انواع خویشتن داری چیست؟ و چگونه خویشتن دار باشیم؟
انواع خویشتن داری چیست؟ خود کنترلی و خویشتن داری شکلها و نوعهای مختلفی دارد. در این مقاله به انواع خویشتن داری میپردازیم تا در موقعیتهای مختلف بتوانید شرایط را با حفظ احوالات مثبت خود کنترل کنید. خویشتن داری به ما در کنترل احساسات و موقعیتهای سخت کمک میکند.
ما شاید نتوانیم همه آدمها را تغییر دهیم؛ اما با مهار خشم و هیجانات خود میتوانیم آرامش داشته باشیم و با انواع خویشتن داری موقعیتهای زندگی را شیرینتر سپری کنیم. با بهارمن و آشنایی با انواع خویشتن داری همراه باشید.
در این مطلب به سؤالات زیر پاسخ خواهیم داد:
- خودکنترلی و خویشتن داری چیست؟
- انواع خویشتن داری چیست؟
- در خویشتن داری عاطفی چه اصولی را باید رعایت کنیم؟
- خویشتن داری حرکتی چه اهمیتی دارد؟
راهکارهایی برای بهبود خویشتن داری چیست؟
خودکنترلی و خویشتن داری بخش مهمی از زندگی ما است و به ما کمک میکند عادتهای بد را ترک کنیم و عادتهای خوب را به جای آنها ایجاد کنیم. اما آیا میدانستید که در واقع سه نوع مختلف خودکنترلی وجود دارد؟ آنها کنترل تکانه، کنترل عاطفی و کنترل حرکت هستند.
در این مقاله، نگاهی خواهیم داشت به انواع خویشتن داری و اینکه چگونه همه آنها در توانایی ما برای مقاومت در برابر وسوسهها نقش دارند. همچنین درباره راههایی بحث خواهیم کرد که میتوانیم خودکنترلی کلی خود را بهبود ببخشیم تا زمانی که با آن لحظات وسوسهانگیز مواجه میشویم، اراده لازم برای مقاومت در برابر آنها را داشته باشیم.
خودکنترلی و خویشتن داری چیست؟
وقتی صحبت از خویشتن داری به میان میآید، اکثر مردم به مفهوم اساسی «کنترل» افکار، خواستهها و اعمال خود فکر میکنند. اما حقیقت این است که در واقع سه نوع مختلف خویشتن داری وجود دارد که این مفهوم بزرگتر را تشکیل میدهد.
اولین نوع خویشتن داری، کنترل تکانه است که چیزی بیش از محدود کردن خود از خوردن کل بستنی است. این در مورد شناخت و مدیریت انگیزههای خود به گونهای است که به شما در تصمیم گیری بهتر کمک میکند. دومین نوع خویشتن داری، کنترل هیجانی است. این شامل توانایی تشخیص و مدیریت احساسات است تا اجازه ندهیم احساسات ما تسخیر شوند یا بیش از حد افراطی شوند.
در نهایت، خویشتن داری حرکتی وجود دارد که به ما کمک میکند خود را مسئول اعمال فیزیکی خود بدانیم. این میتواند به معنای کنترل زبان بدن در طول یک جلسه مهم یا استراحت منظم در هنگام مطالعه برای یک امتحان بزرگ باشد.
با درک این سه نوع مختلف خویشتن داری، میتوانیم مهارتهای بهتری را توسعه دهیم که به ما کمک میکند تا در هر موقعیتی بر افکار، احساسات و اعمال فیزیکی خود کنترلی داشته باشیم.
خلق و خوی نتیجه افکار و اعمال شماست، بنابراین جای تعجب نیست که خلق و خوی میتواند بر انواع خویشتن داری ما تأثیر بگذارد. معلوم میشود که خلق مثبت توانایی ما را برای کنترل خود افزایش میدهد در حالی که خلق منفی آن را کاهش میدهد.
بهارمن مطالعه مقاله «چگونه باورهایمان را تغییر دهیم؟» را به شما پیشنهاد می کند.
1. اول فکر کن، بعد عمل کن
کنترل تکانه یعنی توانایی توقف و فکر کردن قبل از اقدام کردن. کنترل تکانه به بچهها اجازه میدهد قبل از آنکه بدون نگاه کردن به خیابان بدوند، درباره عواقب کارشان فکر کنند. کودکی که خویشتن دار است میتواند مکث کند، تصور کند چه اتفاقی ممکن است بیفتد و از خود بپرسد: من ممکن است دچار مشکل شوم یا آیا ممکن است صدمه ببینم؟ و سپس انتخاب دیگری داشته باشد.
کنترل تکانه به معنای جلوگیری از عمل کردن به خواستههای فوری است. برای تقویت انواع خویشتن داری نوبت به بهبود کنترل تکانه میرسد: اهداف کوچکی برای خود تعیین کنید و سعی کنید در برابر اصرار برای انجام کارهایی که با اهداف بلندمدت شما همخوانی ندارد، مقاومت کنید.
به عنوان مثال، اگر میخواهید قند کمتری بخورید، سعی کنید به محض اینکه هوس کردید یک لیوان آب بنوشید. ممکن است زمان کافی برای شما باشد تا منطقی فکر کنید و تصمیم سالمتری بگیرید.
