تکنیک های فن بیان با همه
آدمهای متفاوتی در اطراف شما هستند؛ مدیر شرکت، همسایه، استاد دانشگاه و… افراد مختلف با روحیات متفاوت، که با آموختن “تکنیک های فن بیان با همه”، میتوانید با همه آنها رابطه موثر و تعامل سازنده داشته باشید. گاهی لازم است ساعاتی را با آنها صحبت کنید، کارهایی را از آنها پیگیری کنید، یا در موضوعی آنها را قانع کنید؛ پس لازم است فن بیان قوی برای برقراری ارتباط و صحبت کردن با آنان داشته باشید.
تکنیک های فن بیان با همه به شما کمک میکند تا با آموختن صفرتا صد فن بیان با همه به راحتی صحبت کنید و موثر باشید. همچنین به افرادی که میخواهند در جمع سخنرانی کنند یا دانشجویانی که درسی را باید ارائه دهند، این مقاله که همراه با آموزش تکنیک ها و تمرینات فن بیان است را توصیه میکنیم.
در این مطلب به سوالات زیر پاسخ خواهیم داد:
- چگونه احساسات مخاطب را تحریک کنیم؟
- چگونه صدای خوبی داشته باشیم؟
- قدرت تخیل چه تاثیری در فن بیان دارد؟
- چگونه تنفس ديافراگمي انجام دهیم؟
صفرتا صد تکنیک های فن بیان با همه
مهارت فن بیان و سخنرانی در جمع برای برخی افراد ممکن است بسیار ترسناک جلوه کند. اما ارائه یک سخنرانی عمومی یا اقناع مخاطب آنقدرها که تصور میکنید ترسناک نیست. در این مقاله صفرتا صد فن بیان را به شما خواهیم آموخت و مانند هر مهارت دیگری نیازمند تمرین است.
در ابتدا ممکن است احساس خوبی نداشته باشید اما تنها یک راه برای رفع این احساس وجود دارد، دل را به دریا بزنید و تا میتوانید با به کارگیری تکنیک های فن بیان با همه، صحبت و سخنرانی کنید. ما در این مطلب به 6 سوال “چگونه” در رابطه با فن بیان و سخنرانی پاسخ میدهیم که در این راه به شما کمک میکند.
1. چگونه صدای خوبی داشته باشیم؟
برای غلبه بر یکنواختی آهنگِ صدا، از تاکید استفاده کنید؛ برای صحبت کردن با شخصی یا سخنرانی در جمع هزاران شیوه ارائه وجود دارد اما در ابتدا شما باید مبانی اصولی فن بیان را فرا بگیرید، آن وقت مسیر به دلخواه شما طی خواهد شد. نکته اول در تکنیک های فن بیان با همه: صدای شماست.
یکنواختی آهنگِ صدا در سخنرانی دشمن موفقیت است؛ در سخنرانی برای ارائه تاثیرگذار نیازمند کیفیتهای صدایی متفاوتی هستید. راهکار و پیشنهاد ما در مطلب تکنیک های فن بیان با همه این است که از سه روش زیر برای تاکید ایدههای اصلی سخنرانی خود بهره ببرید:
-
تغییر گام یا زیر و بمی صدا
در بیان یک جمله، کلمات مهم را با تغییر گام صدا با تاکید بیان کنید. تاکید بر یک کلمه به معنی بیان بلند آن نیست؛
-
- اگر از آن دسته از افرادی هستید که عموماً با صدای بلند سخن میگویید، میتوانید زمانی که به کلمه مهم و قابل توجه رسیدید صدای خود را ملایمتر کرده و با نجوا واژه را بیان کنید.
- اگر معمولا با صدای زیر طنیندار صحبت میکنید، میتوانید هنگام بیان مطالب مهم صدای خود را اندکی بمتر کنید تا تفاوت لحن کلمه از بقیه جمله تمایز داده شود.
-
تغییر سرعت بیان مطالب
زمانی که در بیان مطلب به قسمت هیجان انگیز آن رسیدید، سرعت و ریتم بیان را اندکی بالا برده تا مخاطب را متوجه هیجان انگیز بودن موضوع کنید. این یکی از تاثیر گزارترین نکات در تکنیک های فن بیان با همه است که به مخاطبین هیجان موضوع را منتقل میکند.
-
مکث در سخنراني
شما میتوانید پیش از بیان جملهای که هدف اصلی و موضوع مورد بحث است، مکث نمایید. به واسطه مکث شما گوش مخاطبین آماده شنیدن جمله بندی شده و به این درک میرسد که مطلبی مهم قرار است بیان شود.
2. چگونه احساسات مخاطب را تحریک کنیم؟
هر کسی که میخواهد تکنیک های فن بیان با همه را به خوبی یاد بگیرد و فن بیان خوبی داشته باشد باید به این نکته مهم توجه کند، برانگیختن عواطف مخاطب حتی یک لحظه بسیار تاثیر گذارتر از ساعتها استدلال منطقی و استفاده از دلیل و برهان است.
