تمرکز حواس در 5 گام اصولی
تمرکز حواس
چگونه میتوان در عصر انحرافات ذهنی، تمرکز حواس داشت؟ اگر میخواهید 5 گامی که در مقاله زیر به توضیح شان پرداختیم برای شما کارآمد واقع شود، باید ابتدا هدفتان را درست و دقیق مشخص کنید. افرادی که تمرکزحواس ندارند و انحراف ذهنی آنها زیاد است؛ هدف مشخصی در زندگی ندارند، یا هدفی که انتخاب کردند، انتخاب خودشان نبوده و دیگران مسیر زندگی را برایشان مشخص کردند و آنها بدان علاقهمند نیستند.
یا در زندگی بهطور همزمان چند هدف را انتخاب و دنبال میکنند، در نتیجه روی هیچ کدام از آنها تمرکز ندارند و دچار حواس پرتی میشوند. نمیتوانند کارهای خود را مطابق با میل و خواسته خویش پیش ببرند.
عدم تمرکز حواس یکی از جدیدترین معضلات عصر حاضر محسوب میشود. روی کار آمدن تکنولوژی هایی که از جذابیت و سرگرمیهای فراوانی برخوردارند، سبب شده ذهن انسانها دائما درگیر آنها باشد و فرد نتواند به هنگام نیاز، تمرکز لازم روی کار مورد نظر خود داشته باشد و کارش را با کیفیت مطلوبتری انجام دهد.
این موضوع حتی سبب شده که انسانها زمان بیشتری را برای انجام کار مورد نظرشان بگذارند اما با این وجود باز هم کیفیت کار مورد نظرشان بسیار پایین است. اگر شما هم با این معضل دست و پنجه نرم میکنید،پیشنهاد میکنم تا انتهای مقاله با ما همراه شوید.
در مقاله زیر قرار است به پرسشهای زیر پاسخ دهیم:
- هدف اصلی زندگی چیست؟
- چگونه میتوانید ذهنتان را آرام کنید؟
- چگونه عوامل انحراف ذهنی را از خود دور کنیم؟
چگونه در کاری تمرکز داشته باشیم؟؟
تمرکز در کار یک عامل حیاتی است که به شما کمک میکند بهرهوری و کیفیت کارتان را بهبود بخشید. در زیر توضیحی کوتاه درباره چگونه در کار تمرکز بکنید آورده شده است:
ایجاد محیط مناسب: ایجاد یک محیط کاری آرام و بدون مزاحمت میتواند به شما کمک کند تا بهتر تمرکز کنید. بررسی کنید که آیا محیط شما مناسب است یا نه و در صورت نیاز، اقدام به ایجاد تغییراتی مانند خاموش کردن موبایل یا ایجاد مرزهای فیزیکی در محیط کاری کنید.
تعیین هدف و الویتها: قبل از شروع به کار، هدف و الویتهایتان را تعیین کنید. اینکه میدانید به سمت کدام هدف حرکت میکنید، به شما کمک میکند تا تمرکزتان را در جهت صحیح حفظ کنید.
تقسیم وظایف: بزرگترین وظایف را به وظایف کوچکتر و قابل مدیریت تقسیم کنید. به این ترتیب، کارها قابل انجام تر خواهند بود و شما میتوانید روی هر بخش با تمرکز بالا تمرکز کنید.
حذف موانع: شناسایی موانعی که مانع تمرکز شما میشوند و برطرف کردن آنها مهم است. موانع میتوانند شامل اشتباهات فردی، اشغال ذهنی، مشکلات در محیط کاری و … باشند.
چگونه در مطالعه تمرکز بالایی داشته باشیم؟؟
ایجاد محیط مناسب: تمرکز شروع میشود با ایجاد یک محیط مناسب برای مطالعه. اطمینان حاصل کنید که محیطتان آرام، خلوت و خالی از مزاحمتها است.
تعیین هدف مطالعه: قبل از شروع مطالعه، هدف خود را مشخص کنید. این به شما کمک میکند تا متمرکز بمانید و روی مطالب مرتبط با هدفتان تمرکز کنید.
تقسیم مطالعه به بخشهای کوچکتر: برنامهریزی برای مطالعه را با تقسیم مطلب به بخشهای کوچکتر شروع کنید. این کمک میکند تا وظایفتان قابل مدیریتتر و قابل انجامتر باشند.
مدیریت زمان: زمان مطالعه را به طور موثر مدیریت کنید. از تکنیکهای مدیریت زمانی مانند تکنیک پومودورو (Pomodoro) استفاده کنید که شامل کار به مدت زمان معین و استراحتهای کوتاه میشود.
حذف مشتتها: پیش از شروع مطالعه، مشتتها را حذف کنید. از تلفن همراه، رسانههای اجتماعی و دیگر مواردی که توجه شما را پرت میکنند، دوری کنید.
