4 راه تقویت حافظه تصویری
تقویت حافظه تصویری چگونه اتفاق می افتد؟
حتما برایتان پیش آمده است که گاهی اوقات با تلاش بسیار به ذهنتان فشار می آورید تا یک خاطره یا تصویر صورت شخصی که جایی دیده اید را به یاد بیاورید. تقویت حافظه تصویری باعث می شود تا به راحتی و بدون فشار آوردن به ذهن بتوانیم آنچه را که می خواهیم به یاد بیاوریم. بسیاری از انسانها برای یادآوری اطلاعات مختلف که روزی در ذهنشان ثبت شده است باید بسیار تلاش کنند و خیلی اوقات هم اطلاعات ثبت شده به خاطرشان نمی آید و نمی توانند آنها را یادآوری کنند. بعضی اوقات پیش آمده است که در یک جمع می خواهیم یک خاطره را برای بقیه تعریف کنیم ولی در این کار ناتوان هستیم.
دلایل بسیار زیادی هستند که باعث کند شدن روند یادآوری اطلاعات به ذهن می شود. از طرفی راهکارهای متعدد و مختلفی نیز هستند که برای تقویت حافظه تصویری کاربرد دارند. با بالا رفتن سن طبیعی است که حافظه انسان (از هر نوعش) رو به زوال می رود و به کندی می گراید، بنابراین مراقبت و پیشگیری از زوال حافظه می تواند کمک بسیار زیادی به سلامت روح و روان فرد بکند.
در یادآوری اطلاعات ثبت شده گذشته و تقویت حافظه تصویری انسانها با هم متفاوتند. بسیاری از افراد به راحتی و بدون فشار آوردن زیاد به ذهن و مغزشان می توانند اطلاعات و خاطره های ثبت شده گذشته را به خاطر بیاورند و حتی توانایی به یاد آوردن جزییات آن خاطره ها را نیز دارند. در صورتیکه برخی افراد ممکن است حتی با شرایط بهتر مثل تحصیلات بیشتر توانایی به یادآوردن کلیت یک خاطره یا یک تصویر را نیز نداشته باشند.
در این مقاله قرار است نکات زیر را بیان کنیم:
- مراحل عمل کردن اطلاعات در حافظه تصویری
- راه های تقویت حافظه تصویری
- چرا بالا بردن و تقویت حافظه تصویری اهمیت دارد؟
- ویژگیهای یک تمرین عالی برای مغز و حافظه
- از چه راهکارهایی برای تقویت حافظه کوتاه مدت بزرگسالان استفاده کنیم؟
- چگونه حافظه قویتری داشته باشیم؟
دریافت
اولین مرحله عمل کردن حافظه تصویری دریافت اطلاعات است. در این مرحله ذهن فرد ابتدا اطلاعات و تصاویر چیزها را به صورت پازل وار وارد خود می کند و آنها را ثبت می کند. یکی از مهمترین فاکتورها برای به خاطر سپردن تصاویر و اطلاعات در این مرحله رنگ است. اصولا افراد اگر چیزها را با رنگشان به خاطر بسپارند مدت زمان ماندگاری آن تصاویر بیشتر می شود.
علاوه بر اینها برجستگی ها و مفهوم های متمایز و ابعاد اطلاعات و تصاویر نیز در ثبت شدن آنها در ذهن نقش اساسی دارند. اهمیت به خاطر سپردن رنگ ها آنجا معلوم می شود که همه انسانها تصاویر را بهتر و مشخص تر نسبت به یک متن به ذهن می سپارند و در یادآوری تصاویر نسبت به متون زحمت کمتری به خود می دهند.
پردازش
مرحله دوم عمل کردن حافظه تصویری پردازش است. مرحله پردازش در واقع بلافاصله پس از دریافت تصاویر و اطلاعات آغاز می شود. در این مرحله تصاویر و اطلاعات مثل تکه های یک پازل در کنار هم قرار می گیرند و از هم گسسته می شوند و در مرحله بازیابی دوباره در کنار هم چیده می شوند.
در این مرحله تصاویر و اطلاعات ثبت شده در ذهن کد گذاری می شوند تا در زمان بازیابی و یادآوری ذهن با کمک این کدها تصاویر را باز خوانی کند و دوباره به یاد بیاورد. در این مرحله جزئیات یک تصویر مثل رنگ چشم های یک شخص در ذهن ثبت می شود تا در زمان یادآوری با قرار گرفتن در کنار دیگر جزئیات تصویر صورت آن شخص در ذهن یادآوری گردد.
