9 بازی مفید برای تمرکز در کودکان
یکی از مسائل حائز اهمیتی که بدان توجه نمیشود و همه از کنار آن به سادگی عبور میکنند؛ تمرکز در کودکان به ویژه کودکان پیش فعال است. تمرکز یک مهارت بسیار مهم در زندگی افراد است که اگر در کودکی آن را فرا بگیرند بسیار مهم است.
بسیاری از کودکان در سنین کم، بیش از اندازه پیش فعال هستند و این در صورتی است که از دیدگاه روانشناسی، پیش فعالی بیش از حد نوعی اختلال به شمار میآید.
این کودکان هیچ توجه و تمرکزی نسبت به کارهایی که انجام میدهند، ندارند. حتی هیچ دقتی روی محیط پیرامون و هر آنچه در اطراف آنها در گذر است، ندارند.
گاها این موضوع در مدرسه برای آنها، معلمان و پدر و مادرهایشان دردسرساز میشود. زیرا نمیتوانند یکجا بند شوند؛ گویی به صندلی یا نیمکتشان میخ یا سنجاق چسباندهاند.
دائما تکان تکان میخورند و انگار که معذب هستند نمیتوانند به راحتی بنشینند. این تکان تکان خوردنها، توجه و تمرکزشان را نسبت به صحبتهای معلم از بین میبرد، به گونهای که تفکر معلم این است که این کودکان در هپروت و خیال به سر میبرند که حواسشان اینگونه پرت است. در صورتیکه دست خودشان هم نیست.
این سبب یادگیری ناقص کودک میشود؛ به این گونه که از هر مطلبی که معلم توضیح میدهد یک نکته را یاد میگیرند، دوباره به هپروت میروند و با اخطار معلم حواس خود را جمع میکنند و یک نکته جدید یاد میگیرند. دوباره پس از مدت کوتاهی تمرکز و توجهشان از بین میرود و این چرخه همینطور ادامه پیدا میکند.
کودک از هر محتوای علمی و مطلب یک نکته آموخته که در نهایت ذهن او آنها را ترکیب میکند و مطالبی را میسازد که هیچگونه منافاتی با آنچه معلم گفته ندارد.از این رو مسئله تمرکز در کودکان بسیار پراهمیت جلوه میکند.
یادگیری ناقص دروس، توجه نکردن به افراد، محیط پیرامون، درک ناقص و ….از معایب عدم تمرکز در این دوره است.
اما نکته حائز اهمیتتر این است که در سنین کودکی بهتر میتوان این مشکل، یا بهتر بگویم این معضل بزرگ را برطرف کرد. نباید گذاشت عدم تمرکز و توجه به سنین بالاتر برسد که در سن بالا سختتر میتوان آن را برطرف نمود. از این رو در این مقاله، راهکارهایی جهت بهبود تمرکز در کودکان برای شما آوردهایم تا با تکیه بر آنها تمرکز را در کودک خود بالا ببرید. با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.
برای مشاهده مقاله تقویت حافظه کودکان، کلیک کنید.
انجام بازی و فعالیتهای حرکتی هدفدار:
جز جدانشدنی هر کودک، بازی است. نمیتوانید کودکی را بیابید که به بازی کردن علاقهای نشان ندهد و از آنجایی که کودکان به بازی علاقهمند هستند تمام سعی و تلاش خود را به کار میبرند تا نتیجه دلخواه و مطلوبی را از آن بهدست آورند. پس میتوانیم با پیشنهاد بازیهای هدفدار از آنها بخواهیم که در بهبودشان یاریمان کنند. در ادامه به بازیهایی اشاره میکنیم که دقت و تمرکز نسبت به پیرامون را بالا میبرند.
انجام بازیهای زیر جهت بالا بردن تمرکز در کودکان:
1. دارت:
بازی دارت از آن دسته بازیهایی است که توجه و تمرکز بالایی میطلبد تا کودک بتواند سیبل مورد نظر را نشانه قرار دهد. باید سعی کنید کم کم و در طول زمان، میزان مدتزمان بازی را افزایش دهید تا هر بار کودک تمرکزش نسبت به دفعات قبل افزایش یابد.
2. بازی قایم موشک:
این بازی، از آن دسته بازیهایی است که نهتنها کودکان، بلکه افراد بزرگ هم بسیار به آن علاقهمند هستند و در هر سنی افراد را به وجد میآورد. در این بازی فردی که چشم میگذارد باید با دقت به تمام جزئیات محیط پیرامون خود توجه کند تا بتواند سایر افرادی که از دید او پنهان هستند را بیابد.
3. بازی گردوشکن:
مطمئنا شما هم به کرات این بازی را در کودکی خود انجام دادهاید. باید از کودکتان بخواهید بر روی جداولی که کنار خیابان هستند یا روی خط صاف این بازی را در صورتی که یک لیوان آب در کف هر دستش قرار دارد، انجام دهد. از آنجایی که حفظ تعادل در اینصورت بسیار سخت میشود تمام تمرکز کودک شما معطوف به بازی و نریختن آب میشود و به مرور زمان تمرکز بهبود میابد.