تکنیکهای تمرکز: استفاده از تکنیکهای تمرکز مانند تمرکز بر تنفس، تصویرسازی مثبت، یا تکرار داخلی عبارات آرامشبخش میتواند به شما کمک کند تا تمرکزتان را افزایش دهید.
برای مشاهده دوره های رایگان استاد امیر حسین حامدی کلیک کنید.
هدف اصلی زندگی
اما اگر شما هدف مشخصی دارید و خود با میل و خواسته قلبی، آن هدف را انتخاب کردید و آگاهانه برای رسیدن به آن تلاش میکنید و تنها مشکلتان در این راه، نبود تمرکز حواس است و نمی توانید زمانیکه برای هدفتان وقت میگذارید بهترین بهرهوری را داشته باشید، این 5 گام میتواند به شما کمک کند.
گام اول، آماده سازی محیط اطراف برای تمرکز حواس
حتما قبل از شروع هر کاری، محیط اطرافتان را مناسب با شرایط دلخواه خود آماده کنید. شما چگونه میتوانید از زمان خود استفاده کنید و تمرکز و توجه بیشتری داشته باشید؟
بخش بسیار زیادی از دقت و توجه شما به محیط اطرافتان بستگی دارد، اینکه هوا سرد است یا گرم؟ نور محیط زیاد است یا کم؟ اتاقتان تمیز است یا بهم ریخته؟ خلاصه انرژی مطلوبی در اطراف شما برای تمرکز بر مطالعه یا انجام پروژههای کاریتان وجود نداشته باشد.
شما باید قبل از مطالعه یا شروع کاری که به تمرکز ویژه نیاز دارد، در ابتدا تمام مسائلی که امکان دارد مرکز توجه شما را سیبل هدف، نشانه بگیرد برطرف کنید، سپس به شروع مطالعه یا انجام کار خود بپردازید.
گام دوم تمرکز حواس ، نیت و آمادهسازی ذهن برای انجام فعالیت
قبل از اینکه کاری را شروع کنید، ابتدا نیت کرده و ذهنتان را برای انجام آن کار آماده کنید.مثلا شما میخواهید مطالعه یک درس را شروع کنید یا اگر شاغل هستید، روی یک پروژه بسیار مهم کار کنید. قبل از شروع مطالعه یا کار نباید باعجله به آن اقدام کنید، ابتدا ذهن خود را آرام کنید.
چگونه می توانید ذهنتان را آرام کنید؟
با دعا، نماز، مراقبه و مدیتیشن، با چند نفس عمیق و …
(برای دریافت پادکست رایگان مدیتیشن امیرحسین حامدی اینجا کلیک کنید.)
پس از آرام کردن ذهنتان نیت کنید و از نیروی برتر خود بخواهید در مدت زمانی که نیاز به تمرکز دارید، کمک کند تا هیچ افکار سوئی به ذهن شما وارد نشود. نکته مهم این است که؛ در ابتدا مشخص کنید در آن مدت زمان که به تمرکز نیاز دارید، چه هدفی دارید و روی چه چیزی قرار است، تمرکز کنید و دنبال چه خروجی هستید و با یک ذهنیت مشخص، راجع به فرآیند و نتیجه انتهایی آن، کار خود را شروع کنید.
داشتن یک نیت مشخص، سبب میشود که در واقع شما فعالانه کار خود را شروع کنید، بهجای آنکه منفعل و در حال واکنش به اتفاقات باشید. پیشنهاد میکنم مقاله تمرکز در زندگی افراد موفق را نیز مطالعه کنید
گام سوم: تهیهی باکسبندی زمانی
باکسبندی زمانی داشته باشید. در برنامهریزی روزانه خود سعی کنید کارهای خود را به باکسهای زمانی مشخص، تقسیم کنید. بهترین بهرهوری زمانی در بزرگسالان 50 الی 60 دقیقه است. به عنوان مثال اگر محصل هستید، بین 50 الی 60 دقیقه یک باکس مطالعاتی داشته باشید و 10 الی 15 دقیقه تا باکس بعدی مطالعاتیتان، به خود استراحت دهید.
بعضی وقتها امکان دارد کار شما بیش از یک ساعت طول بکشد که در چنین شرایطی، پس از گذشت یک ساعت به خود استراحت دهید، یک تجدید قوا کنید و سپس به ادامه کارتان برسید.
دکتر استیون کاوی:« اره خود را تیز کن.»
استراحت شما در زمانهایی میتواند بیشتر باشد، مثلا هنگام صرف ناهار یا بعدازظهر، که امکان دارد قوایتان تحلیل رفته باشد.
