تصمیم گیری و 6 کلاه تفکر
ما برای پیشرفت و رشد در زندگی باید در مراحل متعدد تصمیم گیری کنیم. همیشه بین چند راه پیش رو باید تصمیم بگیریم که کدام راه را انتخاب کنیم و از چه روشی به اهداف خود برسیم. قدرت تصمیم گیری در شرایط سخت و پراسترس یکی از مهارتهای زندگی است. امروز با مهارت تصمیمگیری به زبان ساده آشنا خواهید شد.
این مطلب به سؤالات زیر پاسخ خواهیم داد:
- تصمیم گیری چیست؟
- انواع تصمیم گیری چیست؟
- تعریف فرایند تصمیم گیری تجاری چیست؟
- تکنیک شش کلاه تفکر چیست؟
تصمیم گیری چیست؟
فرایند تصمیم گیری روشی برای جمعآوری اطلاعات، ارزیابی گزینههای جایگزین و انتخاب نهایی با هدفگرفتن بهترین تصمیم ممکن است. در این مقاله، فرایند گام به گام نحوه تصمیم گیری خوب را شرح میدهیم و روشهای مختلف تصمیم گرفتن را توضیح میدهیم.
انواع تصمیم گیری در مدیریت
ما هر روز تصمیم میگیریم. با اتوبوس به محل کار بروید یا با ماشین تماس بگیرید؟ بستنی شکلاتی یا وانیلی؟ شیر کامل یا دو درصد؟ یک فرایند کامل برای گرفتن آن تصمیمات کوچک وجود دارد، و درحالیکه اینها انتخابهای ساده و آسانی هستند، چگونه میتوانیم تصمیمات چالشبرانگیزتری بگیریم؟
در محل کار، تصمیم گرفتن به این سادگی نیست که انتخاب کنید چه نوع شیری را در لاته خود هنگام صبحانه میخواهید. به همین دلیل است که درک فرایند تصمیم گیری بسیار مهم است. اگر در مدیریت خانواده و یا کسب و کار خود دچار دوراهی و یا چند راهی شوید باید تصمیم بگیرید و انتخاب کنید.
تصمیم گیری در زندگی
تصمیم گیری بخشی از زندگی هر فرد است و همه ما باید هر لحظه تصمیم بگیریم. تصمیمگیریها، درست از انتخاب لباس برای خوردن تا جایی که زندگی میکنیم و کار میکنیم و اینکه با چه کسی ازدواج میکنیم، بخشی جداییناپذیر از زندگی ما هستند. بهارمن مطالعه مقاله «ساختن زندگی بهتر» را به شما پیشنهاد میکند.
مهارتهای تصمیمگیری، راهبردها و تکنیکها برای انتخاب بهترین گزینه
تصمیمگیری فرایندی است که در آن فرد یا گروهی از افراد بین گزینهها و انتخابهای مختلف انتخاب میکنند. این فرایند ممکن است بر اساس اهداف، محدودیتها، اطلاعات موجود و ارزشها صورت گیرد. تصمیمگیری میتواند در زندگی روزمره، شغل، تجارت، تحصیلات و سایر حوزههای زندگی اهمیت داشته باشد.
تصمیمگیری موفق نیازمند مهارتهایی مانند تحلیل، ارزیابی، بررسی عواطف و منطق است. همچنین، درک موانع، مدیریت ریسک، استفاده از اطلاعات مناسب و توانایی انتخاب بهترین گزینه نقش مهمی در فرایند تصمیمگیری ایفا میکنند.
تصمیمگیری میتواند به شکل فردی یا گروهی انجام شود و میتواند به صورت ساده و زمانی کوتاه یا پیچیده و طولانی باشد. همچنین، عوامل مختلفی مانند فشار زمانی، عدم قطعیت و تغییرات محیطی میتوانند بر فرایند تصمیمگیری تأثیر بگذارند.
توانایی انتخاب بهترین تصمیم و مدیریت موثر آن میتواند به افراد و سازمانها در دستیابی به اهدافشان کمک کند و در نهایت به نتایج موفق و پیشرفت موجب شود.
برای مشاهده دوره های رایگان استاد امیرحسین حامدی کلیک کنید.
تعریف فرایند تصمیم گیری تجاری
فرایند تصمیمگرفتن در کسبوکار یک فرایند گام به گام است که به متخصصان اجازه میدهد مشکلات را با وزنکردن شواهد، بررسی گزینههای جایگزین و انتخاب مسیر از آنجا حل کنند. این فرایند تعریف شده همچنین فرصتی را فراهم میکند تا در پایان بررسی شود که آیا تصمیم درست بوده است یا خیر.
