3 راهکار فوق کاربردی برای کنترل استرس کنکور
یکی از موارد بسیار مهم در جلسه آزمون، کنترل استرس کنکور است. اصلا مهم نیست کنکوری هستید یا نه؛ خود کلمه کنکور برای همه، استرس و اضطراب را به دنبال دارد. همین که افراد قرار است زحمت و نتیجه 12 سال مدرسه رفتن و درس خواندن خودشان را فقط در 4 ساعت و 10 دقیقه بگیرند؛ یعنی خود استرس و اضطراب. اینکه آیا به آن کاخ آرزوهایی که سالهای سال آن را در ذهنشان پروراندهاند، خواهند رسید یا نه؛ یعنی استرس و اضطراب. در گام اول پادکست مدیریت استرس را از امیرحسین حامدی گوش کنید. (شاید لازم باشد که در کنار خانواده گوش کنید)
اینکه از همراهان و دوستان خود عقب خواهند افتاد؟ اینکه لقب تلخ و ناخوشایند پشت کنکور را باید یدک بکشند یا ن؟ اینکه لحظات خوش کلاسهای دانشگاه و دوران دانشجویی را احساس میکنند یا ن؟ اینکه خانم دکتر یا آقای مهندس میشوند یا ن؟ همه و همه استرس و اضطراب را به ارمغان میآورد. در این مقاله قصد داریم به دلایل استرس و نحوه کنترل استرس کنکور بپردازیم. اگر شما هم از این مشکل رنج میبرید با ما همراه باشید.
انواع استرس:
قبل از اینکه بگویم استرس چیست، باید به این موضوع اشاره کنم که دو نوع استرس داریم. استرس مثبت یا سازنده و استرس منفی یا مخرب.
استرس مثبت یا سازنده:
در واقع این حالت خوب استرس است که اگر شما آن را در زمان کنکور نداشته باشید، هیچ تمایلی به خواندن مطالب کنکور ندارید یا بهتر است اینگونه بگویم، اصلا نتیجه هم برایتان مهم نمیشود. نتنها کنکور بلکه لازمه انجام و به فعلیت رساندن هر کاری استرس است، اما به اندازه. استرس اگر از حالت نرمال خود خارج شود، به استرس مخرب تبدیل میشود و دقیقا نتیجه عکس را بهدنبال دارد.
استرس منفی یا مخرب:
استرس بیش از حد کنکور، نتیجه عکس میدهد؛ یعنی بهجای آنکه برایتان کمک کننده و نوعی نیرو محرکه باشد، شما را از ادامه تلاش برای کنکور باز میدارد.
برای خواندن مقاله مدیریت و درمان استرس کلیک کنید!
استرس چیست؟
استرس، شرایط یا احساسی است که در آن، فرد از لحاظ ادراکی بر این باور است که مجموع خواستهها و انتظاراتی که از او وجود دارد، فراتر از منابع، امکانات و توانمندیهای در اختیار اوست.
علائم استرس در زمان کنکور
استرس می تواند انواع مختلفی از علائم جسمی و عاطفی را ایجاد کند. بعضی اوقات ، ممکن است متوجه نشوید که این علائم ناشی از استرس است. در اینجا برخی علائم وجود دارد که استرس ممکن است برای شما ایجاد کند:
- اسهال یا یبوست
- درد مزمن
- سردرد
- کمبود انرژی
- اختلال تمرکز
- سفتی گردن
- خستگی
- اختلال خواب
- مشکلات گوارشی
- کاهش با افزایش اشتها
- کاهش یا افزایش وزن
اگر در دوران کنکور با هر یک از این موارد رو به رو شدید، به معنای استرس موجود در شماست. اینکه با وجود خستگی شدید در طول روز، به هنگام شب نتوانید بخوابید، یا با وجود اینکه 13 یا 14 ساعت از روز را در خواب بودید اما به هنگام مطالعه، احساس خوابآلودگی دارید. افزایش یا کاهش شدید وزن پیدا میکنید، یا نسبت به غذا بیمیل میشوید، یا با حرص فراوان دائما غذا و تنقلات میخورید، یا… اینها علائم وجود استرس در شماست که باید زیر نظر دکتر یا مشاور، آن را کنترل کنید وگرن قادر نخواهید بود که نتیجه مطلوبی را کسب کنید.
عوامل استرسزا
و اما مهمترین مطلب عوامل استرس زاست. تنها راهکار برای شما این است تا جایی که میتوانید از آنها دوری کنید و به آنها اهمیت ندهید. تمام توجه و تمرکز خود را به درس و مطالعه خود بدهید. تفکر و توجه به هر کدام تمرکز و زمان شما را میگیرد. میتوان به دلایل زیر اشاره کرد:
1. نگاه کردن به دیگر داوطلبان کنکور و مقایسه خود با آنها:
یکی از مهمترین دلایل استرس شما در زمان کنکور، مقایسه خود با دیگر داوطلبان، همکلاسیها، دوستان صمیمی و … است. البته باید بدانید گاهی مقایسه، نتایج مثبت در بر دارد و سبب ترغیب بیشتر شما به مطالعه و یادگیری و هدر رفت زمانتان میشود و البته گاهی اوقات هم نتیجه عکس میدهد و باعث استرس و اضطراب شما میشود تا جایی که انگیزه برای ادامه را از شما میگیرد. سعی کنید تا جایی به دیگران توجه کنید که نتایج مثبت و سازنده برایتان دارد، در غیر این صورت تمام توجه و تمرکزتان را معطوف به خودتان کنید.