یکی از تکنیک های فن بیان با همه که باعث جذب مخاطب یا مخاطبین میشود، استفاده به جا از عواطف و احساسات است. افزودن احساسات به سخنرانیتان کار آسانی نیست، پس چگونه احساسات خود را در سخنرانی به مخاطب انتقال دهیم؟
-
چگونه احساسات خود را در سخنرانی قوی کنیم؟
هر زمانی که یک سخنرانی ارائه میکنید، باید کاملاً خود را وقف موضوع سخنرانی کنید و در آن غرق شوید. وانمود کنید که بازیگر هستید و باید از زبان شخصیتی که بازی میکنید سخن بگویید. پیشنهاد میکنم مقاله آموزش فن بیان و سخنرانی همراه 10 تکنیک اصلی را نیز مطالعه کنید
مهم نیست با چه موضوعی سخن میگویید مهم این است که با آن یکی شوید. اطمینان حاصل کنید که درک کاملی از موضوع ارائه دارید و به آنچه میگویید باور دارید. در غیر این صورت مانند کسی به نظر میرسید که متنی را حفظ کرده است و از بر میخواند و حرفهایتان هیچ تاثیری بر مخاطب نمیگذارد.
3. چگونه زبان بدن خوبی داشته باشیم؟
زبان بدن را بیاموزید اما بگذارید از احساساتتان سرچشمه بگیرند. یکی دیگر از تکنیک های فن بیان با همه، زبان بدن است، که در واقع نمودِ خارجی احساسات درونی است. با این وجود، میتوان آن را تمرین کرد. نمیتوان تک تک حرکات و اشارات هنگام صحبت کردن را از پیش برنامه ریزی کرد. حرکات بدن به صورت بداهه، بجا و در موقعیت مناسب موثر هستند.
همچنین بداهه بودن حرکات ضامن کیفیت آنها نیست. صحبت یا سخنرانی خود را در جلوی آینه تمرین کنید و حرکات خود را زیر نظر داشته باشید تا اگر غیر ضروری هستند، آنها را تغییر دهید. نکات و دستورالعملهای زیر را رعایت کنید:
- هنگام صحبت، بدن خود را بیش از حد حرکت ندهید.
- اطمینان حاصل کنید زبان بدن شما با سخنانتان هماهنگ است. نباید جملهای که میگویید سپس در رابطه با آن حرکتی انجام شود.
4. چگونه تنفس دیافراگمی انجام دهیم؟
برای صدای خوب از تنفس صحيح بهره ببرید. چهارمین تکنیک از تکنیک های فن بیان با همه، نحوه تنفس صحیح است. با این تمرین ساده هم به ریههای خود کمک میکنید و هم تنفس دیافراگمی را یاد میگیرید؛ این روش بهترین راه برای تنفس حجم زیادی از هواست.
-
آموزش تنفس ديافراگمي
بایستید و دستهای خود را در دو طرف پهلوهایتان قرار دهید. سپس سعی کنید که انگشتان دستتان را به یکدیگر نزدیک کنید. حالا روی دیافراگم فشار ایجاد کنید تا تمام هوای ریهتان هم خالی شود. سپس نفسی عمیق بکشید و بدون این که شانههایتان بالا برود، هوا را به داخل شکم خود هدایت کنید. مجدد این عمل را تکرار کنید.
ظرفیت ریه تنها یکی از عوامل داشتن صدای قوی است. اگر میخواهید صدایتان در هنگام صحبت کردن مناسب باشد، باید گلو یا نای خود را باز نگه دارید. تمرینهای ساده برای رفع تنش و باز شدن گلو وجود دارد، یکی از تمرینها را در ادامه می پردازیم.
-
تمرين تقويت صدا
برای باز شدن هر چه بیشتر گلوی خود وانمود کنید که در حال خمیازه کشیدن هستید. وقتی این کار را انجام میدهید، گلوی شما به طور طبیعی باز می شود. حال به جای آن که دهان خود را ببندید (همان گونه که در پایان خمیازه کشیدن این کار را میکنید) سعی کنید سخن بگویید. این کار یکی از تمرینات علمی فن بیان است که کمک میکند تا صدای رسا و بلندتری داشته باشید.
5. چگونه استدلال قوی داشته باشیم؟
استدلال های خود را زیر سوال ببرید تا قدرت مباحثه خود را تقویت کنید. اگر قادر نباشید بر استدلالهایی که مخالفان شما بیان میکنند، ایرادی بگیرید، ادعاهای شما و آنها به یک اندازه محکم و قاطع محسوب میشود. یعنی نیروی برابر که هیچ یک پیروز میدان نیستند!
اگر میخواهید صحبتی اثرگذار داشته باشید یکی از تکنیکهای فن بیان باهمه این است که باید بتوانید هم استدلالهای قوی ارائه کنید و هم خود، آنها را زیر سوال ببرید. زیرا دیر یا زود، دیدگاههای هر سخنوری به چالش کشیده می شود. بنابراین باید برای رویارویی و پاسخ دهی به برهانهای مخالف آماده شوید.