یادآوری
در مرحله سوم که از آن به عنوان مرحله یادآوری یاد می شود ذهن سعی می کند اطلاعات و تصاویر ثبت شده را دوباره به خاطر بیاورد و یادآوری کند. در واقع در این مرحله کدها و نشانه هایی که ذهن در مرحله دوم آنها را ثبت کرده است به کمک می آیند و در نهایت باعث یادآوری خاطره، اطلاعات و تصاویر مختلف به ذهن می شود.
هر چه ذهن در مرحله قبل بهتر بتواند کدها و نشانه های تصاویر و اطلاعات را در خود ثبت کند در این مرحله راحت تر می تواند به بازیابی و بازخوانی تصاویر بپردازد.
برای مطالعه مقاله 6 راهکار عالی برای از بین بردن وسواس مطالعاتی، کلیک کنید.
راه هایی تقویت حافظه تصویری
تصویر سازی کنید
یکی از راه های بسیار موثر و مفید برای تقویت حافظه تصویر سازی است. تصویر سازی در واقع یک مهارت است که هر شخص برای تقویت حافظه تصویری اش باید از آن کمک بگیرد. بهتر است انسان برای یادگیری هر چیز پیش از آنکه مراحل یادگیری تمام شود آن را در ذهنش تصویر سازی کند. تصویر سازی کمک می کند که اطلاعات و تصاویر بهتر و برای مدت طولانی تری در ذهن انسان نقش ببندند.
نقشه های ذهنی
سعی کنید در ذهنتان نقشه بکشید. یکی از مواردی که نقشه ذهنی می تواند موثر واقع شود هنگام مطالعه است.
به عنوان مثال شروع به خواندن یک رمان جذاب و پرکشش کنید، پس از جندی سعی کنید تا می توانید خودتان را جای شخصیت های مختلف رمان بگذارید و به مکان های گوناگون آن رمان ببرید و برای خودتان نقشه ذهنی از کتاب و فضاها و شخصیت های آن بکشید. این کار باعث می شود حافظه تصویری شما تقویت گردد و تصاویر مختلف را به خوبی به ذهن بسپارید.
به تغذیهتان اهمیت دهید
بسیاری از انسانها فکر می کنند تغذیه فقط می تواند سلامت جسم و بدن را تامین کند در صورتیکه تغذیه مناسب و خوب می تواند تاثیر مستقیمی بر روی ذهن، حافظه و مغز انسان بگذارد. یک برنامه غذایی خوب می تواند باعث تقویت حافظه تصویری شما شود. به عنوان مثال جای دادن مغزهایی مثل گردو در برنامه غذایی روزانه بسیار مفید است. علاوه بر اینها استفاده از پروتئین و ویتامین کافی و امگا 3 می تواند تاثیر مستقیمی بر تقویت حافظه تصویری داشته باشد.
برای مطالعه مقاله 11 راه های تقویت حافظه، کلیک کنید.
چرا بالا بردن و تقویت حافظه تصویری اهمیت دارد؟
شده فردی را ببینید و فکر کنید که جایی آن را دیدهاید و به چشمتان آشناست اما آن را به جا نیاورید، درسی را بخوانید، کتابی را مطالعه کنید اما مطالب و کلمات آن را به یاد نیاورید؟ میدانید که ماندگاری حافظه تصویری بسیار بیشتر از سایر حافظههاست؟ یادگیری که شما از طریق چشم و با دیدن دارید بسیار بیشتر از سایر یادگیریهاست؟
حافظه تصویری به شما کمک میکند مطالب، چهرهها، آدرسها و … زمان بیشتری در حافظه شما باقی مانده و هر گاه که به آن احتیاج پیدا کردید راحت به آن دسترسی داشته و از آن استفاده نمایید.
ویژگیهای یک تمرین عالی برای مغز و حافظه:
1. چیز جدیدی به شما بیاموزد.
مهم نیست آن تمرین چقدر ذهن شما را درگیر خود میکند اگر از قبل در آن مهارت کسب کردید یک تمرین خوب برای حافظه محسوب نمیشود. تمرین شما باید چیز جدیدی به شما بیاموزد و ناآشنا و خارج از محدوده فعلی شما باشد.
2. چالش برانگیز باشد.
حتما باید فعالیت ذهنی که انجام میدهید باعث تفکر بیشتر شود. مثلا حفظ یک قطعه موسیقی جدید خیلی بهتر است از اجرای یک قطعه موسیقی سخت که قبلا به خاطر سپردهاید.
3. از سخت به آسان پیش بروید.