2. عدم مدیریت زمان:
زمانیکه شما برنامه منسجمی برای مطالعهتان ندارید، نمیدانید کدام مبحث را خواندهاید یا کدام را نخواندهاید و به طور کل، مدیریت زمان صحیحی ندارید؛ استرس کمبود وقت برای مطالب باقیمانده هم به شما اضافه میشود. در این صورت، هنگام مطالعه تمرکز مطلوبی ندارید. در نتیجه میزان یادگیری شما هم کاهش مییابد. پس سعی کنید در وهله اول، یک برنامه مناسب و جامع برای خود داشته باشید.
برای مشاهده مقاله نحوه مدیریت زمان کنکور، کلیک کنید.
3. مطالعه و یادگیری ناقص:
مطالعه و یادگیری ناقص سبب افزایش استرس شما میشود؛ زیرا خیال شما از مطالبی که خواندهاید راحت نیست. بعلاوه اینکه استرس مطالبی که هنوز به آنها نرسیدهاید هم، به شما افزوده میشود. پس برای مهار استرس کنکورتان سعی کنید مطالبی که میخوانید را دقیق مطالعه کنید و آنها را در برنامه مرورتان قرار دهید تا یادگیریتان افزایش و میزان فراموشی آنها به صفر برسد.
4. مقایسه شما با دیگر دوستان و آشنایانتان توسط والدین:
بیشک یکی از اشتباهات والدین شما در زمان کنکور، مقایسه شما با اطرافیانتان است. البته که والدین شما فکر میکنند با این روش انگیزه بیشتری برای مطالعه، یادگیری و ادامه مسیر پیدا میکنید و با جدیت روی کنکور و آینده خود، تمرکز میکنید. در صورتی که دقیقا نتیجه معکوس به دنبال دارد و نتنها انگیزه و تمرکز شما را از بین میبرد، بلکه استرس را به جانتان تزریق میکند.
راهکارهایی برای مهار استرس کنکور:
1. خواب و تغذیه مناسب:
یکی از تفکرات اشتباه شما در دوران کنکور این است که باید هر روز و هر ساعت، فقط درس بخوانید. در صورتی که بدن شما به استراحت، تفریح و تغذیه مناسب نیاز دارد. بدون داشتن خواب مناسب نمیتوانید تمرکز کافی بر روی دروس داشته باشید. همچنین کم خوابی، باعث استرس و احساس خستگی می شود و قدرت یادگیری و حافظه را کاهش میدهد. شام سبکی بخورید تا بتوانید راحت بخوابید. خواب کافی به خصوص در شب آخر اهمیت زیادی دارد، استفاده از دمنوشهای آرامبخش، تماشای فیلم کمدی یا پیادهروی کوتاه میتواند به خوابی راحت در شب سرنوشتسازتان کمک کند.
2. تنفس دیافراگمی:
در این مدل نفس کشیدن با عمل دم، شکم منبسط و پس از چند ثانیه نگهداری نفس، با انجام عمل بازدم حجم هوای داخل شکم تخلیه می شود. یکی از فوقالعادهترین راهکارهای نحوه مهار استرس کنکور، تنفس دیافراگمی است. سعی کنید آن را انجام دهید.
برای مشاهده مقاله تنفس دیافراگمی، کلیک کنید.
3. مدیتیشن و مراقبه:
یکی از راهکارهایی که در دوران کنکور برای افزایش هر مهارتی به شما توصیه میشود، مدیتیشن است. از چنان قدرتی برخوردار است که تصورش را هم نمیتوانید بکنید. اگر سایر مقالات بهترین را مشاهده کرده باشید، در زمینه تقویت حافظه، تقویت توجه و تمرکز، افزایش اراده و انگیزه، مهار استرس و …جز یکی از تأثیرگذارترین راهکارها بدان اشاره شده است. از قدرت مدیتیشن، غافل نشوید.
برای مشاهده مقاله تمرکز و مدیتیشن، کلیک کنید.
امیدوارم با همراهی بهارمن، بتوانید دوران کنکور خوبی را تجربه کنید و در نهایت، نتیجه مدنظرتان را کسب کنید.
شما برای نحوه مهار استرس کنکور تان چه میکنید؟؟ راهکارهایتان را با ما در میان بگذارید. نظرات و پیشنهادات شما برای ما قابل احترام است، آن را برای ما کامنت کنید. راستی اگر در اطرافتان کسی را میشناسید که از استرس کنکور رنج میبرد، با ارسال این مقاله حال خوب را به او هدیه دهید و یادتان باشد، حس خوبی که به دیگران هدیه میدهید در وهله اول به خودتان بر میگردد.
حرف پایانی مدیریت استرس کنکور
اگر کنکوری هستید یکی از مهمترین سوالهای شما باید این باشد که چگونه آرامش خود را در دوران کنکور حفظ کنیم؟ عوارض استرس کنکور به شدت زیاد است. یادمان باشد که به دنبال راهکارهای اشتباه نباشیم. مثلا خیلی از کنکوریها سوال میپرسند: برای کاهش استرس کنکور چه بخوریم؟ بهترین قرص برای کاهش استرس کنکور چیست؟ آیا قرص پروپرانول برای کاهش استرس کنکور مفید است؟ سوالات قبل، سوالهای اشتباهی برای استرس آزمون هست. چون بهترین راهکار برای کنترل استرس، این است که رفتارهای درستی داشته باشیم. حتما پادکستی که برای شما در این مطلب گذاشته شد را جدی بگیرید و نکات این مطلب را رعایت کنید.
من چون ریاضی ام ضعیفه سر ازمون به ریاضی که میرسم استرس میگیرم و دستم عرق میکنه چه کار کنم؟
سلام مریم عزیز
چون خاطرات بدی از درس ریاضی دارید، این اتفاق میافته…
باید مسیرهای عصبی درس ریاضی رو در مغزتون بیشتر فعال کنید.
با دوره نخبگانی که شرکت کردید این مشکلتون حل میشه.
موفق باشید.