-
چگونه استدلال کنیم و همیشه پیروز شویم؟
راهی جالب برای استدلال و نقض آن وجود دارد. از فهرستپ رسشهای کارآمد کمک بگیرید. هر استدلالی ۴ بخش دارد. برای هر بخش از ارائه میتوان پرسشهایی را مطرح کرد، به کمک آنها قدرت هر استدلالی را آزمود و برای رویارویی با استدلالیهای مخالف آماده شد:
A. سوال مورد بحث:
آیا سوال ها به روشنی و وضوح پرسیده شدهاند؟ باید اطمینان حاصل کنید تمامی کلماتی که بیان کردهاید، معنای روشن و واضحی دارند و طرفین برداشت متفاوتی از آنها ندارند.
B. ارائه مدرک:
این مطلب با استناد به کدام کارشناسان و متخصصین ارائه شده است؟ از چه جهت آنها را صاحب نظر میدانیم؟ آیا نظراتش را روشن و قابل اعتماد و بیقرض است؟
C. دلیل و برهان:
آیا اطلاعات ارائه شده همان استدلال را پشتیبانی میکنند یا مربوط به برهان دیگری هستند؟ آیا تمامی استدلالهای مخالف تاحدودی ضعیف هستند و میتوان آنها را زیر سوال برد؟
D. نتیجه گیری :
آیا نتیجهای که ارائه کردید، از مدارک موجود نشات گرفته و منطقی هستند؟ یا یک نتیجه گیری باب میل خودتان و بی ربط به موضوعاتِ چالشهای ایجاد شده ارائه دادید؟ آیا تمامی مدارک همسو هستند؟
علاوه بر استدلالهای خود، استدلال های مخالف خود را نیز با این پرسشها بسنجید. بدین ترتیب، هم از درستی استدلالهای خود اطمینان حاصل میکنید و هم میتوانید پاسخگوی استدلالهای مخالف باشید.
6. چگونه از قدرت تخیل در سخنراني استفاده کنيم؟
در یک سخنرانی که تنها از زنجیرهایی از استدلالهای منطقی تشکیل شده باشد، بیروح است و آن چنان که باید به دل شنونده نمینشیند. این صحبت یا سخنرانی به طور حتم بینقص است و هیچ ایرادی هم ندارد؛ اما آیا کسی حاضر است وقتی خود را صرف گوش دادن به آن کند؟ ما به چاشني تخيل نياز داريم.
-
چگونه قوه تخیل را تقویت کنیم؟
-
استفاده از زبان تمثیلی:
-
استفاده از زبان تمثیل و داستان، قوه تخیل شوندگان را به کار میگیرد. مثلاً برای بیان موضوع اعتیاد میتوانید داستان مردی را بیان کنید که با این مشکل دست و پنجه نرم میکند و زندگی را به کام همسر و فرزندانش تلخ کرده است. چنین داستانی علاوه بر این که در ذهن آنها نقش میبندد، تاثیری بر آنها میگذارد که هیچ آمار و ارقامی قادر به انجام آن نیست.
-
-
تصویر سازی ذهنی:
-
تصویرسازی یعنی پیش از ارائه سخنرانی در ذهن خود تصور کنید سخنرانی چگونه پیش میرود و به چه اتفاقی میافتد. افرادی که قرار است در مقابل آنها بایستید و سخن بگویید را در ذهن خود تصور کنید.
چه واکنشهایی به حرف شما خواهند داشت؟ تمامی عکس العملهای آنها را چه خوب، چه بد، پیش بینی و مجسم کنید. این کار از اضطراب و نگرانی شما میکاهد و هم شما را برای رویارویی با مشکلات احتمالی آماده میکند.
تمرین فن بیان در خانه
یکی دیگر از تکنیک های فن بیان با همه را در قالب پیشنهاد کابردی به شما ارائه میدهیم: دایره واژگان خود را گسترش دهید. هر چه کلمات بیشتری بلد باشید، می توانید سخنرانی موثرتری ارائه کنید. تسلط بر زبان تنها راه انتقال مقتدرانه ایدههای خود است.
برای گسترش دایره واژگان خود باید از کلمات جدید استفاده کنید، تا میتوانید مطالعه کنید و در هر متنی که میخوانید به دنبال کلمات ناآشنا باشید و آنها را یادداشت کنید. سپس آنها را در سخنرانی بعدی خود به کار ببرید.
سخن پایانی در مطلب تکنیک های فن بیان با همه
ما در زندگی باید با افراد مختلفی ارتباط برقرار کنیم و کیفیت این ارتباط را مهارت فن بیان ما، تعیین میکند. در مقاله تکنیک های فن بیان با همه سعی کردیم، نکاتی مهم برای تعامل با افراد مختلف و صحبت کردن در جمع را به شما آموزش دهیم. بنابراین نگران مهارت فن بیان خود نباشید، با انجام تمرينهای سخنرانی و فن بیان آن همه چيز آسانتر ميشود. ما برای شما ارتباطاتی درخشان آرزومندیم.
دیدگاهتان را بنویسید