۹ راهکار منحصر بهفرد برای تقویت حافظه کودکان
۹ راهکار برای تقویت حافظه کودکان
اکثر کودکانی که از ضعف حافظه کوتاه مدت رنج میبرند در کلاس درس از توضیحات عقب میمانند و این باعث مشکلات متعدد، همانند: استرس زیاد و کمبود اعتمادبهنفس شوند. آیا میدانید تمام شخصیت، هوش و نبوغ و استعداد کودک در پنج سال اولیه زندگیش شکل میگیرد؟
سالهای ابتدایی زندگی هر فرد آنچنان مهم و باارزش است که اثرات آن تا اواخر زندگی فرد یعنی دوره کهن سالی به همراه اوست. اگر میخواهید در روند رشد هر چه بهتر فرزند خود موثر باشید باید این خبر خوب را به شما بدهم که ما در این مقاله به ۹ راهکار برای تقویت حافظه کودکان میپرازیم، پس تا انتهای مقاله با ما همراه شوید.
حافظه تاثیر غیرقابل چشم پوشی در فرایند یادگیری در مدرسه و خارج از مدرسه دارد. یک حافظه قوی به کودک شما کمک میکند؛ عملکرد بهتری داشته باشد و نمرات بهتری کسب کند. اما موضوع مهم این است که بدانید آنها با حافظه قوی به دنیا نمیآیند.
برای تقویت حافظه کوتاه مدت باید تلاش، پشتکار و عملگرایی بسیار داشته باشید. شما با تمرین و راهکارهای مختلف میتوانید به تقویت حافظه کودکان (کوتاه مدت و بلندمدت) کمک کنید.
حافظه کوتاه مدت:
کمک میکند آخرین اطلاعات را بفهمند و به خاطر بیاوذند که در انجام فعال کارها کمک میکند و حافظه فعال هم نامیده میشود.
حافظه بلندمدت:
زمانی که درک عمیقتری به از یک موضوع پیدا کند اطلاعات ثبت شده به حافظه بلندمدت کودک منتقل میشود.
۱ـ روی مهارت تجسم کودکتان کار کنید:
هر چقدر قدرت تجسم فرزند شما بیشتر شود حافظه قویتری خواهد داشت. تصویرسازی بهتر باعث درگیر شدن حافظه کوتاه مدت میشود. برای این کار میتوانید از یک کتاب داستان کمک بگیرید.داستانی را برای او بخوانید و در نهایت بخواهید تصویر شخصیتها را با توجه به برداشتش رسم کند.
برای مشاهده مقاله یادگیری بدون فراموشی کلیک کنید.
میتوانید یک میز پر از غذاهای متنوع را توصیف کنید و او نقاشی کند و یا هر تصویری که خودش بسازد. این تمرینها به مقدار کافی را درگیر میکند.
۲ـ از فرزندتان بخواهید به شما آموزش دهد:
حافظه کاری بچهها را باید به کار بگیرید، نباید برای استفاده از اطلاعات منتظر اتفاق خاص یا امتحانی باشیم. وقتی کودک ما مهارت جدیدی را آموخت از او بخواهیم برای ما هم توضیح دهد. مثلا فرزندم به تازگی یادگرفته اسم و فامیلی خود را بنویسد یا یادگرفته چطور توپ را شوت کند، میتوانم از او درخواست کنم این مهارت را به من هم آموزش دهد.
در کنار استفاده از اطلاعات و مرور آنها میتوانیم با این کار اعتماد فرزند خود را جلب کنیم و انگیزه بیشتری برای ادامه فعالیت به او ببخشیم.
۳ـ بازی کنید:
تقویت حافظه کودکان
بازیهای آفلاین و آنلاین تقویت حافظه میتوانند مفید واقع شوند. به یاد داشته باشید هر کدام از این دو روش را که انتخاب کنید باید سرگرم کننده باشند و کودک اشتیاق کافی برای انجام آنها داشته باشد.
نکته مهم دیگر این است که وقتی به راحتی از بازی را انجام داد به مرحله بالاتر بروید و کمی کار را سختتر کنید تا همیشه چالش برانگیز باشد.
بازیهایی را انجام دهید که حافظه تصویری کودک شما را به کار بگیرد. مثلا از او بخواهید پلاک ماشین را بخواند و سپس برعکس آن را بگوید.
یا مثلا یک کلمه مشخص مثل «زیبا» را از یک مجله پیدا کند.
برای مشاهده مقاله چهگونه از مغز خود کار بکشیم کلیک کنید.
۴ـ مطالعه فعال را آموزش دهید:
مطالعه فعال یعنی شما حین خواندن فکر و تجزیه تحلیل کنید. این کار فراتر از خواندن یک داستان یا یک متن علمی است. مطالعه شامل هایلایت کردن و گفتگو در مورد یک مطلب است.
