر در آمیخته است زمان آن رسیده که میان آنها به ارزشیابی و قضاوت بپردازد. اینکه کدام خوب است و مدام خوبتر، کدام بد است و کدام بدتر را فهمیده و حال به انتخاب برسد.
چگونه از سطوح یادگیری استفاده کنیم؟
حال که یاد گرفتیم که سطوح یادگیری چیست باید تمام سعی و نهایت سعی خود را در انجام آنها به کار گرفته و مرحله به مرحله آن را در زندگی رعایت نماییم که این بهترین راهحل ممکنه برای رسیدن به آن چیزی است که در زندگی به آن نیازمندیم.
حرف پایانی
چرا باید یاد بگیریم که چگونه یاد بگیریم؟ سطوح یادگیری چیست؟ چگونه از سطوح یادگیری استفاده کنیم؟ امیدواریم که با دانستن مطالب فوق و یادگیری این موضوع که چگونه مطالب را یاد بگیریم و سطوح یادگیری چه هستند تا آنجا که ممکن است در این راه تلاش کرده و سعی کنید که برای رسیدن به آنچه که در زندگی بدان نیازمندید.
تلاش کنید که این بهترین راهحل ممکن برای دستیابی به اهداف و آرزوهایتان است. خوشحالیم که حتی به مقدار اندک در این رابطه کمک حال شما بودهایم و آنچه را که باید تا آنجا که در توانمان بوده برایتان شرح دادهایم. با بهارمن به بهار زندگیتان نزدیک شوید. موفق و موید باشید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
5 نظر
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
خیلی ممنونم از مقاله ی خوبتون. سطوح یادگیری رو خیلی خوب توضیح دادین. با به کارگیری این نکات میتونیم بازدهی بهتری داشته باشیم🤍
ممنون بابت مقاله خوب و کاربردی
من برای خواندن مقاله های شما از تکنیک تند خوانی ای که در مقالات و دورت های رایگان هست استفاده میکنم
اما نمیدونم چرا هرچی میخوام سریعتر بخونم
مغزم کمتر کلمه ای رو میخونه و روی متن پرش داره
مثلا از کلمه ۳ به ۵ پرش داره چرا؟
سلام لطفا به بخش مقالات تمرکز و تقویت حافظه برید.
مشکل از این دو هست.
و با انجام تمرینات مطمئنا بهتر عمل میکنید.
سلام وقت تون بخیر خیلی خوشحالم از مطالعه ی مقاله لذت بردم دقیقا درسته قول میدم به خودم که مراحل یادگیری رو عمل کنم اول شناخت و درک کردن و به کار برستن و تحلیل کردن و ترکیب کردن و قضاوت و ارزشیابی ممنونم دید بهتری پیدا کردم و تا بهتر تلاش کنم در مسیر رسیدن به هدفم