فعالیتهایی انجام دهید که مرحله به مرحله پیش میروند. وقتی در یک مرحله احساس راحتی کردید سراغ مرحله بعدی بروید.
4. پاداش بدهد.
پاداش از فرایند یادگیری شما حمایت میکند. هرچقدر علاقه بیشتری به آن فعالیت داشتهباشید احتمال انجام آن بیشتر است و مزایای بیشتری کسب میکنید پس فعالیتهایی را انتخاب کنید که همیشه دوست داشتید تجربه کنید.
خوب بخوابید
گاهی احساس میکنیم باید کمتر بخوابیم تا همه کارها مطابق میل ما پیش بروند. شاید این توصیه خلاف باور شما باشد اما اگر بیشتر بخوابید عملکرد بهتری خواهید داشت چون خواب کافی تاثیر فوقالعادهای برروی عملکرد حافظه خلاقیت تفکر و مهارت حل مسئله شما دارد.
برنامه خواب منظم داشته باشید.
هر شب ساعت مشخصی بخوابید و هر روز صبح ساعت مشخصی از خواب بیدار شوید. سعی کنید این روال را حفظ کنید.
حداقل یک ساعت قبل از خواب به صفحات نمایشگر نگاه نکنید.
نور آبی که از تلویزیون و تلفن و رایانه ساطع میشود باعث سرکوب هورمون خواب میشود.
مصرف کافیین را کاهش دهید.
کافیین تاثیر متفاوتی بر روی افراد میگذارد اما برخی از افراد بسیار حساس هستند و حتی یک قهوه صبگاهی هم میتواند روند خواب آنها را مختل کند.
اگر شک دارید که باعث اختلال در خواب شما میشود مصرف کافیین را به حداقل یا صفر برسانید.
تقویت حافظه کوتاه مدت در بزرگسالان
برای تقویت حافظه کوتاه مدت در بزرگسالان راه های زیادی وجود دارد. به کار گیری این راه ها و عمل کردن به آنها می تواند تا مقدار قابل توجهی ما را در رسیدن به خواسته مان یعنی تقویت حافظه کوتاه مدت نزدیک کند. البته که ممکن است عمل کردن به این روش ها برای همه به یک مقدار مفید و نتیجه بخش نباشد. اما در این که این راه ها می تواند به تقویت حافظه کوتاه مدت در بزرگسالان منجر شود هیچ شکی نیست.
تقویت حافظه کوتاه مدت بزرگسالان با رژیم غذایی
در بین تمام راه های تقویت حافظه کوتاه مدت در بزرگسالان شاید این راه سالم ترین و طبیعی ترین راه باشد. بدن ما از جمله جسم و روح ما بیش از هر چیزی به تغذیه مناسب و البته سالم نیاز دارد. اگر توجه کرده باشید و پای حرف دل انسان های کهنسال که از حافظه و بهره هوشی مطلوبی برخوردارند نشسته باشید به یک نکته پی می برید و آن هم تغذیه سالم آنها در طول عمرشان است. غذاهای حاوی پروتئین، ویتامین و امگا 3 و استفاده از مغزهایی مثل گردو می تواند گزینه خوبی باشد.
برای مطالعه مقاله 4 راهکار موثر برای تقویت حافظه، اینجا کلیک کنید.
تقویت حافظه کوتاه مدت در بزرگسالان با واژه ها
همیشه سعی کنید در حال یادگیری باشید. با واژه ها بازی کنید و تا می توانید واژه های جدید یاد بگیرید. یکی از بهترین راه ها برای تقویت حافظه کوتاه مدت در بزرگسالان به کارگیری حافظه است. داشتن یک حافظه پویا و فعال که مدام در حال آموختن است می تواند ما را در سنین بالاتر از بیماری هایی مثل فراموشی دور کند.
تصویر سازی کنید و نقشه ذهنی بکشید
برای داشتن یک ذهن فعال و پویا و همچنین تقویت حافظه کوتاه مدت در بزرگسالان بهتر است اطلاعات و وقایع را در ذهنمان تصویر سازی کنیم. به عنوان مثال وقتی که یک داستان می خوانیم بهتر است وقایع و اتفاقات آن را تصویر سازی کنید و با استفاده از نقشه ذهنی جهانی دیگر در ذهنمان رسم کنیم. همین کار باعث عملکرد بهتر حافظه کوتاه مدت می شود.