با یکدیگر کتاب بخوانید و از هم سوال بپرسید؛ در این صورت کودک خود را تشویق میکنید به حافظه خود رجوع کند و اطلاعات اخیر را برای بار دوم تجزیه تحلیل نماید.
یا اینکه مطالب مهم را روی فلش کارت بنویسد تا بعدا مرور کند.
۵ـ اطلاعات را به تکههای کوچکتر تقسیم نمایید:
وقتی سعی میکنید به یکباره نکات مختلفی را به کودک خود آموزش دهید او را در بین اطلاعات مبهم مختلف رها میکنید. تمام تلاش خود را بکنید که توضیحات خود را واضح و تصویری و پله به پله مطرح کنید.
۶ـ آموزش را چند حسی و چند بعدی کنید:
وقتی در یادگیری یک کار خاص وظایف مختلف را درگیر کنید بیشترین برداشت را خواهید داشت. برای این کار میتوانید از او بخواهید با صدای بلند یک متن را برای شما بخواند یا در توضیح یک چیز آنرا نقاشی کند.
این کار بیشتر از آنچه فکرش را بکنید تاثیرگذار است. شما متن کتاب درسی را بعد از سالها فراموش میکنید اما آزمایشهایی که انجام دادید و کاردستیهایی که ساختید اکثرا به خاطر دارید، چون از حواس مختلف خود استفاده کردید.
۷ـ استرس و تنش را یادگیری برطرف کنید:
خیلی مهم است که اطمینان حاصل کنید کودک شما ارامش کافی دارد. ترس و ارعاب باعث درگیر شدن ذهن کودک ما میشود. اگر فرزند ما مدام نگران سرزنش والد یا معلم خود باشد درک عمیق از مطالب کسب نمیکند.
۸ـ تغذیه صحیح:
یک واجب فراموش شده برای بسیاری از والدین تغذیه صحیح کودک است. شما فکر میکنید اگر سه وعده غذا و میان وعدهها تامین باشد پس حتما تغذیه صحیح صورت گرفته اما باید به مقدار مواد مغذی موجود در یک بشقاب غذا توجه کنیم.
یک غذای مقوی برای حافظه کودک شامل آنتی اکسیدان و اسیدهای چرب امگا۳ است. سعی کنید از دادن غذاهای شیرین و پر کالری به کودک خودداری کنید.
تقویت حافظه کودکان
۹ـ خواب زیاد و ورزش:
هر کودک روزانه تقویبا ۱۰ ساعت خواب عمیق نیاز دارد تا یادگیری و عملکرد حافظه خوبی را داشته باشد.
کودک شما نیاز دارد فعالیتهای جسمی مثل دویدن و راه رفتن را هر روز تجربه کند. وقتی مدام به صفحه تلویزیون یا تبلت خیره میشود مهمترین چیزی که از دست خواهد داد فعالیتهای ورزشی است که برای رشد جسم و ذهن کودک لازم هستند.
تقویت حافظه کوتاه مدت کودک میتواند گاهی چالش بزرگی باشد پس سعی کنید با آرامش تمام پیش بروید. تا حدممکن کودک خود را سرزنش نکنید و در محیطی که برای او ناراحت کننده است قرارش ندهید.
به احتمال زیاد با تامین یک محیط امن و مورد اعتماد اکثر چالشها برطرف میشوند چون گاهی آنطور که ما فکر میکنیم کودکمان کم حافظه نیست و فقط استرس بیش از اندازه باعث حواس پرتی او میشود.
اگر احساس میکنید این موارد کاملا تامین شده از راهکارهایی که ذکر کردیم با جدیت بیشتر استفاده کنید. در نهایت میتوانید از معلم یا یک متخصص هم کمک بگیرید.
برای شرکت در دوره تقویت حافظه کودکان کلیک کنید.
اگر این مقاله برای شما مفید و کارآمد بود سعی کنید با اشتراک گذاری آن با عزیزترین افراد زندگیتان در توسعه بهبود فردی در جامعه اثرگذار باشید.
درود برشما و تیم پرتلاشتون وتشکر بابت اینمطلب عالی … وقتی این مقاله رو میخوندم همش با خودم میگفتم کاش سالها پیش این اطلاعات رو بدست آورده بودم زمانِ بچگی ما که این چیزا نبود ولی کاش زمانِ بچگی بچه های خودم اینهمه راهکار رو بلد بودم و در مورد بچه هام استفاده میکردم …البته هنوز هم دیر نیست میتونم درمورد نوه هام بکار ببرم😅😅😅
درود نرگس عزیز.
امید وارم این اطلاعات براتون مفید باشه و در موفقیتتون تاثیر گزار باشد.