تسلط کلامی در سال 2024
چگونه تسلط کلامی خود را تقویت کنیم؟ و مهارت های کلامی را یاد بگیریم؟ برای تاثیر گذاری مثبت باید از تسلط کلامی و غیر کلامی خوبی برخوردار باشیم. صحبت کردن یکی از راه های انتقال پیام است اما باید توجه داشت فقط محتوای خوب کافی نیست بلکه لحن، فرم و قالبی که حرف خود را به مخاطب بازگو میکنیم نیز بسیار مهم است، تمامی مطالب زیر از دوره فن بیان بهارمن که بهترین دوره در این زمینه است برآمد شده است.
در این مقاله به سؤالات زیر پاسخ خواهیم داد:
- مهارت تسلط کلامی چیست؟
- اهمیت تقویت مهارت کلامی چیست؟
- راههای افزایش مهارت کلامی چیست؟
مهارتهای ارتباط کلامی چیست؟
ارتباط کلامی به استفاده از زبان برای انتقال اطلاعات اشاره دارد. مهارت و تسلط کلامی چیزی بیشتر از تواناییهای گفتاری است. تسلط کلامی نشان میدهد که چگونه پیامها را در تعاملات گفتاری و نوشتاری ارسال و دریافت کنید. این مهارتها به جای اینکه به “چه میگویید” توجه داشته باشد، بر نحوه “چگونه میگویید” و ارتباط شما متمرکز است. به همین دلیل، میتوانید از تکنیکهای غیرکلامی مانند زبان بدن برای تقویت تعاملات خود استفاده کنید.
نمونههایی انواع مهارتهای کلامی مؤثر عبارتند از:
- گوشدادن فعال
- درخواست توضیح
- پرسیدن سؤالات باز برای بهدستآوردن بینش
- شناخت و پاسخ به نشانههای غیرکلامی
- واضح و مختصر صحبتکردن
- استفاده از طنز برای جذب مخاطب
اهمیت تقویت مهارت کلامی چیست؟
مهارتهای ارتباط کلامی مهم هستند؛ زیرا شما را توانمند میکند تا با افراد زیادی ارتباط مؤثر و پایدار برقرار کنید که باعث ایجاد تعاملات مثبت بیشتر و روابط کاری قویتر میشود. با این مهارتها میتوانید حس اعتماد به نفس را منتقل کنید و اطمینان حاصل کنید که مخاطب پیام یا انتظارات شما را درک میکند.
توانایی برقراری ارتباط کلامی واضح به شما کمک میکند در موقعیتهای کاری مختلف از جمله پروژهها، مذاکرات و مصاحبههای شغلی موفق شوید.
بهارمن به شما مطالعه مقاله «چگونه شخصیت خود را بسازیم؟» را پیشنهاد میکند.
راههای افزایش مهارت کلامی
در پاسخ به سؤال چگونه تسلط کلامی خود را تقویت کنیم؟ میتوانید از 10 مرحله زیر برای کمک به بهبود ارتباط و تسلط کلامی خود در محل کار و زندگی شخصی استفاده کنید:
1. چگونه اول فکر کنیم بعد حرف بزنیم؟
مکث قبل از پاسخدادن به یک سؤال میتواند پاسخ شما را بهبود بخشد. وقت گذاشتن برای فکرکردن قبل از پاسخ دادن به شما این امکان را میدهد که افکار خود را در یک جمله مختصر و واضح سازماندهی کنید. مکثها حس تفکر را منتقل میکنند، بنابراین مخاطب شما این تصور را به دست میآورد که قبل از صحبت کردن، بهترین پاسخ را در نظر گرفتهاید.
به همین ترتیب، اگر طرف مقابل شما نیز لحظهای مکث کرد، نیازی به پریدن و مقابله با سکوت احساس نکنید. آن شخص از این که به او زمان دادید تا در پاسخ خود فکر کند، به جای اینکه روند فکرش را قطع کنید، قدردانی میکند. این نه تنها حرفهای بودن را نشان میدهد، بلکه علاقه شما را به شنیدن حرفهای آنها نشان میدهد.
بهارمن مطالعه مقاله «سخنرانی و 7 راه برای شروع طوفانی» را به شما پيشنهاد ميکند.
2. چگونه کوتاه حرف بزنیم؟
کوتاه و روان صحبت کردن نه تنها درک پیام شما را آسانتر میکند، بلکه نکات اصلی شما را زودتر به گوش مخاطب میرساند. قبل از صحبت از خود بپرسید که چگونه میتوانید اطلاعات را به وضوح و با کمترین کلمه ممکن ارائه دهید. چگونه تسلط کلامی داشته باشیم؟ همیشه وقتی در حال نوشتن یا صحبت کردن هستید، از به کار بردن کلمات و جملات پیچیده و سخت و اضافه کردن اطلاعات نامربوط خودداری کنید.