تقویت حافظه کوتاه مدت در بزرگسالان با کمک حواس
سعی کنید تا می توانید از همه حواس پنج گانه تان استفاده کنید و از آنها کار بکشید. حواسی مثل حواس بویایی می تواند ما را به سال های دور ببرد و خاطره ای را در ذهنمان یادآور شود. یا مثلا وقتی به یک آهنگ خاطره انگیز گوش می دهید حافظه تان به طور ناخودآگاه فعال می شود و ممکن است اطلاعات و وقایعی را به خاطر بیاورید.
تقویت حافظه کوتاه مدت در بزرگسالان با ورزش
می توان با قطعیت گفت که ورزش کردن از آن دسته راه هایی است که همیشه برای تقویت حافظه پیشنهاد شده است و تقریبا تمام صاحب نظران و کارشناسان این حوزه بر این موضوع که ورزش می تواند تا مقدار قابل توجهی باعث بهبود عملکرد حافظه کوتاه مدت شود، اتفاق نظر دارند. پس نتیجه می گیریم که ورزش و تمرین روزانه یکی از سالم ترین و مهمترین روش ها برای تقویت حافظه کوتاه مدت در بزرگسالان است.
تقویت حافظه کوتاه مدت در بزرگسالان با خوراک مغز
همانطور که بدن انسان به طور روزانه و مداوم نیاز به تغذیه و خوراک دارد، سیستم مغز و حافظه او نیز به تغذیه سالم، مفید و مناسب نیاز دارد. روش های متعدد و مختلفی برای تغذیه ذهن و حافظه وجود دارد. به عنوان مثال یکی از این روش ها مطالعه است. از راه های دیگر می توانیم به انجام بازی های فکری و حل کردن جدول روزنامه ها اشاره کنیم.
برای مطالعه مقاله تمرکز در زندگی افراد موفق، اینجا کلیک کنید.
چند نوع حافظه داریم؟
هر انسان دارای سه نوع حافظه است که تفاوت حافظهها در مدت زمان نگهداری اطلاعات در آنها است. انواع حافظه شامل حافظه حسی، حافظه کوتاه مدت و حافظه بلند مدت است.
- حافظه حسی: حافظه حسی توانایی نگه داری اطلاعات را از چند صدم ثانیه تا چند ثانیه دارد. مثلا شما بوی یک گل یا عطر را تا چند ثانیه در ذهن دارید اما پس از آن به علت آنکه دهن این مطلب را مهم تلقی نمیکند آن را حرف کرده و نگه داری نمیکند.
- حافظه کوتاه مدت: حافظه کوتاه مدت توانایی نگه داری اطلاعات را از چند ساعت تا چندین روز دارد و این بسته به نوع اطلاعات و مهم بودن یا نبودن آن دارد.
- حافظه بلند مدت: حافظه بلند مدت انسان توانایی نگه داری اطلاعات را از چندین ماه تا چندین سال و گاه بسته به مهم بودن اطلاعات تا آخر عمر دارد. مثلا خاطرات خوب یا بدی که از سالهای قبل در ذهنتان باقی مانده مثالی از حافظه بلند مدت است.
چگونه حافظه قویتری داشته باشیم؟
داشتن حافظه قوی نوعی مزیت محسوب میشود به گونهای که افراد زیادی به دنبال راهکارهایی برای تقویت این توانایی مهم هستند و زمان بسیاری را در جهت آن سپری میکنند. در ادامه چند تکنیک بسیار مهم برای آنکه چگونه حافظه قویتری داشته باشیم ارائه کردیم تا انتهای مقاله با ما همراه شوید.
اولین راهکار: زندگی در اکنون
برای اینکه حافظه قویتری داشته باشیم باید توانایی تمرکز بالایی در انجام کارهایشان داشته باشیم تا بتوانیم تمام اتفاقات را با ریز جزيیات آنها به ذهنمان بسپاریم که این موضوع بسیار مهم است و برای آنکه قدرت تمرکزمان را بهبود بخشیم باید در لحظه حال زندگی کنیم فارغ از اتفاقات گذشته یا رویدادهای آینده.
دومین راهکار: جان بخشی به اتفاقات و اطلاعات
برای اینکه اطلاعات و یا اتفاقات بهتر در ذهن مان نقش ببندد بهتر است که از قوه تصور و خیال خود استفاده کرده و با جان بخشی به آن اتفاقات آنها را برای خود واقعیتر جلوه دهیم تا در ذهن مان ماندگارتر شوند یا میتوان از کدها، رمزها، شعرها و موارد این چنینی که قدرت مانایی بیشتری در ذهن دارند استفاده کنیم.