لیست مزایا و معایب تصمیم
برای آنکه از صحت انتخاب و تصمیمی که گرفتید، مطمئن شوید برای تصمیمهای سادهتر میتوان لیست مزایا و معایب آن تصمیمها را بنویسید تا انتخاب برای شما راحتتر باشد و بتوانید نقاط روشن و تاریک موضوع را ببینید.
قدرت تصمیم گیری چیست؟
قدرت تصمیم گیری؛ یعنی در چالشها درمانده نخواهید بود و بهترین راه ممکن را انتخاب خواهید کرد البته این به معنای بینقص بودن تصمیم شما نیست؛ بلکه نشان دهنده این است که در موقعیت سخت بهترین گزینه ممکن را انتخاب و اجرا کردید. برخی در شرایط مشابه تصمیم به منفعل بودن و یا فرارکردن از موقعیت میگیرند. اگر میخواهید قدرت تصمیم گرفتن داشته باشید، میتوانید مقاله «حل مسئله چیست؟» را نیز بخوانید.
مراحل یک تصمیم گیری خوب چیست؟
فرایند تصمیم گیری روش جمعآوری اطلاعات، ارزیابی گزینهها و در نهایت انتخاب نهایی است. مهارت تصمیم گیری به زبان ساده فرایند هفتمرحلهای زیر برای تصمیمگیریهای چالش برانگیز است که چندین ذینفع را درگیر میکند. تصمیمی که باید گرفته شود را مشخص کنید.
1. هدف از تصمیم گیری
هدف شما برای گرفتن تصمیم و وارد عملشدن چیست؟ آن موضوع چقدر برای شما اهمیت دارد؟ درباره چالش پیش رو چه تصمیماتی میتوان گرفت و چه راههایی برای انتخاب وجود دارد؟ هنگامی که تصمیم را شناسایی میکنید، چند سؤال از خود بپرسید:
- مشکلی که باید حل شود چیست؟
- با اجرای این تصمیم چه هدفی را در نظر دارید؟
- موفقیت را چگونه میتوان ارزیابی کرد؟
این سؤالات همگی تکنیکهای هدفگذاری تصمیم گیری هستند که در نهایت به شما کمک میکنند تا راهحلهای ممکن را پیدا کنید. وقتی مشکل به وضوح تعریف شد، اطلاعات بیشتری در اختیار خواهید داشت تا بهترین تصمیم را برای حل مشکل بگیرید.
2. جمع آوری اطلاعات
جمعآوری اطلاعات مربوط به تصمیمی که گرفته میشود گام مهمی برای تصمیم گیری آگاهانه است. آیا تیم شما اطلاعات تاریخی در رابطه با این موضوع دارد؟ آیا قبلاً کسی برای حل این مشکل تلاش کرده است؟
همچنین مهم است که به دنبال اطلاعات خارج از تیم یا شرکت خود باشید. تصمیم گیری مؤثر نیازمند اطلاعاتی از منابع مختلف است.
منابع خارجی را پیدا کنید، خواه انجام تحقیقات بازار، پرسیدن نظر یک مشاور، یا صحبت با همکارانی در یک شرکت متفاوت که دارای تجربه مرتبط هستند. جمع آوری اطلاعات به تیم شما کمک میکند تا راهحلهای مختلف برای مشکل شما را شناسایی کند.
3. راهحلهای جایگزین
برای حل مشکل خود راه جلهای مختلف و متعددی را پیدا کنید. یافتن بیش از یک جایگزین ممکن در هنگام تصمیم تجاری مهم است تا در صورت وقوع تغییرات بتوانید شرایط را مدیریت کنید و فرصت تجاری خود را از دست ندهید. بهارمن مطالعه مقاله «چگونه بر نگرانی های خود غلبه کنیم؟» را به شما پیشنهاد میکند.
4. تجزیه و تحلیل
این زمانی است که شما تمام راهحلهای مختلفی را که ارائه کردهاید انتخاب میکنید و تجزیهوتحلیل میکنید که چگونه به مشکل اولیه شما رسیدگی میکنند. تیم شما شروع به شناسایی مزایا و معایب هر گزینه میکند و جایگزینها را از آن انتخابها حذف میکند.