این کار باعث میشود که مخاطبان شما به وضوح نکات اصلی شما را درک کنند و میتوانند مطابق با آن پاسخ دهند. این مهارت به ویژه هنگام ارائه دستورالعملها یا انتظارات به همکاران مفید است، زیرا صراحت شما باعث میشود سردرگمی کمی وجود داشته باشد و دچار ابهامات نشوند. بهارمن مطالعه مقاله «چگونه رفع ابهام کنیم؟» را به شما پیشنهاد میکند.
3. شناخت و درک مخاطب
برای انتقال مؤثر پیامها، باید مخاطبان خود را درک کنید و خود را در موقعیت آنها قرار دهید. همه دانش یا تجربه مشابه شما ندارند، بنابراین اطمینان حاصل کنید که اطلاعات را بهگونهای توضیح میدهید که به راحتی برای همه قابل درک باشد.
برای مثال در توضیح نکات فنی کارهای پیچیده و تخصصی به یک دانشجو تازه کار لازم است موضوعات را مفصلتر و گام به گام توضیح دهید. همچنین، سعی کنید فرهنگ یا شخصیت مخاطبان خود را در نظر بگیرید. به عنوان مثال، شما با یک دوست نزدیک بسیار متفاوت از یک مدیر اجرایی و همکار شرکت صحبت میکنید.
4. چگونه لحن خوبی داشته باشیم؟
لحن شما نقش مهمی در ارتباطات کلامی و داشتن تسلط کلامی ایفا میکند و بر نحوه تعامل مخاطبان با شما تأثیرگذار است. لحن دوستانه و گرم با لبخند تأثیر مثبتی بر جای میگذارد. صحبت کردن با لحن یکنواخت میتواند شما را بیعلاقه جلوه دهد که میتواند مخاطب را دور کند. همچنین سعی کنید لحن خود را تغییر دهید و از عطف و مکث برای تأکید بر نکات مهم استفاده کنید. این تکنیک یک راه آسان برای متمرکز کردن توجه مخاطبان است.
بهارمن مطالعه مقاله «چگونه صدای بهتری داشته باشیم؟» را به شما پیشنهاد میکند.
5. زبان بدن در ارتباطات
زبان بدن شما میتواند بر نحوه ارسال پیامها تأثیر بگذارد، با وجود اینکه یک روش ارتباط غیرکلامی است. راههای انتقال زبان بدن مطمئن شامل حفظ تماس چشمی و داشتن زبان بدن آرام است. همچنین میتوانید از حرکات یا حالات چهره برای تأکید بر نکات مهم و جلب توجه یا تمرکز مخاطبان استفاده کنید. مقاله «زبان بدن در مصاحبه شغلی» به شما در این باره میتواند کمک کند.
6. اعتماد به نفس داشته باشیم
اعتماد به نفس بسیار مهم است، زیرا اگر به نظر میرسد که به آنچه میگویید اعتقادی ندارید، مخاطب شما نیز چنین حسی را نخواهند داشت. یکی از راههای ایجاد اعتماد به نفس قبل از مکالمات برنامهریزیشده، ارائهها یا سخنرانیها، یادداشتبرداری ذهنی یا فیزیکی در مورد آنچه که در مورد آن صحبت خواهید کرد، است. این یادداشتها نباید یک متن طولانی باشند، بلکه باید نکات اصلی را که میخواهید بیان کنید یادآوری کنند.
یادداشتهای شما تسلط کلامی شما را فراهم میکنند و به شما نشان میدهند که میدانید روی چه چیزی باید تمرکز کنید یا به کجا باید مکالمه را هدایت کنید. داشتن یک برنامه باعث میشود احساس آمادگی بسیار بیشتری داشته باشید و اعتماد به نفس شما را افزایش میدهد.
7. صادقانه گفتگو کنیم
در حالی که میتوانید برای بهبود تسلط کلامی از فنون و تکنیکهای مختلف الهام بگیرید، همیشه صادقانه برخورد کنید. مردم بیشتر جذب سخنرانانی میشوند که واقعی و شفاف باشد. به عنوان مثال، اگر پاسخ سؤالی را نمیدانید، اعتراف به آن اشکالی ندارد. به این شکل همکاران شما بیشتر از حالتی که وانمود کنید چیزی را میدانید و پاسخی نادرست ارائه دهید به صداقت شما احترام میگذارند.
بهارمن مطالعه مقاله «نحوه گفت و گو با دیگران» را به شما پیشنهاد میکند.
