چگونه مطالعه مفید داشته باشیم؟
در این مقاله قرار است به سوال چگونه مطالعه مفیدی داشته باشیم، پاسخ دهیم. پس تا انتهای مقاله با ما همراه شوید.
فرض کنید شما قصد ساختن یک خانه را دارید. برای ساختن خانه مطلوب و دلخواهتان، هر گونه هزینهای متحمل میشوید و بهترین و باکیفیتترین مصالح ساختمانی را فراهم میکنید. بهترین زمین را در بهترین نقطه شهر خریداری میکنید. اما در انتخاب معمار و مهندس ناظر خانه هیچ حساسیتی نشان نمیدهید و بدون پرس و جو یک نفر را استخدام میکنید.
با اینکه برای این معمار بهترین امکانات را برای ساخت یک خانه فراهم کردهاید، از آنجایی که مهارت و تجربه کافی ندارد و مهندس ناظر خوبی روی کار نظارت نمیکند، خانه ای تحویل شما میدهد که با یک زلزله ۳ ریشتری هم فرو میریزد. حتی صدای راه رفتن یک گربه روی پشتبام برای شما قابل شنیدن است و شما را آزار میدهد. به نظر شما عیب چیست؟ مصالح باکیفیت نبوده؟ زمین خانه خوب نبوده؟ یا چه و چه و چه …. . عیب چیست؟
اگر در انجام یک کار مهارت کافی نداشته باشیم، قادر نیستیم بهرهوری مطلوبی داشته باشیم. نداشتن مهارت و تجربه معمار سبب شد در انتها به خانه مطلوب و آن چیزی که مدنظرمان بود را به دست میآوریم. اگر در مطالعه مهارتهای کافی را نداشته باشیم حتی اگر بهترین مطالب، مقالات و کتابها را هم داشته باشیم، قادر نیستیم نتیجه مطلوب و دلخواهمان را کسب کنیم. پس قبل از شروع مطالعه و کتابخوانی لازم است یک سری مهارتها را فرا بگیریم و سپس به مطالعه بپردازیم.
در این مقاله قرار است به پرسشهای زیر پاسخ دهیم:
- چگونه مطالعه مفیدی داشته باشیم؟
- برای مطالعه مفید و با کیفیت به چه مهارتهایی نیاز داریم؟
- چگونه سلیقه خود در مطالعه کردن را بشناسیم؟
- چگونه برای مطالعه مفید و موثر مدیریت زمان داشته باشیم؟
- چگونه میتوانیم مطالب را به حافظه بلندمدتمان منتقل کنیم؟
چگونه مطالعه مفید داشته باشیم؟
با یادگیری مهارتهای مختلف در زمینه مطالعه میتوانیم مطالعه مفید و سودمندی داشته باشیم. مهارتهایی همچون تندخوانی، تقویت حافظه، تمرکز ،مرور و نقشه ذهنی.
مهارت تندخوانی:
وقتی میتوانیم در یک زمان محدود، همان اندازه که در زمانهای بسیار زیاد مطالعه میکنیم، یادگیری داشته باشیم با همان کیفیت و چه بسا بیشتر از آن، چرا باید زمانمان را هدر دهیم؟
با یادگیری مهارت تندخوانی میتوانیم مطالعه بیشتری داشته باشیم و هر اندازه سرعت مطالعه بیشتر شود تمرکز بهبود میابد، زمان بیشتری برای تمرین، تکرار و مرور باقی میماند و کیفیت مطالعه بالاتر میرود و مطالعه مفیدتری خواهیم داشت.
با خواندن مقاله « آموزش تند خوانی برای آزمون وکلات » رتبه بهتری از دیگران کسب کنید
مهارت تقویت حافظه:
با پیشرفت تکنولوژی، در دسترس بودن گوشیهای هوشمند، کارآیی بالای آنها و همینطور استفاده و کارایی بیش از اندازه هوش مصنوعی، رفته رفته از حافظهمان کمتر استفاده میکنیم و همین امر موجب دیدار شدن اختلالات آلزایمر و فراموشی در سنین پایین شده است. این اختلال به اندازهای شایع شده که اگر ثانیهای گوشی موبایلمان را به همراه نداشته باشیم و بخواهیم یک تماس مهم و ضروری بگیریم، شماره هیچ یک از افراد مهم زندگیمان را به خاطر نخواهیم آورد.
وقتی قادر نیستیم یک شماره تلفن را به ذهنمان بسپاریم، چگونه توقع داریم مطالب و محتواهای گوناگون را به خاطر بسپاریم و هر زمان احتیاج داشتیم از آنها استفاده کنیم؟ تقویت ذهن و حافظه در امر مطالعه بسیار مهم است. پس سعی کنید آن را جدی بگیرید و گهگداری از آن استفاده کنید.