5. چگونه انتخاب کنیم؟
قدم بعدی این است که تصمیم نهایی خود را بگیرید. تمام اطلاعاتی را که جمعآوری کردهاید و اینکه چگونه این تصمیم ممکن است بر طبق ارزشهای شما باشد را در نظر بگیرید. بهارمن مطالعه مقاله «ارزش های زندگی» را به شما پیشنهاد میکند.
گاهی اوقات تصمیم درست یکی از گزینهها نیست، بلکه ترکیبی از چند گزینه متفاوت است. تصمیمگیری مؤثر شامل حل خلاقانه مسئله و تفکر خارج از چارچوب است، بنابراین خود یا تیمهایتان را به گزینههای واضح محدود نکنید.
6. عملکردن به تصمیم
هنگامی که تصمیم نهایی خود را گرفتید، وقت آن است که راهحل را عملی کنید. برای ایجاد یک برنامه اجرایی وقت بگذارید تا تیم شما برای مراحل بعدی آماده باشد. سپس وقت آن است که برنامه خود را عملی کنید و پیشرفت را زیر نظر بگیرید تا مشخص کنید آیا این تصمیم خوب بوده است یا خیر.
برای اجرای تصمیمی که گرفتید نیاز به برنامه ریزی و مدیریت زمان دارید، بهارمن مطالعه مقاله «برنامه ریزی ماهانه» را به شما پیشنهاد میکند.
انواع مدلهای تصمیم گیری
در حالی که بیشتر مدلهای تصمیمگیری حول همان مراحل بالا میچرخند، در اینجا چند روش مختلف وجود دارد که به شما در تصمیمگیری خوب کمک میکند.
گاهی تصمیم درست به یک تفکر منطقی نیاز دارد، گاهی احساسات به یاری ما میآیند و… باید دی هر یک از مدلهای پیش رو در چه موضوعاتی بهتر است همانند ابزار به ما در تصمیم گیری کمک کنند و بعضی از مدلها عقبتر قرار بگیرند. بهارمن مطالعه مقاله «تاثیر مهم طرز فکر» را به شما پیشنهاد میکند.
تصمیم گیری منطقی
این نوع مدل تصمیم گیری رایجترین نوع است که میبینید. منطقی و متوالی است. مراحل ذکر شده در بالا نمونهای از مدل تصمیم گیری منطقی است.
زمانی که تصمیم شما تأثیر زیادی بر تیم شما دارد و باید نتایج را به حداکثر برسانید، این نوع فرایند تصمیم گرفتن که باید از آن استفاده کنید. باید طیف گستردهای از دیدگاهها و زاویه دیدهای مختلف را با توجه به ارزشهای خود در نظر بگیرید تا بتوانید بهترین تصمیم ممکن را بگیرید.
برای تصمیم گرفتن درست باید با ارزش های فکریتان که برای شما اولویت دارد باید بشناسید، بهارمن مطالعه مقاله «چگونه ارزش های خود را بشناسیم؟» را به شما پیشنهاد میکند.
تصمیم گیری بصری
این نوع از مدل تصمیم گیری نه با اطلاعات یا دادهها، بلکه توسط غرایز درونی دیکته میشود. این شکل از تصمیم به تجربه قبلی و شناخت الگو نیاز دارد تا غرایز قوی شکل بگیرد.
این نوع تصمیم گیری اغلب توسط تصمیمگیرندگانی انجام میشود که تجربه زیادی در مورد مشکلات مشابه دارند. آنها قبلاً با راهحلی که به دنبال پیادهسازی آن هستند رسیدهاند و موفقیت ثابتی داشتهاند.
بهارمن مطالعه مقاله «آرام کردن ذهن با 4 تمرین طلایی» را به شما پیشنهاد میکند.
تصمیم گیری خلاقانه
مدل تصمیم گرفتن خلاق شامل جمعآوری اطلاعات و بینش در مورد یک مشکل و ارائه ایدههای بالقوه برای راهحل، مشابه مدل منطقی است. تفاوت در اینجا این است که تصمیم گیرنده به جای شناسایی مزایا و معایب هر جایگزین، وارد دورهای میشود که در آن سعی میکند به هیچ وجه فعالانه به راهحل فکر نکند و اجازه دهد چیزی خلاف روشهای قبل برای پاسخ به چالش خود بیابد.
بهارمن برای رسیدن به تصمیم های خلاقانه مطالعه مقاله «چگونه یک فرد خلاق باشیم؟» را به شما پیشنهاد میدهد.