بهارمن مطالعه مقاله «اهمیت رفتارشناسی با مدل رفتاری DISC» را به شما پیشنهاد می کند.
2. خویشتن داری عاطفی
کنترل عاطفی یکی از انواع خویشتن داری است و به معنی توانایی مدیریت احساسات است. کنترل عاطفی مهم است؛ زیرا به شما امکان میدهد احساسات خود را تنظیم کنید نه اینکه اجازه دهید آنها تصمیمات و اقدامات شما را بهگونهای هدایت کنند که ممکن است با آنچه واقعاً برای خود میخواهید یا با توجه به شرایط شما در هر لحظه برای شما منطقی است هماهنگ نباشد.
این نوع از انواع خویشتن داری میتواند یکی از سختترین جنبههای آن باشد. واقعاً آسان است که اجازه دهید احساسات شما را تحت تأثیر قرار دهند که اغلب منجر به پشیمانی یا آشفتگی درونی میشود.
به عنوان مثال، اگر یک کارمند از رئیس خود عصبانی باشد، ممکن است به گونهای عمل کند که بیشتر ضرر داشته باشد تا منفعت، و اگر کنترل عاطفی نداشته باشد، این امر میتواند منجر به مشکلات جدی در آینده شود.
بهترین راه برای مدیریت احساسات این است که یاد بگیریم چگونه کار میکنند تا زمانی که چیزی باعث ایجاد یک مورد از آنها میشود، بتوانیم قبل از اینکه دوباره به درون آنها نفوذ کنیم، ابتدا شناسایی کنیم که دقیقاً از کجا این احساسات منشا می گیرند.
مسائل عاطفی ار مهم ترین بخش های زندگی هستند، بهارمن مطالعه مقاله «چگونه رابطه عاطفی خوبی داشته باشیم؟» را به شما پیشنهاد می کند.
3. خویشتن داری حرکتی
کنترل و خویشتن داری حرکت، توانایی مدیریت نحوه حرکت بدن و زمان آن است. این نوع از انواع خویشتن داری به بچهها کمک میکند در مواقعی که نیاز دارند بیحرکت بنشینند. این به آنها کمک میکند از فضای شخصی دیگران دور بمانند. داشتن کنترل حرکت، انجام کاری که از آنها خواسته میشود را بسیار آسانتر میکند، مانند نشستن پشت میز غذا یا انتظار در صف.
همه بچهها در برخی مواقع با کنترل حرکت مشکل دارند. زمانی که پر از انرژی و هیجان هستید ثابت ماندن سخت است. خویشت داری حرکت، همه چیز در مورد کنترل حرکات و اعمال فیزیکی شما به زبان ساده است، کنترل کاری است که انجام میدهید.
خودکنترلی حرکتی به شما امکان میدهد مهارتهایی را توسعه دهید که به موفقیت شما در زندگی کمک میکند، چه از طریق ورزش، هنر یا فعالیتهای دیگر. این مهارتها را میتوان در طول زمان با تمرین دادن ذهن خود بر بدن به گونهای توسعه داد که ذهن و بدن شما به جای اینکه دو موجود جداگانه با یکدیگر بجنگند، به یک موجود تبدیل شوند و بدن در راستای کمک به آرامش درونی، همراه باشد.
بهارمن مطالعه مقاله «چگونه استرس را به آرامش تبدیل کنیم؟» را به همه کسانی که در جستجو آرامش واقعی هستند، پیشنهاد می کند.
سخن پایانی انواع خویشتن داری
ما در این مقاله با انواع خویشتن داری و ویژگی افراد خویشتن دار آشنا شدیم. حالا میدانیم در چه حوزههایی میتوان خویشتن دار بود و نتیجه بهتری را مشاهده کرد. بهارمن برای یادگرفتن اصول خویشتن داری، پیشنهاد می کند که با مفهوم پذیرش آشنا شوید و برای خویشتن داری از نکات طلایی آن استفاده کنید؛ همچنین مطالعه مقاله « تفاوت تحمل و پذیرش چیست؟ » را نیز به شما پیشنهاد میکند. شاد و موفق باشید.
6 نظر
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام.
مقاله خویشتنداری بسیار عالی و کاربردی بود.
سلام استاد
خیلی ممنون از مقاله مفیدتون و نکاتی که گفتین.امیدوارم بتونیم نهایت استفاده رو ببریم.
سلام
ومطالعه ی مقاله لذت بردم
مفهوم خویشتن داری و خودکنترلی بهتر حالا میتونم درک کنم 😊
سلام زهره خانم
خداروشکر که تونستید به خوبی مطالب مقاله رو یاد بگیرید
موفق باشید.
سلام
بسیار آموزش کاربردی بود
خیلی خوشحالم که با سایت شما آشنا شدم
مهارت های زندگی به نظر من اصلی ترین و مهمترین مهارت هایی هستند که هر فرد باید یاد بگیرد
سلام محمد رضا عزیز
مچکرم
امیدوارم از مقاله چگونه خویشتن دار باشیم، لذت کافی رو برده باشید.
موفق باشید.