برای یادگیری تنفس مناسب برای تقویت حافظه و مطالعه، به “مقاله دیافراگم چیست؟ چگونه تنفس دیافراگمی داشته باشیم؟” میتوانید مراجعه کنید.
تمرکز:
تمرکز یکی از مهمترین مهارتهای قرن 21 ام است. عوامل حواسپرتی بسیار زیاد هستند، باید سعی کنیم که تمرین و تکرار بیشتری برای یادگیری این مهارت انجام دهیم.
بازههای مرور:
ما دارای سه نوع حافظه حسی، کوتاه مدت و بلند مدت هستیم. تفاوت این حافظهها در ماندگاری مطالب است. اطلاعات در حافظه حسی تا چند ثانیه بیشتر باقی نمیماند. اطلاعات در حافظه کوتاه مدت از چند ساعت تا چند روز قابلیت ماندگاری دارد و اطلاعات در حافظه بلند مدت تا چند سال باقی میمانند.
مثلا مزه غذا، بوی گل یا یک عطر خاص، در حد چند ثانیه در ذهن ما باقی میماند اما از آنجایی که ذهن به آنها نیاز ندارد هیچ تلاشی برای نگهداری آنها نمیکند و آنها را حذف میکند. انیمیشن جذاب درون و برون به زیبایی این مسئله را بیان کرده است. اطلاعات حافظه کوتاه مدت چه مهم و باارزش و چه بی معنی و بی ارزش، توانایی ماندگاری بیش از چند روز را ندارند. پس چه کنیم؟
با مرور آن هم در بازههای معین، میتوانیم اطلاعات را از حافظه کوتاه مدت به حافظه بلند مدت منتقل کنیم و مدت زمان بیشتری از آنها استفاده کنیم. بازههای مناسب برای مرور طبق فرمول 2 به توان n مشخص میشوند. روز اول، روز دوم، روز چهارم، روز هشتم، روز شانزدهم همینطور الی آخر. البته اگر یک مطلب را با این فرمول تا یک سال مرور کنید، دیگر به حافظه بلند مدتتان منتقل شده و نیازی به مرور مجدد نیست.
نقشه ذهنی:
تهیه و استفاده از نقشه ذهنی یکی از فوقالعادهترین مهارتها جهت مطالعه مفید و مرور مطالب آن هم در کمترین زمان ممکن چیزی کمتر از چند دقیقه است. یادگیری این مهارت کمک بسیار زیادی به انتقال مطالب از حافظه کوتاه مدت به حافظه بلند مدت میکند.
چگونه سلیقه خود در مطالعه کردن را بشناسیم؟
همانطور که هر فرد ظاهر گوناگونی دارد، از لباسها و رنگهای گوناگون استفاده میکند، غذاهای گوناگونی میخورد؛ سلیقه متفاوتی هم برای مطالعه کردن و خواندن کتابها دارد.
چه موضوعاتی برای مطالعه کردن کتاب هست؟
- رمان : رمانها یکی از پرطرفدارترین کتب ادبی هستند که افراد زیادی به آنها گرایش داشته و آنها را مطالعه میکنند. افراد در زمینه های سنی متفاوت و با نحوه مطالعه متفاوت مثلا مطالعه کتاب صوتی، رمان آنلاین و یا … به مطالعه این کتابها میپردازند. پیشنهاد میکنم مقاله یادگیری و مطالعه بدون فراموشی را نیز مطالعه کنید.
- کتاب شعر: کتابهای شعر علاقمندان خاص خود را دارند. این دسته از کتب محبوبیت کمتری در میان عامه مردم دارند. کتابهای شعر هم انواع مختلف حماسی، عرفانی، عاشقانه و … را دارند که امروزه بیشتر افراد علاقهمند شعر نو هستند.
- کتابهای درسی: کتابهای درسی با اینکه برای همه افراد یکسان هستند و مطالعه آنها برای افراد در همه سنین ضروری و اجباری است اما برای دسته اندکی از افراد جذابیت خاصی دارد که آنها را به این زمینه متمایل کرده به گونهای که حتی اگر فرد درسش را به اتمام رسانده باشد باز هم علاقهمند مطالعه کتب درسی است. بسیاری از معلمین نیز همین گونه هستند.
- کتابهای اطلاعات عمومی: بعضی افراد علاقه زیادی به افزایش اطلاعات عمومی خود دارند و سعی میکنند کتبی با این مضمون تهیه کرده و مطالعه کنند و در این صورت در بیشتر زمینهها اطلاعات کافی دارند.
- کتاب های روانشناسی: یکی از پرطرفدارترین دسته موجود، دسته کتب روانشناسی به ویژه کتب روانشناسی موفقیت است. افراد حتی اگر نتوانند به دستورالعملهای موجود عمل کنند باز هم به مطالعه این کتب علاقهمندند.