سومین راهکار: دسته بندی اطلاعات موجود در ذهن
سعی کنید برای اطلاعات موجود در ذهنتان ترمینالهایی ساخته و آنها را در جای مخصوص به خود قرار دهید یکی از دلایلی که سبب شده همه مسائل را سریعا از یاد ببریم و خودمان را فردی مبتلا به آلزایمر تلقی کنیم شلوغی و درهم برهم بودن مسائل موجود در ذهن مان است. پس سعی کنید به آنها سر و سامان ببخشید.
چهارمین راهکار: ساختن نقشه مسیر تقویت حافظه
برای رسیدن به هر مقصدی، باید نقشه مسیر را تهیه کرد تا در میان راه به بیراهه نرویم. پس برای طی کردن مسیر ساختن یک حافظه قوی، به سلسله راهکار های عملی نیاز داریم که در انتها به نتیجه ی یک حافظه نامحدود، دست پیدا کنیم. برای تهیه نقشه این مسیر، بهترین کار مشورت کردن با اساتید و متخصصان این حوزه است؛ چرا که آنها قبلا این مسیر را طی کرده اند و راه و چاه آن را بهتر از هر کسی میشناسند.
دوره نخبگان یادگیری سایت بهارمن
سایت بهار من یک سایت آموزشی فعال و پیش رو در زمینه آموزش مهارتهای مختلف است. یکی از مهمترین هدف های سایت بهارمن آموزش و تقویت مهارت هایی است که ما در طول مدرسه آنها را نیاموخته ایم اما آموزش آنها می تواند ما را در داشتن یک زندگی بهتر و با نشاط تر کمک کند. یکی از دورهای بسیار مفیدی که سایت بهارمن برگزار می کند دوره نخبگان یادگیری است.
یکی از مباحث این دوره حافظه و تقویت آن است. این دوره دارای سرفصل هایی مثل تقویت ذهن و حافظه، تند خوانی، نقشه ذهنی، روش مطالعه، تمرکز و… است. شرکت در این دوره مفید می تواند باعث تقویت مهارت های مختلف از جمله مطالعه، تندخوانی، افزایش تمرکز، از بین بردن استرس و همچنین تقویت حافظه تصویری شود.
کلام آخر
تمام این روشهای معرفی شده، به شما کمک میکند تا مغز فعالی داشته باشید. البته لازم نیست به یکباره همه چیز را تغییر دهید، یکی از از راهکارهای مطرح شده را اجرا کنید به مرور وضعیت را تغییر بدهید تا یک مغز جوان و حافظه فعال داشته باشید.
عالی بود
دریافت پردازش
و یادآوری
سه مرحله
حافظه تصویری
که خیلی مهمه
تغذیه تاثیر بسزایی داره
و فکر کردن و اندیشه
مسیر درستی رو در راه صحیح میسازد
امیدوارم استاد حامدی در مسیر موفقیت مستدام حرکت کنه
فوق العاده هستن ایشون
سلام خدمت استاد حامدی عزیز
این مقاله یک مقاله فوق العاده بود و مقاله ای بسیار کمک کننده
مطالبی که راجب مراحل عمل کردن اطلاعات در حافظه تصویری گفتید باعث شد که ما بهتر باهاش اشنا بشیم و روش کارش رو یاد بگیریم و ازش استفاده کنیم
راه هایی که برای تقویت حافظه تصویری گفتید
مثل نقشه ذهنی تصویر سازی و تغذیه همشون عالی بودن به خصوص نقشه ذهنی که بسیار کمک کننده و کار امد هست
خدا قوت و خسته نباشید به تیم پرقدرت بهارمن
سلام
ممنون از این همممممممممه مقاله های عالی وخوب خوب ……
حافظه تصویوی عالی و به تصویر کشیدن هر مسئله ای خیلی به انسان کمک می کند که فراموشی رو تا حد خیلی زیادی از خودش دور کنه و با مرور خیلی کمتری اون رو به حافظه بلند مدت انتقال بده
همین طور به تصویر کشیدن مسائل باعث خلاقیت فوق العاده در انسان خواهد گردید و ایده های انسان رو نیز به طور چشمگیری افزایش خواهد داد
پس از این مهارت تا می تونید بهره گیری کنید …
ممنون از این مقاله های عالی تون واقعا و از صمیم قلب سپاسگذاری خواهم کرد 💮🌸🌺🌻💐🏵🌹🌱⚡🌿💫🌷⭐⚘🌟🌴🌴🌴🌴🌴🌴👑👑👑
سلام ممنون بابت مقاله ی مفیدتون
و بنظر بنده استفاده ی این روش ها در مطالعه خیلی بهمون کمک میکنه