فن بیان و 4 راهکار برای بهبود
در زندگی روزمره و کنونی چیزی بااهمیتتر از فراگیری فن بیان نیست. تقریبا رشد، پیشرفت و شکوفایی در هر کار وابسته به نوع فن بیانی است که داریم. اینکه حرفها و مقصودمان را با لحنی جذابتر، گیراتر و گرمتری عنوان کنیم و به مخاطبمان القا کنیم، تأثیری فوقالعاده چشمگیر روی کار، شغل و حرفه ما دارد؛ که البته در دنیای امروز که همه کسب و کارها مجازی شده و مخاطب را حضورا نمیبینیم.
باید او را به گونهای به خود جذب کنیم که تمایل خریدش چندین برابر شود و به ما رجوع کند که این کار جز با فن بیان برایمان مقدور نخواهد بود. اگر شما هم فن بیانتان میلنگد و نمیدانید چه باید بکنید یا اصلا نمیدانید فن بیان چیست و به چه منظوری باید آن را فرا گرفت، پیشنهاد میکنم تا انتهای مقاله فن بیان چیست با ما همراه شوید.
در این مقاله قرار است به سئوالات زیر پاسخ دهیم:
- فن بیان چیست؟
- چرا در زندگی به یادگیری فن بیان نیازمندیم؟
- چگونه میتوانیم فن بیان خود را بهبود بخشیم؟
فن بیان چیست؟
فن بیان همان چگونه بگوییم، است. اینکه چگونه و با چه لحنی و با چه بیانی حرفها، مقاصد و منظورمان را به طرف مقابل برسانیم، فن بیان گویند. فن بیان یکی از مهمترین مهارتهای قرن 22ام است که اگر کسی آن را فرا نگیرد یا بهتر بگویم فن بیان خود را بهبود نبخشد؛
نه تنها قادر نخواهد بود نیازهای روزانه خود را برطرف کند، زندگی مطلوبی را بگذراند و سطح کیفیت بالایی در زندگی داشته باشد؛ بلکه تا حد بسیار زیادی دیگران و بالاخص نزدیکانش، قادر به برقراری ارتباط با او نخواهند بود یا به دلیل سوء برداشت از حرفهایش از او دلچرکین و ناراحت خواهند بود.
چرا در زندگی به یادگیری فن بیان نیازمندیم؟
همانطور که در بالا نیز به آن اشاره کردیم قرن 22ام، عصر ارتباطات، فنآوری و فضای مجازی است که البته شیوع کرونا نیز در افزایش آن بیاهمیت نبوده است. در عصری که بسیاری از خرید و فروشها، کسب و کارها، آموزشها و نحوه یادگیریها وابسته به فضایی تحت عنوان فضای مجازی شده است و افراد به صورت چهره به چهره قادر به دیدن همدیگر نیستند تا از این راه بر یکدیگر اثر بگذارند، جذب مخاطبین از طریق چگونه عنوان کردنها و لحن و بیان افراد امکانپذیر است.
از این رو فردی که نسبت به این مهارت آگاهی دارد و آن را در خود بهبود بخشیده است نسبت به سایرین یک سر و گردن بالاتر است. مثلا فرض کنید که شما برای یادگیری درس ریاضی نیازمند یک آموزش مجازی با یک استاد فوقالعاده هستید که در این راستا دو استاد را به شما معرفی میکنند.
یک استاد از اطلاعات بالایی در زمینه ریاضی برخوردار است و بهگونهای میتوان آن را ابراستاد ریاضی معرفی کرد و استاد دیگر در سطح معمولی ریاضی بلد است ولی این دو استاد دو تفاوت دارند اولی یک لهجه فوق غلیظ محلی دارد که جز ساکنین همان محل قادر به فهم حرفهای او نیستند و استاد دوم مسلط به لهجه فارسی معیار است، به نظر شما کدام یک موفقتر عمل خواهد کرد؟
مطمئنا استاد اول جامعه آماری کمتری در حد یک روستا، شهر یا استان خود را تحت پوشش خود میتواند قرار دهد و به همان افراد هم محلی خود که قادر به فهم زبانش هستند، آموزش میدهد اما استاد دوم با کمی سعی و تلاش میتواند دانشآموزانی در سطح و جامعه آماری کل کشور داشته باشد. این موضوع در تمامی کسب و کارها صدق میکند. از این رو برای اینکه بتوانیم چه در بحث آموزش، چه در بحث کسب و کار و چه در بحث برقراری ارتباط موفقتر عمل کنیم نیازمند یادگیری و بهبود فن بیان خود هستیم.
برای خواندن مقاله روش های سخنرانی طوفانی کلیک کنید!
چگونه میتوانیم فن بیان خود را بهبود بخشیم؟
مطمئنا هیچ راهی برتر و بهتر از تمرین و تکرار برای فراگیری یک مهارت نیست. به راحتی میتوان با کمی تمرین و تکرار در حد نیم ساعت در روز به چنان تبحری در فن بیان دست پیدا کرد که در حد مجریان و سخنوران برتر جهانی شد. هیچ مهارتی جز با تلاش و پشتکار فراوان به دست نخواهد آمد. به همین منظور در زیر چند نکته را بیان کردیم که با عمل به آن قادر خواهید بود تا حد بسیار زیادی در بهبود فن بیان خود موثر واقع شوید.