4. بازی صندلی:
این بازی هم یکی از آن دسته بازیهای محبوب و معروف کودکیمان هست. از آنجایی که در این بازی، تعداد افراد از تعداد صندلیهای موجود بیشتر است. افراد باید تمام توجه و تمرکز خود را به بازی معطوف کنند تا بتوانند در زمان مقرر یکی از صندلیها را اشغال کنند.
تجسم ذهنی:
کودکان قدرت تجسم و تخیل بسیار بالایی دارند و به تجسم وقایع مختلف علاقهمند هستند. این کار برای آنها بسیار تا بسیار لذتبخش است.
اما بسیاری از وقتها این کار را با چشمان باز و در حین حرکت انجام میدهند. در واقع شما باید شرایطی فراهم کنید که کودک با چشمان بسته و در حالت سکون به تجسم ذهنی بپردازد.
مثلا از کودکتان بخواهید چشمانش را ببندد و یک شکل هندسی را متصور شود، سپس با همان چشمان بسته آن شکلی که در ذهن تصور کرده است را روی کاغذ بکشد. تجسم ذهنی یکی از بهترین و تاثیرگذارترین کارها بر بهبود تمرکز در کودکان است. سعی کنید زیاد آن را به کار بگیرید.
دنبال کردن یک شی:
سعی کنید یک شی نورانی متحرک را در مقابل فرزندتان قرار دهید و از او بخواهید که آن شی را دنبال کند. سعی کنید شب را در جهات گوناگون به صورت صاف یا دورانی حرکت دهید.
مهرههای رنگارنگ:
سعی کنید مهرههای رنگارنگ با اشکال چشمگیر و زیبا تهیه کنید و از کودک خود بخواهید مهرهها را تصادفی یا با ترتیب خاصی به یک نخ متصل کند و هر دفعه تعداد مهرهها و الگوی سختتری را به آنها بدهید.
تعریف داستان:
دنیای قصه و داستان از جذابیت بسیار بالایی در کودکان برخوردار است. شما میتوانید با تکیه بر این خصوصیت کودکان، در بهبود تمرکز آنها موثر باشید.
سعی کنید پس از تعریف داستان، سوالهایی از محتوای آن از کودکتان بپرسید و هر دفعه فاصله میان تعریف و پرسشتان را افزایش دهید.
چشمان بسته:
حتما تا الان متوجه شدهاید که راهکارهای تمرکز بیشتر با چشم بسته است، زیرا توجه به بقیه اطراف را از کودک میگیرد و کمک میکند کودک در آن لحظه فقط به کاری که در حال انجام است، فکر کند.
یکی از تمرین تمرکز با چشمان بسته این است که اشیایی را در اختیار آن قرار دهید و از آن بخواهید که نام هر کدام را بگوید.
فرزندان، میوه زندگی افراد هستند از همین رو توجه به توسعه و بهبود فردی آنها، کیفیت زندگیشان و به نتیجه دلخواه و مطلوب رسیدن آنها آرزوی همه والدین است. اما اینکه چگونه به آنها کمک کنیم، چگونه در روند بهبود فردی کودکانمان موثر واقع شویم، چگونه آنها را به موفقیت نزدیکتر کنیم، چگونه تمرکزشان را بهبود بخشیم و سئوالاتی از این قبیل ذهن همه را به خود درگیر کرده است. امیدوارم مقاله فوق در این زمینه موثر بوده باشد. برای مطالعه مقالات بیشتر و افزایش آگاهی در این زمینه با بهارمن همراه شوید. موفق و موید باشید.
حرف پایانی
امیدواریم با انجام مستمر این تمارین، روز به روز به تمرکز کودکانتان کمک کنید و تلاش کنید که تمرکز آنها بهبود یابد. اگر مطالب این مقاله مفید، کارآمد و نتیجه بخش واقع شد آن را با عزیزترین افراد زندگی خود به اشتراک بگذارید.
4 نظر
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام وقت تون بخیر
تصویر سازی ذهنی و با داستان سازی واقعا موثر خیلی ممنونم از مطالعه ی مقاله لذت بردم
سلام وقت بخیر
خیلیییییی خوب بود ممنون💛
سلااااااااام وخدا قوت من با وجودیکه بچه کوچیک ندارم اما این مقاله رو با اشتیاق زیاد خوندم چون پسر کوچیک من دقیقا همینطوری بود که در ابتدای مقاله گفتید در دوران بچگیش انگار تو یه دنیای دیگه وبقول شما در هپروت زندگی میکرد … با وجودیکه سعی کردم بهترین برنامه ها رو برا بچه هام پیاده کنم اما کاش این مطالب رو ۲۰ سال پیش خونده بودم و یاد گرفته بودم … البته میتونم برای نوه هام پیاده کنم😅😅😅بازم از الهه عزیز تشکر ویژه میکنم عالی بود
درود خانم مددیان عزیز.
خوش حالم که با این مطالب دارید برای پیشرفت خودتون زمان می گزارید.