تعادل بین منطق و احساس
آیا تا به حال به این فکر کردهاید تصمیماتی که میگیرید منطقیتر هستند یا احساساتی؟ آیا تابهحال در موقعیتهایی قرار گرفتهاید که مطمئن نیستید که باید بیشتر روی مغز خود حساب کنید یا قلب؟ آیا تابهحال در درک تفاوت بین تصمیم گیری منطقی و احساسی مشکل داشتید؟
بسته به شخصیت شما، ممکن است بیشتر تمایل داشته باشید که با منطق یا احساس خود تصمیم بگیرید. گاهی اوقات درک اینکه از کدام یک برای تصمیم گیری استفاده میکنید دشوار است. اما اینکه لزوماً فقط از یکی از آنها استفاده کنید اشتباه است. گاهی حتی باید به تعادلی بین احساس منطق رسید تا بهترین تصمیم را گرفت.
اگر این موضوع برای شما جذابیت دارد و دوستدارید بیشتر بدانید، بهارمن مقاله «تصمیم گیری با منطق یا احساس» را به شما پیشنهاد میکند.
چگونه تصمیم بگیریم؟
وقتی صحبت از تصمیم گرفتن میشود، به نظر میرسد همه فکر میکنند که منطقیبودن بهترین راه است. اما گفتنش از انجامدادنش آسانتر. در عمل، مردم حدود 90 درصد از تصمیمات را با استفاده از استدلال احساسی میگیرند. اغلب، مردم خود را گول میزنند که فکر میکنند منطقی هستند؛ زیرا اعمال خود را با استفاده از منطق توجیه میکنند. اما چیزی که آنها متوجه نمیشوند این است که مسیری که برای انجام آن اقدام طی کردند از احساسات استفاده میکرد.
بهارمن مطالعه مقاله «4 قانون ساختن عادت خوب» را به شما پیشنهاد میکند.
هر بار که افراد انتخاب میکنند، سمت چپ مغز با سمت راست مبارزه میکند. مغز چپ شما مسئول منطق است، درحالیکه مغز راست شما به احساسات شما متصل است. معمولاً مغز راست برنده است. این نتیجه به این دلیل اتفاق میافتد که احساسات قوی در افکار شما تداخل میکند. گاهی اوقات، بدون توجه به اینکه چقدر سعی میکنید منطقی باشید، قضاوت شما تحتتأثیر احساسات قرار میگیرد.
بهارمن مطالعه مقاله «چگونه احساس گناه نکنیم؟» پیشنهاد میکند.
حوزه رفتار شناسی انسان نشان میدهد که سه حالت ذهنی وجود دارد. آنها ذهن معقول، ذهن عاطفی و ذهن عاقل هستند. رسیدن به عقل عاقل مطلوب است. در این حالت، افراد میتوانند منطق و احساسات را درهمآمیخته و بهترین راهحلها را به دست آورند.
بهارمن مطالعه مقاله «روشهای استقلال مالی» را به شما پیشنهاد میکند.
کتاب شش کلاه تفکر
این کتاب به افزایش قدرت تصمیم گیری شما میتواند کمک کند. کتاب شش کلاه تفکر یک تکنیک جذاب و مفید به شما میآموزد که ما به طور خلاصه آن را توضیح میدهیم. تکنیک شش کلاه تفکر (six thinking hats technique) یکی از مهمترین تکنیکهای خلاقیت است. ابداعکننده این تکنیک، ادوارد دوبونو (پدر تفکر خلاق) است.
در این روش از شش سبک و مدل فکری، موضوع یا مسئله موردنظر را بررسی میکنید. برای هر مدل فکری یک کلاه اختصاصی با رنگ منحصربهفرد مشخص شده است. درواقع رنگ کلاهها نماد و نشاندهنده طرز تفکر و نگرش مختلف افراد است.
این روش را میتوانید بهصورت گروهی تمرین کنید و حتی آن را به شک بازی برای کودکان طراحی کنید. به افراد جمع یاد میدهد که تکبعدی فکر نکنند و فکر و ذهن خود را وسعت بدهند. همچنین در پرورش خلاقیت بسیار مفید است و در زندگی انجام مکرر این تمرین میتواند در تصمیمگیری و حل مسائل آینده مورداستفاده قرار بگیرد. میتوانید کتاب الکترونیکی شش کلاه تفکر را در فیدیبو مطالعه کنید.
شش کلاه تفکر- کلاه سفید
رنگ سفید به معنی خنثی و منافع تعبیر میشود و در این تکنیک کلاه سفید نشانه واقعیتها و اطلاعات، اعداد و ارقام است همانند یک کامپیوتر که هیچ احساساتی را درگیر نتایج نمیکند و فقط بر اساس دادهها نتیجه گیری میکند. شخصی که این نقش را بازی میکند باید واقعیتها را بیطرفانه بیان کند و تحلیلها و زاویه نگاههای دیگر کاری نداشته باشد.