اولین راهکار: تنظیم میزان سرعت صحبت کردن
برای صحبت کردن با دیگران باید یک حد متوسطی را رعایت کنیم نه آنقدر تند تند و با عجله حرفهایمان را بگوییم که طرف مقابل نفهمد چه گفتیم و چه نگفتیم و نه آنقدر آهسته و از روی آرامش که حوصله طرف مقابل را سر ببریم؛ یک حدی مابین این دو.
دومین راهکار: پرهیز از لهجههای محلهای
لهجه فقط چ فقط لهجه فارسی معیار. باید از هر گونه لهجه پرهیز کنیم این به منظور این نیست که لهجه خوب نیست و مایه سرافکندگی افراد است بلکه صرفا تحت این عنوان که همه مخاطبین ما مسطل به لهجهای که از آن استفاده میکنیم، نباشند. پس باید فارسی معیار را فرا بگیریم و لهجه را زمانی استفاده که میدانیم مخاطبمان متوجه حرفها و بیان ما میشود.
سومین راهکار: استفاده از زبان بدن
برای اینکه مخاطبین خود را با خود همراه کنیم باید از زبان بدن صحیح و البته به جا استفاده کنیم. حتما این موضوع را میدانید که افراد مدالیتیهای گوناگونی چون، دیداری، شنیداری و احساسی دارند و البته افرادی که مدالیتیشان دیداری است حوصله فهم حرفهای ما را ندارند باید با زبان بدن آنها را به ادامه بحث و گوش کردن موضوع جذب کنیم.
چهارمین راهکار: تیکه کلامهای خود را بشناسید و از بیان آن پرهیز کنید
یکی از مباحث مهم مربوط به مهارت فن بیان، تیکه کلامهای فردی هستند که برای مخاطبین بسیار نا به هنجار و اذیت کننده است. باید به هنگام صحبت کردن صدای خود را ضبط کنیم و کلماتی را که بی معنی و بسیار به کار میبریم را پیدا کرده و با تمرین و تکرار آنها را از واژهنامه خود حذف کنیم یا حداقل از مترادف کلمات استفاده کنیم. چرا که شنیدن کلمات تکراری برای افراد خوشایند نیست.
سخن پایانی
در این مقاله به بررسی چهار راهکار مهم برای بهبود فن بیان پرداختیم. اولین راهکار ما، تنظیم میزان سرعت صحبت کردن بود که میتواند تاثیر قابل توجهی در بهبود فن بیان داشته باشد. دومین راهکار ما، پرهیز از لهجههای محلهای بود که میتواند سطح قابل توجهی از وضوح و درک پذیری را افزایش دهد.
سومین راهکار ما، استفاده از زبان بدن بود که میتواند بر دقت و ارتباط غیرکلامی افراد تاثیر گذار باشد. و در نهایت، چهارمین راهکار ما، تیکه کلامهای خود را بشناسید و از بیان آن پرهیز کنید که میتواند بهبود مهارت های ارتباطی فرد را تسهیل کند. این راهکارها به همراه تمرین و توجه به جزئیات، میتوانند بهبود چشمگیری در فن بیان افراد داشته باشند.🌻
12 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
خسته نباشید
سلام
راهکار عالی گفتید خیلی ممنون
فقط میشه برا اجرای و عمل کردن به این راهکار ها در ارتباطات مون تمرین بدید ..و دوستان و رفیق های زیادی به سمت خودمون جذب کنیم.؟!!
اگه بشه یه دوره ای برا فن بیان و ارتباطات بزارید خیلی عالی میشه ..
خسته نباشید به تیم بهارمن
سلام خیلی ممنون مثل همیشه عالی بود🙏خداقوت🌹
سلام .وقت بخیر
به موضوع خیلی مهمی اشاره شده در دنیایی که زندگی می کنیم ارتباط موثر و صحیح کلید اصلی پیشرفت شغلی و اجتماعی و شخصیتی ماست و اولین قدم برای ارتباط موثر داشتن فن بیان مناسب است .ممنونم بابت راهکار هایی که ارائه دادین در این مقاله..🙏🙏🙏🌷🌷🌷🌷
سپاسگزارم. به موضوع مهمی پرداختین.
مثل همیشه عالی بود….ممنونم از استار عزیزم جناب حامدی که باعث تغییر در افکار من شد و بهدعنوان یک الگو ارگز رهنمودهای ایشون استفاده میکنم….موفق بمانید…
سلام؛
خیلی مقاله خوبی بود. لطفا مقالات و وبینار با موضوعات ارتباط موثر و فن بیان رو بیشتر کنید.🙏🌷
خداقوت بهارمن💚🍃
سلام تشکر برای مقاله مفیدتون
عالی بود ممنونم🌹
خیلی عالی ومفید🤩🤩
خداقوت
سلام علیکم مفید و خوب بود ممنون بابت مقاله خوبتون
سلام.
خیلی عالی بود راهکار ها
سوالی که داشتم اینکه میشه یک سری تمرین برای فن بیان معرفی کنید.
تشکر از استاد حامدی و تیمش.