8. مهارت خوب گوش دادن
در فنون مذاکره همان قدر که خوب صحبت کردن اهمیت دارد، سکوت و خوب گوش دادن نیز مهم است. تسلط کلامی وقتی کامل میشود که بتوانید در مواقع مهم کلام خود را قطع کنید و فقط به صحبت های طرف مقابل گوش دهید. برای کسب مهارت گوش دادن فعال، باید تمرکز خود را بالا ببرید و توجه خود را به صحبت های گوینده بدهید.
بهارمن مطالعه مقاله «افزایش تمرکز با 5 تمرین کاربردی» را به شما پیشنهاد میکند.
همچنین برای اینکه هم صحبت شما متوجه دقت شما به حرف هایش بشود، بهتر است با نشانه هایی این را به او بفهمانید. یکی از نشانه ها تکان دادن سر است. یا کلمات تاییذی مثل “درسته”،”قابل تامل است”و “چه جالب” و… میتوانید گاهی نیز جمله خود فرد را تکرار کنید و به این شکل حرف او را تایید کنید. برای مثال، ” واقعا افزایش قیمت ها که میفرمایید، سرسام آور شده است” .
این نکته را به یاد داشته باشید، که فرد وقتی احساس کند که صحبت هایش را با دقت گوش میدهيد، ذوق و اشتياق بيشتري براي دقت در حرف هاي شما خواهد داشت و شنونده بهتري خواهد بود. براي داشتن تسلز در گفنگو بايد بدانيد که صحبت کردن يک خيابان دوطرفه است و بايد هر دو فرصت اظهار نظر داشته باشيد.
9. تمرینهای تسلط کلامی
اکنون که روشهای مختلف برای بهبود مهارتهای ارتباط کلامی را میدانید، باید آنها را تمرین کنید. این کار به شما کمک میکند تا در تواناییهای گفتاری خود اعتماد بیشتری داشته باشید. این تکنیکها را تا حد امکان در کارهای روزانه و تعاملات شخصی خود به کار ببرید تا اطمینان حاصل کنید که در استفاده از آنها مسلط هستید.
با صحبت کردن در مقابل آینه یا ضبطکردن حرفهای خود در حال انجام یک ارائه یا سخنرانی، به سادگی تمرین کنید. هنگام تماشای خود، میتوانید زبان بدن خود را مطالعه کنید و برای بهبود آن گام بردارید. وقتی صدای خود را ضبط میکنید، صدا و لحن خود را ارزیابی کنید و تعیین کنید در کدام قسمتها باید کار کنید تا واضحتر و مختصرتر صحبت کنید.
بهارمن مطالعه مقاله «چگونه با هرکسي صحبت کنيم؟» را به شما پيشنهاد ميکند.
10. نظرسنجی و بازخورد
همچنین میتوانید مهارتها و تسلط کلامی خود را در محیطهای واقعیتر، مانند جلوی دوستان یا خانواده، تمرین کنید. این نه تنها به شما کمک میکند تا در صحبت کردن در مقابل دیگران احساس راحتی بیشتری داشته باشید، بلکه به شما امکان میدهد بازخورد دریافت کنید.
اگر سخنرانی یا ارائهای برنامهریزی کردهاید، آن را همانطور که در مقابل مخاطبان واقعی انجام میدهید اجرا کنید و از این دوستان و خانواده بخواهید که تواناییهای ارتباط کلامی و ارتباط غیرکلامی شما را قضاوت کنند. نظر آنها به شما در مورد کارهایی که به خوبی اجرا کردهاید و جایی که نیاز به بهبود دارد آموزش میدهد.
سخن پایانی
اگر دوست دارید تسلط کلامی خود را تقویت کنید، راههای افزایش مهارت کلامی بالا را به دقت اجرا و تمرین کنید. تسلط کلامی در مذاکره و تأثیرگذاری بر روی افراد مختلف اهمیت دارد و میتواند شما را در مسیر موفقیت هدایت کند. در این مقاله، به بررسی اهمیت تسلط کلامی و روشهای تقویت این مهارت پرداختیم.
از جمله نکاتی که برای تسلط به مهارت کلامی حائز اهمیت است، میتوان به اول فکر کردن و سپس حرف زدن، استفاده از لحن مناسب، گفتگوی صادقانه و… اشاره کرد. همچنین، شناخت و درک مخاطب، کوتاه حرف زدن، استفاده از زبان بدن موثر و اعتماد به نفس در گفتگو نقشهای کلیدی در تسلط کلامی دارند. رعایت این نکات، میتواند به بهبود مهارتهای ارتباطی و افزایش اعتماد به نفس در مکالمات کمک کند و به طور کلی، ارتباطات بین فردی را بهبود بخشد.🌻
3 نظر
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
بسیار عالی🌹🌷🌺
سلام و درود مهرداد عزیز
خوشحالم که مطلب تسلط کلامی برای شما مفید بوده
شاد و سلامت و ثروتمند باشید.
عالی پرتغالی⛄️