شش کلاه تفکر – کلاه قرمز
این کلاه بهعکس کلاه سفید، متکی بر احساسات است. رنگ قرمز نشانه خشم، شور و هیجان است. در کلاه قرمز بینش هیجانی و جنبههای احساسی و غیراستدلالی مدنظر است. در واقع این رنگ کلاه ابزار مناسبی برای بیرون ریختن احساسات است. این احساسات است که تفکر ما را شکل میدهد و آن را با نیازهای ما و مقتضیات زمانه متناسب میکند. استفاده از کلاه قرمز به متفکر فرصت ارائه احساساتش در مورد موضوع مورد را بحث میدهد.
شش کلاه تفکر – کلاه مشکی
در تکنیک شش کلاه تفکر، کلاه سیاه اختصاصی روی نظرات منطقی منفی تأکید دارد. رنگ سیاه نشانه منفینگری و افسردگی است؛ بنابراین فردی که با این رنگ کلاه در تمرین انتخاب شده است، زاویههای منفی و بدبینانه موضوع را باید بادقت ببیند و ارائه دهد. صاحب کلاه سیاه باید یادآوری کند چقدر باتجربه یادانش روز فاصله دارد و دلایل عدم موفقیت و شکست را بیان کند.
شش کلاه تفکر -کلاه زرد
کلاه زرد تفکر سازنده و مثبت را نشان میدهد. زرد نشانه مثبتاندیشی است. تفکر فرد صاحب کلاه زرد بر خوبیها و مزایی آن تصمیم تکیه میکند. او همیشه جنبههای مثبت و خوشبینانه موضوع را توضیح میدهد. میتوان گفت که گرایشها کلاه زرد درست نقطه مقابل تمایلات کلاه سیاه است. هر چه کلاه سیاه منفینگر کلاه زرد مثبتاندیش است.
بهارمن مطالعه مقاله «چگونه خوش بین و مثبت اندیش باشیم؟» را به شما پیشنهاد میکند.
شش کلاه تفکر -کلاه سبز
رنگ سبز نشانه رشد و رویش است و کلاه سبز نماد تفکر خلاق است. به همین جهت از کلاه سبز برای ابراز ایدهها و راهحلهای جدید و خلاقانه استفاده میشود. فردی که کلاه سبز به سر دارد از نظرات کهنه و تکراری گریزان است و از نظرات نو و متفاوت استقبال میکند. این کلاه به تغییر علاقهمند است و بنابراین روی تغییروتحول متمرکز میشود.
شش کلاه تفکر -کلاه آبی
رنگ آخرین کلاه تکنیک شش کلاه تفکر، آبی است. این کلاه روی تفکر متمرکز است؛ بنابراین وقتی کسی کلاه آبی را بر سر میگذارد دیگر درمورد یک «موضوع» فکر نمیکند، بلکه درمورد «تفکرِ درباره یک موضوع» فکر میکند. این کلاه کنترلکننده و سازماندهنده اندیشهها است. کسی که این کلاه را بر سر گذاشته، نظرات بقیه کلاهها را مورد ارزیابی قرار داده و سازماندهی میکند. در ضمن رنگ آبی سرد است.
بهارمن مطالعه مقاله «تمرکز در زندگی افراد موفق» را به شما پیشنهاد میکند.
تمرین تکنیک شش کلاه تفکر
به عنوان بازی جذاب برای کودکان از بچه هاب بخواهید کلاههای رنگارنگ را روی سر بگذارند و نقش هر کلاه را برایشان توضیح دهید. یک موضوع و چالش را با توجه به سن بچهها مطرح کنید و تمرین تصمیم گیری را با آنها انجام دهید. داشتن دید باز و فکرکردن به یک موضوع از زاویههای مختلف به بچههای برای تصمیم گیریهای آینده زندگیشان کمک میکند.
بهارمن مطالعه مقاله «ضرورت آموزش سازمانی» را به شما پیشنهاد میکند.