- کتاب های تاریخی: کتب تاریخی مخاطبین خاص خود را دارند و کتاب های هستند که سرگذشت پیشینیان را به طور مفصل و با جزئیات توضیح میدهند به همین دلیل مخاطبین خیلی کمی دارند.
سلیقه مطالعاتی چیست؟
حال که دانستیم سلیقه مطالعاتی چیست و چه موضوعاتی برای مطالعه وجود دارد باید بدانیم که چگونه سلیقه خود را بازشناسیم. برای دانستن سلیقه مطالعاتی بهتر است که در ابتدا به خواندن یک کتاب کوچیک و مختصر از همه موضوعات بپردازیم و ببینیم که با کدام نوع کتاب انس بیشتری گرفته و علاقه و اهتمام بیشتری برای ادامه آن میدهیم. یا اینکه باید در سایت های گوناگون مطالب مختلفی راجع به هر کدام خوانده و ببینیم به کدام دسته گرایش پیدا میکنیم. پیشنهاد میکنم مقاله آموزش تندخوانی با پیشرفته ترین تمرینها را نیز مطالعه کنید
- راه دیگر فضای مجازی است. مثلا بعضی افراد پیجهای روانشناسی را دنبال کرده، بعضی پیجها یا کانالهایی با محتوای رمانگونه را دنبال میکنند و … .
- رشته تحصیلاتی و شغل افراد نیز میتواند سلیقه مطالعاتی افراد را مشخص کند
- راه دیگر تشخیص سلیقه مطالعاتی یک راه تجربی است.البته در صورتی که با میل و اشتیاق شغل، حرفه و رشته تحصیلاتی خود را انتخاب کرده باشند نه با زور و اجبار.
چگونه برای مطالعه مفید و موثر مدیریت زمان داشته باشیم؟
میخواهیم با واقع نگری پیش برویم. خیلی از افراد در برنامه ریزی و مدیریت زمان درسی خود شکست میخورند. با کمی فکر کردن متوجه میشوید کسانی که شکست میخورند در اطراف شما هم زیاد هستند. بنابراین ما نمیخواهیم اصولی را به شما بگوییم که دیگران از آن نتیجه گرفتند. بهترین شخصی که میتواند برای شما برنامه ریزی کند، خودتان هستید.
یاد دادن و یاد گرفتن
با دوستان خود معامله انجام دهید. درسهایی که میتوانید به خوبی یاد بگیرید را خودتان مطالعه کنید و بعد از آن به دوستان خود آموزش دهید. در هر درسی هم که ضعیف هستید از دوستان خود بخواهید که آن درس را یاد شما دهند. شما هم درسی که تسلط بیشتری دارید، یاد آن بدهید. در این حالت در زمان یادگیری خود صرفه جویی میکنید و یک مدیریت زمان برای مطالعه مفید را در اختیار دارید.
تکنیک اجایل
شاید تا به حال تکینک اجایل به گوشتان نخورده است. قبل از مطالعه هر درس، هدف گذاری کنید و به خود بگویید که تا صفحه فلان را باید مطالعه کنید. هدف خود را فقط در 3 تا 5 دقیقه مطالعه کلی داشته باشید. سعی کنید در این مدت زمان محدود اطلاعاتی از کتاب استخراج کنید که بتوانید به یک نفر توضیحاتی را راجب آن کتاب دهید. در واقع شما یک پیش خوانی داشتهاید و مغزتان آماده جذب اطلاعات کتاب است. از این به بعد این کار را انجام دهید و خودتان نتیجه آن را بیینید.
تاثیر مدیریت زمان در مطالعه
تاثیر مدیریت زمان برای درس خواندن و مطالعه مخصوصاً برای دانش آموزان که قصد موفقیت تحصیلی را دارند بسیار حائز اهمیت هست. شما در این مطلب بهترین روش مدیریت زمان برای مطالعه را یاد گرفتید. یادتان باشد که مطمئناً در مسیر شما شکست وجود دارد. قدرتمندانه ادامه دهید و هر بار با بازنگری برنامه قبلی خود، برنامه جدید تری را نسبت به زمانی که دارید برای خود بچینید.
حرف پایانی مطلب چگونه مطالعه مفید داشته باشیم؟
روش مطالعه ماست که مشخص میکند تا چه میزان از مطالعه مفید و موثر داشته باشیم. در این مطلب از تحقیقات دانشگاه هاروارد برای روش های علمی مطالعه استفاده شد که معجزهای در مطالعه و کتاب خواندن شما ایجاد میکند. برای داشتن مطالعه هدفمند پیشنهاد میکنیم حتما گامهای بالا را اجرا کنید تا یک مطالعه مفید و دقیق داشته باشید. موفق باشید.
دیدگاهتان را بنویسید