برای مطالعه مقاله تمرکز و مدیتیشن، اینجا کلیک کنید
تمرکز حواس
گام چهارم:داشتن روتین مخصوص بهخود
برای مطالعه یا انجام پروژههای کار خود، روتین مخصوص داشته باشید. یعنی بهطور حدودی برای خود مشخص کرده باشید که در ساعت ابتدایی روز چهکاری انجام دهید و در ساعت پایانی آن، چه کاری را باید انجام دهید. اینکه چهزمانی به خواب بروید و کی از خواب برخیزید، چهزمانی را به صرف ناهار بپردازید و …
داشتن روتین مخصوص سبب میشود تا بدن شما، یک ریتم خاص پیدا کند، که به آن گوییم. بیوریتم سبب میشود، میزان بهرهوری کاری و مطالعاتی شما افزایش یابد.
افرادی که یک روز طرف صبح کار میکنند و یک روز طرف شب، یا اینکه بعضی روزها اصلا کار نمیکنند، معمولا از بهرهوری پایینتری نسبت به افرادی که در زندگی برای خود روتین دارند، برخوردار هستند.
گام پنجم:دور کردن عوامل انحراف ذهنی از خود
در آخرین گام، باید عوامل انحراف ذهنی را از خودتان دور کنید. شما بعد از گذشت مدتی به این تشخیص خواهید رسید که چه چیزهایی تمرکزحواس را حین انجام کار یا مطالعه از شما میگیرد، مثلا موبایل یا شبکههای اجتماعی یا یک وسیلهای که روی میز مطالعه یا کارتان قرار دارد یا … باید سعی کنید این عوامل را شناسایی و در حین انجام کار یا مطالعه آن را از محیط اطراف خود دور کنید. مثلا اگر عامل انحراف ذهنی شما موبایل است، سعی کنید آن را خاموش و در دورترین نقطه از محیط خود قرار دهید.
نتیجه گیری برای تمرکز بهتر
یادتان باشد اگر هدف خود را بهدرستی انتخاب کرده باشید و این 5 گام را در زندگی خود پیادهسازی کنید، میزان انحراف ذهنی شما کم و تمرکز شما بهمراتب نسبت به قبل، بیشتر میشود و در مسیری قرار خواهید گرفت که میتوانید، آتش زندگی و کسب و کارتان را روشن کنید.
برای مشاهده مقاله افزایش تمرکز، اینجا کلیک کنید.
تمرکز یکی از مهمترین مهارتهای قرن حاضر است که یادگیری و استفاده از آن برای کیفیت انجام هر کار، صرفهجویی در زمان و استفاده هدفمند از زمان ضروری است. امیدوارم مقاله فوق در جهت افزایش تمرکز شما مطلوب بوده باشد. این مقاله را در جهت بهبود توسعه فردی افراد در جامعه با عزیزترین افراد زندگیتان به اشتراک بگذارید. برای آگاهی و مشاوره بیشتر به شماره 0992 240 5394 در پیامرسان واتساپ پیام دهید. نظرات و پیشنهادات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
نویسنده: الهه اسماعیل زاده
1 ساعت مطالعه و یک ربع استراحت برای یک کنکوری باکس مطالعاتی کم نیست؟ساعت زنگ مدرسی مدرسه 1 ساعت و نیم و زنگ تفریح 10 دقیقه هست…اگه باکس مطالعاتی من 1ساعت ونیم واستراحت یک ربع باشه بهتر نیست؟
سلام مریم عزیز
طبیعتا میدونم که میخواهید مطالب بیشتری رو مطالعه کنید اما میزان استراحتی که گفته شد، بر اساس تحقیقات هست.
همچنین بخشی از یادگیری هنگام استراحت و خواب صورت میگیره.
بخش لیمبیک مغز اطلاعات رو به حافظه بلند مدت ارسال میکنه.
موفق باشید.
باسلام خدمت مجموعه فعال بهارمن بویژه الهه عزیز بابت این مقاله مفید وارزشمند من شاغل هستم و شغل من از کارهای حساس و دقیق هست که باید براش وقت و انرژی بذارم اما خانواده من هم جزو الویت های زندگیم هستند وقتی مقاله رو خودندم یاد برنامه ریزی خودم تو زندگی افتادم که در کنار شغلم و رسالت کاریم برای زندگی وخصوصا بچه هام برنانه داشتم و طبق روتین خودم تونستم هم به فعالیتهای شخصیمث ورزش بپردازم هم سرکاربرم و هم درکتار بچه هام باشم و نتیجه این برنامه ریزی رو در طولانی مدت ببینم …
ممنون مرگش عزیز …این عملگرایی شما واقعا عالیه ..موفق باشید
سلام نرس عزیز
با برنامه ریزی و تمرکز دقیق امیدوارم به موفقیت برسید