چگونه مهارتهای تصمیم گیری را تقویت کنیم؟
اگر با این فکر که چقدر تمرین برای توسعه این مهارتها لازم است، اشتباه نمیکنید. تصمیم گیری عالی تمرین و تفکر و تلاش میخواهد. اما نترسید این بایدها و نبایدها به شما کمک میکند تا توانایی تصمیم خود را بهبود بخشید و مهارتهای تفکر انتقادی خود را افزایش دهید :
کارهایی که باید برای تصمیم گیری خوب انجام دهید:
خواب کافی: به اندازه کافی بخوابید تا بتوانید واضح فکر کنید. جیمز کلیر، نویسنده پرفروش کتاب عادات اتمی، به ما یادآوری میکند: «مشکلات شما پس از یک تمرین سخت و یک خواب خوب، به سطح واقعی اهمیت میدهند.»
زمان مناسب: زمان مناسب را برای تصمیم گرفتن اختصاص دهید. اقدام بر اساس انگیزه احمقانه و خطرناک است؛ اما فکرکردن به خود تا حد مرگ هم همینطور است. اگر تأثیر تصمیم کم است، زمان زیادی را برای برقراری تماس تلف نکنید. اما اگر بزرگ یا خطرناک است، زمان بیشتری را صرف فکرکردن به آن کنید.
ضرب الاجل: یک ضرب الاجل تعیین کنید، یا اجازه دهید مهلت واقعی به پایان برسد. این به شما کمک میکند بر تعویق یا انجماد از ترس انتخاب اشتباه غلبه کنید. تاریخ را در تقویم خود قرار دهید و تا آن روز تصمیم بگیرید.
توقف: بدانید که تصمیم گرفتن برای تصمیم نگرفتن یک تصمیم است و گاهی اوقات بهترین تصمیمی است که میتوانید برای کوتاه مدت بگیرید.
واگذاری کارها: یاد بگیرید که چگونه بعضی کارهایتان را به دیگران بسپارید تا ذهن آزادتری برای تصمیم گیریهای مهمتر داشته باشید.
پیشنهاد و راهکار: به تیم خود بیاموزید که چندین راهحل ممکن را برای شما بیاورد، نه فقط مشکلات. اگر با مشکلی به دفتر شما آمدند و سعی کردند آن را روی میزتان بیندازند تا حل کنید، به آنها یاد دهید که چگونه آن را حل کنند و به آنها بگویید که هنگام خروج مشکل خود را با خود ببرند.
بارش فکری: گزینههای زیادی را جمع آوری کنید. قبلاً گفتیم که خلاقیت بهترین دوست حل مسئله است. دوست صمیمی دیگرش چیست؟ گزینهها. با بارش فکری و داشتن گزینههای دستتان برای تصمیم گرفتن بازتر است. گزینهها ثمره بارش فکری و تفکر خلاق هستند و به راه حلهای شگفت انگیز منتهی میشوند!
تلاش و تعهد: به تصمیم خود متعهد باشید و دست از تلاش نکشید و ادامه دهید.
نکته حرفهای: بیاموزید که چگونه داشتن عادات کلیدی میتواند به شما در ایجاد ذهنی آرامتر کمک کند و تصمیم گیرنده بهتری شوید.
بهارمن مطالعه مقاله «چگونه ذهنی آرام داشته باشیم؟» را به شما پیشنهاد میکند.
وقتهایی که نباید تصمیم بگیرید:
وقتی عصبانی، ترسیده یا احساس ضعف میکنید، تصمیم گرفتن میتواند کمی عجولانه و از روی احساسات کنترل نشده باشد. آرام شوید و بعد درباره آن فکر کنید. اگر اطلاعات جدیدی دریافت کردید و نیاز به تنظیم مجدد تصمیمی که گرفتید داشتید، همیشه میتوانید روند کار را اصلاح کنید.
وقتی تصمیم گرفتی به خودت شک نکن، رضایت و انگیزه شما را از بین میبرد. تصمیم خود را بر اساس آنچه در حال حاضر میدانید ادامه دهید و بر همان اساس ارزیابی کنید.
سخن پایانی تصمیم گیری
در این مطلب با معنای تصمیم پیری به زبان ساده و قدرت شگفتانگیز آن آشنا شدیم. تمرینهای جذاب و بازی محور برای یادگیری تصمیم گیری و انتخاب بهتر یاد گرفتیم و انواع تصمیم گیری را مرور کردیم تا در شرایط سخت و چالشها بتوانیم از هر یک که نیاز است استفاده کنیم. برای تصمیمهای بزرگ زندگی خود تمرین را از حالا شروع کنید. شاد و موفق باشید.
1 نظر
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
واقعا عالی بود.خیلی واضح مراحل و انواع تصمیم گیری رو توضیح دادین🙏🏻